Tilbage til fremtiden

Livet forstås baglæns, men må leves forlæns. ~ Søren Kierkegaard.

Vi bliver (forhåbentlig) lidt klogere hver dag og så er det jo interessant at tænke tilbage på hvad man har lært gennem årene. Man kunne jo f.eks. stille sig selv spørgsmålet: "Hvis du (med tidsmaskinens kraft) kunne gå tilbage og give dig selv et godt råd i starten af din karriere, hvad skulle det så være?"

Baseret på hvad jeg ser omkring mig og mine nu 8 års erfaring i it-branchen ville jeg gerne kunne gå tilbage til 2004 og give mig selv (mindst) 4 råd og advarsler.

1) Lad være med at starte et job med en skodopgave på grund af løfter om at opgaverne nok skal blive bedre - det er sjældent sandt. Det er fint at dele mindre attraktive opgaver i et team, men hvis du starter der, så bliver det sværere at kæmpe sig ud af rollen som den der tager den type opgaver.

2) Når du arbejder i et team med folk du ikke ser ansigt til ansigt, så forsøg at trække dem tættere ind i teamet for at undgå "dem og os"-mentalitet. Et team skal have fælles værdier, stole på hinanden og kende hinanden godt nok til at tro på at de andre har den bedste intention. Fejl bliver bare mindre og nemmere at tilgive, hvis du kender den der har lavet fejlen. Det letter samarbejdet.

3) Gå forrest og tag opgaver som du gerne vil lave i fremtiden i stedet for at vente på at du får dem tildelt. Det er ikke din chefs opgave at lægge mærke til dine ønsker og styrker - det er din opgave at oplyse hende om dem. Hvis du har en god chef og et godt team, så kan du godt få lov til at hoppe ud på dybt vand og teamet skal nok give dig svømmeundervisning eller kaste redningskransen, hvis det bliver nødvendigt.

4) Estimater holder ikke. Som min mand har udtalt: "Når du laver estimater, så skal du huske at gange med pi og derefter for en sikkerheds skyld også lige gange med vindhastigheden". Dette er selvfølgelig for at understrege hvor usikre estimater er - du kan lige så godt gange dit estimat med en random variabel, og det er sikkert næsten lige så sandsynligt at resultatet kommer til at passe. Du kan godt bruge en masse kræfter på at estimere, men det giver meget lidt værdi i sidste ende; den mindste ændring og så har estimatet ingen chance for at passe - kan du måske forudsige, hvordan dit projekt kommer til at ændre sig og indregne det på forhånd?

Hvilke guldkorn ville du dele ud af, hvis du fik muligheden for at dele din visdom med dit yngre jeg?

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lars Bjerregaard

Gode råd Therese. Et par skud fra hoften herfra:

n+1) Din karriere er op til dig. Vær forberedt på, at når du virkeligt vil noget kommer du til at slå i bordet en gang imellem, ellers sker der ikke noget, eller i værste fald bliver du den dukke man kan sparke rundt efter lyst og behov.

n+2) Vælg dine kampe med omhu. Hvis du (gud forbyde det) er typen som har faglig stolthed, og stærke meninger omkring hvordan ting burde og ikke burde være, vil du jævnligt få lyst til at råbe meget højt, fyre dine chefer, og brænde halvdelen af dit firmas produkter. Problemet er bare at det kan du ikke. Så indstil dig på en jævnlig diæt af sure kameler, og når der en gang imellem dukker en sag op du har en chance for at vinde, så kæmp for den. Når du en gang imellem vinder en, gør det det lidt nemmere at glemme resten.

n+3) Find ud af hvad du kan lide at lave, og hvad du brænder for. Det er dit fort og din base, hvor arbejdsglæden kommer fra. Dette er det vigtigste af alt. Indtil du har fundet det, prøv så meget af (teknologi, roller, domæner) som overhovedet muligt.

n+4) Din fortsatte udvikling er op til dig. Selv den mest velmenende arbejdsgiver vil prøve at fastholde dig i det du laver. Sådan er det bare. Det er op til dig selv at komme videre, at vedligeholde din viden, og lære nye ting. IT branchen er en underlig branche på den måde, og din viden bliver konstant outdated. Hvis du ikke følger med (og ja, også i din fritid), bliver du hurtigt til en dinosaur, din markedsværdi falder automatisk, og dine valgmuligheder for spændende opgaver svinder ind. Der er ingen vej udenom at holde sig selv opdateret. Find og læs gode teknologi-blogs. Læs gode bøger om dit fag. Afprøv nye værktøjer når du kan tage tiden.

n+5) Find dine inspirationskilder. Jagt rundt efter folk i dit fag som er inspirerende, og sug til dig fra dem. Det kan både være fra det fysiske og virtuelle univers. Du får brug for jævnlig inspiration, ellers bliver tingene for sure og kedelige, og du går i stå. Der skal friske tanker til hele tiden, og man har brug for at få troen på, at noget kan lade sig gøre, fra andre folk, jævnligt.

n+6) Del din viden til alle der gider lytte. Det er en meget givende ting, og du vil få mindst lige så meget ud af det selv, som dem du deler med.

n+7) Lær og forstå Open Source. Det repræsenterer nogen fundamentale principper omkring hvordan ting, på mange måder, fungerer bedst og mest tilfredsstillende, og du vil samtidigt få kontakt til en masse suveræn teknologi. Væn dig fra tanken om at pris og kvalitet følges ad. Det gør de ikke!

Nå, det må vist være nok for nu...

 • 3
 • 0
#5 Therese Hansen

Gode tilføjelser! Alle n+i :-)

Som en god veninde sagde til mig for nyligt. "Der er 2 mennesker i dit liv du skal vælge med særligt omhu; din partner og din chef."

Vi tilbringer så stor en del af vores tid på arbejdet at det er vigtigt for vores livskvalitet at have en god chef - og en chef vi deler (i hvert fald nogle) værdier med.

 • 1
 • 0
#6 Rasmus Christensen

Det er altid nemt at se tilbage på det man skulle have gjort, men det er også fedt med den erkendelse og så tænke over hvad man har lært og bruge det fremadrettet. Så måske frekvensen på de personlige retrospective ikke skal være 8 år :) Lige et link til en god artikel der også beskriver tingene godt, HUSK at se de links der er i artiklen, super gode!!!

http://team.adzerk.com/post/21024440104/lifes-too-short-to-write-shitty-...

"Wire In" Rasmus Christensen

 • 0
 • 0
#7 Finn Christensen

din mand Therese, ham har du uanset regel 1)-n) eller chefen/firma/opgave skiftes ud. Når han så tilmed ved "Når du laver estimater, så skal du huske at gange med pi og derefter ...", så pas ekstra godt på ham :)

Tilbage hos de gamle filosoffer i oldtiden formulerede en af dem: "Man kan ikke bade i den samme flod to gange". Hans elev forfinede det til "Man kan ikke bade i den samme flod."

Ting/regler/virkelighed ændres nogle gange umærkeligt, andre gange hastigt og fuldt synligt - men de ændres. Simple regler virker sjældent.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere