sudo apt-get install MicrosoftWindows8.1 - og der virker!

Endelig skete det - projektet jeg har arbejdet for i 20+ år sammen med Microsoft: Direkte adgang til Windows fra Linux. For tiden er det dog kun Ubuntu Linux, som er understøttet, men det må komme snart til de andre Linux-distribututioner. Microsoft har gjort det nemt at komme i gang fra Ubuntu Linux. Dog er det kommando-linie installation, og integration i Ubuntu Software center må jeg antage kommer senere.

$ sudo apt-get update
$ apt-cache search MicrosoftWindows
MicrosoftWindowsXP - Microsoft XP Home Basic
MicrosoftWindowsVista - Microsoft Vista
MicrosoftWindows7 - Microsoft 7 Home Basic
MicrosoftWindows8.1 - Microsoft 8

Det er flot, at så mange Windows versioner er understøttet fra start. Det er dog kun en af de mindste versioner, der nu kan downloades, mens professional mv. fortsat skal købes.

Hvad der er lidt pudsigt er at se på versionsnumrene på de enkelte Windows versioner.
Jeg kan ikke finde konsistens i det, og jeg forstår slet ikke hvorfor Windows XP stadig er med på listen.
At Windows 8.1 har version 42 er lidt sjovt. Selv Microsoft har humor :-)

$ apt-cache madison MicrosoftWindows
MicrosoftWindowsXP | 0.832 | ftp://linux.microsoft.com/LinuxLove/XP4ever
MicrosoftWindowsVista | 0.10001 | ftp://linux.microsoft.com/LinuxLove/OurBad
MicrosoftWindows7 | 0.999999 | ftp://linux.microsoft.com/LinuxLove/TheBest
MicrosoftWindows81 | 42 | ftp://linux.microsoft.com/LinuxLove/WeReallyTry

Det er super nemt at installere og starte f.eks. Windows 8.1. Igen er det lidt pudsigt, at installation og start kun understøttet via kommando-linjen, men det er vel også fint for Linux-brugere.

$ sudo apt-get install MicrosoftWindows8.1
$ MicrosoftWindows8.1

Det virker som om Microsoft har givet lidt op, da det vist stadig er Linux-kernen som er basis for Windows, hvilket ses mest tydeligt med den meget hurtigere boottid.

Jeg har også prøvet med Vista og XP, men begge gik skidt. Vista står med et timeglas to timer, for derefter at rapportere at der er ikke er nok systemressourcer, og da jeg prøvede XP rebootede den lidt for ofte.

En sindsygt dum fejl er at man har allokeret “alt-tab” til at skifte mellem en kørende Linux og Windows. Har man flere Linux-programmer kørende og tilsvarende Windows-programmer så kan man skifte mellem disse med “ctrl-x ctrl-f”. Det er bare for dumt, da normale brugere nok ikke synes, det er nemt. Jeg anvender Emacs, og det er for dumt, at jeg i Emacs ikke kan åbne filer med “ctrl-x ctrl-f”, men i stedet skal bruge “M-x Ctrl-x ctrl-f” - men ok, jeg er vant til kryptiske Emacs-kommandoer.

Min erfaring er at Windows 7 er den Windows, som kører bedst sammen med Ubuntu Linux, men der er nok ikke her vi skal have fokus. Mine venner hos Microsoft siger, at Ubuntu Linux er ret godt understøttet, men fuld kryds-understøttelse primært har fokus på The Hurd, hvilket utvivlsomt vil glæde Richard Stallman.

/pto

Kommentarer (40)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Peter Toft

Som Casper skriver, så er tricket nemlig kerne 3.19.3, men ikke den fra kernel.org - tag den fra linux.microsoft.com. Jeg har ikke fundet skyggen af kildekode til den. Det virker som om Microsoft har gjort alvor af WCAGPL - dvs. "who cares about GPL"

 • 6
 • 0
#8 Peter Christiansen

Jeg har fået det til at virke på Redhat Fedora Core 21, og Centos 7 og har lavet en rpm så man kan få det op at køre uden problemer.

Hvis nogle er interesserede, kan jeg sagtens sende rpm.

Svedigt endelig at kunne køre windows fra terminalen igen!

 • 0
 • 0
#9 Jonas Iversen

Jeg savnet VIRKELIG en beskrivelse af hvad det er dér er gang i! Bliver Windows XX installeret som en virtual machine eller hva'? Windows ka' da ikke køre som en app under Linux....forklaring please????

 • 8
 • 0
#17 Peter Christiansen

Jeg har hørt rygter om at det også kommer til android, dog kræver det i første omgang en rootet telefon.

Giver god mening, så kan Windows RT også få udbredelse hos os linux forskrækkede personager.

Jeg started med linux fordi jeg ikke havde råd til windows, lyder som om jeg endelig får chancen for at benytte det styresystem jeg altid har drømt om men aldrig har haft råd til.

OGSÅ PÅ MIN MOBIL!!!

 • 3
 • 0
#19 Jonas Iversen

Jo tak....har styr på det virtuelle miljø, men hvad er native support? Får jeg en Window XP desktop? Kan man installere/køre Windows programmer, får jeg et alm. Windows file system?

 • 1
 • 0
#22 Peter Christiansen

Hej Jonas, du får det lige som du kender det fra windows xp, filsystem support til nfs har været en del af linux kernen siden 2.6.0 så der er fuld support.

Installation og afvikling af programmer foregår helt smertefrit, jeg har selv installeret drivere til mit video kort og kan nu med glæde i stemmen (skriften), meddele at jeg kan køre Crysis, i fuld opløsning på ultra, med 120fps

 • 0
 • 0
#24 Peter Christiansen

Tror du har fået navnet forkert det er ranslib du leder efter, for jer ubuntu folk skal i installere det apt-get install ranslib

Ranslib er et kompatibilitets lag: Rapid Architecture Neutral Sublayer Library, og er med til på magisk vis at få det hele til at hænge sammen. Det er lidt over min pay grade, men jeg er sikker på at Peter Toft kan skinne lidt lys på den del.

 • 1
 • 0
#28 Janus Sandsgaard

Rigtignok glædelig nyhed. Modigt af Microsoft - men måske mere konsekvent end egentlig overraskende. Faktisk et logisk næste skridt med tanke på de nye toner fra Microsoft.

Dog en anelse besynderligt, at Win10 ikke er med fra dag 1. Man skulle netop tro, at et GNU/OSS community ville være værdifuld kilde til feedback på en beta: Word med Vi(m) (eller Kate)-genveje. Omsider en Outlook med ;-select, og forskønnende ^J, Pine-style? Den slags.

Nu er det godt nok noget tid siden jeg selv har været på SuSE (PPC) og Mandrake (aldrig vænnet mig til det nye navn) - men hvordan med RPM? Regner med Gentoo er no-go, trods alt?

 • 0
 • 0
#37 Rune Jensen

Jeg har allerede ranslirpa 1.4.14, og når jeg forsøger install siger den, jeg har brug for 1.4.15, men jeg kan ikke få den til at opgradere den?

Jeg kan installere vista fint, men ikke windows7, men vista er ikke lige min smag.

 • 0
 • 0
#39 Rune Jensen

Ja, det lader ikke til, at Microsoft fik meget held til at prakke folk det amatøragtige skrammel Windows8 på den her vej heller, så de droppede tilsyneladende idéen igen.... Men de står så stadig med det problem at Windows8 "uptake" er i stagnation og folk langt hellere vil have Windows7. Hvilket selvfølgelig har sine naturlige årsager, al den stund Windows8 stinker som intet andet. Der er bare ikke noget som kan redde det. Med mindre de begynder at betale folk for at installere det. Det skulle de nok have forsøgt i stedet.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere