bloghoved sidsel jensen

Tech lingo anno 2019

De sidste procent af 2018 er ved at være forbi og det er på sin plads at gøre status over året der gik.

En af de ting man vender sig til, ved at arbejde med IT, er den evige mængde af nye tech buzzwords, som man er nødsaget til at forholde sig til.

Tilbage i oktober måned blev den danske ordbog opdateret med 1.612 nye ord heriblandt Meme og Flow-TV, som åbenbart endeligt har fundet vej til blive generelt brugte begreber. I Merriam-Webster blev ordet “TL;DR - too long - didn’t read” tilføjet til ordbogen, hvilket i sig selv er lidt morsomt. Eller hvad med ordet “Bush Camper”? Det var ikke en del af mit ord-repetoire i starten af 2018 - men det er det blevet, sammen med en Fortnite-spillende 9-årig i husstanden og endeløse udgaver af Floss, Dab og diverse andre danse (https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/En-n00b-guide-til-boernenes-...).

Nye ord som har fundet vej til min sprogbrug i 2018 er:

 • ipad døv - når barnet for gud-ved-hvilken-gang ikke reagerer på tiltale
 • på echtigt- en blanding af ægte og rigtigt - “jeg mener det - på echtigt” (tak nyerup)
 • uncloud - når noget er så roddet så man er nød til at tage det væk fra sin cloud-løsning for at se hvad man reelt har brug for (læs: oprydning)
 • container-trash - når alting bliver smidt i docker containers - det er et pun over begrebet “trailer-trash”
 • docker-docker-docker-chanten - når folk ikke kan sige en sætning uden at nævne at det kan smides i en docker-instans
 • spammy - mest om mails - der indeholder alle tegn på at være spam - de er spammy
 • fixaround - I kender sikkert en “workaround”, som er en temporær løsning på et problem - men hvis en løsning er dårligere end en workaround og det ikke helt er et fix - så er det et fixaround

Hvad er det mon så for nogle ord vi kommer til at se i 2019 - her er 3 bud:

Internet-of-ears - Ligesom Alexa og Google Home vil vi se langt flere enheder som bliver kontrolleret af stemme-kommandoer - spejle, bruse-kabiner, toiletter, mikroovne og alskens Internet-of-Trash tingester.

Mobile health - bygger selvfølgelig ovenpå den allerede eksisterende “Mobile First” - men alt den information som vores wearables som Apple watches og fitbits, indsamler kan lige pludselig sendes til vores elektroniske patientjournaler, så lægen kan få et fuldstændigt billede af din hjerterytme i løbet af døgnet uden at skulle stille diagnosen på baggrund af symtomer, men ved brug af reel data. Mit spinkle håb for 2019 er dog at vi får noget data-etik ind over den slags data-indsamling og at det kommer til at ske med samtykke, uden videresalg af data og med ordentlige opt-out muligheder.

Qi trådløs ladning - McDonalds er igang med at installere trådløse Qi ladestationer på 1.000 lokationer i England og bilforhandlere som BMW, Ford, Toyota og Volkswagen har meddelt at de vil inkludere trådløse “lade-plader” (kan vi kalde dem det på dansk?) i deres nye biler. Så selvom standarden har eksisteret en del år, kan det være at den endelig får sit folkelige gennembrud i 2019. IKEA er forlængst begyndt at indbygge dem i deres møbler. Du kan med app’en www.air-charge.com/app se hvor der findes lade-stationer. Så mangler vi bare det der batteri-gennembrud - det er long-overdue!

Hvilke ord eller sprogblomster er krøbet ind i dit ordforråd i 2018 og hvilke ord kommer vi ikke udenom i 2019?

Mon 2019 bliver året hvor 3D print endeligt bliver mainstream? Eller bliver blockchain den store fuser fra hype-bølgens top?

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Ditlev Petersen

The Grammar Nazis "En af de ting man vender sig til"

Sorry, nu skal jeg nok holde op.

Jeg savner/venter på et rammende sarkastisk udtryk for IoT. Altså at hver en lampe og hvert et komfur skal være hackable, både som platform for videre angreb og som uønsket overvågning. Internet of Thieves er ikke godt nok. Og tumper staves ikke sådan på engelsk.

 • 5
 • 0
#7 Hans Nielsen

Synes nu styring af mange dimser i hjemmet, især lys, varme og elektronik er smart.

Med Google eller Amazon, (google og Alexa) desuden også en nem stemmestyring.

Synes det er dejligt at lyset i soveværelse starte dagen med at køre lige så stille op til kraftigt kold lys, til når "alarmen" lyder. Starter selv med Radio/Nyheder i 5-10 minuter, det er en "pæn" måde at vågne på før, alarmen rigtigt lyder. At lyset på både skærm og i rum bliver dæmpet og holdt i varmt/rødeligt om aften, hjælper også en til at komme godt i seng.

At varmen kan styres, og man nemt kan programere varmeanlæget til at varme extra op, når solen skinder og solcellerne laver el, er også et gode for pengepungen. Ud over comforten, ved at de programere bare temostater søger for at der også er extra varm på WC og i soveværelse om morgen. Det gør det betydeligt nemmere, at komme ud af køjen. Kaffen er også klar. Og brøden i brødmaskinen er lun og klar.

Men i har da helt ret, at sætte dimser på nettet fordi man kan, er tråbeligt og en sikkerhedsrisiko. Tænker også på at hente styring ind i huset, men har været for dovnen og har haft andre projekter. Men de fleste enheder som jeg har, kan få nyt GPL/FOSS firmware og styres uden tilgang til net. Måske i det nye år?

Men synes nu at IOT er mest tåbeligt, hvor mange bruger det, og synes det er smart. Jeg er ikke intereseret i et TV som er smart, giver mig forslag til nye serie, eller som hele tiden lytter med. Men jeg synes det vil være fint, især med de nye relger for elafregning af solcelle strøm. At kunne starte tørretrummel, vask, opvasks og andet når det er overskud intern af støm fra mine solceller. At det så er helt tåbeligt samfundsøknomisk at jeg flytter EL forbrug fra om natten til dagen, det er en helt andet lang diskution. - Som når batterierne bliver gode nok i 2020-2025, så kan mange med solceller, uden stort forbrug med fordel gå helt offgrid.

Men mere sikkerhed, tvungen sikkerhedsopdatering af dimser, bedre FW regler, og ..... en helt masse andet - Ja tak..

Godt nytår

 • 1
 • 0
#8 Hans Nielsen

"fake news"

Når man ser på hvad Amrikanske medier levere af nyheder, det er efterhånden kun washington post som er seriøs. Så er konsekvensen af dette ord, det farligste som er sket for demokratierne i det sidste årti.

At man så samtidigt fra regeringen, ønsker at fjerne tilskud til bastioner som står inden for seriøs nyhedsformidling er farligt. Om dr og tv2 er tediøst eller ej. Det er bedre at have dem som holde punkt, som de Danske aviser heldig stadig afspejler sig i, end at se på den også farlig udvikling i Danmark. Hvor politker ønsker at have kontrol med medier.

Ellers ender vi som i USA hvor foxnews og cnn er propaganda kanaler for hver sin fløj.

Vil vi have samme udvikling i Danmark, normalt ligger vi 10-15 bagefter Amrikanerne. Men her synes jeg vi skal springe fra, og bare betale hvad det koster at have flere, både politisk og økonomisk uafhægigt nyhedsformidler. Jeg ser selv bbc som et forbillede.

 • 3
 • 0
#12 Christian Lynbech

Mon ikke "echtigt" som så mange andre gode danske ord har sin rod i tysk?

Ifølge mine relativt begrænsede tysk-kundskaber bruges "echt" på tysk også som et udbrud i betydningen "virkeligt?!", muligvis mest af unge.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere