Gæstebloggen

Tragedy of the commons - sådan kan du støtte op om open source

Bruger du open source-kode i din hverdag?

Hvis du arbejder med data, så er listen over open source-projekter, du ikke kunne leve uden, nok væsentlig længere, end jeg har plads til at uddybe her.

Hvis du, som mig, arbejder i Python til daglig, så gør du ikke andet end at drage nytte af det kæmpe fundament, der er blevet lagt af open source-pakker.

Uden open source ville det ikke være muligt at udføre vores job.

Tragedy of the commons

Open source er fantastisk for os som brugere. Der findes en pakke til at løse alle dine problemer, så vi ikke behøver at opfinde den dybe tallerken hver gang.

Problemet er dog, at alle de pakker, vi er blevet afhængige af i vores hverdag, er driftet af et lille team med frivillige, der sidder aftener og weekender og arbejder benhårdt for at følge med i feature-ønsker, opdateringer, bugs og alt det andet, der følger med, når man skal bestyre et større softwareprojekt.

Det er hårdt arbejde, som de fleste laver ulønnet, fordi de er passionerede og synes, det er spændende arbejde.

Vi er dog nødt til at passe på. Hvis vi ikke vælger at støtte op om vores open source-projekter, så risikerer vi, at en vigtig del af vores infrastruktur forsvinder! Open source er gratis, men det har omkostninger.

Der findes mange forskellige måder at støtte op om de open source-projekter, du eller din virksomhed bruger til daglig, og det behøver ikke at koste så meget! Denne artikel vil hovedsagelig fokusere på Python, men analogierne til andre sprog/miljøer burde ikke være svære at finde.

Supportér projekterne

Mange open source-projekter kunne opnå meget, hvis de hyrer en fuldtidssressource.

Det er dog ikke nemt at donere penge direkte til et projekt; der er skat, jura og alt muligt andet administrativt, man skal bøvle med.

Heldigvis er der organisationer, der hjælper open source-projekter med alt dette. Nedenfor er nogle af de største indenfor Python.

NumFocus

NumFocus er en nonprofitorganisation, der har til formål at støtte op om open source-projekter indenfor forskning, data og analyse.

De står for en række administrative tjenester, såsom administration af donationer, juridisk rådgivning, ansvarsforsikringer og revisortjenester, for at gøre livet nemmere for de frivillige maintainers samt gøre det mere attraktivt at donere til disse projekter.

NumFocus er også kendt for deres Pydata-program, der organiserer konferencer og meetups over hele verden.

NumFocus finansieres af donationer fra virksomheder, fonde og individuelle donorer. Man kan enten blive en corporate sponsor eller donere som privatperson.

NumFocus er ikke kun Python, de støtter også op om R og Julia samt tværgående projekter som Jupyter. Se en fuld liste over understøttede projekter her.

Python Software Foundation

Python Software Foundation (PSF) ligner meget NumFocus, men har som formål at støtte op om Python som helhed.

De organiserer PyCon, en af de største Python-konferencer i verden, og bidrager til mange af de europæiske Python-konferencer såsom EuroPython, Pycon Italia og Pycon UK.

De finansierer også core maintainers til udvikling af Python som sprog, samt initiativer der handler om at udbrede Python til flere.

Tidelift

Tidelift er en ny måde at tænke Open Source-support på, hvor man som virksomhed kan købe support til en bred vifte af open source-pakker.

Tidelift tjekker dine afhængigheder, og fortæller dig, hvor du har mangler ift. pakker, der ikke er under aktiv udvikling, pakker, der er uddaterede og bør opgraderes, sikkerhedshuller, samt om du har styr på de mange forskellige typer open source-licenser.

Tidelift sørger også for, at de pakker, der er i deres netværk, bliver opdateret og vedligeholdt, så man slipper for at skifte pakker ud, når de frivillige maintainers ikke kan holde det kørende mere.

Og så er man selvfølgelig med til at finansiere core maintainers af nogle af de mest brugte pakker på tværs af JavaScript, Python, Java og PHP.

Supportér dit lokalmiljø

En vigtig del af open source er det lokalmiljø, der eksisterer rundt om de forskellige projekter.

Et sundt projekt kendetegnes ved et godt community af brugere, der kan give feedback og evangeliserer projektet ved at bygge tutorials, introducere nye brugere og generelt holde gejsten oppe.

Ved at støtte op om det lokale miljø sørger du også for, at der er en bred gruppe, man kan lære fra, spørge om hjælp hos og ansætte, når din virksomhed har behov for at vokse.

Meetups

(Disclaimer: Jeg organiserer Pydata Copenhagen-meetup'et.)

Meetup.com er en platform, hvor man kan starte en gruppe, der mødes jævnligt for at diskutere et fælles interesseområde, og er blevet meget populær indenfor Tech.

Hvis du er interesseret i at støtte op om dit lokale miljø, så kom til et meetup! Vær aktiv ikke kun som deltager, men også som oplægsholder, da meetups altid har brug for frivillige, der gerne vil holde et oplæg.

Som virksomhed kan man også sponsorere mad og drikke og/eller lægge lokale til og opfordre sine medarbejdere til at deltage og holde indlæg.

Pydata-konferencer

Pydata-konferencen er også et vigtigt samlingspunkt for Python-miljøer rundt omkring i verden.

Alene i Europa har vi Pydata London, Amsterdam, Berlin, Cambridge, Litauen, Firenze, Tjekkiet og Warszawa (og måske snart København?) at vælge mellem.

Alle Pydata-events, både meetups og konferencer, er 100 pct. frivilligt organiseret og drevet, hvor overskuddet går til NumFocus.

Det gør det til en konference, der handler meget om community, og om, hvordan folk, der arbejder med Python hver dag, løser deres daglige problemer.

Alle oplæg er også fra frivillige, så det at bidrage med et forslag til oplæg er også med til at gøre disse konferencer mulige.

Skriv kode

Sidst, men ikke mindst; Hvis du bruger en pakke til daglig, og det er en del af jeres infrastruktur, så afsæt noget udviklertid til at vedligeholde det!

Kontribuer dine bugfixes og nye features! Dermed sørger du for, at pakken kan bidrage til jeres infrastruktur fremover.

Der findes mange guides til, hvordan man kommer i gang med at bidrage til open source, og de fleste projekter vil tage imod en hjælpende hånd med åbne arme.

Open source har været en kæmpe gave til os, der arbejder med software til daglig - men det er vigtigt at huske, at hvis vi vil fortsætte med at høste fra open source-træet, så er vi også nødt til at vande det en gang imellem, så vi er sikre på, at vi kan høste igen til næste år!

Forhåbentlig har denne artikel givet lidt indsigt i, hvordan du eller din virksomhed kan bidrage.

Dette blogindlæg er tidligere udgivet på Version2s søstermedie, Datatech.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere