Tag på rekreation i det private ..........

Jeg skulle have været IT-chef i det private! Så havde jeg da haft en almindelig arbejdsuge med tid til at se familien, mens det er lyst .......

Jeg kan godt i perioder misunde Jer heldige asener i de private virksomheders IT-afdelinger! I bliver målt på opfyldelse af højst 2-3 strategiske mål. Og det er jo også rent ud fornuftigt, for al strategisk lærdom tilsiger jo, at mere end 3 mål slører fokus for den daglige indsats.

Her sidder jeg så på lange arbejdsdage, uge ind og uge ud og multitasker mellem mindst 10 til 12 vigtige strategiske mål, som min organisation har lagt ud for 'min' teknologi og mit mandskab på bare 25 IT-akrobater: Understøt byens vision om at blive selvforsynende med energi, hjælp byens plejehjem med at opnå en ansigt-til-ansigt-tid med borgerne på mindst 60%, skab grundlaget for at byens skoler kan blive førende i Danmark i anvendelsen af IT, opnå en 'grøn' besparelse på al elforbrug, der vedrører IT, på mindst 5% i indeværende år, bidrag til at nedbringe sagsbehandlingstiden for byggesager med 20%, sigt mod en forbedring af IT-afdelingens serviceniveau for alle 4000 brugere på mindst 5 point ift den forrige brugertilfredshedsundersøgelse, sørg for at dit område når de fastsatte 'kvoter' af ansatte med anden etnisk baggrund og personer i skåne/fleksjob.

Behøver jeg at nævne, at alle disse mål skal efterstræbes uden at der gåes på kompromis med centralt udmeldte IT-standarder, andre offentlige myndigheders krav og al relevant lovgivning, og endelig at arbejdet på IT-området selvfølgelig skal foregå i samme demokratiske åbenhed, som iøvrigt kendetegner det offentlige.

Ja, lidt afslappende puslen med 2-3 mål kunne være rart, bare for at restituere lidt ..........

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Mogens Nørgaard

Hej Ole,

Du skal være velkommen herude. Jeg mindes Rockefellers ord om, at det ædleste en mand kunne gøre var at arbejde for alles ve og vel i det offentlige - men det gjorde han jo heller aldrig selv.

Jeg har sagt det igen og igen og igen, men ingen tror på mig: Det er fedt at være direktør. Man spiser frokoster med andre direktører og snakker i mobiltelefon med andre direktører (nogle gange kan man endda gøre begge dele på én gang).

Med de erfaringer og den arbejdsmoral du efterhånden må være i besiddelse af er det sgu' da bare at komme igang og lave dit eget firma og få det sjovere og mere afslappet.

Men jeg er iøvrigt taknemlig for, at du gider kæmpe videre derinde. Det bliver nok ikke bedre, efterhånden som vi støt og roligt passerer millionen i antal offentligt ansatte. Med lidt held kan samtlige dine venner, familiemedlemmer og bekendte og forretnigsforbindelser blive dine kolleger om nogle år.

Mvh.

Mogens

 • 0
 • 0
#5 Kenn Schjødt

med erfaring fra offentlige og semioffentlige projekter, ved jeg godt at disse projekter har mange og ofte modsatte/forvirrende mål.

I de private projekter var der typisk mere klare mål, selvom der var undtagelser.

Tror problemet i det offentlige er sammenblandingen af politisk og organisatorisk styring.

Specielt husker jeg tilbudsgivning under SKI, som at skærer helt ind til benet for at få en ordre. Husker en sælger som gav et tilbud på nogle servere, hvor jeg skulle teknisk reviewe det. Grinede bravt da min udregning viste at der var 9 MB per bruger på filserveren til brugernes dokumenter. Dette var endda til Office 97 og NT 4.0.

Jeg spurgte så sælgeren (med en hentydning til kommunalt ansatte....billigt trick) om det ikke liiiiige var i underkanten. Sælgeren satte så pladsen op på diskene, men gjorde pladsen på bånd backup mindre.

SKI aftaler og faste udbud gjorde normalt de kommunale kunder en bjørnetjeneste, da det de fik billigt, typisk ikke var det bedste teknisk, men den der ramte den laveste pris.

 • 0
 • 0
#6 Ole Bech

Tak for de både saglige og humoristiske indlæg i debatten. Jeg havde også håbet på indlæg fra nogle ægte IT-chefer i det private, og de er såmænd også kommet - dog til min mail-indbakke! Mmmh? En af dem skriver:

"Hej Ole. Selvfølgelig blev jeg provokeret af dit indlæg på Version2 - især når sidste uges timetal for mit vedkommende kom op på over 70!! - men du har jo ret i, at du som offentlig IT-chef nok har flere strategiske mål at gå efter end vi har, men til gengæld er min erfaring også, at det er lettere at få tildelt IT-ressourcer hos jer end det er i det private. Her bliver jeg konstant beskåret, både økonomisk og på medarbejdersiden, så det er efterhånden lidt svært, at få det hele til at hænge sammen".

Pointen med mit indlæg var at skabe lidt debat om den tilnærmelse mellem offentlig og privat IT-styring og -ledelse (offentlig og privat styring i det hele taget!!), som der bliver snakket en del om i disse år. Ingen tvivl om, at der er ting der begynder at ligne - brug af governance-modeller, ITIL, fokus på cost m.m. - men der er fortsat grundlæggende forskelle, som desværre ofte bliver overset. En af dem er de mange divergenrende mål, som jeg selv oplever dagligt. Og ja, jeg tror, at det indtil for få år siden var lettere at få bevillinger til IT i det offentlige end i det private, men lige netop på det punkt ser jeg en klar tendens til, at vi i det offentlige meget snart har lignende vilkår.

 • 0
 • 0
#7 Peter Mønnike

Du kan være glad for, at du trods alt er øverste led i organisationens it-regi, og at du dermed har mulighed for at påvirke situationen.

Hvis jeg var dig, ville jeg starte forfra - klarlægge mål og midler - og rapportere til de, der træffer beslutning omkring dine mål. Der er jo trods alt kun 24 timer på et døgn, og så er det jo op til dem, at prioritere, hvilke mål der er vigtigst.

Næh, hvis du nu som jeg sad som ansvarlig for infrastrukturen i den nordiske region af en international koncern og brugte 70% af din tid på bare at få informationer nok til at kunne klarlægge strategien og dernæst delmålene, ville du nok også synes, det var slemt.

Det bliver ikke mere upolitisk at være i det private, især ikke når der er tale om en international virksomhed. Der er indædt kamp om ressourcer og magt, og disse overskygger det nødvendige fokus på at understøtte forretningen. Ressourcerne bliver heller ikke nødvendigvis flere af, at være i det private, da der i ligeså høj grad er et stor fokus på ROI her. Yderligere kan man være begrænset af den finansielle ledelses manglende forstand på nødvendigheden af at fortage investeringer på langsigt og ikke blot de, hvis initialomkostning er den mindste.

 • 0
 • 0
#8 Ole Bech

Hej Peter. Du har principielt ret i, at jeg som IT-chef rent faktisk har en god mulighed for at påvirke såvel organisation, som med- og overordnede chefer. Og den mulighed benytter jeg faktisk stort set hver uge året rundt. Men dels er en kommune et sandt konglomerat af små og halvstore 'virksomheder', som alle har deres faglige målsætninger, som skal understøttes på forskellig vis med IT, og dels er den overordnede politiske styring udtryk for løbende, ja månedlige kompromisser om alt muligt mellem himmel og jord. Det ligger derfor i sagens natur, at der bliver mange mål at forfølge, og de skal ændres meget ofte, som følge af de politiske 'vinde'. Jeg vil hurtigt blive opfattet som en stivnakke af en IT-chef, hvis jeg holder for meget fast i "prioriteringerne" ;-) Jeg har iøvrigt selv joberfaring fra danske afliggere af både et tysk og et amerikansk globalt agerende firma. Og jeg må give dig fuldkommen ret i, at der her udspandt sig drabelige kampe internt - om ressourcetildelingen. Sjældent var det den øverste ledelse der afgjorde 'slagene' - de blev 'afgjort' af de stærkeste organisatoriske enheder. Er det sund intern konkurrence eller spild af ressourcer ? Mmmh ......

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere