Tanker om navneforbud...

Så er der endnu en mediesulten udlejningsblondine der har fået nedlagt navneforbud i byretten, selvom Google gladeligt serverer 20-40 tusinde hits med navns nævnelse.

Rettens mulighed for at nedlægge navneforbud, har til formål at sikre at alle er uskyldige indtil retten har bedømt deres sag og fundet dem skyldige. Det ville være italienske tilstande hvis en politisk modstander eller genstridig industribaron kunne sættes i offentlig gabestok med et par opdigtede anklager.

I forhold til en total mørklægning af sagerne, som det anvendes i nogle lande, har navneforbudet den fordel, at det giver medierne mulighed for at rapportere nogle af sagens omstændigheder, således at eventuelle vidner, besvindlede eller andre relevante personer, inspireres til at kontakte politiet.

Journalisterne har altid taget "navneforbud" meget bogstaveligt. I en celeber faderskabssag i en provinsby på disse kanter, vidste alle hvem der var tale om, da journalisten nævnte i hvilket bilmærke den anklagede var ankommet til retten.

Dengang var der en konkret forskel på om navnet blev hvisket over plankeværket eller om det blev skrevet i avisen, men selv uden papiravisernes hastige forsvinden er den distinktion temmelig illusorisk idag.

Spørgsmålet må derfor være, om sådanne navneforbud ikke bare får byretten til at se lidt latterlig ud i borgernes øjne ?

De danske sladderblade har, så længe jeg har kendt til dem, arbejdet efter princippet om at hvis de fulgte folk på vej op, fulgte de dem også på vej ned, med livstruende sygdomme som kræft og AIDS som eneste undtagelser.

Sladderbladene er trods denne brod stadig det vigtigste tandhjul i et medieludershow uden ende og domstolene kunne bruge dette som syretest for navneforbud.

Hvis det kan dokumenteres at den anklagede i de seneste 5 år selv har henvendt sig til et sladderblad for at blive "profileret," bør der ikke nedlægges navneforbud, af hensyn til authenciteten af mediebilledet.

phk

PS: Jeg vil dig ikke afvise at medierne ville være imod en sådan regel, et navneforbud er godt for mindst 150% ekstra spalteplads og masser af kreativ billedjournalistik.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Ove Andersen

Det sjove er især, at sladderbladene har en tendens til at vise billeder, navne osv. på personerne inden der bliver nedlagt navneforbud, og når så navneforbuddet kommer, så bliver de sløret.

Sådan var det også i denne sag, hvor et førende sladderblad viste billedet up front på hjemmesiden i et stykke tid, og så blev det sløret senere.

Så kan man kun tænke, come on, nu er det vist lige meget...

 • 0
 • 0
#6 Peter Brodersen
 • 40-årig reklame-kendis
 • 40-årig kendt model
 • Modellen, der blandt andet er kendt fra flere tv-reklamer
 • En kendt tv-kommentator, der var kæreste med den bedrageri-sigtede tv-personlighed i et par år frem til starten af 2008
 • .. fortæller en tidligere fodboldstjerne, der er kæreste med den svindelsigtede kendis.

Og så slørede billeder, man stadigvæk sagtens kan bruge til at bekræfte en formodning.

Under Rigmor Zobel-sagen havde B.T. fx navnet som en del af URL'en på de slørede billeder.

Det vil ikke undre mig, hvis en avis en dag bruger et tidligere brugt arkivfoto, og så bare slører dele af billedet, hvilket vil gøre det temmeligt let at finde ud af, hvem der er tale om. Værktøjer som det fantastiske TinEye - http://www.tineye.com/ - kan gøre arbejdet lettere for én.

De danske sladderblade har, så længe jeg har kendt til dem, arbejdet efter princippet om at hvis de fulgte folk på vej op, fulgte de dem også på vej ned, med livstruende sygdomme som kræft og AIDS som eneste undtagelser.

Sladderpressen plejer at være glade for at vaske hænder med, at når man inviterer folk med til brylluppet, så dukker folk også op til begravelsen. Det afholder så ikke samme gruppe folk fra at dukke op til begravelser, selv om de også blev bedt om at skride ad helvede til, til brylluppet.

 • 0
 • 0
#7 Carsten Pedersen

Interessant tanke. Jeg kunne dog godt tænke mig at høre, hvor PHK trækker grænsen.

Hvis det kan dokumenteres at den anklagede i de seneste 5 år selv har henvendt sig til et sladderblad for at blive "profileret," bør der ikke nedlægges navneforbud, af hensyn til authenciteten af mediebilledet.

Skal afdelingschef Jørgensen, der for 4 år siden henvendte sig til Børsen med en annoncering af sin egen 50-års fødselsdag, fohindres i at være beskyttet af et navneforbud?

 • 0
 • 0
#9 Torben Mogensen Blogger

I sin roman "Earth" tager David Brin den yderste konsekvens af datatilgængelighed: I det beskrevne fremtidssamfund er det ulovligt at holde information hemmeligt eller på anden måde begrænse tilgængelighed, med mindre man har fået særlig dispensation fra de globale myndigheder (og den er ikke let at få). Ingen hemmelige konti, ingen navneforbud, ingen forretningshemmeligheder osv.

Til gengæld er der i romanen et automatisk system til at belønne ophavsret med mikrobetalinger: Hvis en person er citeret eller afbildet på noget, som tilgås over nettet, belønnes personen med et par øre pr. tilgang. Dette sker automatisk gennem et system, der genkender personer og opsporer ophavsret, og beløbet overføres direkte fra læserens konto. Dem, der viderefører informationen, er taget ud af løkken: Kun hvis de bidrager med eget indhold, belønnes de, og i givet fald kun for dette.

 • 0
 • 0
#10 Carsten Pedersen

Hvis det er en rubrik-annonce: Nej. Hvis det er en portrætartikel han selv har bedt om/fremskyndet: Ja.

Så hvis Jørgensen indrykker en rubrik-annonce og en journalist fatter interesse for den, så skal Jørgensen afvise at blive interviewet fordi han måske 4 år ud i fremtiden kan blive udsat for en falsk mistanke? Han har jo selv tilskyndet til at journalisten ringer.

 • 0
 • 0
#12 Carsten Pedersen

Det har jeg såmænd også. Min bekymring går mere på, om politikerne vil være i stand til at formulere en lov, der tillader dommerne at se forskellen.

(jf. sagen om brugsmedhjælperen der fik sine fremtidsmuligheder ødelagt, fordi han havde en hobbykniv fra arbejdet liggende i bilen. Da politikerne reagerede, svarede dommerne "i fik præcis, hvad i bad om i loven".)

 • 0
 • 0
#14 Carsten Olsen

Jeg ved godt at vi går uden for emnet for denne tråd..... Men altså for lige at få PHKs blog tilbage til IT for prof. emnet .....

Til Torben Mogensen: Jeg må se at få læst "Earth", men det ser ud til at der er for meget Science Fiction (sorte huller) i den. Men jeg tror det bliver den vej det ender med at gå med: forretnings hemmeligheder, firma regnskaber, forretningsmodeller. Altså at lovgiverne gør det ulovligt at have "skjulte dagsordner" som en del af forretningsmodellen. De "skjulte dagsordener" er jo "i dag" brugt af store firmaer til: f.eks. at forhindre den fri konkurrence og til skatteundragelse.

Vi har allerede set et eksempel på det i lovginingen: Købeloven siger noget i stil med "al detailhandel skal foregå i overensstemmelse med god markedsføringsskik". Hvilket medfører at de detailhandlene taber hvis de har anvendt "vildledende markedsføring". f.eks. falsk "før udsalgs pris" taber de alle sager til forbrugerne.

Jeg tror hele denne forandring, skyldes IT samt frihed. IT (og Internet) får alting til at gå meget hurtigere. Frihed(presse frihed) er et must vis vi vil have udvikling af samfundet. (nogle kalder det globalisering)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere