Stedfæstelser af toiletter

Finn Jordal kommer på Digitaliser.dk med en solstrålehistoire om offentlige data, hvor han beskriver, hvordan det lykkedes Tine Müller, efter længere tids lobbyarbejde hos KLaus Bondam at få stedfæstet toiletterne i København.

Men for at gøre det til en varm solstråle, mangler jeg, at disse informationer gøres tilgængelige som en dataservice, der konstant er opdateret. Jeg er bange for, at Tine bare har fået et udtræk og ikke anvender en offentlig standardiseret Toilet-webservice.

Men Klaus Bondam! Der er mere. Når I nu alligevel stedfæster toiletterne, så giv nogle studerende et sommerferie-arbejde med at gå rundt og stedfæste alle relevante ting i København og gør den tilgængelig som en dataservice. Her tænker jeg ikke kun på den gængse kulturarv, få stedfæstet alle relevante dimser i København:

 • Pølsemanden på Gammeltorv
 • Kilometerstenen på Rådhuspladsen
 • "Under uret" på Hovedbanegården
 • Ankeret i Nyhavn
 • Under buen ved Vesterport
 • ...
Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Lars Bjerregaard

Er der nogen som ved, om der er nogen der i kongeriget har en liste/oversigt, over frigivne data man kan arbejde med? Jeg kunne f.eks. utroligt godt tænke mig at arbejde med at få lavet nogen mashups med bus-stoppesteder, buslinier, togstationer, supermarkeder, etc... Eks: Hvor er nærmeste Brugsen herfra? Hvor er de nærmeste togstationer og stoppesteder herfra? Etc....

 • 0
 • 0
#3 Pelle Gøeg

Lars,

rejseplanen.dk giver adgang til data om samtlige stoppesteder/stationer i Danmark.

Brugsen kan du finde adresser på via deres hjemmesider (kvikly har fx. en lang liste over butikker), her benytter du googles adresse opslag til at finde koordinater.

god fornøjelse

 • 0
 • 0
#4 Lars Bjerregaard

rejseplanen.dk giver adgang til data om samtlige stoppesteder/stationer i Danmark.

Brugsen kan du finde adresser på via deres hjemmesider (kvikly har fx. en lang liste over butikker), her benytter du googles adresse opslag til at finde koordinater.

Jeg tænker på rigtige data. Rå data. En REST webservice f.eks. De originale data, vedligeholdt ved kilden, stillet til rådighed for offentligheden. Ikke screen-scraping. Se også denne her fra onkel Tim: http://www.ted.com/index.php/talks/lang/eng/tim_berners_lee_on_the_next_...

 • 0
 • 0
#5 Jens Fallesen

Københavns Kommune betalte for nogle år tilbage Cowi for at registrere alle kommunens aktiver rundt omkring i byen – og det var inklusiv alle vejskilte, brandhaner osv.

Okay, du efterspørger også ikke-kommunale ting, men lang hen ad vejen findes disse data allerede, de er blot ikke frit tilgængelige for borgerne …

 • 0
 • 0
#8 Leif Lodahl

Ideen med OpenStreetMap er jeg tilhænger af. Jeg mener faktisk at der allerede er importeret en masse data fra offentligt tilgængelige databaser.

Jeg kan varmt anbefale Peter Brodersens blog http://blog.findvej.dk/ . Peter har i en årrække eksperimenteret med netop at lave mashup af alle mulige forskellige data. Prøv f.eks. smileykortet http://www.findvej.dk/smiley .

med venlig hilsen Leif Lodahl

 • 0
 • 0
#11 Niels Elgaard Larsen

==

Jeg bliver altid lidt skuffet når jeg hører om, at nogle importere information, når det rette er at bruge den rigtige dataservice.

Joh, men det kræver, at der er en "rigtig" dataservice.

KMS, er et godt udgangspunkt for adresser, men ikke perfekt. Fx er alle husnumre i samme ejendom placeret oven i hinanden.

 • 0
 • 0
#13 Henrik Hvid Jensen

Jeg er rimelig tryg ved at vi nok skal få relevante adresser tilgængelige som services, men det jeg advokerer for, er i højere grad at få stedfæstet de lidt mere specielle ting. Så niche-informationer også er tilgængelig, når der er behov.

 • 0
 • 0
#14 Kristian Thy

Jeg bliver altid lidt skuffet når jeg hører om, at nogle importere information, når det rette er at bruge den rigtige dataservice.

Det ville, i tilfældet OSM, ikke være det rigtige at bruge en service. KMS tillader ikke tilfældige mennesker at rette i deres datasæt.

 • 0
 • 0
#15 Christian Melchior

Der er vel ikke noget i vejen for at der kun åbnes op for at læse disse data.

Jeg ville mere tro at import af data var et spørgsmål om at man i nogle use cases vil have fordel af at preberegne nogle ting, hvilket kan blive lidt tungt hvis data først skal hentes fra en dataservice hver gang.

 • 0
 • 0
#16 Niels Elgaard Larsen

Problemet er hvordan du rettet i data. Jeg har fx rettet min egen adresse i OSM. Jeg har ikke mulighed for at rette den i kilden, som er KMS. KMS laver vel også rettelser engang imellem. Men man kan ikke bare trække dem fra KMS igen for så overskriver man de rettelser, der er lavet i OSM eller man får dubletter.

Man kunne nok lave noget smartere ved at lave en diff mellem KMS-data og kun oploade nye adresser til OSM. Eller bruge kms:last-update feltet, som er et årstal (2002 for alle de adresser, jeg har set).

 • 0
 • 0
#17 Tine Müller

Finn Jordal kommer på Digitaliser.dk med en solstrålehistoire om offentlige data, hvor han beskriver, hvordan det lykkedes Tine Müller, efter længere tids lobbyarbejde hos KLaus Bondam at få stedfæstet toiletterne i København.

Men for at gøre det til en varm solstråle, mangler jeg, at disse informationer gøres tilgængelige som en dataservice, der konstant er opdateret. Jeg er bange for, at Tine bare har fået et udtræk og ikke anvender en offentlig standardiseret Toilet-webservice.

Du linker til mit navn Tine Müller med dette link http://www.version2.dk/user/56235, men det virker IKKE.

Hvis du havde givet dig tid til at nærlæse min info http://digitaliser.dk/group/19975/forum/286560 samt under mit projekt http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/ ville du have forstået at det jo NETOP er det jeg efterlyser hjælp til sådan at flest mulige kan ha' gavn af dette og vi sammen hjælper Københavns kommune med at formidle disse data på den bedste måde.

/Tine

 • 0
 • 0
#19 Tine Müller

Er da lidt spændt på om du har haft held med at få din mail sendt til Klaus Bondam, Københavns kommune?

Jeg kan nemlig ikke sende til flere af deres adresser, regner med at jeg havner i deres spamfilter. Har prøvet at kontakte dem fra en anden online mailadresse og forklaret problemet og denne blev modtaget, men de vender ikke tilbage med en løsning på problemet. :-(

Det kan jo ikke være rigtigt at man skal kontakte Klaus Bondam igennem Facebook (hvilket han heller ikke er særlig begejstret for), da disse henvendelser jo ikke kommer med i deres journalsystem.

Hvordan får jeg mit problem løst? Måske en ansat fra Københavns kommune ser dette indlæg og vil give et telefonnummer som jeg kan kontakte?

/Tine

 • 0
 • 0
#20 Tine Müller

Men Klaus Bondam! Der er mere. Når I nu alligevel stedfæster toiletterne, så giv nogle studerende et sommerferie-arbejde med at gå rundt og stedfæste alle relevante ting i København og gør den tilgængelig som en dataservice. Her tænker jeg ikke kun på den gængse kulturarv, få stedfæstet alle relevante dimser i København:

* Pølsemanden på Gammeltorv  
* Kilometerstenen på Rådhuspladsen  
* "Under uret" på Hovedbanegården  
* Ankeret i Nyhavn  
* Under buen ved Vesterport 

Alletiders idé og de behøver ikke engang rende rundt på gaderne med en GPS, de kan sidde inde på Rådhuset og finde stederne, hvis de altså nogenlunde ved hvor de findes.

Både fra http://www.findvej.dk/ og http://www.mapchannels.com/GeocoderSimple.aspx kan de indtaste adressen og så flytte markøren nøjagtigt til stedet og aflæse koordinaterne.

 • 0
 • 0
#21 Morten Winther

Er der nogen der har erfaring med at henvise til PSI loven ved henvendelse til offentlige myndigheder?

Lov om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer

Kapitel 3: Behandling af anmodning om videreanvendelse

Stk. 3. Myndigheden afgør snarest, om anmodningen kan imødekommes. Er begæringen ikke imødekommet eller afslået inden 10 dage efter, at anmodningen er modtaget af myndigheden, skal denne underrette ansøgeren om grunden hertil, samt om hvornår afgørelsen kan forventes at foreligge.

og

§ 8. Når dokumenter eller datasamlinger stilles til rådighed for videreanvendelse, kan der opkræves et gebyr. Såfremt der opkræves et gebyr, må gebyret ikke overstige marginalomkostningerne ved at stille data til rådighed, dvs. omkostningerne ved distribution og eventuel kvalitetsforbedring af dokumenterne og datasamlingerne, herunder etablering af grænseflader, der er nødvendige for at kunne imødekomme ansøgers anmodning.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=29235

 • 0
 • 0
#24 Tine Müller

Til jer som ikke orker at læse min lange beretning, så prøv bare at læse min opdatering her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/opdatering.gif fra siden http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/.

Videoen er her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/off.toiletter_koordinater.mp4 og ja jeg lyder godt sur, men det er jeg også. Har ikke sendt den til nogen fra kommunen endnu, men gør det nok snart. Har mest lyst til at lægge den op på YouTube. Ville det ikke være i orden?

Efter at "Solstrålehistorien" var blevet bragt blev jeg ringet op af Københavns Radio tidligt om morgenen og de ville gerne ha' jeg mødte dem inde I København og fortalte om mit projekt, men jeg er desværre for genert til at "være direkte på" i radio/tv, men ville ikke ha' noget imod at give et inverview til en journalist. Jeg fortalte også at koordinaterne jo IKKE var blevet oplyst til mig endnu, så det blev ikke til noget. Men interessen er der åbenbart.

MEN jeg må da indrømme, at nu drejer historien sig vel mere og mere om hvor besværligt det er at arbejde sammen med Københavns kommune for at få denne info, men det er jo en helt anden historie, men ville sikkert være guf for Ekstra Bladet o.lign. :-)

Det kan da ikke være rigtigt at der bliver lavet flere og flere projekter, fordi der er større og større interesse for dette, fordi folk er ved at besørge i bukserne, hvilket virkelig er et stort problem for mange, og så ikke kan bruges fordi koordinaterne er forkerte. Der er en gruppe unge landinspektør studerende som har lavet et 1. semester projekt om Toiletkort til mobiltelefonen, og de har måttet være ude og opsøge alle toiletterne fysisk med en GPS og det kan da ikke være rigtigt, at vi andre også må gøre dette. Har haft kontakt til dem, men de har for travlt til at viderudvikle projektet med mig, men har været så søde at sende mig deres report, desværre.

 • 0
 • 0
#25 Tine Müller

Klaus Bondam har oprettet et indlæg - Hvad er det værste ved København? Din By - Din Mening! Se med her. Kærlig hilsen Klaus - http://www.facebook.com/bondam?ref=nf

Og jeg har svaret:

At folk tisser og div. andre ting hvor de har lyst til det. Det ville jo hjælpe hvis folk vidste for de offentlige toiletter findes, så derfor håber jeg at du vil støtte op om mit store arbejde med at få disse kortlagt. Du har tidligere givet mig tilsagn om at oplyse om de korrekte koordinater, men det er ikke sket endnu. Jeg har lavet en video http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/off.toiletter_koordinater.mp4 hvor jeg giver udtryk for min utilfredshed og håber at DU vil være foregangsmand for mit projekt ang. dette? Har købt domænet http://www.findtoilet.dk/ - ALT om projektet kan læses her http://www.tinemuller.dk/PROJEKT/toiletter/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere