TDC's IT-fiasko: Gratis telefonminutter er billigere

Vi hører regelmæssigt om TDC's interne IT-spaghetti og deres mere eller mindre gennemtænkte forsøg på at renovere det hele.

Når et firma når til det punkt hvor en udskiftning af back-office systemerne koster over 100 mio kroner, vil jeg påstå at man totalt har mistet forbindelsen med virkeligheden.

For TDC var planerne om et nyt system på et tidspunkt helt oppe og vende omkring 450 mio.

Nu lader det til at en person med jordforbindelse er begyndt at skære igennem galskaben:

Fra 1 oktober forsvinder minuttaksten for fastnetopkald, hvilket eliminerer omkring 40% af komplexiteten af afregningen af fastnet telefoner, eller rundt regnet 100 mio kroner fra regningen på det næste system.

Hvis nu bare vedkommende vil skynde sig at skifte job til Rejsekortet og banke ind i hovedet på nogen derovre, at det er rablende vandvid at have 175 takstzoner, alene for Sjælland og sydhavsøerne.

Derefter kan han tage til Skatteministeriet og forklare at vi ikke har brug for 2-3000 sider lovtekst om skatter og afgifter.

Sikke en masse penge vi kunne spare...

phk

Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul Pedersen

Hvordan ville ikke det ikke gå her i vores kære land hvis vi droppede vores yndlingsbeskæftigelse som jo er millimeterretfærdighed. Kompleksitetsbesparelse er bare ikke et validt argument i vores samfund idag, og djøfferne melder bare ud at "der skal noget IT til" og det "skal anvendes mere intelligent".

Hvis folk selv kunne regne deres skat ud, hvordan ville det så ikke se ud for størrelsen af SKAT(tm)'s organisation? Vækst er jo helligt, også i administrationer.

 • 0
 • 0
#2 Yoel Pedersen

Det lyder spændende - men er der en kilde på punktet vedr. TDC og 1. oktober? Jeg har forgæves forsøgt at finde mere info om det på deres hjemmeside (hvor det i øvrigt er stort set umuligt at finde relevant information uanset hvad det er man søger).

 • 0
 • 0
#5 Niels Didriksen

For ikke at tale om afledte effekter. Nogle steder, f.eks. i Japan, er udvalgte dele af det offentlige transportsystem gratis. Man sparer billettering, ja-dak'ere, administration mv.. Men får dog ikke helt det tilsvarende beløb ind, som hvis man havde bibeholdt billetter. Man vælger dog at satse på de positive afledte effekter (og de er åbenbart mange) af gratis offentlig transport overstiger den nettoindtægt man ville have haft. Ikke at jeg tror vi nogensinde ville se så visionær og ballsy en holdning blandt danske politikere. Hverken i forb. med transport, skattesystemer eller andre steder.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Poulsen

Nogle steder, f.eks. i Japan, er udvalgte dele af det offentlige transportsystem gratis.

En fynsk kommune gjorde det samme for nogle år siden. Det var dyrere i administration at have et billetsystem end bare at lade busserne køre deres ruter gratis,

 • 0
 • 0
#7 Poul Pedersen

En fynsk kommune gjorde det samme for nogle år siden. Det var dyrere i administration at have et billetsystem end bare at lade busserne køre deres ruter gratis,

Alene tanken om at nogen fra nabo-kommunen kører gratis med en bus som de ikke selv har betalt til, vil få enhver retskaffen bureaukrat til at vende sig i sin grav.

Princippet gælder for så vidt også på landsplan til veje, broer, sygehuse, uddannelser osv. Bureaukraterne sover først godt når de er sikre på at de har brugt alle pengene på administration, og der derfor ikke er kommet nogen af dem i forkerte lommer.

 • 0
 • 0
#8 Jens Jönsson

Niels Didriksen Man vælger dog at satse på de positive afledte effekter (og de er åbenbart mange) af gratis offentlig transport overstiger den nettoindtægt man ville have haft. Ikke at jeg tror vi nogensinde ville se så visionær og ballsy en holdning blandt danske politikere. Hverken i forb. med transport, skattesystemer eller andre steder.

Nej desværre, for kunne man tænke at man kunne hive penge ind en anden vej fra ? F.eks. ved at opsætte TV skærme i bussen der viste reklamer...

 • 0
 • 0
#9 John Strand

Kære Poul Henning Kamp

Jeg er ikke i tvivl om at du sikert er en dygtig IT mand med meget på hjertet men din indsigt i hvordan teleselskaber taksere deres kunder er vist på et niveau hvor man må kalde den ikke eksisterend.

Nu forholder det sig således at når TDC ændre deres takserings model så bliver det ikke billigere at drive det Amdocs system som håndtere TDC ´s billing.

Meget enkelt så kan du sige at hvis en virksomhed ændre priserne på deres ydelser så ændre det ikke omkostningerne til at drive bogholderiet.

Telebilling er meget komplekst og der er mange faktorer man skal tage højde for ikke minds termineringsomkostninger (omkostninger til at sende trafik ind i andre netværk) og den kompleksitet vil også være der i morgen - den eliminere den nye prisstruktur ikke.

Meget enkelt TDC kan ikke droppe det Amdocs system de køre på og erstatte det med et regneark fordi de ændre takseringsmodellen.

Meget enkelt så blander du de IT udfordringer TDC (og mange andre teleselskaber) har på systemsiden sammenn med det faktum at TDC ønsker at lancere en model som måske er nemmere for kunderne at forstå.

Måske skulle du sætte dig lidt nd i hvordan billing fungere i teleselskaber og hvilke omkostninger der er forbundet med dette inden du skriver sådan noget sluder en anden gang.

Hvis der er nogle faktuelle fejl i det jeg skriver må du endeligt sige til.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

TDC har direkte håndgribelige omkostninger ved en hver linie tekst der skal sendes til en kunde som del af afregningen, ved at simplificere afregningsmodellen sparer man på disse omkostninger.

Som eksempel koster en linie tekst på en PBS afregning omkring i snit 5 ører til PBS.

Formodentlig sparer TDC også en ikke uvæsentlig licensbetaling ("click-afgift") for deres backoffice system som følge af denne simplificering.

Og endelig reducerer man kraftigt den komplexitet der var med til at få TDC til at opgive den IT hovedrengøring de så længe har ønsket sig.

Poul-Henning

PS: Nu skal vi ikke have sådan en lang "John Strand er den eneste der ved noget om det her, alle andre er dumme og uvidende, for de sælger ikke rapporter ligesome John Strand." tråde igen, vel ?

 • 0
 • 0
#12 Jesper Louis Andersen

Nu forholder det sig således at når TDC ændre deres takserings model så bliver det ikke billigere at drive det Amdocs system som håndtere TDC ´s billing.

Måske bliver det ikke billigere direkte i billingsystemet, men der er ingen tvivl om at det betyder noget økonomisk for TDC. PHK har været inde på at regningen er simplere. Der er nok også væsentligt færre klager over teleregninger som en følge. Mindre support følger naturligvis deraf.

En anden mulighed er at du får gladere kunder. Det er en ikke helt uvæsentlig faktor i det store spil.

Hvis du rent faktisk kigger på billingsystemer, så er de uhyggeligt komplekse. Enhver mulighed for at forsimple denne kompleksitet vil betyde en mindre regning for systemet. For eksempel i mindre vedligehold og fejlretning. Uden at være alt for kæphøj er min påstand at man sagtens kan klare sig med mindre; end et system hvor virksomheden bag har 18.000 mennesker ansat. svært er det heller ikke at lave billing-systemer.

Det rigtige problem er formentlig nærmere at TDC er blevet sølet ind i noget IT-snavs hvor selv den mindste ændring på systemet kræver 500 konsulenter til 2000 i timen. Og enhver ændring har til formål at binde systemerne tættere sammen så man ikke kan komme ud af det igen. Det ses desværre alt for ofte i store virksomheder. Modularitet og frihed til at styre sit eget projekt går fløjten i processen og så sidder man pludselig med nogle store regninger.

Jeg synes PHK har fint fat i en god pointe: Hvis du laver forretningsmodellen simplere, så er det muligt at en konkurrent kan levere CRM/Billing-systemet. Og det er helt klart i din interesse som televirksomhed: Du vil have konkurrence på markedet for billingsystemer i stedet for nogle få store monopoler.

I sidste ende er det jo kunderne som betaler regningen.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Lund

TDC skal stadig registrere samtalernes start- og sluttidspunkt i henhold til overvågningsloven (logningsbekendtgørelsen).

I et afregningssystem med flatrate er disse data ellers ligegyldige, ligesom det bør være ligegyldigt for TDC hvem kunderne sender emails til, når de har betalt for flatrate internet.

Men nu bliver omkostningen i det mindste synlig, så de overvågningsliderlige politikere fra DF til SF ikke bare kan komme rendende og sige at TDC alligevel registrerer disse ting..

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Apropos beskæftigelse.

Hvis vi skærer i millimeterretfærdigheden og antallet af lovtekster mv. så vil det koste jobs, alene at gøre det gratis at køre med S-tog vil lede til afskedigelse af hundredevis af mennesker. Husk på, det absolut vigtigste i vores samfund er at folk arbejder, nytteværdien af arbejdet er i den sammenhæng tilnærmelsesvist ubetydelig. Spar mig for argumenter om hvor de kunne ansættes i stedet, hvis man på nogen måde kan undgå at fyre folk er det forkert.

 • 0
 • 0
#18 John Strand

Kære Poul Henning,

Nu er det sådan at TDC´s billing system bruges til at faktrere kunderne for andre ydelser end dem som de har ændret priserne på idag.

Din tese om at de spare op imod 100 millioner kroner på deres IT systemer på denne øvelse er grebet ud af din fantasi og tager ikke udgangspunkt i den virklighed som teleselskaber som TDC lever i.

Hvis du kan fortælle mig hvordan en opeatør kan spare disse penge ved den model som du har skitseret i din blog skal jeg nok sørge for at mine kunder skal gøre dig til en meget rig mand meget hurtigt.

At håndtere billing i televerden er eget komplekst og dyrt og omkostningerne til disse systemer herunder de bagvedliggende systemer er så store at almnindelige mennesker har svært ved at forestille sig det.

En investering i et billing system som det store operatører bruger får en investering i et stort SAP system til at ligne en investering i et regneark.

Lige nu er jeg i Brasilien, havde i sidste ugen en workshop for topledelsen hos en operatør som i dette land har over 60 millioner kunder.

De fortalte mig at de omkostninger sådan en operatør har til billing udgør næsten mellem 40-50% af deres totale IT omkostninger som er en af de større omkostninger en operatør har.

Beklager men verden er lidt mere kompleks end du forsøger at gøre den til.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#19 Baldur Norddahl

Man sparer ikke noget det system der allerede eksisterer. Men fremadrettet vil det spare omkostninger i nye systemer og vedligehold af gamle systemer. Det kan godt ske at der stadig skal afregnes med andre teleselskaber, men det er ikke længere nødvendigt at holde millimeterregnskab og det er en væsentlig forenkling.

Det kan så være at det ikke virker alligevel, fordi det ikke er alle samtaler der er blevet flatrate. Hvis systemet skal have funktionalitet til at håndtere blot én samtale der skal takseres, så har man måske allerede udviklet funktionen til at taksere dem alle.

 • 0
 • 0
#20 Jesper Poulsen

Lige nu er jeg i Brasilien

Det er det bedste du har gjort nogensinde. Hvad med at skifte branche også. Så slipper vi i det mindste for dine forsøg på at spille ekspert.

Det er sørgeligt at der findes virksomheder der er villige til at betale dig for en "rapport". Især med de virkelighedsfjerne udtalelser der konstant kommer fra dig.

Hr. Strand, forstå nu at der ikke er nogen der tager dig seriøst.

 • 0
 • 0
#21 John Strand

Lad mig lige skære det ud i pap for dem som har lidt svært ved at forstå hvordan billing i televerden fungere.

I den enkle udgave er det således: Hver gang en kunde foretager et opkald så er der en række regler forbundet med hvordan man logger og evt. fakturere kunde i praksis så har man ofte en opkaldsafgift, en minut eller sekund taksering etc. etc. alle disse data indgår i den afregning kunden får og de detaljer som operatørerne har er meget mere detaljeret end det vi ser på telefonregninge.

Tilsvarende så er det sådan at den operatør der modtager kaldet (den operatør som modtageren af telefonkaldet bruger)taksere eks. TDC for at sende et telefonkald ind i deres netværk - i daglig tale hedder det en termineringsafgift og den variere f oeratør til operatør.

At TDC gør prisstrukturen mere enkel på en trafik retning (fastnet til fastnet) ændre ikke ved den kompleksitet der er når kunden ringer til mobilnmmere, servicenummere, til udenlandske fastnetnummere eller udenladske mobilnummere etc. etc.

Det billing system som en operatør brugere skal holde styr på alle disse parametere og sikre at eks. TDC dels opkræver det rigtige beløb hos kunden og at de afregner det rigte beløb til de operatører deres kunder sender trafik ind til.

At man ændre på de vilkår som privte fastnetkunder betaler hos TDC for at ringe fra en dansk fastnet telefon til en anden dansk fastnet telefon ændre ikke på kompleksiteten i en måde man måler og afregner teletrafik på og det ændre ikke ved de omkostninger som TDC har til billingsystemer.

En operatør som TDC har en masse andre IT systemer og det som Poul Henning har gjort er at blande de historier er har været skrevet i medierne om hvordan TDC har udskudt nogle store ivesteringer i de ande systemer sammen med TDC´s billingsystem samt den nye model som TDC har lanceret i dag.

Hans påstand om at TDC kan spare mange penge på dette er noget sluder og vrøvl der er opfundet i hans hoved og som der ikke er belæg for.

Det kan godt være at der er nogle der er sure over at jeg fortæller om fakta omvendt så syntes jeg ikke at Version2´s læsre skal gå rundt at tro på det Poul Henning skriver når det er noget vrøvl som der ikke er belæg for.

Lad os forholde os til fakta frem for den frie fantasi som Poul Hennings indlæg er baseret på.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#22 Mikkel Meyer Andersen

John, Jeg ved godt at det er håbløst - men jeg forsøger alligevel: Hvis du magtede at skrue ned for "jeg ved alt og alle andre har kun viden fra Google eller fri fantasi"-charmen a la

Lad os forholde os til fakta frem for den frie fantasi som Poul Hennings indlæg er baseret på.

så kunne det være, at folk gad at tage bare en smule af det, du skriver seriøst.

 • 0
 • 0
#23 Nils Bøjden

Nu skal man passe lidt på ikke at blande begreberne sammen.

Nederst i systemstakken er trafiksystemerne som bla. genererer CDR (Call Detail Racords). Disse CDR'er anvendes bla. til regningsgrundlag, trafikanalyser og data som understøtter logningsbekendtgørelsen.

At indføre "gratis" samtaler er udelukkende en øvelse i de øvre dele af systemstakken, så der er formodentlig ingen IT'system fordele ved denne øvelse.

Men man forenkler adskillige firmaprocesser, cash-flow analyser, budgettering, kunderegninger og produktkonkurrence analyser osv. osv.

 • 0
 • 0
#24 Martin Kofoed

Telebilling er meget komplekst [...]

Det er da fordi, ingen har forsøgt at stoppe kompleksiteten, før dens kurve krydser værdi-kurven. Det er jo en typisk fejl, at man fejlagtigt ser øget kompleksitet som øget værdi/udbytte, selv om det ofte forholder sig omvendt. Og det er derfor, nye spillere relativt let kan komme på markedet, opbygge en agil forretning, høste en masse kunder for til sidst at blive opkøbt, når biksen bliver for stor en torn i øjet på en af de gammeldags spillere med et gigantisk legacy-system om benet.

Frank Rasmussen har dygtigt udnyttet dette faktum ikke bare en enkelt men nu to gange. OG har scoret kassen på det begge gange. Absolut intet er ændret siden dengang, så der er egentlig ikke noget til hinder for, at han gør det en tredje gang.

 • 0
 • 0
#25 Martin Kofoed

I den enkle udgave er det således: Hver gang en kunde foretager et opkald så er der en række regler forbundet med hvordan man logger og evt. fakturere kunde i praksis så har man ofte en opkaldsafgift, en minut eller sekund taksering etc. etc. alle disse data indgår i den afregning kunden får og de detaljer som operatørerne har er meget mere detaljeret end det vi ser på telefonregninge.

Undskyld, men HVOR er kompleksiteten i det, du dér beskriver? Det er da helt standard funktionalitet, som kan findes i mange brancher.

Sandheden er nok bare, at telebranchen - ligesom mange banker - betaler dummebøder for at være låst inde på legacy platforme/systemer. Når så der kommer en Saxo Bank eller en Telmore med nye, sprøde systemer til en brøkdel af driftsprisen på dinosaur-systemerne, ja, så er det da klart, at det vil give både operationelle og konkurrencemæssige fordele.

 • 0
 • 0
#26 Helge Svendsen

Undskyld, men HVOR er kompleksiteten i det, du dér beskriver? Det er da helt standard funktionalitet, som kan findes i mange brancher.

Det er faktisk ret så komplekst. Hvis du reelt set prøver at gennemskue, hvad en ny tlf koster dig det første år, så vil du se, at du kan vælge adskillige betalings modeller per telefon.

Alle disse forskellige modeller vil afstedkomme forskellige pris planer billing wise, og betyde at der skal summeres og gives rabat på forskellig led.

Dertil kommer at alle tele selskaber har et stort "bag katalog" af produkter de har solgt førhen, hvorpå der stadig er kunder.

Jeg er sikker på, at folk i ISP branchen kan skrive under på, at deres verden er blevet langt nemmere billing wise efter at flat rate er slået igennem og man ikke skal betale per megabyte mere.

Det er naturligvis også det udviklingen går hen imod på telefoni siden. Langsomt men sikkert.

 • 0
 • 0
#27 Poul-Henning Kamp Blogger

At indføre "gratis" samtaler er udelukkende en øvelse i de øvre dele af systemstakken, så der er formodentlig ingen IT'system fordele ved denne øvelse.

Det er her du tager fejl.

CDR generering er der ingen ben i: det gør dit central udstyr.

Der hvor det koster penge er at konvertere dine CDR data til regninger, få disse ud til kunderne og pengene kradset ind igen.

Rygter vil vide at TDC havde lidt over 100 forskellige forretningsregler for at lave en CDR record om til et fakturerbart beløb inden denne omlægning.

Nogle af disse regler var helt vandvittigt komplexe, f.eks forskellige priser afhængig af A-nummer, B-nummer, tidspunkt, varighed og om B-nummeret var på en særlig liste for dette A-nummer OG, guddødemig, hvor mange andre lignende CDR records der var i en bestemt tidsperiode.

Det koster penge i software vedligehold, dokumentation, økonomisk analyse, fakturalinier osv. osv.

Men det er ikke der perspektivet er for TDC.

TDC har et morads af back-office systemer, som de gerne vil rationalisere/renovere/udskifte.

Hvor meget vil disse 100 regler koste i tid, kode, test og validering under driftstart, sammenlignet med en simpel regel der lyder "1kr per CDR record" ?

Selv hvis TDC taber penge på den korte bane (næppe sandsynligt) så har de lige gjort deres IT-renoveringsprojekt meget, meget, billigere.

Alene at slippe for disse per-A-nummer-favorit-B-nummer tabeller som skal opdateres i real-tid når kunden taster "*mumlemumle#blabla##" er sparer sikkert en håndfuld millioner, inklusive test og driftstart.

Frank Rasmussen er blevet nævnt som forbillede, men æres den som æres bør: Den første der lavede flat-rate telefoni i Danmark var Klaus Riskær, dengang man stadig brugte modems for at komme på internettet.

Nu, 13 år forsinket, er TDC ved at have gennemskuet hvorfor det kan betale sig.

Nogen gæt på hvornår John Strand fatter det ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#28 John Strand

Kære Poul Henning,

Du roder rundt i tingen og kombinere fakta med din egen fiktion og dermed tror du at du kender sandheden.

Det er helt korekt at TDC har en masse IT udfordringer, det har de rent faktisk været meget åbne om og det er koorekt at de har udskudt en række IT investeringer.

Når det er sagt så gør den nye prisstrukur når en TDC privat fastnetkunde ringer til en anden fastnet kunde ikke TDC´s billing omkostninger mindre.

Det omkostinger TDC har til bla. deres Amdocs system er de samme i dag som de er i morgen og de spare IKKE en krone i billing omkostninger på det de gør.

Der er ikke belæg for din påstand om at TDC spare 100 millioner på IT siden på grund af den nye prisstruktur - omvendt hvis du kan fortælle mine kunder hvordan de ting hænger sammen vil jeg gøre dig til en meget rig mand for så ved du noget som folk der arbejder med dette ikke ved.

At sammentligne tingene på den måde du gør det er useriøst - problemet med denne diskution er at du ser på dette fra sidelinjen og gætter, og jeg har over 160 opertører på kundlisten og vi taler tit om de billingudfordringer operatører har og hvad det koster.

På den anden side send mig en mail og fortæl hvordan du kan hjælpe mine kunder - så skal jeg med glæde gøre dig til en rig mand.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#29 Nils Bøjden

Nu fjerner man ikke regningsdelen ved for en mindre del af omsætningen at forenkle processen.

Man skal nok anlægge betragtningen "det koster 0 kr" i stedet for "det koster x kr", for at beskrive hvilke ændringer der formodentlig er indført i første omgang.

Jeg tror at du forveksler "giver besparelser" med "kan give besparelser hvis .....".

 • 0
 • 0
#30 Ebbe Hansen

Faktura Produkt Periode start Periode slut Abonnement Fri telefoni (hele juni) 01-06-2010 30-06-2010 Mobilt Bredbånd Op til 2 Mbit, tillæg (hele juni) 01-06-2010 30-06-2010 Leje af USB-modem - Huawei E220 (hele juni) 01-06-2010 30-06-2010 Bredbånd, Op til 10 Mbit/1024 kbit (hele juni) 01-06-2010 30-06-2010 Forbrug telefonnummer xxxxxx05 01-04-2010 30-04-2010 Fastnet (X stk) Mobil (X stk)

Ovenfor viste stammer fra et andet selskab i TDC familien. Det der med enkel afregning kan således godt lade sig gøre. Telebilling er en kunstart på linje med bondefangeri.

 • 0
 • 0
#32 Claus Waldersdorff Knudsen

PS: Nu skal vi ikke have sådan en lang "John Strand er den eneste der ved noget om det her, alle andre er dumme og uvidende, for de sælger ikke rapporter ligesome John Strand." tråde igen, vel ?

He, He... Det skulle vi så alligevel :-)

Men på den anden side: Hvis tingene bliver forenklet efter KISS princippet, vil den gode John Strand jo nok miste indtægter, så derfor forsøger han jo at fastholde en kompleks struktur - ved IKKE at fortælle hans "kunder", at det faktisk kan gøres enklere.

Claus

 • 0
 • 0
#33 Rasmus Hansen

Er der slet ingen der har bidt mærke i, at opkaldsafgiften med et slag er steget fra 0,225 kr til 1 kr? For mange vil det jo sikkert betyde en højere regning end før!

Den virkelige vinder her, ser for mig ud til at være TDC.

"There's no such thing as a free lunch"

 • 0
 • 0
#34 Peter Makholm Blogger

Jo, men den slags trivielle økonomiske betragtninger hører hjemme hos avisernes forbrugerredaktion[0]. Selv en almindelig jounalist kan regne sig frem til at for lange samtaler kan ændringen betale sig, mens kortere bliver en smule dyere.

Jeg tror ærlig talt ikke at dette vil have den store indvirkning på TDC's indtægter - priserne er ganske sikkert forsøgt afstemt så indtægten kun stiger inden for en eller anden usikkerhed.. Vinderne er dem der taler i lang tid på bekostning af dem der taler i kort tid.

Her er det interessante om forenklede forretningsregler kan betale sig alt i alt, ikke om der er enkelte kundegrupper der vinder og taber på ændringen i detaljer.

0) http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/article984465.ece

 • 0
 • 0
#35 NA NA

Fra 1 oktober forsvinder minuttaksten for fastnetopkald, hvilket eliminerer omkring 40% af komplexiteten af afregningen af fastnet telefoner, eller rundt regnet 100 mio kroner fra regningen på det næste system.

Poul-Henning - kan vi få en kvalificering af hvordan du er noget frem til ovenstående påstand - den fremgår ikke af den kilde du har angivet (http://politiken.dk/tjek/penge/dinepenge/article984465.ece)

 • 0
 • 0
#36 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er mit estimat baseret på at TDC eliminerer ca 100 mere eller mindre indviklede afregningsformer, der hver i gennemsnit ville koste ca. 1 mio i specifikation, kodning, test, verificering og driftstart på et nyt backoffice system.

I et miljø som TDC's spaghetti løsning, er IT-renovering en meget dyr hobby at have, hvis man skal sikre 1:1 funktionalitet imellem det gamle og det nye system.

Sidst TDC forsøgte at regne ud hvad oprydningen ville koste, endte de vist nok på 540 mio kroner.

Taget i betragtning at det er deres ældste forretningsområde lyder 20% til fastnetbutikken slet ikke udsandsynligt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#38 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg tror, han har brugt samme metode, som da han forudsagde et fald på op til 70% af nye ordrer fra Kina pga. Google :)

Nu mangler vi så lige at se Google deliste alle .cn domæner før den forudsigelse kan testes...

Husk altid forudsætningerne.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere