Ti år med kvalitetssoftware

Vi har lige releaset Varnish Cache 5.0 for et par minutter siden og det er jeg rigtig stolt af.

Den primære grund til at jeg er stolt er at det er 10 år siden vi releasede Varnish Cache 1.0 og vi har ikke haft noget der blot ligner en "security incident" i den tid.

Hermed føler jeg endelig at jeg har ført existensbevis for at software ikke behøver at sutte.

Den sekundære grund til at jeg er stolt, er at det er lykkedes at holde mit et-mands firma kørende på penge fra virksomheder som kunne se fornuften i at Varnish blev vedligeholdt og vidreudviklet.

Det er vigtigt at folk forstår at FOSS ikke er en gratis omgang, men en slags løst organiseret andelsbevægelse, hvor vi i fælleskab bygger hvad ingen af os magter selv.

Sidst men ikke mindst, er det sgu' rart næsten at kunne overbevise sig selv om at man stadig kan bruges til noget efter man er fyldt 50...

Jeg tror jeg spørger chefen on det er OK hvis jeg holder fri resten af dagen...

phk

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Jamen andet er der vel ikke at sige?! Det skulle da lige være noget om alder og softwareudvikling. Jeg læste engang en analytiker fremføre, at i takt med at de virkeligt dygtige poinerer inden for software engineering gik på pension, ville det betyde at boom inden for fri og åben kvalitetssoftware. Ved ikke om det er sket, vil ske eller om disse folk bare nyder tilværelsen på en yacht et sted i varmt farvand ...

Under alle omstændigheder vil jeg mene, at softwareudvikling ikke har nogen alder. Tingene skifter bare navn engang imellem. :)

 • 19
 • 0
#2 Martin Dahl

Tak for et fantastisk værktøj, som støt og stabilt leverer indhold til vores kunder og deres kunder. Jeg skulle hilse fra vores backend servere, de er også utroligt glade for at Varnish trækker det største læs.

 • 14
 • 0
#13 Chris Bagge

Først til lykke, flot gået. Tro mig, der er noget ældre end dig, du har stadig mange år foran dig, med din gode faglige ballast. Modne mennesker er vist ikke så tilbøjelige til at skabe luftkasteller.

Det er en fin bemærkning om, at FOSS ikke er det samme som gratis, men at man som bruger forventes at levere en modydelse, enten økonomisk eller arbejdsmæssigt. Det at løse ting i fællesskab har tidligere været en udbredt dansk holdning. Den er, som jeg ser det, desværre lidt på tilbagetog. Der er rigtigt mange der gerne vil nyde men har sværere når det gælder at yde.

Så et par spørgsmål, i disse tider hvor der tales om agile. Hvor meget systemdesign blev der lavet, før du gik i gang med kodningen. Hvordan er test håndteret.

 • 2
 • 0
#15 Poul-Henning Kamp Blogger

Så et par spørgsmål, i disse tider hvor der tales om agile. Hvor meget systemdesign blev der lavet, før du gik i gang med kodningen. Hvordan er test håndteret.

Agile er ikke nyt, se BSTJ 62-7 side 2365.. fra 1983 :-)

Der var tænkt meget over systemdesign da vi begyndte, men hvad der er langt vigtigere er at systemdesignet er blevet revurderet og forandret i takt med at Varnish og verden har forandret sig.

Regression tests håndteres med "varnishtest" programmet, der læser test-scripts skrevet i et til formålet egnet format.

Se f.eks: https://github.com/varnishcache/varnish-cache/blob/master/bin/varnishtes...

Vi prøvede oprindeligt med et generisk test-framework, men droppede det, fordi det krævede omkring 200 liniers "boiler-plate" tekst i hver test-case før vi overhovedet kom igang.

 • 5
 • 0
#16 Morten Nissen

Problemet er jo netop at det ikke er en "silver bullet" men en overordnet tilgang til tingene.

Kig f.eks på antallet af asserts, det er omkring 10% af alle kodelinier.

Eller kig på det dedikerede test-driver program og det halve tusinde test-cases der tilsammen udfører 90% af alle kodelinierne

Bruger I/du nogen statiske kodeanalyser? Eller ser du dem som en falsk tryghed? De Asserts du snakker om kører de også i releases? Svarene er nok åbenlyse for dig men jeg syntes stadig det kunne være fedt med et blogindlæg der handler om det.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere