Jesper sandal header

Triumf! Jeg fandt ud af at stille uret tilbage!

Så blev det dén tid på året igen, hvor du skal løse en opgave, der er sværere end level 147 i Candy Crush Saga (angiveligt). Søndag vågnede du formentligt op til en mindre justering af vores lokale tidsmåling, og den første udfordring var at besvare spørgsmålet om, hvorvidt du kunne tillade dig at sove videre?

Sommertiden sluttede, så da du greb din smartphone og så, at klokken var 7:56, var det sandsynligvis korrekt. Hvis telefonen havde sørget for at skifte korrekt. Ligesom den jo sørger for at skifte til den rigtige tidszone, når du rejser tilstrækkelig langt øst- eller vestpå. Nogle gange, om netværket og softwaren vil, og stjernerne står rigtigt.

Ni timers tidsforskel til Californien kan du forholdsvis let verificere ud fra simple astronomiske observationer eller ved at bestille en øl og afkode de sociale signaler om, hvorvidt det er et passende tidspunkt på døgnet for en Fat Tire.

Men en enkelt time en søndag morgen i oktober?

Måske er du heldig og har et ur, der ikke er styret af en computer. Forhåbentligt går det rigtigt. Måske har du et computerstyret ur, der ikke selv skifter automatisk fra sommertid. Tillykke, nu kan du verificere, at din telefon denne gang skiftede korrekt. Til gengæld står du over for en endnu større udfordring.

Hvordan stiller du uret på mikrobølgeovnen?

Der må sidde en flok ingeniører i en komité et sted i Kina og koordinere deres arbejde, så ikke to stykker husholdningsapparater med indbygget ur betjenes på samme måde. Jeg forestiller mig, at de må vælte sig i bjerge af kokain og bade i søer af LSD for at nå frem til, at uret i en Whirlpool mikrobølgeovn kun kan stilles, hvis døren er åben og en særlig sekvens af ikke-markerede knapper trykkes.

Samme komité må også have besluttet, at apparaterne ikke må kunne huske, hvad klokken er, hvis strømmen afbrydes. På den måde sikrer man, at fikse gør-det-selv-folk ikke slukker for strømmen på gruppetavlen, når de skal hænge en lampe op.

På komitéens månedlige møder vises formentligt klip på storskærmen i balsalen fra spionoptagelser af selvsamme gør-det-selv-folk, der tager chancen mod de 230 volt og taber. Blot for at vågne op til, at HFI-relæet har slået fra, og alle husets digitale ure blinker lystigt på 0:00. Komitéens medlemmer fejrer behørigt dit nederlag ved at skåle i meskalin.

Det er et levn tilbage fra clockradioen og videooptageren, men de var forholdsvis nemme at betjene. Der var knapper, hvor der var skrevet 'hour' og 'min'. Hvis den hemmelige kinesiske komité ikke findes, så må denne viden om betydningen af disse arkaiske betegnelser og deres funktion være gået tabt i forbindelse med en opgradering til Windows 95.

Medmindre du falder i komitéens fælde og beslutter dig for at hænge den lampe op i entréen, du har forsøgt at undgå at hænge op siden skiftet til sommertid - for tre år siden - så har du da heldigvis også kun brug for at stille mikrobølgeovnens ur to gange om året. Hvilket dog er hyppigere, end du bruger den funktion til dampning af grøntsager, som har sin egen tydeligt markerede knap på betjeningspanelet.

Men, tænker du nu, lige om lidt bliver det meget bedre, for der får vi Internet of Things. Så bliver din tørretumbler lige så god til at vælge tidszone og sommertid som din tablet. Det bliver en fornøjelse.

Den får en rigtig computer med internetadgang og det hele. Ligesom dit tv eller din surroundreceiver.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Argh, fordømt!

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Tajs Brandt

Her er proceduren for en fransk bil årgang 2012.

"I vehicle-profile.bpl der hvor man retter vin nummeret for at få sommertid ændre man P2Y9M8DT22H0M0S til P2Y9M8DT21H0M0S"

Det kræver selvfølgelig at man har hevet SDkortet ud af handskerummet, og sat det i sin computer først. Hvor svært kan det være :-)

 • 5
 • 1
#5 Hans Schou

Takket være sommertid, er jeg i stand til at stille uret på komfuret. Der er ingen tydelige markeringer af hvordan man skal gøre, men fordi jeg gør det så tit, så kan jeg huske det.

Vi har meget sjældent strømafbrydelse, så hvis det var ved disse enkle lejligheder jeg skulle stille uret, så ville jeg have glemt det.

(og her denne tirsdag er mit "jetlag" (eller hvad det kaldes) ved at være overstået. Fanden tage sommertid/normaltid)

 • 2
 • 0
#7 Joe Sørensen

Fejlen er ikke at vi skal stille uret fordi nogle fremsynede politikere har besluttet det. Fejlen er at vi ikke gør det ofte nok. Hvis vi indfører et skifte i fx hver uge, så vil producenter af alle apparater naturligvis indbygge automatisk support for det.

Til gengæld kan jeg ikke lide skiftet til sommertid. Fra nu af burde vi kun skifte til vintertid, hver gang. Jeg foreslår at vi skifter til vintertid hver weekend. Det er lettere at huske og vi får alle en længere weekend. Det betyder selvfølgelig også at døgnet forskubber sig mere end 2 sol-døgn om året, men hvad skulle problemet være med det?

 • 6
 • 1
#8 Jacob Larsen

Jeg har sådan et moderne radiostyret vægur. I går aftes havde det endnu ikke fundet tiden så jeg tog batteriet ud, ventede lidt og satte batteriet tilbage. Så lagde jeg det i vinduet mod syd og efter noget tid havde det fundet den rigtige tid. Lige lovligt kompliceret for noget der burde være automatisk vil jeg mene.

 • 6
 • 0
#10 Torben Mogensen Blogger

Markeringen ved knapperne til indstilling af uret er for længst gnedet af under rengøring, så jeg skal to gange om året (plus efter afbrud af HFI og lignende) prøve at huske, hvilke to af de seks knapper, man skal holde inde samtidigt for at stille uret. Hvis jeg ikke passer på, sætter jeg i stedet tidspunktet for, hvornår ovnen skal tænde.

 • 3
 • 0
#11 Ulf Herold-Jensen

sidder formodentlig også med målsætningen om at drejeknapper skal elimineres i al fremtid. Hvem har ellers fundet på at man skal stå og trykke en knap i bund i >40 sekunder mens uret eller temperaturen justeres op/ned på komfur, mikrobølgeovn, fryser, køleskab eller komfur...? Noget der ville tage <3 sekunder med en drejeknap. Nu vi ranter (er det blevet et verbum nu?) alligevel, så skal "slider'en" på induktionspladen også ha' et skud. Det må være den samme komite.

 • 5
 • 0
#12 Bent Jensen

I biler, og andre steder. De gøre så på Dansk Standart tid i stedet for Sommer tid igennem sommeren . Har overvejet at stille alt til UTC. Genier behersker kaos :-)

Men det værste er stadig ens døgnur, det lader sig ikke stille, vågner altid 5-10 minutter, ligegyldig hvad tiden er stillet til. Det tager så lige 3-4 Måneder før det køre igen, så er der lige 2 måneder inden det bliver det samme igen.

Synes helt man skulle droppe denne ødelæggelse af døgnrytmer, dræb af dyr på veje, ødelæggelse af mekanik i ure. Og spil tid, med skift og andet. Hvad koster det at side 1 time i tog om natten ? Og mange andre ting, som bare ikke er særligt smart ved dette her.

Så Jesper Stein Sandal forbliv en "twelve o'clock flasher". Og bekæmp sommertid i stedet.

https://www.youtube.com/watch?v=1LLTsSnGWMI

 • 3
 • 1
#13 Torben Jensen

Jeg kan til nøds forstå at en microovn som indeholder minimal teknologi skal indstilles.

Men min nye bil og min Tomtom gps-modtager indeholder begge funktioner der modtager tiden med microsekunders nøjagtighed (RDS og sat). Hvorfor skal jeg stille klokken på begge ? Hvorfor er min bil stort set altid 2-3 min bagud.

Det er sløseri af højeste karat i min optik. Er der nogen som kan give en god begrundelse hvorfor ?

 • 4
 • 0
#14 Robert Winther

Der skal tre ting til for at dine dimser selv kan finde ud af hvad tid de skal vise:

1) En eller anden form for 'standard-tid' (UTC, GMT, CET eller lign.) 2) Hvilken tidzzone du befinder dig i 3) Hvornår der skiftes mellem normaltid og sommertid.

Mit bud: Din GPS har adgang til #1, burde kende #2, men ved ikke hvornår der skal skiftes til mellem normaltid og sommertid. Måske fordi man ikke har villet hardcode disse datoer ind da de jo i teorien kan ændre sig (fx. hvis sommertid afskaffes igen).

 • 0
 • 1
#15 Carsten Hahn

Jeg læste en artikel et år om at når man alligevel skulle stille ovnur etc. der den søndag morgen så kunne man lige så godt afprøve sin HPFI afbryder med testknappen. Det gjorde jeg så glad den søndag morgen det år. Resultat... testknappen virkede godt nok til at slå fra men HPFI'en ville ikke slå til igen. Dohhhh... stod nu uden strøm en søndag hvor man skal betale vagttillæg og alt muligt... så den artikel vil jeg gerne advare om :) ... (eller vent til mandag med at stille urene og afprøve testknappen)

Havde en gl. moster som altid sagde at "nej, hun gad ikke stille hendes ur(e) - de viser jo kun forkert i et halvt år, så det kan ikke betale sig" :)

 • 1
 • 0
#18 Deleted User

Dette ur er dog næste det værste.

Uret kan man stille manuelt eller også kan det stilles via RDS signalet som en del radiostationer udsender.

Desværre virker det til at selve det tidspunkt som hver station udsender skal stilles ganske manuelt og at disse ure står og driver.

Altså skal man passe på at man ikke rammer en af de stationer som ikke får stillet om til sommer eller vintertid før en måned efter det skulle have været og dels kan ens ur hoppe flere minutter frem og tilbage hvis man kanal hopper for at finde en kanal som ikke lige har en reklameblok på 18 minutter på.

Hvorfor det ikke ved lov (grundloven helst) bestemt at disse RDS signaler SKAL være koblet til en atomur's service og opdateres mod denne mindst 1 gag i timen, er en gåde.

Så bliver man så rasende at man stiller uret manuelt så det står rigtigt, men med mindre man også husker at slå RDS ur fra, så stiller uret sig selv forkert efter få minutter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere