Står vi på kanten af en it-boble?

For tiden dukker der flere og flere historier op i min twitterstream som falder indenfor to kategorier:

1) Endnu et nyt startup får en god pose penge fra investorer.
2) Bloggere der advarer mod en ny it-boble baseret på disse store pengesummer til firmaer, som ikke har en klar forretningsmodel.

Som eksempel på nummer 1 vil jeg trække en af mine personlige favoritter frem (favorit fordi den er dansk og startet på Startup Weekend København): Memolane.

Memolane blev startet til Startup Weekend i April 2010 og fik i september 2010 2 millioner dollars i funding. Kort fortalt går Memolane ud på at skabe en tidslinje af dit digitale liv med twitter, blogs, billeder fra online services som baggrund. De er i øjeblikket i lukket beta.

Jeg blev lukket ind til beta-versionen for nyligt og lige nu er det bare en tidslinje, hvor du kan tilføje RSS-feeds, tweets og den slags. Sjovt at se tilbage på, hvad man lavede for et år siden via tidslinjen, men hvad jeg lige skal bruge det til på lang sigt ved jeg ikke. Ud fra sitet fremgår ikke tydeligt, hvor pengene skal komme fra - men de er jo også i lukket beta. Ting kan nå at ændre sig mange gange før de går live.

Memolane hyrer forresten i øjeblikket, hvis der er nogen der står og mangler job i et innovativt internationalt startup firma.

Som eksempel på 2) må jeg først indrømme at jeg selv for et par måneder siden tweetede at der måtte være en boble med de priser vi ser på Facebook, LinkedIn, Twitter og Den Blå Avis (nu ejet af eBay). Som nørd ved jeg selvfølgelig ikke så meget om prissætning af firmaer og det kan meget vel være at disse firmaer er meget værd, men nogle gange virker det som om forventningerne alligevel er lidt for meget. Og jeg er ikke den eneste, der mener det.

For nyligt fulgte jeg en launch-konference, som i korte træk går ud på at en masse startups pitcher for nogle investorer og andre interesserede f.eks. den indflydelsesrige Robert Scoble. På konferencen kunne man blandt andet se investorer love penge allerede efter de få minutter et pitch tager. Det er efter min mening et tegn på en boble. At sætte penge i et firma uden at kende teamet, teamets planer eller andet i detaljer bare ud fra en kort beskrivelse af produkt og forretningsplan.

Når det så er sagt, så håber jeg da at alle disse it-firmaer beviser deres værd i indtjening til investorerne - eller hvis vi står med en boble, så at boblen ikke springer inden jeg selv får lancheret og solgt det projekt jeg arbejder på nu...

Tror du vi står på kanten af en boble?

Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Ja, selvfølgelig står vi på kanten af en boble. Sådan som økonomien er indrettet i dag, er i enten ved at puste en boble op, eller vi har lige set en springe og er ved at rydde op efter den. Det er et stykke tid siden, at den sidste IT-boble sprang, så den nye er ved at blive pustet op.

Det er i finansfolkenes interesse at have den slags store udsving, så der er ikke udsigt til mere stabile markeder.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Hvis der om noget findes en gruppe med en retvisende fornemmelse for hvilken vej vinden blæser, så er det venture kapitalisterne. Venture kapitalister er kynikere. Der er det afkastet der tæller - afkastet på lang sigt vel mærke. Det er den måde venture kapital fungere på - og i modsætning til bankerne, er det egne penge de sætter på spil.

Lige præcis venture kapitalisternes adfærd, taler faktisk imod en bobble - med mindre man betragter adfærden, som et udtryk for desperation. Venture kapital arbejder ud fra høj risiko og stort afkast.

 • 0
 • 0
Karsten Nyblad

Jeps. Venture kapitalister er kynikere. Så vidt jeg kunne se, så var der foretagner under IT-boblen omkring årtusindeskiftet, hvor det hele gik ud på at tale aktiepriserne op.

Fidusen var, at man lavede en lille startinvenstering. Så lavede man en aktioemission, hvor man selv beholdt en pæn del af aktierne. Nu søgede man for at tale priserne på aktierne op, og solgte både dem, man havde sagt man ville sælge og en pæn del af sine egne. Hvis man bare fik nok penge for sine egne aktier, kunne man leve med at selskabets produkt aldrig havde nogen chance, og firmaet derfor ville gå konkurs.

Kort sagt så var der tale om noget, der ligner pyramidespil: Få en masse idioter til at invenstere i noget, der ikke er andet end et korthus, og gør det på sådan en måde, at man selv når at trække sin egen invenstering plus en hæftig profit ud i tide. Skide være med de stakler, der ser deres pensionspenge forsvinde i konkursboet.

Spørgsmålet er, om det nuværende marked er så overophedet, at man kan lave det nummer en gang til? Jeg er ikke så sikker. Mon der ikke er lidt for mange af småinvenstorerne, der godt kan huske, hvad der skete omkring årtusindeskiftet.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Mon der ikke er lidt for mange af småinvenstorerne, der godt kan huske, hvad der skete omkring årtusindeskiftet.

Det tænker jeg også. Jeg [i]tror[/i] ikke, der er nogle der er så dumme at lave samme fejl igen. Der var mange der miste på det eventyr.

 • 0
 • 0
Morten Fordsmand

Mon der ikke er lidt for mange af småinvenstorerne, der godt kan huske, hvad der skete omkring årtusindeskiftet.

Det tænker jeg også. Jeg tror ikke, der er nogle der er så dumme at lave samme fejl igen. Der var mange der miste på det eventyr.

Nej desværre ikke; menneskers potentiale til at gentage sine fejl er uendelig.
Og hver gang vi har en boble så er der fyldt med folk der kan forklare hvorfor det er anderledes denne gang.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Nej desværre ikke; menneskers potentiale til at gentage sine fejl er uendelig. Og hver gang vi har en boble så er der fyldt med folk der kan forklare hvorfor det er anderledes denne gang.

Det er rigtig - og lige så omvendt.

 • 0
 • 0
Eric Lagier

Hej Therese,

Interessant indlæg, som ikke kunne undgå at fange mit blik. Jeg vil lade dig om at konkludere, men mit indtryk af situationen er noget anderledes.

 1. Det er forbandet svært at rejse penge! Al snak om boble er overdreven. De seneste par år har det som følge af den financielle krise været umuligt at rejse penge. Nu ser det ud til vi er på vej ud af denne krise og antallet af startups der sikrer finansiering er stigende og valuations bliver bedre. Ikke et tegn på en boble, men tegn på at vores økonomi er sund og rask.

Det er dog stadig meget svært at rejse kapital, og selv om vi startups måske er gode til at gøre opmærksom på os selv når vi har fået finansiering, så møder jeg dagligt mange rigtig spændende startups i DK som virkelig kæmper en kamp for at sikre finansiering. Skype, Twitter og mange andre var, tro det eller ej, i samme situation.

Der er en række startup 'markedspladser' i Europa og US inclusiv Techcrunch Distrupt, GeekNRolla, LaunchConference, YCombinator, Startupbootcamp og startupweekend m.m. som giver en startup mulighed for at vise deres værd. Det er ikke altid lige let at komme til og det er absolut ikke alle der efterfølgende har succes med at rejse penge. Men ville du ikke slå til med det samme hvis du pludselig så en rigtig god ide bliver præsenteret lige foran din næse. Men tro mig, efterfølgende kan der stadig gå måneder inden dealing lukker da investorne lige skal lave due diligence. Jeg har endnu ikke set nogen skrive en check på stedet.

Det kan samtidig være svært for folk som ikke er tæt på, eller forstår markedet at se rationalet i investeringen, forretningsmodel eller ej. Ja - endda forstå værdien af startupen. Heldigvis er verdenen fyldt med mere en 5 milliarder mennesker og vi er alle forskellige.

Jeg er blot imponeret over de få danskere der har modet til at springe ud og lave en startup. Så lad Jante-lov være Jante-lov.

 • 0
 • 0
Niels Henrik Sodemann

Hej Therese,

Jeg repræsenterer selv en af de danske it startup’s (Queue-it) og jeg støtter helt op omkring Eric’s synspunkter.

Opstart af en ny software baseret virksomhed, hvor der jo i sagens natur skal udvikles programmel inden der skabes omsætning, får et ”normalt” hårdt it job til at ligne en relativ pæn tjans.

Det er stort set umuligt at låne penge i bankerne i øjeblikket. Det handler bla. om finanskrise, sikkert lidt IT-Factory frygt, men frem for alt er der ikke et asset, som de kan tage pant i. Det ser lidt bedre ud hvis det var et solcenter eller lignende hvor der er fysiske aktiver.

Derfor er vi / gruppen af danske it-startup’s henledt til at skaffe penge fra investorer. Jeg har endnu ikke hørt om nogen i it startup miljøet, der har set det som værende andet end ualmindeligt svært at komme i nærheden af.

Der er, som Eric er inde på, en rigtig lange processer ift. præsentationer overfor investorer, herefter due diligence samt aftalesæt, der kræver temmelig meget juridisk indsigt og forståelse af investor paradigmet (valuation, delution, drag-along, tag-along og meget andet spændende). Vores egen seed runde tog f.eks. ca. 3 mdr. og har 14 bilag i aftalesæt. I tillæg afleverer man jo en del af sin virksomhed, når man får en investor ind.

Når alt det er sagt, så ser jeg det da som en ekstremt spændende, at det faktisk pt. ser ud til at der åbnes lidt op for, at gode innovative software ideer kan finansieres. Når det lykkedes for nogen i startup miljøet at rejse kapital til gode ideer, bliver det bare lidt nemmere for alle andre at få taletid og evt. investeringer.

Jeg vil da bare opfordre alle danske software folk til at prøve at ”pushe” deres luck, hvis man sidder med en god ide. Det er mere end blot en lille marginal ting, det her. Det er Danmarks fremtid som videns land som skal stå sin prøve nu, når toget kører. Overvej at hoppe på…

Niels Henrik Sodemann, Partner Queue-it (http://www.queue-it.net)

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Nærlæsning skaber bekymring. Selv om en web 2.0 boble vil være af en anden kaliber end dot.com boblen, så må konsolidering nødvendigvis ske på et tidspunkt. Træerne vokser ikke ind himlen - som Philipp Schröder udtrykker det:

Brugerne, markedet og diverse investorer har historisk svært ved at skelne mellem organisk vækst og vækstpotentiale. Det, vi ser nu, er, at teknologien giver en masse muligheder til en masse firmaer for at vokse. Men det er en positiv engangsforestilling, viser erfaringerne fra alle andre industrier ...

http://epn.dk/teknologi2/computer/article2357076.ece

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Hej Eric.

Godt at høre fra nogen som står midt i det!

Du siger det stadig er svært at skaffe penge - så mange gange tillykke med at det lykkedes Memolane at rejse så mange penge efter så kort tid og uden at have produktet på markedet endnu. Det vidner om et stærkt team.

Jeg er klar over at krisen har taget hårdt på de iværksættere, som ikke længere kunne regne med bankernes støtte under krisen, og fantastisk at vi er på vej ud af krisen, men virker det slet ikke på dig som om vi er på vej over i den anden grøft, når det gælder investorer udenfor bankerne?

Og nej, jeg ville personligt ikke slå til med det samme hvis en god ide blev præsenteret lige for næsen af mig. Jeg tror ikke på at ideer er nok - der skal udførsel til og det kræver både den rette attitude, en god plan og det rette team. Jeg har set alt for mange gode ideer gå i vasken fordi der ikke var den rette drivkraft bag.

Som jeg også skriver i blogindlægget, så er jeg nørd og har derfor en tendens til at fokusere på teknikken bag ideerne. Det gør nok også at jeg har sværere ved at relatere til værdisætnings-processen, da den involverer meget mere. Det er jo svært at få adgang til de tal der ligger bag i forhold til forventet indtjening og forventet investering, så jeg indrømmer gerne at det er en af mine svage punkter - og må være et svært punkt for mange andre. Det kan meget vel være at LinkedIn, Twitter og Facebook er så meget værd som de er vurderet til, selv om det til tider virker som groteske tal når de bliver sat i sammenligning med brugerbasens størrelse.

Jeg deler din påskønnelse for danskere der springer ud som iværksættere og sætter stor pris på de tiltag som du nævner f.eks. startup weekend, startup bootcamp osv., men lad os nu lige holde janteloven udenfor. Det er en lidt fortærsket kliche, som folk der gør noget ikke mainstream trækker frem for at vi alle skal have ondt af dem over hvor hårdt det er og hvor misforståede de er. Dette er ikke Danmark i 50'erne. Det er supernemt at leve på en ikke-mainstream måde i dag og der er ingen grund til at have ondt af os iværksættere - vi gør det, vi elsker.

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Hej Niels Henrik.

Igen skønt at høre fra nogen som står midt i det!

Bankernes kortsynethed omkring investeringer i it-startups både på grund af krisen og på grund af manglende sikkerhed og forståelse kunne jeg naturligvis ikke være mere enig i. Det er synd at it-startups på den måde er tvunget til at tage investorer ind, som på den måde bliver den chef som mange iværksættere ikke ønsker at have og som kan have tendens til at fokusere på kortsigtet lønsomhed frem for langsigtet levedygtighed.

Der er i øjeblikket mange der forsøger at henlede opmærksomheden på forholdene for danske iværksættere f.eks. nystartede Curtana ( http://www.curtana.dk ). Hvad mener du selv der kunne være gjort for at gøre jeres seed runde overflødig eller nemmere?

Jeg vil gerne tilslutte mig dit skub på den danske udvikler-verden og håber at flere vil prøve lykken, så vi kan være med til at skabe flere arbejdspladser i Danmark og generelt i verden. Det er vigtigt det her!

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

... men lad os nu lige holde janteloven udenfor. Det er en lidt fortærsket kliche, som folk der gør noget ikke mainstream trækker frem for at vi alle skal have ondt af dem over hvor hårdt det er og hvor misforståede de er.

Arh, jeg tror nærmere der er noget du har misforstået. Janteloven gennemsyrer Danskheden. Jeg har endnu ikke snakket med en immigrant, der ikke er overrasket over Janteloven - og jeg da efterhånden mødt nogle stykker. Min egen fornemmelse siger mig at den yngre generation "har mindre" end den ældre, byerne mindre end land og højere uddannet mindre end lavere uddannet.

Faktisk er særheden så special, at den akademiske verden ligefrem interessere sig for den uskrevne lov. Eksempelvis:

“Janteloven” and the Communication of Danish Cultural Identity:
http://www.allacademic.com/meta/p_mla_apa_research_citation/1/1/1/5/1/p1...

“Understanding janteloven ‘the Jante Law’:
http://www.une.edu.au/bcss/linguistics/students/clevisen.php

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Jeg er overrasket over at danskere rent faktisk mener at Janteloven som er det værste skidt du kan mene om dine medmennesker har noget som helst at gøre med at være dansk. Du mener denne her, ikke? http://da.wikipedia.org/wiki/Janteloven

Jeg siger ikke at der ikke stadig er en snert af de 10 bud i siddende dybt i danskerne*, men hvis vi virkelig skulle bekende os til alle 10, så gætter jeg på at der var større hjerneflugt end der er i dag for det er der da ingen fornuftige mennesker der ville finde sig i at leve med! (Og det er helt tilfældigt at jeg selv sidder i udlandet i dag).

I forhold til iværksættere, så skal de især ud at hente støtte fra veluddannede med pengepungen i orden, så der vil janteloven vel næppe have den store indflydelse?

Tak for links - jeg vil helt sikkert kigge videre på den forskning. Ved du om disse links er repræsentative for den forskning der foregår i jantelov? Mener du at de tillinkede artikler om danskernes lykke også omhandler jantelov eller er det kun de to der nævner det eksplicit?

*Efter en længere diskussion om jantelov andetsteds i dag kan jeg desuden afsløre at selv om udlændinge er overrasket over at vi har et ord for noget som jantelov, så har de mindst lige så mange eksempler på forekomster af et af de 10 bud selv. Når jeg siger at man kan finde snert af de 10 jantebud i danskerne, så mener jeg faktisk at man kan finde snert af de 10 jantebud i alle folkefærd.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Therese,

Det er jo ikke sort/hvidt - på skrift, og i sin oprindelig form, virker Janteloven klart voldsom. Det er mere spørgsmål karakteristika eller særegnethed, om du vil.

Jeg har ikke selv læst de pågældende 2 arktikler. Jeg ved ej heller om de er repræsentative for forskning i Janteloven som helhed. Jeg søgte blot på Google. Jeg har dog interesseret mig for Janteloven igennem længere tid, af forskellige årsager. Som andenhåndsviden, har jeg læst om andre menneskers oplevelser og som førstehåndsviden, har jeg selv snakket med en del immigranter.

Janteloven har bestemt haft sin ret. Den store lighed i det danske (nordiske) samfund kan direkte knyttes til Jantoloven. Om det så er hønen eller ægget er anden sag. I dag står vi bare i anden situation. I dag banker globaliseringen på døren. Janteloven er ikke længe en fordel for os. Janteloven er dyr for Danmark. I den globale konkurrence, glæder vores konkurrenter sig blot over vil holder os selv nede. Det gør det så meget nemmere.

Hvis du kigger mod Vest, i guds eget land, er fedt at være rig. De knapt så velstillede ser op til og beundre de mere velstillede. Succes er ingen skam men tværtimod noget man kan dele med andre i glæde og noget andre både beundre og glædes over. Det er noget at se om til. America, where dreams come true - er stor del af den Amerikanske identitet.

Kigger du mød Øst, i solen riget, er der nærmest en omvendt Jantelov. Det store mindreværd, båret for fortiden traumer - seneste kulturrevolutionen - medføre succes fremhæves ved enhver lejlighed.

Mod syd er mere neutralitet - hvis du er glad, så er jeg glad. Det går nok alt sammen. Helt mod syd, på det fortabte kontinent, er de fleste bare glade for at være i live.

I det kolde nord, ja der hersker Janteloven. Succes er skam og hvis nogen skulle finde på at stikke næsen, så skal nogen nok sørge for at få banke ham på plads. Han skal da ikke tro han er bedre end os andre. Her har vi slidt og slæbt, og så kommer han bare der.

Jeg er selv vokset op i Danmark og har mærket den på min egen krop. Janteloven er mere virkelig end de fleste forstår - mest af alt fordi Janteloven jo ikke virke, hvis man alt for bevidst om den. Og det prøver jeg så at gøre noget ved. Og nej, jeg søger bestemt ej heller sympati ;-)

Vh

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Du siger "Hvis du kigger mod Vest, i guds eget land, er fedt at være rig. De knapt så velstillede ser op til og beundre de mere velstillede. Succes er ingen skam men tværtimod noget man kan dele med andre i glæde og noget andre både beundre og glædes over."

Der ville jeg så sige: hvis du kigger mod vest er det ret ufedt at være fattig :-). Fattige amerikanere er røven af 4. division og bliver behandlet på den måde. I Danmark har vi trods alt respekt for hinanden på tværs af løntrin.

Men du har selvfølgelig helt ret i at janteloven er interessant at beskæftige sig med, hvis der virkelig stadig skulle være sandhed i at den forhindrer danske iværksættere i at drive det til noget. Det stiller jeg mig bare meget tvivlende overfor, men derfor er jeg selvfølgelig altid åben for andres holdninger og især holdninger der kan begrundes i forskning.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Det stiller jeg mig bare meget tvivlende overfor, men derfor er jeg selvfølgelig altid åben for andres holdninger og især holdninger der kan begrundes i forskning.

Jeg giver bare mit syn på sagen. Der er rigeligt at materiale at gå i gang med for den interesserede. Det ligger kun 1 søgning væk :-)

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Ja Carsten, dit syn på sagen, men dine links til forskning antydede jo at du begrundede det i forskning og derfor ikke kunne siges imod. Se det kunne være interessant, men det viste sig at du ikke havde læst det du linkede til, men bare linkede for at linke uden at vide om det er relevant og så forventer at jeg laver benarbejdet.

Jeg mener stadig at janteloven er totalt irrelevant (og fiskning efter sympati) når det kommer til startups i DK og at det skrevne ord, janteloven på sort/hvidt og i sin fulde udstrækning, har meget lidt at gøre med at være dansk.

Janteloven er et nordisk begreb som bliver trukket frem når bare en snert af de 10 jantebud viser sig i horisonten - helt uagtet at disse træk er internationalt menneskelige og man kunne finde eksempler overalt i verden - forskellen er, at her i DK har vi et ord for det. Du siger at synlighed tager brodden af janteloven - jamen netop det at vi har et ord for det er måske vores måde at tage brodden af de problemer?

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Therese,

Det er muligt du tolker de medfølgende links, som ønske om at overlade et benarbejde til nogle andre. Det var det nu ikke. Det var derimod et forsøgt på at indikerer at der findes velfundet viden om Janteloven. Hvorvidt den enkelte er interesseret i denne viden eller ej, er jo op til den enkelte.

Jantelovens relation til startups kommer i 2 former. Dels er der ikke opmuntring nok til de dygtigste - ikke kun i situationen, men også op igennem opvækst og uddannelsessystemet - og dels opstartes håbløse projekter fordi alle jo er lige gode.

Du er i din gode ret til at mene hvad du vil om Janteloven, og ligeså med andre, inklusiv mig selv. På samme måde står det enhver frit for at anerkende eksistensen af specielle karakteristika ud fra kulturelle forudsætninger. Det er hævet over enhver tvivl.

Selvfølgelig kan eksempler kan altid findes. Eksempler og dog sjældent interessant i sig selv - det er det store billede, der tæller. Eksempler kan enten bruges til at udlede et større billede eller til at få bekræftet, det man allerede har en mistanke om. Som man siger - vi ser det vi vil se - alle sammen.

Hvor om alting er: Janteloven, kald det gerne noget andet, er ganske nærværende. Vores tilbageholdenhed og vores insisteren på vores egen perfektion, skader os. For den der ikke vil vides ved skyggesiden, findes den ikke - for den der der gerne vil - findes den overalt.

Vh

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Carsten, jeg er overrasket over at en mand der påstår at være interesseret i janteloven, og som tydeligvis kan finde ud af at google sig til forskning på området, aldrig har taget sig tid til at læse noget af den forskning - så havde du jo virkelig et trumfkort i denne diskussion.

Jeg tror du ser janteloven overalt fordi du vil se den, ikke fordi den nødvendigvis er der. Jeg ser den ikke og hvis jeg så den i min nærhed, så ville jeg bekæmpe den med alle kræfter - for som jeg allerede har skrevet så er der vel ingen fornuftige mennesker der vil acceptere at det menneskesyn skulle dominere deres nærhed. Hvad gør du, når du møder dette menneskesyn?

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Jeg refererer til det menneskesyn som Janteloven i sin helhed er et udtryk for. Du har givet udtryk for at du gerne vil bekæmpe janteloven, så jeg spørger hvad du gør? Du siger ovenikøbet at du har oplevet den på egen krop - og jeg spørger hvad du gør ved det?

Jeg antager at du er et fornuftigt menneske (og ja, den antagelse står for min egen regning) og et fornuftigt menneske vil vel ikke bare lade stå til, hvis man møder jantelov?

"du skal ikke tro du er noget"
"du skal ikke tro du duer til noget"
"Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os"
"Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig"
.... og så videre. Vil du ikke beskrive det som et udtryk for et bestemt menneskesyn?

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Altså, Therese, ro på nu. Jeg er ikke en enmandshær og har ingen illusion om at kunne ændre verden. Ej heller er mine betragtninger et udtryk for en fornemmelse af at være offer.

Så i alt beskeden - jeg gør bare det, jeg nu syntes er det rigtige i situation. Som oftest inkludere det en vis form for imødekommenhed. Det eneste man selv kan gøre, er at snakke med andre, og så ellers møde dem der hvor de nu engang er.

Et gammel ordsprog fra Østen siger:
Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense.

Så, nej - ingen propaganda herfra. Betragt min holdning, som et ønske om at skabe bevidsthed. Så må folk ellers gøre deres egne valg.

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Jeg er ikke en enmandshær og har ingen illusion om at kunne ændre verden.

Det var dog en slap holdning Carsten :-). Selvfølgelig kan en person ændre verden - det sker hele tiden, men det kræver selvfølgelig at man har en rygrad og er villig til at stå ved det man tror på.

 • 0
 • 0
Carsten Sonne

Yes, Eric - tilbage på sporet.

På ide og tekniksiden, kan iværksætteren gøre meget for trykprøve sin ide og den tiltænkte teknik. På samme vis kan en simple markedsundersøgelse afsløre om der overhoved er basis for salg. Lad være med at blive forelsket i din ide. Smid istedet de dårlige ideer væk hurtigst muligt og brug energien på de gode. Også selv om du har invisteret en masse tid og kræfter i ideen. Simple råd, som jeg selv prøver at følge.

Den anden side af sagen, økonomien, er noget mere speget. Det er ikke de bedste forhold iværksættere har i DK anno 2011. Asger Aamund har fat noget:

... Løsningen er naturligvis en vækstplan, der kan bringe os tilbage på sporet igen ... Danskerne er kompetente og klar til at give den en skalle, hvis ellers politikerne gad at hjælpe lidt til i stedet for at bruge krudtet på uansvarlige magtkampe ... Vi skal styrke og støtte vores iværksættere ...

http://podia.dk/site/blogroll/kommentatorer/uriasposten/228569-asger-aam...

Svend Hylleberg belyser en anden side af samme sag:

Få det tåbelige STÅ-system lavet om, så det ikke ensidigt belønner kvantitet – men også kvalitet og som retter incitamenterne mod dem, der kan få systemet til at fungere efter hensigten, nemlig de studerende selv.

http://svendhylleberg.blogs.business.dk/2010/09/29/den-nye-verdensorden/

Politikerne kan iværksættere ikke forlade sig på. Bankerne har rigeligt med problemer selv. Det eneste sted, der er at hente økonomisk hjælp, er hos venture kapitalisterne - og, som en fyr sagde til mig engang: Vil du heller have at din ide ikke bliver til noget end at dele overskudet med andre ?

 • 0
 • 0
Therese Hansen

Jo jo, VC-penge er selvfølgelig en mulighed, men der er alternativer - et af dem er jeg selv ved at udleve for tiden.

Min model: invester selv i din ide før du beder andre gøre det.

Det foregår meget simpelt ved at man arbejder meget hårdt i 6 måneder - et års tid og lever på en sten, mens man sparer op og så lever man for opsparingen, mens man arbejder fuld tid på ideen.

Ulempen er tydelig - imens vi sparede op var der andre der rent faktisk udviklede ideen (ovenikøbet under samme navn og placeret på et domæne som vi tidligere havde forsøgt at købe til projektet), og der skulle gentænkes hvad ideen så skulle gå ud på - det er min ærlige mening at den ide vi fik ud af at blive udfordret på den måde er mere sofistikeret end den oprindelige.

For at få opsparingen til at holde så længe som muligt har vi så yderligere valgt at flytte til et land, hvor det er langt billigere at bo og at få hjælp til hverdagsting, så vi kan koncentrere os 100 % om projektet (eventyret og de kulturelle lektioner er ren bonus i den sammenhæng).

Det er en anderledes model som bestemt ikke vil virke for alle, men vi er ret glade for den.

 • 0
 • 0
Frithiof Andreas Jensen

Det er på en underlig måde også en nødvendighed at have bobler. Boblerne destruerer en del af de enorme pengemængder som pumpes ud i markedet via ekstremt lave renter, diverse bankpakker, enorme underskud på betalingbalancen, e.t.c. som ellers normalt ville føre til inflation.

Denne her gang er det så gået anderledes igen - de billige penge driver inflationen i den 3'de verden i vejret. Takket være "globaliseringen"s velsignelser vender inflationen så tilbage som højere priser på alting - men uden tilsvarende lønstigninger.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize