Stop med at arbejde...

Man hører tit om 20%'s modellen som Google praktiserer for at give deres medarbejdere mulighed for at komme med nye ideer til produkter.

På samme måde kunne man også - som omtalt i kommentarerne til dette blog entry - bruge de 20% til at forbedre sine kompetencer indenfor et teknisk område på den måde man nu selv synes man bedst lærer nyt stof.

Endelig kunne man som virksomhed også have godt af at de ansatte i en del af arbejdstiden ikke beskæftigede sig med deres arbejde overhovedet. Altså sende dem ud og gå en tur i skoven eller få lidt afslappende massage - kort sagt: Indføre en eller anden form for wave-breaker, så man ikke blot arbejder i et stræk, men i stedet får sig en god pause og får ny energi til f.eks. at forbedre sin måde at arbejde på.
Jeg tror det i stigende grad er vigtigt for IT virksomheder at fokusere på, hvordan man får skabt et "mentalt overskud" hos sine medarbejdere da både de og virksomheden får mest muligt ud af hinanden på denne måde.

I praksis...

Fælles for indførelse af en eller anden form for en model hertil er, at man som virksomhedsleder skal have tillid til, at det man herved "investerer" i sine medarbejdere også kommer igen på en eller anden måde.
Hvilket selvfølgelig kan være svært i mange IT organisationer der oftest lever af at sælge timer til deres kunder, hvorfor en høj faktureringsgrad er det største succesmål for virksomhedenes ledere.

Men ansatte kan også have svært ved at dyrke denne nye arbejdsstil, da det jo ikke altid er målbart, hvad man får ud af at tænke lidt anderledes. Og hvordan kan man så vurdere den ansattes individuelle indsats ?

Så både de ansatte og ledelsen skal altså turde at indføre nye traditioner i en forventning om, at det er en god langsigtet investering for alle og ikke behøve at frygte hvor målbare resultaterne af processen er.

Det er selvfølgelig langt lettere for nyere firmaer som Google, at dyrke en sådan kultur fra bunden.
Men hvordan kan man indføre denne slags mekanismer i etablerede virksomheder ?

Har du erfaringer med dette fra din arbejdsplads?

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kristian Larsen

Hej Tommy,

Jeg synes det er en interessant tanke, men det første jeg tænker på er at prosa for nylig har været ude og konstatere at IT medarbejdere i gennemsnit bliver sendt på halvt så mange kursusdage som tidligere - med andre ord, de fleste virksomheder har ikke et særligt stort overskud, og det at dedikere tid til denne slags ting er en overskudshandling.

20% er også en relativt stor bid tid - ca. 1 dag om ugen, eller helt præcist 7 timer og 24 minutter.

Omvendt må man kunne forvente at ens medarbejdere får større kompetencer og vil kunne løse deres arbejde bedre/hurtigere/smartere etc. så investeringen er fornuftig nok.

Hvem vil være fortaler for det ift. det offentlige? :)

  • 0
  • 0
#2 Martin Kiefer

"vem vil være fortaler for det ift. det offentlige? :)"

Næppe mig, efter nu at have oplevet hvordan man arbejder inde for det sociale system vil jeg mene at skulle man lave noget andet i 20% af tiden i socialforvaltningen ville de da gå 100% istå ;-)

Min frygt er at mange danskere vil se de 20% som værende mere tid til sig selv = mere fritid. Hvorved det ikke bliver en værdi for firmaet men en udgift.

Jeg synes idden om de 20% til egne projekter er ganske god så længe det drejer sig om projekter og ikke om alt muligt andet...

/Martin

  • 0
  • 0
#3 Karsten Nyblad

De steder, jeg har været ansat, har interessen for at efteruddanne sig ikke været særligt stor. Når uddannelsestilbudene ikke lige drejede sig om noget, man kunne bruge har og nu, blev det ikke rigtigt til noget. Folk kørte trætte, når cheferne krævede fremskridt på de opgaver, folk var ansat til at løse.

Jeg er bange for, at hvis ikke sådan et system bliver bagget op af konkrete handlingsplaner og bliver en del af folks arbejdsopgaver, på linie med andre opgaver, så vil det løbe ud i sandet.

Det skal nok være en del at den månedlige/kvartalsvise/årlige afrapportering: Har man ikke noget det stillede uddannelsesmål eller har man ikke gjort fremskridt på de frie projekter, skal det kunne ses på evalueringen og i den sidste ende på lønsedlen.

Det betyder også, at virksomheden skal se sin interesse i at give medarbejderne gode muligheder for at udvikle dem selv og medarbejderne deltager i at udvikle virksomheden.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere