Teknisk formidling version 2.0

Jeg bruger det selv, og her deler jeg skæbnefællesskab med de fleste andre. Powerpoint er krykken, der bliver hevet frem, når it-professionelle og de fleste andre danskere, der har brug for at dele faglig viden, entrer et podie og må klare røsten med en rømmen, inden oplægget går i gang.

Der findes selvfølgelig naturtalenter, som scenevant bruger en Powerpoint-præsentation til at underbygge klare pointer. Resten af os er i et limbo, hvor den største innovation de sidste 20 år består i, at præsentationshelvedet kan være flyttet ud i skyen, hvor Flash-baserede løsninger som Prezi dominerer. Men faktisk er der intet nyt sket. Tværtimod lader de fleste til at have taget til takke med oplæg på mindst en time serveret med diskrete blikke på armbåndsuret for et kuldslået publikum, som ikke nødvendigvis belønner taleren med begejstring. Vi savner retoriske færdigheder, og tilhørerne lider.

TED bliver lokal

Men så for et par uger siden sad jeg i et lokale med nogle hundrede mennesker, der faktisk var ladet med begejstring. Anledningen var et arrangement om teknologi og opfindertrang. Stedet var en mødesal i Ingeniørforeningens (IDA) domicil i København, og deltagerne var et mestendels yngre publikum med naturvidenskabelige interesser. Det var et såkaldt TEDx-arrangement, der er direkte inspireret af de TED Talks, som i efterhånden flere år har gået sin sejrsgang på nettet og er set milliarder af gange. De rummer regulære guldkorn af viden. TED Talks' slogan er "Ideas worth spreading", og det blev jeg udsat for på den lokale maner denne maj-eftermiddag med fem oplægsholdere på scenen - hver med et kondenseret og for det meste fascinerende oplæg på maksimalt 20 minutter.

Væk var enhver surhed, søvnighed og velkendt forbeholden stemning. Selvom rækken foran mig var befolket med arrangører og oplægsholdere, som selv ledte an med begejstret klappen og tilråb, så fulgte resten af salen godt med. Og de bedste af de fem lokale talere var både velforberedte og gennemførte deres oplæg med bravour.

Indrømmet; TED-konceptet er meget amerikansk og egner sig ikke til enhver præsentation. Det er også klart, at refleksion, kildekritik og perspektivering ikke nødvendigvis er indbygget i TED-konceptet. Men TED-konceptet giver større variation og er et brud med alenlange indlæg. Det drømmer jeg om i min hverdag, og mon ikke også der er it-professionelle, som kunne bruge lidt TED-inspiration og alternativer under interne og eksterne møder?

For dælen, hvor er det rart at kunne træde ud i sollyset efter sådan en eftermiddag med TEDxCopenhagen og føle sig lidt klogere på emner, der er formidlet med glød og omhu, kan skabe begejstring for anvendelsen af teknologi i samfundets tjeneste og håb for fremtiden. God sommer, iøvrigt.

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin R. Ehmsen

Apropos TED, så ved jeg ikke hvad Lawrence Lessig bruger, men det er sørme god præsentationsteknik: http://www.ted.com/talks/lawrence_lessig_we_the_people_and_the_republic_... Bemærk den fantastiske timing! Han har gjort det i mange år... jeg husker da han modtog H. C. Andersen award på SDU, hvor han gav en takke-forlæsning. Det står stadig som en af de bedste forelæsninger jeg har være til (det var den gang han stadig var maksimalt interesseret i fri software og creative commons).

 • 1
 • 0
#4 Claus Jacobsen

Problemet er i høj grad at man forsøger at lade slideshows fortælle historierne når det rent faktisk er menneskene der skal fortælle dem. Lige siden jeg i tidernes morgen forlod uni har jeg haft en meget kraftig aversion overfor monologer og slideshows from hell. Jeg får faktisk så kraftig en "allergisk" reaktion at jeg falder i søvn. Som underviser og træner har jeg selv skullet stå i situationen masser af gange, og det er ene og alene mennesket i centrum som afgør hvordan en præsentation forløber. I dagens "corporate world" hvor marketingafdelinger sender ansatte ud med præsentationer på mange mange totalt overfyldte slides så forstår jeg egentlig godt at personerne der skal præsentere ikke gider bruge tiden på at gøre det personligt og nærværende. - Jeg ved af erfaring at der er rigtigt mange steder man får en "officiel" salgssmøre som SKAL ud, og at der ikke må afviges ret meget fra det materiale. Så kunne man ligeså godt bare lave en videopræs med lyd og slides - så behøver man ikke nogle mennesker til at udføre det.

Noget helt andet er så til gengæld også at det virkelig ER en "Lost art" at holde en ordentlig præsentation - jeg ser ikke mange steder hvor man virkelig lærer at leve sig ind i fortællerollen. Som Kurt også er inde på - så er det en kæmpe fornøjelse når man så endelig støder ind i en af dem. Man kan sige mange ting både gode og negative om Steve Jobs. Men hans måde at præsentere på er faktisk yderst interessant og han var sindsygt dygtig til at fange publikum på. Meget modsat vækkelsesprædikanter og eksempelvis "fake" steve (Ballmer). (som jo i øvrigt lider af ADHD, og jeg har bare den holdning at den slags mennesker hverken skal præsentere eller lede andre med mindre de får medikamenter for det.) Jeg var sidste år på en uges kursus i Holland hvor undervisningsmaterialet bestod af 574 slides. Underviseren spurgte om vi ville have det som en fortælling eller bare råt og usødet. - vi valgte gudskelov det første. Han viste i løbet af ugen 4 slides og tegnede og fortalte de resterende 570 slides i stedet. - Fantastisk meget mere interessant. - Holdet før os "Chose poorly" og valgte de 574 slides - og døde en pinefuld død! :-D

 • 0
 • 1
#5 Claus Jacobsen

PS - jeg har faktisk prøvet at holde en præsentation ud fra et mindmap. Det var en lettere unik oplevelse. Det så virkelig ud til at give folk et langt bedre overblik og det så også ud til at deres oplevelse og "vidensniveau" efterfølgende var markant bedre (måske fordi det var et mindmap og det var brugt til at "organisere" tanker :D)

 • 0
 • 0
#6 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hej Kurt

Jeg kan sagtens sætte mig ind i dit problem, oplever det selv når jeg er deltager og ikke foredragsholder.

Når jeg holder foredrag sker det med LaTeX+PDF med en masse links til eksterne sider. Under foredraget går jeg så jævnligt til de eksterne sider, som både bryder det mere statiske jeg har med film eller demoer fra de pågældende sider. Emnet er typisk teknisk, hackerværktøjer og den slags - som efterhånden nærmer sig det flashy man ser i hollywoodfilm.

En anden ting jeg ynder at bruge er call-backs, ligesom i stand-up, altså at forsøge at have en rød tråd og referere til det tidligere sagte, således at man ser nytten. Eksempelvis vil jeg på hackerforedrag tale om basale Nmap teknikker, og senere når man så ser på OpenVAS eller Metasploit ser man at de selvsamme options dukker op igen - integreret i de værktøjer.

Jeg bruger forøvrigt hvid baggrund og sort tekst, med kun enkelte andre farver til bestemte tekst der skal fremhæves, som gøres med firmafarven "Solido Orange"

Jeg synes prezi ser meganice ud, men ligesom med 3D er det noget som kan fremkalde en del kvalme ved overforbrug.

 • 0
 • 0
#7 Georg Strøm Blogger

Det er svært at lave en traditionel præsentation som er spændende. Især fordi det er svært at afvige fra den, selv når tilhørerne er stået af. Her er så nogle fif som har virket for mig

Planlæg på forhånd hvilke pointer du skal huske at nævne, i stedet for en disposition som lister de områder du vil genfortælle. Det råd fik jeg, da jeg skulle lære at forelæse, og det er nok det vigtigste råd jeg har fået.

Prøv at skabe en fortælling hvor der er en begyndelse, overraskelser og en slutning, og fortæl den. Hold øje med publikums reaktioner og reager på dem, og tag gerne fat på indskud som kommer op. Du skal fortælle, ikke genfortælle.

Brug nogle hjælpemidler som støtter det. Pretzi gør at effekterne let distraherer. Hvis du bruger en gratis Pretzi skal du desuden huske at din præsentation bliver offentlig tilgængelig.

Jeg har brugt et Google doc til undervisning, med link til billeder, film på Youtube, diagrammer med mere sammen med en elektronisk tavle. Det gjorde at jeg hurtigt kunne skifte mellem de forskellige dele og kombinere dem på kryds og tværs.

Dernæst har jeg fundet ud af at Powerpoints bliver bedre, jo mindre tekst der er. Jeg overvejer endda mere at bruge nogle kun med et billede, en tabel eller et diagram og helt udelade teksten. Især så jeg får mest mulig frihed til at sige hvad der føles rigtig overfor publikum, uden at være bundet af teksten på en Powerpoint.

Ulempe. Det kræver at du er godt hjemme i det du fortæller om. Ellers er det mere sikkert at holde sig til en færdig forberedt præsentation.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere