T-183d (and holding)

Mit personlige kontrolpanel fortæller mig her til morgen, at der er 183dage, et halv år, til vi skal have flyttet hele datamuseum.dk's samling.

Og for at sige det som det er, har vi ikke pokkers meget nyt at rapportere.

En masse gamle computere, ringbind, magnetbånd, floppydiske mv. er ikke det der har fyldt mest i mediebilledet i den senere tid.

Vi har faktisk ikke engang kunnet komme i nærheden af vores samling de sidste mange måneder, for Ballerup Kommune har totallukket "Tapeten".

"T-183d and holding" som de ville sige i Florida...

En af de bygninger vi kigger på er Lyngby Radio og når vi ikke kan komme ud af hjemmekontoret, må vi jo prøve at lave noget hjemmearbejde i stedet og det har gravet en sjov historie frem.

Bygningen ligger "på hjørnet" ned mod Bagsværd Sø, et område der, med rette, er naturfredet.

Plangrundlaget er Gladsaxes Byplan tolv, specifikt tillæg IV, der udlægger området til "offentligt formål til brug for Post- og telegrafvæsenet" og jeg ved at afklare med Gladsaxe Kommune om vores "BitHouse" projekt er forenligt med den plan, for Gladsaxe Kommune er åbenbart ikke ivrige efter at forandre den.

Tillæg IV giver tilladelse til at P&T kan bygge et enormt kontor- og laboratoriekomplex, der vil tage udsigten fra Bagsværd Sø på et langt stykke af Bagsværdvej, et byggeret hvis udnyttelse helt sikkert ville medføre rama-skrig i hele kommunen.

Men hvorfor blev denne byggeret aldrig udnyttet til at begynde med ?

Tillæg IV er underskrevet af borgmesteren i Gladsaxe d. 19 marts 1973, han var Socialdemokrat, folketingsmedlem og en stor mand i partiet.

Erhard Jacobsen hed han, I har muligvis hørt om ham :-)

Der er meget der tyder på at dette P&T byggeprojekt startede som en god gammeldags studehandel i Folketinget, hvor Erhard Jacobsen skulle have noget for noget andet.

Et par tusinde tjenestemandsansatte skatteydere er en stor luns kød for en omegnsborgmester og han har helt sikkert ikke tabt meget søvn over at det kostede udsigten til noget vand.

Inden Tillæg IV bliver godkendt i forskellige andre myndigheder, sker der dog ting.

Den 6. november 1973 er der afstemning i Folketinget om Ligningsloven, (= skatteloven) og Erhard Jacobsen er der ikke til at stemme sammen med sit parti, og derfor falder regeringen Anker Jørgensen I.

Iflg. Wikipedia forklarede Erhard Jacobsen sig således til pressen:

»Denne regering går af på et grundlag, som er fuldstændig uværdigt. Hvis man ville have fat i mig, kunne man få fat i mig. Når man siger man har ringet hjem hele formiddagen, hvorfor sender man så ikke en bil, det ta'r tolv minutter, at få fat i mig. (...) Det er jeg da ligeglad med. Når de siger at de har prøvet af ringe til mig hele dagen, hvorfor sender de så ikke en bil ud? (...) Jamen hvis det er så vigtigt; hvis regeringen ikke er mere værd, at man ikke kan sende en bil ud, all right; så er det ikke min vurdering. Man har intet gjort for at få fat i mig, det er sandheden. Det vidste de godt. Jeg sad ude i min bil hele dagen, fordi der ikke var mere benzin på bilen. (...) Jeg har siddet hjemme i mit hus hele formiddagen. På rådhuset; de kunne bare have ringet til rådhuset, så ville de have fået fat på mig. (...) Det kommer slet ikke sagen ved. Det skal bare ikke hedde sig, at jeg i ligegyldighed sidder derhjemme. Man har ikke forsøgt at få fat i mig, for så kunne man have fået det. (...) Det kommer slet ikke sagen ved, om jeg var ked af det! (...) Om jeg var?! Jeg ville have stemt ja for dette forslag uden videre. Det er slet ikke et forslag, der interesserer mig. Jeg har ikke fået besked. «

Den 8. november 1973 stifter Erhard Jacobsen partiet "Centrum Demokraterne", som sammen med Mogens Glistrups "Fremskridtspartiet" stormer ind i Folketinget ved valget d. 4. December samme år, et valg der siden har fået navnet "Jordskredsvalget".

Med Jordskredsvalget skiftede regeringsmagten til Venstres Poul Hartling og hvad studehandlen end gik ud på, blev den tydeligvis ikke til noget, for P&T flyttede aldrig til Bagsværd Sø.

Jeg har ikke selv haft lejlighed til at se Lyngby Radio bygningerne endnu, så jeg ved ikke om de er velegnede til vores "BitHouse".

Men hvis de er, skal vi som sagt have Gladsaxe Kommune til at nikke lodret på at et stilfærdigt computermuseum må bo der og derefter skal vi naturligvis finde nogle penge til at få fingrene i bygningen.

Der skal nærmest ske et mirakel hvis vi skal nå det på 183 dage...

phk

Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#7 Nis Schmidt

Har du kendskab til anvendelige bygninger på adressen? (Radiomarken)

Valdemar Poulsens Vej lyder som bedre placering end Bagsværd Møllevej (Hededanmark).

Når (eller hvis) bygninger er identificeret, er det vel bare at gå igang med at bearbejde kommunen, som i dette tilfælde er Gladsaxe.

 • 0
 • 0
#8 Poul-Henning Kamp Blogger

Har du kendskab til anvendelige bygninger på adressen? (Radiomarken)

Vi ved, fra et par bestyrelsesmedlemmers rundtur, at LyRa bygningen har potientiale for os.

Vi har nærstuderet tegninger fra Gladsaxe Kommunes byggesagsarkiv, og de kan besvare nogle af vore spørgsmål, men de rejser en masse andre, som kun/bedst kan afklares ved at besøge bygningen og måle på tingene.

Hvis Gladsaxe Kommune kigger på vores brevpapir og siger "Der står ikke Post&Telegrafvæsnet", har vi ingen grund til at folde tommestokken ud, men det vil vi gøre hvis vi får en positiv tilbagemelding.

Valdemar Poulsens Vej lyder som bedre placering end Bagsværd Møllevej

Vejnavne er noget byråd kan lave om på, så det bekymrer mig overhovedet ikke og skulle det være, er jeg nogenlunde sikker på at der ikke findes en "Buesendervej" noget sted i landet :-)

Hvis vi ender i LyRa bygningen, er det selvklart at vi også skal formidle radiomarkens historie, hvilket jeg er sikker på at både DTM og Enigma vil hjælpe os med.

 • 3
 • 0
#9 Anders Jelnes

hvordan ser økonomien ud for foreningen?

der har tidligere været en masse skriveri om det... er den i hus hvis dette projekt kan lade sig gøre planlovsmæssigt?

hvorom alt er krydser jeg fingre... og håber flere vil overveje at melde sig ind foreningen.

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

hvordan ser økonomien ud for foreningen?

der har tidligere været en masse skriveri om det... er den i hus hvis dette projekt kan lade sig gøre planlovsmæssigt?

Det er den næste udfordring :-)

Der skal skrabes nogle penge ind, men det er vi ikke for alvor begyndt på, for vi tror det er bedst at kunne pege på en bygning og sige "det er den vi vil købe for jeres penge"

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere