Tillykke RMS - 60 år. En ener indenfor *FRI* software

Richard M. Stallmann (RMS) fyldte 60 år i går - et stort tillykkke her fra. RMS har i en menneskealder været leder af Free Software Foundation (FSF), der kæmper for frihed - især fri software.

Illustration: Habib M'henni (Wikipedia)

FSF vedligeholder også mange af de helt centrale dele af enhver Linux-distribution; GCC, GLIBC, GNU Bin-utils, editoren som man enten hader eller elsker - Emacs - og 380 andre projekter.
Især i starten af sin karriere har RMS leveret ekstremt meget kode til GNU-projektet, men i de senere år er det foredrags-aktiviteter og aktivisme, som tager hans tid. Uden GNU - ingen Linux!

Jeg har mødt RMS et par gange og han er lidt af et unikum (se også http://www.version2.dk/blog/isteve-er-vaek-og-tak-det-tak-rms-flot-31757). Menneskeligt kan han være "udfordrende". I år 2000 var RMS på besøg, hvor han var hovedtaler ved NordU-konferencen i Malmø. DKUUG var medarrangør, Mange af de centrale DKUUG og SSLUG-folk var engageret, og RMS var indkvarteret privat hos næstformanden i SSLUG. Alle sad klar kl 8.30 hvor RMS skulle på scenen. Skidt start - RMS var væk.

Lidt over 9 kom RMS svansende ind af døren og byder lystigt den svenske chairman god morgen. RMS spurgte, hvor meget tid han havde tilbage til foredraget. Den meget kontante chairman kvitterede med “Da du er kommet en halv time for sent og du havde 90 minutter, så har du kun en time tilbage”. RMS var chokeret de næste 10 sekunder, men gik naturligvis på med sit foredrag og var færdig præcis efter en time. Primadonna...

RMS er en ener, og på godt og ondt...

/pto

P.S. Hvis RMS vidste, at jeg sætter "Emner" for dette blog-indlæg til "Linux" og ikke "GNU/Linux" - "Open Source" og ikke "Fri Software" så ville vi have 2-3 timers debat om dette...

Relateret indhold

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Makholm Blogger

Som jeg husker det brugte han væsentlig mere end 10 sekunder på at bitche over at arrangørene ikke som det naturligste i verden bare rykkede hele programmet så han kunne få de forventede 90 minutter.

Et eller andet sted er det efter min mening også en planlægnings-bøf at sætte en højt profileret og besværlig taler på som morgen-keynote. Jeg kan godt forstå at man godt vil begynde med et brag, men min erfaring siger mig at fremmødet altid er lidt sløvt til de første foredrag. Så hvorfor ikke bare vente med de profilerede foredrag til senere og helt droppe morgen-keynoten?

 • 3
 • 0
#4 Anonym

Er tilhænger af Open Source og bidrager også gerne selv.

MEN!!!!

Som jeg ser det, er et af problemerne med at få OS accepteret bredt faktisk ildsjæle som RMS. Fed ting, at de kæmper for deres og bruger en masse energi på det. Men når folk ser en fyr som RMS, som er en smule "excentrisk", bliver dette billedet for OS : En vildmand, som har sine holdninger og "prædiker".

På den modsatte side ser man en velfriseret, nybarberet fyr i jakkesæt og tænker ( desværre ) "integritet" og "kvalitet".

( ved godt, at det er lidt hårdt ridset op - men bær over med det )

Ingen tvivl om, at RMS har bidraget meget til OS, og han skal have ros for det. Men han har desværre også ødelagt meget med sine markante udtalelser.

Tror, at man skal passe på med den slags udtalelser, hvis man støtter OS - husker stadig mit første SSLUG møde, hvor jeg blev mødt med holdningen "Hvis du ikke ved det samme som os, er du en idiot" ( og den efterfølgende censur af mine debatindlæg på sslug.dk ). Havde jeg været ømskindet, havde jeg vendt OS og ikke bare sslug ryggen.

Man må tænke på, at vi er alle repræsentanter for diverse firmaer, OS, foreninger etc., når vi udtaler os åbent, og at vore holdninger derfor falder tilbage på disse.

Så uanset hvor dygtig, RMS er, eller hvor meget, han har bidraget med, så er han også "farlig" rent "marketingsmæssigt" med den opførsel / de udtalelser, han lægger for dagen. Og det har kostet MEGEN overtalelse at få kunder til bare at OVERVEJE OS ( "De er jo det med hippierne... " hørte jeg fra én ).

 • 3
 • 4
#5 jonas koch

På den modsatte side ser man en velfriseret, nybarberet fyr i jakkesæt og tænker ( desværre ) "integritet" og "kvalitet".

siden hvornår er RMS = linus? eller = the linux foundation? jeg tager hatten af for RMS' engagement, han er en inspiration modsat billy drengen fra M$.

RMS er kodenørd, hvad forventer du... vi er hos græsrødderne. han gør det her fordi han mener verden bliver bedre med FRI software. jeg synes det er fedt han kommer som han er og ikke prøver at være noget han ikke er. det ville være falsk. vi kan og skal ikke alle være smarte sælger slipsedrenge. kan ikke se han har ødelagt noget som helst - linux er en kæmpe succes (pånær på desktoppen... endnu). jeg tror dem som profiterer på linux er ret ligeglade med RMS - jvf. firmaer som IBM, red hat, m.m. - også den 'velklædte' mark shuttleworth fra canonical, som der ikke er ret meget hippie over.

 • 6
 • 1
#6 Morten Jensen

"De er jo det med hippierne... " hørte jeg fra én

Det udsagn ifbm. FOSS siger meget mere om udsagnet end om FOSS. At du vælger at bruge det som argument mod RMS - for helt ærligt, det er anekdotisk og uoplyst - siger altså også noget om dig. Delmængden af folk der ved hvad FOSS er, og folk der kender RMS er nok mindre end du tror. Bortset fra GPL2 vs GPL3 debatten tror jeg RMS er uden større betydning. Jeg respekterer ham for sit store arbejde, men jeg tror ikke han har stor indflydelse i dag. I værste fald er han harmløs ;)

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Bortset fra GPL2 vs GPL3 debatten tror jeg RMS er uden større betydning. Jeg respekterer ham for sit store arbejde, men jeg tror ikke han har stor indflydelse i dag. I værste fald er han harmløs ;)

Det er min opfattelse at RMS er blevet langt mere afdæmpet og har skruet noget ned for den moralske hyperarrogance, som jeg absolut ikke kan døje (til forskel fra velunderbygget teknisk arrogance). Det koblet med at hele FLOSS-tankegangen er blevet mere anerkendt gør at vi som gruppe ikke længere higer efter et ideologisk fyrtårn, men istedet langt hellere selv fortolker vores FLOSS-ideologi (især i gode Grundtvigianske Danmark) reducerer selvfølgelig RMS's indflydelse og gør ham mere "harmløs".

Men det øger også behovet for engang imellem lige at ryste støvet at RMS og fremhæve hans og GNU-projektets vigtige plads i historien uden alene at fokuserer på hans til tider anstrengende retorik.

 • 2
 • 0
#9 Anonym

Jeg tror vist, at jeg blev misforstået, så lad mig lige præcisere :

Jeg er tilhænger af Fri software og Open Source ( er godt klar over, at de ikke er det samme - men min "dovenskab" gjorde, at jeg ikke gad skrive Fri Software ) og forsøger at få udbredt det noget mere. Har hverken tatoveringer med "SharePoint" eller "Windows" skumle steder på kroppen - heller ikke et husalter til ære for Steve eller Steve.

De problemer, jeg støder ind i, når jeg forsøger at komme med fx. FS/OS, er hovedsageligt relateret til folks fordomme imod "nørderne". Jeg ELSKER at kode. Og som jeg plejer at sige : Jeg vil hellere have én teknikliderlig nørd end 2 slipsedrenge, som ikke kan stave til C++.

Linux / Unix bruges mange steder bl.a. på serverne, og det er også et af problemerne : De bliver "skjult" / "gemt væk" nede i et rum, hvor folk ikke ser dem. Faktisk aner de fleste ikke hvad OS, deres servere kører - de har bare et "D-drev" ( og det skal da også bare virke ). MEN! Det betyder også, at Microsofts Windows / Apple's OS er den synlige flade, som brugerne ser, og derfor ser Linux / Unix som et "hobby-" / "nørdeprojekt". Tænk på, at Hr. og Fru Jensen har aldrig HØRT om Linux / Unix - så hvorfor skifte? Og indkøberne i en del virksomheder er revisorer og ikke IT-folk. Så det er lidt op ad bakke for at argumentere for Linux / Unix.

Jakkesæt åbner desværre døre. Jeg mener desværre og kan give et eksempel : Én af mine venner har et firma, som arbejder inden for grøn teknologi. En dag skulle hans nye samarbejdspartner fra USA komme på besøg, og jeg var lige forbi efter en tech messe for lige at give en hånd med en test. Da partneren dukker op, går han hen til mig istedet for min ven og hilser pænt på "direktøren". Måtte pænt forklare, at jeg blot var på besøg, og at han skulle snakke med fyren ved siden af mig. Som Maciej så rigtigt skriver : "Klæder skaber folk" - i hvert fald grundet folks fordomme.

Som jeg skriver, ser jeg ildsjælene som en del af problemet - ikke bare inden for Linux / Unix / FS / OS men inden for alle områder. Personligt synes jeg, at det er fedt, at folk står ved det, de siger - derfor har jeg også mit grimme fjæs på mine indlæg herinde. Jeg ved til gengæld også, at et hvilket som helst fornuftigt og teknisk korrekt indlæg bliver sablet ned / ignoreret af størstedelen af ikke-teknisk personale, hvis indpakningen er forkert. Tag fx. hele hypet omkring Apple - sæt et 'i' foran og præsentér det iført en rullekrave, og du har et hit. Man får publikum til at føle sig unikke, og det er nok bedre end et stort, prustende lokomotiv ( undskyld, Balmer ).

Ildsjæle som RMS har bidraget gevaldigt til udviklingen af forskellige værktøjer og hjulpet meget til at danne et community omkring teknologierne. Det er fedt, at de kan inspirere og komme med tanker. Dog er der den lille ting, at når folk bliver fordømmende i deres måde at fremføre deres argumenter - fx. RMS i et par interviews, hvor han fortæller om FB etc. og deres profitering på folks data ( hvilket han har ret i ) - så "ser" den brede del af befolkningen altså ikke en visionær IT fyr men derimod en sur nørd. Ked af at sige det. Uanset om fyren har ret eller ej. At, jeg bliver klandret for at komme med den "anekdote", kan ikke ikke lige få mig til at miste søvn. Det er altså den reaktion, jeg får, når jeg taler med folk om OS / FS i "den virkelige verden uden for serverrummet" - der er ikke mange uden for OS / FS miljøet, som skelner mellem de 2. Lidt i samme stil som forskellen på en hacker og en cracker.

 • 0
 • 0
#10 Per Engelbrecht

Jeg finder hele "slipsedyr" terminologien bizar, utidssvarende, skadelig for al *NIX - og umoden. Jeg går til dagligt rundt i hvad man kalder fuld 'business attire' og jeg brænder for *NIX og for BSD. Så fik jeg vist også puristerne med.

Q [0]: hvorfor taler Microsoft "management sprog" og klæder sig "management wise" korrekt ?

A [0]: fordi det skaber tryghed hos De økonomiske beslutningstagere i både den private og den offentlige sektor. Tryghed = salg.

Længere er den faktisk ikke.

Q [1]: hvorfor tager mange økonomiske beslutningstagere aftand til især BSD og Linux miljøerne (eller fra tools som Sendmail/Postfix og PostgreSQL) ?

A [1]: fordi beslutningstagerne ofte har svært ved at finde en reel virksomhed bag ved 'produktet' (organisation !=virksomhed). Beslutningstagerne mangler basale ting som en roadmap, et service katalog og en support organisation der kan garanterer support de næste 3 eller 5 år eller hvad hardware support nu har af levetid.

Som *NIX, BSD og/eller Linux repræsentant står vi ydermer og skal overbevise beslutningstagere og arkitekter om det rigtige i at vælge en platform der, for de proprietære! *NIX vedkommende, koster en faktor 10-20 mere end Deres Microsoft modstykke - og for BSD og Linux vedkommende er noget som alt for ofte associeres med noget usoigneret og hobby agtigt.

Vi kan tale oppetid, tilgængelighed og hastighed til vi er blå i hovedet. Det kommer vi kun 'så' langt med.

/* Løsning */

  • forbered dig; læs kravspecifikation/TDS grundigt og lav lidt LaTeX eller PowerPoint eye-candy (milage may vary).
  • som en del af dine forberedelser skal du lave et økonomisk overslag.
  • stryg skjorten, bukserne, puds skoene og besøg den lokale frisør dagen inden du fremlægger dit materiale.
  • start aldrig! en flame mod andre, men fremhæv de stærke sider af den løsning du kommer med i forhold til fremlagte kravspecifikation/TDS.
  • hvis du er oppe imod en arkitekt med preferencer indenfor Microsoft så lav dit lobby arbejde overfor den/de personer på samme måde.

/Per

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere