Teknokratiske himmelstormere

Der findes et upubliceret notat et sted på nettet, forfattet af en arbejdsgruppe under Justitsministeriet. Mange har meninger om det , fx Jon Lund (http://politiken.dk/debat/ECE1319843/vil-pet-toejle-vores-frihed-paa-net...) og formanden for Danmarks Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård (http://journalistforbundet.dk/Nyheder/2011/Juni/Send-Justitsministeriet-...) og det har jeg også. Men hvor er det henne? Nu kræver det heldigvis ikke faktuel baggrundsviden at have en mening – men hvis du har et link, så sig frem.

Notatet fra sidste uge handler om, at PET vil kræve, at enhver, der logger sig på internettet skal identificere sig og registreres når de bruger nettet på biblioteker og andre steder, hvor brugerne udgør en ’ikke på forhånd afgrænset kreds’. Formålet med at kræve denne registrering er, at kunne spore terror-relaterede aktiviteter mere effektivt end via de måske 80.000 oplysninger, der i forvejen bliver logget om hver dansker årligt.

Virkelighedsopfattelsen bag anbefalingen lader til at være, at sandheden gemmer sig i data. At virkeligheden lader sig forudsige bare man har rigelige data af høj nok kvalitet. Derfor: jo flere data, desto bedre.

Det er en teknologisk drøm – en teknokrats drøm: Tænk at kunne afsløre terrorangreb siddende i sit datacenter med sine Business Intelligence-værktøjer uden at have minglet med en eneste terrorist. Tænk at kunne have den slags akademisk distance til sagens kerne, som vel typisk er vrede mænd fra fremmedartede kulturer, som aldrig har læst et notat eller en lavet en redegørelse - mænd, der ikke har læst samfundsvidenskab på universitetet og derfra kommet direkte ind i jobs i ministerierne som fuldmægtige.

Gad vide hvor mange terrorister, der er blevet fanget via regneark.

Det er ikke underligt, at trangen til bred overvågning er til stede. Men hvor er de principper og de værdier, der skal trække i modsat retning og sikre et frit samfund?

For det er svært at se hvad, der lægger bånd på ambitionerne. Kan du fortælle mig den principielle forskel på, at du skal identificere dig og blive logget hver gang du skal på nettet, og så at det bliver lovpligtigt at aktivere GPS-chippen i din smartphone for at overvåge hvor du har været?

Mange overfald, voldtægter, hastighedsoverskridelser og andre mere eller mindre væmmelige forbrydelser vil kunne opklares ad den vej - og vil sikkert også fange mange flere forbrydere end der vil fanges terrorister med den aktuelle anbefaling. Muligheden for at registrere går kun en vej – mod mere omfattende 360 graders registrering, 24/7 .

Principper og værdierne, der bør guide samfundets udvikling, ser ikke ud til at være grundfæstede hos medlemmerne i arbejdsgruppen. Lad os derfor håbe, at medlemmerne af arbejdsgruppen heller ikke har magt til at gennemføre et så teknokratisk projekt.

Måske undrer det mig mest hvorfor arbejdsgruppen kommer med de anbefalinger, den er blevet citeret for at komme med. De umiddelbare reaktioner fra politisk hold tyder på, at de må være politisk tonedøve. (http://www.version2.dk/artikel/logning-af-internetbrugere-maaske-i-fare-...)

Så, kære arbejdsgruppe, kom ned fra overvågningssatellitten og ud på gaden. Lad vær med at tæppebombe os med overvågning og fokuser i stedet på at opbygge evnen til at indsætte agenter lige dér i miljøerne hvor risikoen er.

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Erik Cederstrand

Hvor sker det meste vold i Danmark? I hjemmet. Mere end 50.000 kvinder og børn udsættes hvert år for vold i Danmark. Altså giver det mere mening at installere videoovervågning i folks stuer og soveværelser end på Strøget. Hvis bare ét barn slipper for at blive slået, er det det hele værd. Og du laver vel ikke noget derhjemme, som ikke kan tåle forsiden af Ekstrabladet?

Ud over at fange alle de voldsmænd, kunne vi samtidig hjælpe ældre, der falder derhjemme, opklare hjemmerøverier, fange indbrudstyve og automatisk alarmere ved brand. Babysittere kunne sidde på en central hos Falck om aftenen og passe 20 unger på en gang, til stor besparelse for samfundet. Mulighederne er uendelige. Det er bare med at få skruet de kameraer op!

  • 10
  • 0
Anonym

er ked af at mine skattekroner gaar til at der sidder mennesker og finder paa saadan noget. Foerst og fremmest, det kan godt vaere at man kommer til at se hvem der logger paa hvornaar, men hvad folk saa laver, det er svaert at se, hvis man bruger tor.

Noget andet der er med denne logning. Den giver, medmindre man kan argumentere for at ens personkreds er kendt, ekstra arbejde for alle der har et wifi punkt staaende. Fx. cafeer, stationer og andet.

Man skal nemlig, i foegle deres forslag, logge paa, og de oplysninger man logger paa med skal kunne valideres. Arbejdsgruppen naevner selv flere loesninger, og peger paa huller i disse loesninger.

Jeg, som frivillig FDF leder, kan ogsaa se et problem i dette forslag. Vi har et wifi access point i vores kredshus til brug for medlemmer og gaester. Mange af vores mindste medlemmer har deres foraeldre med den, eller de foerste gange. Hvis nu disse foraeldre skal bruge netvaerket, skal vi logge at de bruger det, gemme oplysningerne i mindst et aar, samt validere de oplysninger de giver.

Dette vil give frivillige foreninger en arbejdsbyrde som fjerne fokus fra det egentlige formaal.

Samt igen, det er jo lige meget naar folk saa bruger en vpn, tor eller andre maader at undgaa at blive opdaget paa. Og de evt. kriminelle kan nok finde ud af at skjule sig.

Nogle gange skulle man tro at disse arbjedsgrupper antager at dem de vil fange knap og nap kan finde ud af at taende en computer.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize