henrik knopper bloghoved

Sundheds-it på den fede måde

Tænk at det allerede er tid igen?

Er der virkelig gået så lang tid siden det var EPJ der skulle løse alle sygehusvæsenets data-problemer at det er på tide at affyre en ny sølv-kugle'

De er godt nok lidt tidligt ude, for barnet har - meget mod sædvane - ikke fået et navn endnu, men alle argumenterne kan jeg da genkende fra de sidste 10 års EPJ debat.

Og jeg har meget svært ved at se hvad dette nye system kommer til at bidrage med som ikke allerede findes på i hvert fald nogle sygehuse i det syd-jyske.

Jeg kan heller ikke forstå hvad tiden har været brugt til siden Vejle, Århus og Viborg amter var ret langt fremme med standardiseret udveksling af patientinformation (SUP) tilbage i årene lige efter årtusind-skiftet.

Er der overhovedet sket noget?

Nå ja, hvad ved en bonde om kartoffelsalat?

Men i mellemtiden er der så nogen der har tænkt store tanker.

Ikke om datamodellen, men om hvordan man kunne / burde bruge it til at gøre sundhedsvæsenets en smule mere brugervenligt.

Nu er det Microsoft der har tænkt disse tanker, men det kunne have været et hvilket som helst af de store firmaer, og hvis de vælger at sætte penge bag skal det såmen nok blive til virkelighed.

Og så dagens 2. gruppe hovedspørgsmål:
Skal der et stort firma med et stort marketing budget til for at gøre sådan en vision til virkelighed?

Kan en enkelt visionær spydspids på minister eller top-embedsmandsniveau få udviklet en tilsvarende vision på en mere åben platform?

Mangler Open Source verdenen ikke at bevise at den (som om OSC kunne betegnes som noget som helst i ental) kan få gennembrud i markedet med reel nytænkning?

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Lars Hansen

Mangler Open Source verdenen ikke at bevise at den (som om OSC kunne betegnes som noget som helst i ental) kan få gennembrud i markedet med reel nytænkning?

Så vil jeg stille modspørgsmålet: er det overhovedet nødvendigt at open source beviser noget som helst? Kan open source ikke sagtens stå på egne ben?

Jeg synes at open source i sig selv har skabt megen nyskabelse omkring udviklings- salgs- og leveringsmodellen.

Skal der et stort firma med et stort marketing budget til for at gøre sådan en vision til virkelighed?

Software bliver vel (forhåbentlig) kun udviklet såfremt der er en motivation herfor. De store softwareselskaber har en klar kommerciel motivation. Open source software bliver typisk skabt fordi nogle særlige interesserede brugere/brugerorganisationer udvikler noget der opfylderegne behov. Andre spænder så til løbende enten fordi de har brugerinteresse eller en kommerciel interesse i den pågældende software. Så hvis der skal skabes en sammenhængende vision omkring open source sundheds-it, så må nogle af interessenterne i sundhedsvæsenet rykke.

Slutteligt, så er det min opfattelse (uden at kende nærmere til emnet) at de tekniske issues omkring indførelse af EPJ er det mindste problemområde. De største issues handler om datamodellen og om at håndtere de mange forskellige krav som interessenterne stiller.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere