Tillykke til Debian 6.0

Debian 6.0 - kodenavn "Squeeze" - er endelig frigivet. Debian er lidt sjov ved at mange de af de store Linux-distributioner kører nye udgaver hver halve år, men ikke Debian. De kommer når det kommer - og denne gang tog det 24 måneder mellem version 5.0 og den nye 6.0. Det er også sjovt at Debian "kun" er nået til version 6.0 - idet, det er en af de store "ur-distributioner", med opstart i 1993.
Debian 6.0 er ikke en overflod af de nyeste nye - her skal man hellere se efter Ubuntu. I Debian er lagt vægt på stabilitet, stabilitet og fri software. Når jeg skriver at der også er vægt på fri software, så er det meget bogstaveligt - bl.a. kan det være at der mangler (ufri) firmware til f.eks. wlan-kortet. Dette kan dog efterinstalleres fra http://wiki.debian.org/Firmware

Hvorfor er Debian så alligevel et solidt hit blandt mange Linux-brugere? Det er nok fordi det er godt, og fordi Debian er lavet af brugerne, der sammen kan lave et høj-kvalitets produkt, som indeholder styresystem, browsere, kontorpakke, server-teknologi, og meget meget mere. Dog kan det irritere mig lidt, at Debians installationsprogram i den grad er sakket bagud i forhold til f.eks. Ubuntu. Det er lidt synd at der ikke er sket mere for Debian her de sidste par år, når man kan se hvor simpelt Ubuntu-folkene har formået at gøre det.

En af de ting jeg især er glad for at se i Debian 6.0 er muligheden for at kører FreeBSD-kernen under Debian-systemet - dvs. system-kernen Linux erstattet med FreeBSD. At dette er muligt er endnu et bevis på at afstanden indenfor Open Source lejrene er blevet mindre.
Installation af Debian bør KLART gøres via en Internet-opkobling, men er man til skiver så kræver det 8 DVD-skiver eller ....52 CDROM'er ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")... er det bare mig som husker den gang man installerede Slackware via 23 floppy-disketter (hvor man ofte havde lidt defekte skiver....)?Anyway - netinst er vejen frem.

Alt andet lige tillykke til Debian crew'et - god vind mod version 7.0.

/pto

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jacob Christensen

Jeg kører selv Debian på 6-7 år.... jeg har prøvet andre distributioner på forskellige maskiner, men min Debian installation er min stabile base til vidt forskellige ting som udvikling, netbank og MAME - Det virker, det virker godt og det bliver ved med at virke! (Lige indtil den dag jeg fjernede nogle .mod filer fra /boot/grub ... jeg måtte godt nok logge ind som root for at gøre det, men jeg kunne ikke lige se hvorfor jeg skulle have Amiga lydfiler liggende der.... ja, man lærer nogen gange på den hårde måde at tænke sig om inden man handler, men så husker man til gengæld også bedre ;-)

Tak til alle dem som afsætter tid og tanker til at holde det kørende - jeg er virkelig taknemmelig :-)

Jacob

 • 0
 • 0
Lars Hansen

OFF Topic:

jeg måtte godt nok logge ind som root for at gøre det, men jeg kunne ikke lige se hvorfor jeg skulle have Amiga lydfiler liggende der

Det samme gjorde jeg i tidernes morgen med de fjollede filer der lå i roden af C drevet på min Windows 3.11... Det var ikke smart.

ON Topic:

Debian er super stabil, men desværre ikke særlig tidssvarende. Men stabil hænger vel heller ikke så godt sammen med tidssvarende?

Debians apt-get program var det som fik mig over i linux verdenen, det var jo en leg at installere programmer nu.

Jeg er ganske forbløffet over at de allerede har en version 6 på gaden - ved man hvorfor det "kun" har taget 24 måneder denne gang?

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Et hurtigt kik på release dates for Debian viser at dette er Debians næstlængste Release-cycle. Kun Woody tog med 35 måneder længere tid.

Jeg tror at man skal regne med at der går cirka 2 år mellem releases. Det er efter min mening en fornuftig horisont når man går efter det mere konservative marked. Og selvfølgelig med releases når distributionen er klar, og ikke nødvendigvis bare fordi det er februar i et ulige år.

Der har til tider været tale om en two-tier cyklus ala Ubuntus, men jeg tror ikke at der er nok udviklere der er nok interesseret. De fleste udviklere der har brug for Short Term Support-udgaver er vel tilfredse med at køre Testing.

 • 0
 • 0
Janus Heide

@Lars (gætter på at du godt er klar over følgende)
Hvis du køre Debian "testing" undgår du at komme flere år bagud, og har stadig et stabilt system Debian. Jeg gør det selv, det eneste problem er op til en stable release, hvor testing ~ stable.

 • 0
 • 0
Thomas Lønskov Luther

Det eneste som er lidt kedeligt med Debians release cycle er at previous stable kun er supportet i et år efter release af ny stable. På mit arbejde har vi en del debian maskiner som ikke bare lige må rebootes/opgraderes i alm. arbejdstid og det tager faktisk en del tid at komme igennem dem alle når der kommer en ny stable. Dels fordi planlægningen tager tid men også fordi der ikke er ret mange der ønsker at opgradere til stable uden lige at vente et par måneder for at se om der findes nogle kritiske bugs (er sket).

Jeg er derfor også mere lun på Ubuntu LTS da det på systemer som ikke nødvendigvis skal have det nyeste software sikre security updates noget længere tid.

Fra min tid som linux-on-desktop bruger kørte jeg både testing og unstable. Selvom de fleste tilfælde virkede fint, så er det altså ikke altid. Specielt husker jeg et tidspunkt hvor man var igang med en GCC opgradering, og hvis man opgraderede sin (tror det var testing) maskine, så var den meget svær at få i luften fordi libgcc var broken...

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

I Debian er lagt vægt på stabilitet, stabilitet og fri software.

Det er sikkert en forglemmelse fra din side, men når man snakker om, hvad der er i fokus hos Debian, er man altså nødt til også at nævne stabilitet :-)

Jeg kører Debian på min "SLUG" (Linksys NSLU2), og der er egentlig ikke noget at brokke sig over dér - når man først er kommet over den noget rå installation, er det bestemt til at have med at gøre, og det kører egentlig bare.

Jeg har også kort testet Debian på et af mine gamle desktop-systemer (som ellers kører Fedora).

Noget der slog mig, var hastigheden. Debian var rigtig kvik, næsten som en ny maskine. Nuvel, min Fedora, som jeg sammenligner med, har jeg efterhånden fået pladret til med en hel del kørende daemons.

Er Debian også kendt for at være en af de mere hurtige distroer? Er det et specielt fokus-punkt, eller er det bare en sidegevinst ved den større omhu som bliver lagt i Debian?

Dog kan det irritere mig lidt, at Debians installationsprogram i den grad er sakket bagud i forhold til f.eks. Ubuntu.

Installationsprocessen er en form for adgangsbillet til den enkelte distro - og den billet mener jeg godt må koste en del mere i tilfældet med Debian. Den er jo kilde til så mange andre distroer, og bør derfor ikke sætte popularitet så højt som sine andre dyder - så kan de afledte distroer jo udvande efter behov og samvittighed.

Jeg har det ihvertfald OK med at Debian stræber efter de mere langtidsholdbare værdier som stabilitet (gange 3) og fri software.

Brugere af de afledte distroer (Ubuntu mv) har iøvrigt også en del at takke Debian for.

En af de ting jeg især er glad for at se i Debian 6.0 er muligheden for at kører FreeBSD-kernen under Debian-systemet - dvs. system-kernen Linux erstattet med FreeBSD. At dette er muligt er endnu et bevis på at afstanden indenfor Open Source lejrene er blevet mindre.

Hvis du spørger Poul-Henning Kamp [i]off the record[/i] hvad han synes om at man kan køre en FreeBSD-kerne under en Debian, kan du sikkert få et meget præcist indtryk af, hvor stor afstanden indenfor open source lejrene egentlig er :-)

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Hvis du spørger Poul-Henning Kamp off the record hvad han synes om at man kan køre en FreeBSD-kerne under en Debian, kan du sikkert få et meget præcist indtryk af, hvor stor afstanden indenfor open source lejrene egentlig er :-)

Kunne du uddybe hvad du forestiller dig af svar?

Jeg tror mest af alt at han er ligeglad, men måske finder tanken lidt excentrisk. For hvorfor køre folk ikke bare FreeBSD hvis de vil have FreeBSD?

Selvfølgelig har han vel en masse menigner om hvad der er galt med et GNU userspace - hvem har ikke det?. Men PHK er ikke normalt typen der er bitter over at hans kode bliver brugt.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Peter Makholm:

Kunne du uddybe hvad du forestiller dig af svar?

Nej.

Kan du uddybe dine grunde til at tage indlæg der slutter på en smiley, alt for alvorligt?

Jeg tror mest af alt at han er ligeglad, men måske finder tanken lidt excentrisk. For hvorfor køre folk ikke bare FreeBSD hvis de vil have FreeBSD?

Han har jo udtalt sig [i]on-the-record[/i]:
http://www.version2.dk/artikel/10556-os-bastard-debian-kan-nu-koere-med-...
- så det svar kender vi allerede.

Men PHK er ikke normalt typen der er bitter over at hans kode bliver brugt.

Så er der andre ting man kan være bitter over...
http://www.version2.dk/artikel/10534-om-at-samarbejde-med-gpl


Peter, jeg prøver ikke at genere nogen eller skabe splid. Jeg prøver via lidt smådrilleri at bløde lidt op for de forskelle og uenigheder der trods alt er mellem lejrene - at gøre som om de ikke er der, tabuisere dem, eller bare blive jævnt hen mopset når "borgfreden" trykprøves, mener jeg ikke er givtigt.

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Jeg har aldrig forstået ideen med at bruge smileys istedet for klart og tydeligt sige at man ikke vil stå ved sine udtalelser.

Nu mener jeg ikke at jeg plejer at være den særlige store fortaler for at tabuiserer ting. Jeg tror nok jeg plejer at komme med min andel af kontroversielle holdninger. Men at opfinde splid der tydeligvis ikke er der er da en tåblig ting.

 • 0
 • 0
Jesper Poulsen

Jeg har aldrig forstået ideen med at bruge smileys istedet for klart og tydeligt sige at man ikke vil stå ved sine udtalelser.

What?

Er du fuldstændigt humor-forladt?

Martin har humor. Du har - nå... Nej. Måske du bare skulle gå i seng. En frisk dag findes igen i morgen tidlig. :-)

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Det der Debian, lyder da slet ikke så tosset. Mit, til dato, mest yndede system er XUbuntu. Debian kunne meget vel vise sig som en afløser til den titel.

[i]off-the-record:[/i]

Jeg har aldrig forstået ideen med at bruge smileys istedet for klart og tydeligt sige at man ikke vil stå ved sine udtalelser.

Du ved, der findes 2 slags provokationer: Den afstandstagende og den imødekommende ;-)

 • 0
 • 0
Lars Bengtsson

@Peter Makholm

Selvfølgelig har han vel en masse menigner om hvad der er galt med et GNU userspace - hvem har ikke det?

Øhh, jeg!

Det lyder grangiveligt som fastholdelse af grøftegravning. Er den udtalelse overhovedet statistisk underbygget - velvidende at der sandsynligvis ikke eksisterer sådan en videnskabelig undersøgelse.

Men det er glædeligt at Debian fortsætter i god stil.

Open source verdenen minder mig om Monty Pythons Life of Brian, hvor mange små politiske grupper kæmper imod romerne samtidigt med at de mere lidenskabeligt kæmper imod hinanden. Et mønster som også kaldes 'divide and conquer'.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

@ Peter makholm

Nu hvor konfettien fra Debian-udgivelsen har lagt sig, skal du naturligvis have det mere seriøse svar på dine udsagn.

Jeg har aldrig forstået ideen med at bruge smileys istedet for klart og tydeligt sige at man ikke vil stå ved sine udtalelser.

Heller ikke jeg.

Jeg bryder mig ikke om indlæg der er plastret til med smileys, blot for at de skal tjene som nødudgang, når der bliver spurgt ind til påstande.

Så meget desto mindre, når jeg ser specifikke debattører plastre alle deres indlæg til med smileys, så de har den som opt-out hvis de bliver fanget i noget de ikke kan stå inde for.

Den smiley jeg leverede falder ikke i nogen af disse kategorier. Tjek selv mine andre indlæg - det er ikke en taktik jeg benytter mig af. Den skal ikke opfattes som at jeg ikke kan stå inde for det jeg skriver, selvom du af en uvis grund vælger at gøre det.

Smileyen skulle tages som smiley. Enhver anden betydning du lægger i den må du stå inde for og dokumentere - og det ser jeg gerne du gør, eller alternativt pakker du bare din lille stråmand ned igen, og så gør vi som om du aldrig har bragt den i spil.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Peter Makholm:

Men at opfinde splid der tydeligvis ikke er der er da en tåblig ting.

Også her er jeg enig.

Hvis du så rent faktisk havde fulgt det link jeg senere angav, ville du vide at PHK tidligere har hidset sig op over GPL-folk. Så spliden er der, jeg kan stå inde for den påstand, og jeg kan dokumentere den. Jeg ser den ikke som noget stort, eller som et problem - konkurrencen holder os skarpe - jeg kan dog ikke skrive under på din fornægtelse af den.

Hvis du mod forventning holder fast i at Poul-Hennings galde-indlæg er min opfindelse, bedes du gøre rede herfor.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Jeg bryder mig ikke om indlæg der er plastret til med smileys ...

For mange smileys virker på en måde useriøst eller måske nærmere utroværdigt. Omvendt er der vel heller ingen grund til aktivt at være "kællingesur" - ja, undskyld mig.

Som i den virkelig verden, er i smil vel bare et udtryk for imødekommenhed eller accept. Mere behøves der ikke at være i det.

En af mine ynglingcitater lyder:
En kvindes smukkeste smykke, er hendes smil

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere