Tal ordentligt om politiet

Det selvfølgelig underholdende at forestille sig hvordan overkriminalassistent (1. grad) Thormod Mortensen i bedste Olsen Banden stil demonstrerer total inkompetence i forhold til EDB.

Men er det egentlig retfærdigt ?

Jeg kender betjente der har været udsat for "variation i arbejdsdagen" der vil få ethvert æventyr fra IT afdelingen til at blegne.

Hvis deres jobkompetenser allerede spænder fra hvad man gør når flåden bomber et sommerhus eller kemien vælter ud fra en fabrik, til hvordan man anholder en professionel bokser der har fået for meget under vesten og laver en Los Angeles vending når det er isglat, kan vi så tillade os at kræve at de også skal være fuldbefarne systemadministratorer for alle relevante operativsystemer ?

Og kan vi kræve det, til den løn ?

Apropos, har jeg ladet mig fortælle, at noget af det mindst læste spalteplads i Danmark er hvergang politiet søger IT specialister.

Og det andet og mere relevante spørgsmål: Er det det niveau af politiarbejde vi ønsker at have indenfor vores fagområde ?

Og vil vi hellere have at betjenten står og ser fortvivlet på en harddisk når vi har brug for hans assistance til et indbrud ?

Det ville klæde Open Source folket i Danmark, hvis man fandt på en måde at hjælpe politiet på, i stedet for at grine af dem.

Der er ikke meget materiale om computere der tager udgangspunkt i politiets behov, der er f.eks masser af beskrivelser af hvordan man konfigurerer et access-point, men ingen af hvordan man fysisk finder et, så man kan beslaglægge det.

Politiet er en til overmåde stolt etat og derfor skal de virkelig overvinde sig selv for at bede offentligheden om hjælp, så man skal ikke regne med noget udbytte af at ringe til den lokale politimester og tilbyde et foredrag.

Men noget må der jo gøres...

Gode ideer ?

phk

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Helge Svendsen

Hej PHK

Jeg er principielt set enig med dig. Dog synes jeg Politiet har en tendens til at være meget "gøre det selv" agtig i DK.

Fordi man er dygtig til at efterforske narko kriminalitet behøver man jo ikke samtidig være det til IT-Kriminalitet.

Jeg spørger mig selv lidt om, om det ikke ville være en ok løsning for Politiet at lade nogen helt uden for Politiet lave den basale IT tekniske klarlægning og efterforskning af en sag, og så overtage materialet når det er sket?

Offentligt udbud findes da så mange andre steder i dag.

 • 0
 • 0
#2 Uffe R. B. Andersen

Der er da også dygtige IT-folk hos politiet, men det er forhåbentlig ikke dem man sender ud, når der skal konfiskeres IT-udstyr. At den menige betjent så godt kunne have lidt mere it-viden, det er en anden sag - og gælder såmænd også for den menige bager/elektriker/sømand/HR-konsulent/sælger/you-name-it, jvf. min empiriske viden :)

Ikke desto mindre kommer jeg jævnligt til at tænke på en mindst 20 år gammel revy-sketch med Ulf og Claus, hvor de er to betjente, der har været på charme-kursus - det var måske på sin plads at gøre i virkeligheden.

 • 0
 • 0
#3 Anonym

Generelt efteruddannelse er da en start.

Men etaten har da mig bekendt specialister til at foretage den egentlige efterforskning i IT kriminalitet. Som jeg har læst det er det den menige betjent "som er sendt i byen" som ikke helt har forstand nok på det.

Man skulle nok styrke IT kriminalitets afdelingen, og da gerne med folk der har en IT mæssig baggrund.

 • 0
 • 0
#4 Uffe R. B. Andersen

Det er, så vidt jeg ved, kun Rigspolitiet der efterforsker IT-kriminalitet, her i landet. De folk sidder ude i Hvidovre og der er jævn del civilister i blandt - også kompetente civilister. Mon ikke det meste stik-rend-dreng-arbejde udliciteres til ordenspolitiet? Så længe der ikke er tale om højt profilerede sager, som omfattende økonomisk kriminalitet eller børnepornografi, hvor man ikke efterfølgende vil risikere at tabe en sag, fordi ukyndigt personale stod for bevisindsamlingen.

 • 0
 • 0
#6 Uffe R. B. Andersen

Claus, selvfølgelig skal folk erkende og indrømme deres fejl, men der er sket værre fejl end i denne sag, uden der nogensinde er placeret et ansvar.

Politiet beslaglægger givetvis hellere for meget udstyr, end for lidt og hvilken garanti er der for, at en ny maskine ikke indeholder kompromitterende materiale vedrørende en ældre sag? Jeg har da f. eks. mails liggende tilbage fra 1995, selvom min pc er fra sidste år - backup/restore :)

Så selvfølgelig skal politiet beholde udstyret, indtil deres tekniske undersøgelser er færdige, men derfor kan de godt optræde høfligt og tjenstevilligt i mens.

 • 0
 • 0
#7 Claus Agerskov

[b]Uffe R. B. Andersen skrev:[/b]

Claus, selvfølgelig skal folk erkende og indrømme deres fejl, men der er sket værre fejl end i denne sag, uden der nogensinde er placeret et ansvar.

Mit indspark er generelt - og ikke specifikt i denne sag.

Selvfølgelig kan nye maskiner have de gamle data (og har det formodentlig også). Men jeg ser det blot som et stort problem, at de beslaglægger materiale i for stort omfang i forhold til den forbrydelse, man er mistænkt for.

Hvordan kan man sikre sig imod, at politiet ikke forhindrer en i at udføre sit arbejde i sin enkeltmandsvirksomhed inden for it, hvis man er [i]mistænkt[/i] i en sag, hvor det er naturligt at beslaglægge al it (alle medier)?

Hvordan har I sikret jer?

Eksempelvis dig Poul-Henning, hvis en konkurrent til FreeBSD, mener at du reverse engineerer deres programmer for at benytte denne viden til at skrive FreeBSD-kode (hvilket er ulovligt ifølge dansk lovgivning - du må nemlig godt reverse engineere, men ikke dele oplysningen bag efter).

De herligste hilsner, Claus Agerskov AgerCon - åbne standarder og fri software

 • 0
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

From: Cyberiade.it Anonymous Remailer anonymous@remailer.cyberiade.it

Subject: tal ordenlig om politiet

To: phk@phk.freebsd.dk

Message-Id: e8db740000ad50ef592dd1be12814003@remailer.cyberiade.it

Date: 13 Feb 2008 10:17:46 +0100

http://www.version2.dk/artikel/6235

Botnakker er der nok af ogsaa hos de kriminelle betjente,

tilsyneladende aner du intet om dansk politis arbejdemaader,

du siger, du kender betjente? der kan dokumenteres meget,

men du er alt for naiv i den fremstilling af din artikelblog.

Det behøver vist ingen yderligere kommentarer.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#10 Claus Agerskov

Det har jeg også fået, men først i det nuværende omfang efter at have tænkt over, hvor langt politiet ville gå med hensyn til beslaglæggelser.

Desuden er det jo ikke nok med en backup-strategi, men næsten lige så vigtig med en genetableringsstrategi.

Implementering af det nuværende system skete i efteråret.

De herligste hilsner, Claus Agerskov AgerCon - åbne standarder og fri software

 • 0
 • 0
#11 Jens Henriksen

Version2 kunne passende lave en omfattende artikel om hvordan politiet er organiseret i forhold til efterforskning af it-relateret kriminalitet.

En del af indlæggende - og bloggen - bærer præg af at være "de blinde der taler om farverne" - end ikke geografien oplyses korrekt.

I øvrigt kan jeg, selvom jeg har professionel erfaring for at politiets niveau generelt lader noget tilbage at ønske, nævne at der faktisk er særdeles kompetente mennesker ansat til efterforskning af it. Blot er de en så lille afdeling, at der må prioriteres knivskarpt i grænsedragningen mellem dem og det lokale politi som desværre ikke har særlige "it-betjente"!

De historier man kan læse andetsteds om word97 og DOS programmer mv. hænger nøje sammen med at de øverste lag af ledelsen i politiet totalt savner forståelse for it og konsekvenserne af "it i alting" for deres virksomhed.

Et eksempel på det er fx at politiets inkompetence har resulteret i en skandaløs beslutning om at binde milliarder af kroner i et dybbt uanvendeligt, forældet og på alle måder utilfredsstillende radiosystem til det civile beredskab.

Hvis medier som V2 tog deres rolle lidt mere seriøst i stedet for at nøjes med at kradse lidt i overfladen og lave blogs om vind og vejr, ville der måske komme i et større pres på myndighederne for at udvikle deres teknologiske modenhed. Der er i hvert fald ingen fare for at mainstream medierne forstår området tilstrækkelig godt til at løse den opgave!

Held og lykke med artiklen :-)

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Jeg kan kun give dem ret, Poul-Henning Kamp, dog med den tilføgelse at det ikke kun er politiet som i disse tider er mere end hårdt belastet.

Men ja, det offentlige system er meget hårdt belastet, og den nye politi reform har da vist også kun gjort ondt være, og uviljen til at tilbyde mere i lønposen for at folk ikke skal søge væk fra politiet er jo heller ikke noget at skrive hjem om.

Det er sørgeligt at politiet ikke får de ressourcer der skal til.

 • 0
 • 0
#13 Klaus Slott

Uffe: "Så selvfølgelig skal politiet beholde udstyret, indtil deres tekniske undersøgelser er færdige"

Amen!

Retspolitisk forening arrangerede for nyligt et besøg hos Nitec (Politiets afdeling som bl.a. får PC'er ind for bevissikring), hvor jeg var så heldig at deltage. Her fortalte de hvordan de i løbet af relativt kort tid klonede harddiske på beslaglagte PC og returnerede dem til retskredsene. "Her blev de opbevaret indtil en retsag var afsluttet, eller opgivet"

De fortalte også hvordan de havde værktøjer så de kunne bevissikre ved firma-razziaer kunne bevissikre uden at skulle forstyrre driften mere end højest nødvendigt.

Hvordan kan det være at staten (jeg ved ikke om det er politiets eller retsvæsenets beslutning) bare kan konfiskere og beholde almindelige menneskers udstyr til det reelt er værdiløst. Jeg kan ikke forstå man ikke kan rimeligt hensyn til almindelige borgere og i det mindste returnere udstyret når indholdet er sikret.

Stoler domstolene ikke på Nitec bevissikring?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere