Torben Mogensen header

Tyveri!

I anledningen af Windows 7 udrulningen, har InfoWorld kørt en artikel, der opremser ting, som Windows og MacOS har "stjålet" fra hinanden.

Mange af tingene er ideer, som ikke er kopieret direkte, men kun har været brugt som inspiration. Ikke desto mindre er det i mange af tilfældene, klart, at en bestemt feature ikke ville være dukket op op i det ene OS, hvis der ikke allerede havde været en lignende feature i det andet. Imitation is the sincerest form of flattery sagde C.C. Colton i 1820, og det gælder stadig.

Mens vi nu er ved imitation i operativsystemer, så har både Windows of MacOS "lånt" en del ting fra andre operativsystemer, nogle gange efter aftale (som da Apple betalte licens til Xerox Parc for deres GUI ide), men andre gange uden kreditering.

En af de operativsystemer, der har leveret mest inspiration til GUI hos både Microsoft og Apple, er Acorn's RISC OS. Følgende ting kunne man allerede i 1987 eller 1988 finde i RISC OS, som først senere er kommet til Windows og MacOS:

 • En "icon bar", der ligner en task bar, der kom i Widows 95 og den Dock, der kom i MacOS X.
 • Kontekstafhængige pop-op menuer, der dukker op ved musens position.
 • Drag-and drop af filer til/fra applikationer. Windows og MacOS har endda kun drag-and-drop til en applikation, mens RISC OS bruger drag-and-drop til at gemme filer fra applikationer i filsystemet eller overføre dem til andre applikationer. Man behøver ikke at bruge et *clipboard* som mellemled.
 • Anti-aliased skalerbar skærmtekst med fonte, der er delt mellem alle applikationer.
 • Skift af skærmopløsning og bpp uden genstart eller lignende.
 • Scroll bars, hvis størrelse er proportional med den viste del af dokumentet.
 • At hele vinduet flytter sig, når man trækker i titellinjen, i stedet for at kun et omrinds flyttes og vinduet først gentegnes, nar man slipper museknappen.
 • Applikationer er en variant af filkataloger, hvor kataloget indeholder alt, som applikationen skal bruge. Der er ikke nogen installeringsproces: Alle delte biblioteker, ikoner m.m. ligger i kataloget i stedet for at være spredt rundt omkring i filsystemet.

Og der er ting fra RISC OS, som jeg stadig savner i Linux, Windows og Mac OS:

 • Et integreret "help" system, der giver ensartede hjælpevinder i alle applikationer.
 • Samme rendering af tekst og grafik på skærm og print, så man virkelig får WYSIWYG.
 • Drag-and-drop gemning af filer: Hvorfor skal man navigere i en filsystemmenu for at gemme i et filkatalog, man allerede har åbent på skærmen?
 • Hurtig *boot* og *shutdown*. Fra *power on* til klar desktop tager et par sekunder, og ditto fra valg af nedlukning, til maskinen kan slukkes.
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Hans Schou

Ordet "tyveri" er ældre end straffelovens paragraf 276, og det bruges i daglig tale i bredere forstand end den retslige.

Dit emne er ophavsret, og det er ikke ældre end "tyveri". Du fjerner dig fra det din artikel handler om. Overdrivelse fremmer ikke forståelsen - det fjerner fokus.

 • 0
 • 0
#4 Troels Henriksen

Dit emne er ophavsret

Hvad får dig til at mene det? Så vidt jeg kunne se var hans emne et styresystem hvis påvirkning ofte bliver overset. Bruget af ordet "tyveri" stammer så vidt jeg kan se fra InfoWorlds artikel, ikke de mørke krinkelkroge dybt i Torben Mogensens sind.

 • 0
 • 0
#5 Hans Schou

Troels Henriksen,

Hvad får dig til at mene det?

Den licens der bliver omtalt er til dækning af ophavsret. Den lidt bredere betegnelse er immaterielret, som bruges om ikke-rørlige ting.

Rørlige ting kan man stjæle. Det kan man ikke med det ikke-rørlige.

 • 0
 • 0
#8 Palle Simonsen

Xerox ViewPoint var et Wysiwig office produkt, hvor man kunne indlejre kurver, diagrammer m.m. i sine dokumenter og rette i dem der. Xerox maskiner printerede exact det man så på skærmen (Wysiwyg).

Notecards var et idé organiseringsværktøj, der hyperlinkede og hvor links kunne vises grafisk.

Begge fra en tid hvor man lånte og kopierede ideer på kryds og tværs uden nødvendigvis at blande jura ind i processen.

... Og så var der selve programmeringsfladen ... men det må vente til en anden god gang ;)

For de nysgerrige er her et par links:

http://toastytech.com/guis/star3.html http://www.bitsavers.org/pdf/xerox/interlisp/newsletters/AIDispatch_Aug8...

For de meget nysgerrige, findes der et Interlisp-d sysout, der kan bringes til at virke under Linux/Xwindows. Men det må I selv Google ... :)

 • 0
 • 0
#9 Kristian Larsen

Ja der var da også en del funktioner i AmigaOS (Workbench) fra 1983.

Jeg savner stadig den sømløse integration mellem gui og cli derfra. En noget mere gennemtænkt fil struktur end både Windows, Mac OSX og Linux kan prale af. Systemwide integration af scripting (AREXX, Amiga varianten af REXX). Multifrequency resolution kombineret med multitasking [giver i visse tilfælde stadig mening, er klar over at der også er en teknisk hardware begrænsning som hidtil har forhindret det på x86 arkitekturen]. KISS.

Anyway, man kan ikke få alt så man må nøjes :)

 • 0
 • 0
#12 Thomas Ammitzbøll-Bach

"Min kone stjal mit hjerte i min pure ungdom"

"Prinsessens tilstedeværelse stjal opmærksomheden fra foredraget"

"Plottet i hans roman er tyvstjålet fra gidseldramaet i Stockholm"

"Hun stjal sig til at betragte hans blå øjne"

"Alle disse evindelige formularer stjæler min tid"

"Overboens natlige eskapader berøver mig min nattesøvn"

Thomas

 • 0
 • 0
#15 Jakob Damkjær

Hmm det vidste jeg ikke windows kunne ?

"Applikationer er en variant af filkataloger, hvor kataloget indeholder alt, som applikationen skal bruge. Der er ikke nogen installeringsproces: Alle delte biblioteker, ikoner m.m. ligger i kataloget i stedet for at være spredt rundt omkring i filsystemet."

"Og der er ting fra RISC OS, som jeg stadig savner i Linux, Windows og Mac OS:

Et integreret "help" system, der giver ensartede hjælpevinder i alle applikationer."

Alle OSer har det applikationsudvikerene bruger det ikke... go figure.

Måske vil de hellere ha dem ind på deres websites hvor de kan tracke dem og prøve at sælge en opgradering...

"Samme rendering af tekst og grafik på skærm og print, så man virkelig får WYSIWYG."

EEH det har Mac OS X haft alle dage, PDF bruges i alle led fra screen display til print... gennem CUPS som apple iøvrigt sponsorere....

At printere skriver i meget højere dpi end skærme er der ikke noget at gøre ved ud over at ha et billedmateriale der har passende dpi.

"Drag-and-drop gemning af filer: Hvorfor skal man navigere i en filsystemmenu for at gemme i et filkatalog, man allerede har åbent på skærmen?"

Prøv at trække i det lille fil ikon i toppen af et Mac OS X vindu.. magisk drag and drop... i fil mapper i andre programmers åbne vinduer, og på applikationer for at åbne dem i det program. Den fortæller dig ovenikøbet om det program kan åbne filen...

"Hurtig boot og shutdown. Fra power on til klar desktop tager et par sekunder, og ditto fra valg af nedlukning, til maskinen kan slukkes."

En ud af fire udestående ønsker må være ok, wake from sleep nær instantant kan Mac OS X dog... og hvis rygterne er sande så er win7 blevet bedre til det.

Så prøv at lave din research før du slår linux Mac OS X og windows sammen til "not as good as RISC OS" kategorien...

enjoy Jakob

 • 0
 • 0
#16 Torben Mogensen Blogger

Hmm det vidste jeg ikke windows kunne ?

"Applikationer er en variant af filkataloger, hvor kataloget indeholder alt, som applikationen skal bruge. Der er ikke nogen installeringsproces: Alle delte biblioteker, ikoner m.m. ligger i kataloget i stedet for at være spredt rundt omkring i filsystemet."

Nej, men det kan visse Linux installationer, og der findes vistnok også noget lignende i MacOS X.

"Samme rendering af tekst og grafik på skærm og print, så man virkelig får WYSIWYG."

EEH det har Mac OS X haft alle dage, PDF bruges i alle led fra screen display til print

Det vidste jeg ikke. Jeg vidste, at NextStep brugte PostScript til både skærm og print, men jeg troede, at MacOS X stadig brugte QuickDraw GX til skærmrendering.

"Drag-and-drop gemning af filer: Hvorfor skal man navigere i en filsystemmenu for at gemme i et filkatalog, man allerede har åbent på skærmen?"

Prøv at trække i det lille fil ikon i toppen af et Mac OS X vindu.. magisk drag and drop... i fil mapper i andre programmers åbne vinduer, og på applikationer for at åbne dem i det program. Den fortæller dig ovenikøbet om det program kan åbne filen...

Også nyt for mig. Men tak, det viser blot endnu et tilfælde, hvor MacOS har "lånt" fra RISC OS. :-)

 • 0
 • 0
#17 Jakob Damkjær

Der var meget snak om real time kernels for et stykke tid siden...

er det helt forsvundet igen ?

Apps som mapper har været muligt fra dag 1 i Mac OS X men nogle developers har en dårlig vane med at lægge en masse ting og sager andre steder.

Jeg tror nu at der er sket lidt selv ift RISC OS. Colorsync med ICC profiler (god gammel tech fra Mac OS 9, som heldigvis bare er blevet bedre) tror jeg er en ting hvor RISC OS ikke helt kan være med. Idag er det integreret i display systemet, så hele display systemet er farvekorigeret og med den åbne API kan man emulere hvordan en tryk fil vil se ud på trykpressen, hvis trykkeriet sender en standart formateret ICC profil.

Eller superlav latency audio system (MIDI sync osv) og en system API til realtime video effects...

læs: Core Audio, Core Video og Quartz Extreme.

Men lad det nu ligge... mange fine detaljer i et styresystem men de fleste bruger dem jo aldrig... og eller lægger mærke til dem.

/Jakob

 • 0
 • 0
#18 Ove Andersen

Hvordan ser det egentligt ud med alle de ting som forskellige virksomheder, f.eks. i denne sammenhæng, beskylder hinanden for at have brugt/stjålet? Ofte har de jo et slags softwarepatent i ryggen, men hvordan plejer det egentligt at ende?

Betaler de "skyldige" for en licens eller hvordan plejer det at gå? Man hører tit om, at nu har den ene sagsøgt den anden over f.eks. drag-and-drop, copy-paste, osv. osv.

Nogen der har nogle præcise eksempler?

 • 0
 • 0
#19 Nikolaj Brinch Jørgensen

Fra min tid i den amerikanske softwareprodukt udviklingsbranchen, ved jeg at der er virksomheder, som betaler årlige royalties for at benytte en anden virksomheds patenterede koncept. Men der er jo også historien om Amazons "1-click shopping". Derudover ved jeg også af virksomheder der handler patenterne imellem, forstået således at de i virkeligheden benytter hinandens patanterede koncepter/teknologier, og så er der ingen udveksling af royalties, blot har de så retten til at udnytte hinandens patenter.

Derfor udloves der ofte dusør til de ansatte, hvis de bare søger patent på det og det andet, og der bliver skrevet en hulens masse patentansøgninger, og nogle går igennem.

Det er for viksomhederne vigtigt at have en masse patenter, da de så har noget at handle med, da det jo ikke lige er til at finde ud af om man faktisk har "opfundet" en snedig algoritme, men at en anden virksomhed faktisk har patent på dem.

F.eks. søgte den virksomhed jeg arbejdede for på et tidspunkt patent på at repræsentere en bestemt artefakt som XML - lidt ligesom hvis nu nogen søgte patent (måske er det gjort?), på at repræsentere et servicekalds besked som XML (altså at en virksomhed havde patent på f.eks. SOAP). Eller foestil dig at en bestemt virksomhed havde patent på at gemmen tekstbehandlingsdokumenter som XML (jeg ved ikke om de så rent faktisk har det?).

Software patenter er en bizar verden, hvor det nogengange giver mening, andre gange slet ikke. Men IPR bliver mere og mere væsentlig, og der handles enormt meget med den.

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

Ja for software er ved at miste sin værdi på den gode gamle måde, i og med det meste af funktionaliteten kan fås som FOSS.

Derfor handler man i stedet med patenter på immaterielle ting, som idéer, og det som er endnu mere obskurt, hvilket er lidt sært. I mine øjne minder lidt om at have patent på en at benytte en bestemt teknik til at spille guitar, så skulle andre guitarister betale royalties for at benytte samme teknik når de spillede guitar. F.eks. kunne teknikken være at bruge højre arm og hånd, på den måde ville alle guitarister der ikke ville betale royalties være nødt til at bruge venstre arm og hånd, eller ben og fødder, indtil det også var patenteret. Det bringer selvfølgelig tankerne hen på Jimi Hendrix og det at spille guitar med tænderne.

Her er pladebranchen ikke helt kommet til endnu, men mon ikke de finder på noget rigtig tåbeligt, når de finder ud af at deres kamp mod fildeling er håbløs, og de har en enormt forældet forretningsmodel? Det har de muligvis allerede fundet ud af de vil bare ikke se det i øjnene?

Det er en farlig glidebane det her immateriel ret er kommet ud på, og jeg håber ikke der kommer patent på bestemte måder at krydse en fodgængerovergang på, så vi skal til at gøre det baglæns, for ikke at bryde lovginingen...

:-)

/NEKO

 • 0
 • 0
#24 Nikolaj Brinch Jørgensen

Ok jeg forstår ikke rigtigt? Der bliver efterlyst information om patenter og rettigheder, hvilket jeg så lægger frem, for derefter at få negativt score? Hvad er folk på crack eller hvad? Kan man ikke lade være med at bruge pointsystemet, hvis man ikke har evnerne til at bruge det fornuftigt?

 • 0
 • 0
#25 Lasse Hillerøe Petersen

Faldt lige over dette blogindlæg, og der må stadig være et par dråber seksfarvet blod tilbage i mine årer (fra den gang jeg jævnligt skar mig til blods på indmaden af allerede dengang nærmest antikke Mac'er), for jeg kan ikke undertrykke trangen til at skrive en "korrektion".

Macintosh II kom mig bekendt i 1987, og havde Color QuickDraw i ROM, samt seks NuBus slots på hovedkortet. I disse slots kunne placeres forskellige kort, heriblandt grafikkort. Jeg husker ikke lige modelnavne og numre, men jeg er ret sikker på at opløsning og farvedybde kunne justeres uden genstart. Og naturligvis kunne man også (hvis man havde råd) sætte seks grafikkort i, og placere dem på skrivebordet i forhold til hinanden - med forskellig farvedybde/opløsning osv. Og lave vinduer, der overlappede på flere skærme (men ve den der turde bruge MS Word 4 på det setup - det kostede i hvert fald mig en halv times skrivearbejde ved en maskine med en farveskærm og en S/H fuldsideskærm engang.)

Man kunne også installere INITten MaxAppleZoom, som udnyttede ubrugt RAM på grafikkortet (tror jeg nok) til at øge opløsningen på visse 640x480 grafikkort (bl.a. "Toby", men jeg husker ikke om det også virkede på nogen 24-bit kort), så man kunne få 704x512 (igen, tror jeg nok, hukommelsen er ikke hvad jeg mener at huske den har været) på den vidunderlige 13" skærm med Trinitron billedrør.

Bare lige et flashback til en farverig fortid, dengang æblet havde striber...

/Lasse

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere