Spørgsmål til Ministeren

I Danmark har almindelige borgere ikke mulighed for at stille forpligtigende spørgsmål til ministre og jeg ved fra tidligere, at Helge Sander ikke er på talefod med mig, så hvis der er et folketingsmedlem der lige gider stille et par spørgsmål til Helge Sander for mig ville jeg blive glad:

"Kan ministeren oplyse hvorledes offentlige myndigheder klarer sig uden anvendelse af Microsofts tekstbehandlingsprogram Word, nu hvor Microsoft har meddelt at programmet ikke bør bruges til at åbne filer indtil de om et ukendt antal dage frigiver en programrettelse for et uspecificeret sikkerhedshul i Word ?"

"Har en eller flere offentlige myndigheder modtaget information om fejlen fra Microsoft udover hvad Microsoft har meddelt kunder uden for det offentlige ?"

"Hvis offentlige myndigheder har valgt at se bort fra Microsofts anbefaling bedes ministeren frigive den risikovurdering der har ledt til denne disposition."

"Hvis Microsofts anbefaling er blevet fulgt, bedes ministeren oplyse hvor meget det koster danske skatteydere at den offentlige sektor ligger stille på grund af denne fejl og om ministeren agter at kræve erstatning for dette tab fra Microsoft."

"Hvis de offentlige IT systemer havde været baseret på Open Source kunne fejlen have været rettet eller de berørte funktioner været sat ud af kraft af enhver nogenlunde kompetent programmør. På den måde ville, som et minimum, en begrænset funktionalitet kunne opretholdes allerede få timer efter fejlen blev opdaget. Det må derfor være relevant at få at vide om episoden har fået ministeren til at ændre sit syn på Open Source i offentlige systemer ?"

phk

PS: Lad venligst være med at sende spørgsmålene til ministeren i Word-format.

PPS: Spørgsmålene bør naturligvis også stilles til alle relvante C-team personer (CIO, CFO, CEO mv) i private virksomheder. Ikke mindst af aktionærene.

PPPS: Closed source brugere er magtesløse! (HA! smag den Mogens!)

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Søren Bramer

Jeg har kontaktet Enhedslistens IT-ordfører og fået følgende tilbagemelding:

--

Hej Søren

Jeg har stillet nedenstående paragraf 20 spørgsmål til videnskabsministeren:

Kan ministeren oplyse hvorledes offentlige myndigheder klarer sig uden anvendelse af Microsofts tekstbehandlingsprogram Word, nu hvor Microsoft har meddelt at programmet ikke bør bruges til at åbne filer indtil de om et ukendt antal dage frigiver en programrettelse for et uspecificeret sikkerhedshul i Word ?"

"Har en eller flere offentlige myndigheder modtaget information om fejlen fra Microsoft udover hvad Microsoft har meddelt kunder uden for det offentlige ?"

"Hvis offentlige myndigheder har valgt at se bort fra Microsofts anbefaling om at undlade at bruge Microsofts tekstbehandlingssystem word til at åben filer, bedes ministeren frigive den risikovurdering der har ledt til denne disposition."

"Hvis Microsofts anbefaling at undlade at bruge Microsofts tekstbehandlingssystem word til at åben filer er blevet fulgt, bedes ministeren oplyse hvor meget det koster danske skatteydere at den offentlige sektor ligger stille på grund af denne fejl og om ministeren agter at kræve erstatning for dette tab fra Microsoft."

"Hvis de offentlige IT systemer havde været baseret på Open Source kunne fejlen have været rettet eller de berørte funktioner været sat ud af kraft af enhver nogenlunde kompetent programmør. På den måde ville, som et minimum, en begrænset funktionalitet kunne opretholdes allerede få timer efter fejlen blev opdaget. D

Har episoden, hvor Microsoft har meddelt at tekstbehandlingsprogrammet Word ikke bør bruges til at åbne filer indtil de om et ukendt antal dage frigiver en programrettelse for et uspecificeret sikkerhedshul i Word, fået ministeren til at ændre sit syn på Open Source i offentlige systemer?"

MVH

Per Clausen

IT-ordfører for Enhedslisten

--

Det bliver spændende at høre ministerens svar.

 • 0
 • 0
#4 Karsten Nyblad

Spændende? Det tvivler jeg på. Nærmere underholdende. Helge Sander har som Venstreminister allerede en så ringe troværdighed, at jeg ikke tror en døjt på, hvad han siger, og manden har jo før vist sig som Microsofts nyttige idiot.

 • 0
 • 0
#5 Helge Svendsen

Jeg ville da være glad, hvis bare det offentlige ville vælge ODF formatet.

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

Jeg husker tydeligt fra min skole tid, at man sagtens kunne aflevere sine opgaver online i elektronisk format.

Sålænge det var MS word.

Det burde komme et dekret fra højeste sted om, at alle nye løsninger, der bliver implementeret SKAL bruge rigtig åbne formater.

Ikke en software vendors forsøg på at lave en såkalt åben standard.

http://office.microsoft.com/en-us/products/HA102058151033.aspx

 • 0
 • 0
#6 Martin Rytter

På mit ingeniørstudie havde jeg en enkelt underviser som havde forstået det med åbne formater: Han afviklede et helt semesters kursus i C++ vha. af simple "acsii slides" som blev kastet op på et lærred med en browser.

Fordelen ved denne løsning i forhold til konkurrende alternativer (læs: uundværligt microsoft produkt i enhver marketingsafdeling) er i øvrigt at det faktisk er muligt at producere publikationer uden at pådrage sig varige men i form af musseskader.

 • 0
 • 0
#7 Anders H
 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Nu er der svar...

Det fremgår af Microsofts hjemmeside, at anbefalingen i forlængelse af oplysningen om et sikkerhedshul i tekstbehandlingsprogrammet Word ikke drejer sig om generelt at afholde sig fra at åbne vedhæftede dokumenter.

Microsoft anbefaler, at man bør ”…være ekstra opmærksom på mistænkelige e-mails med vedhæftede Word-dokumenter”.

IT- og Telestyrelsen har oplyst, at det generelt anbefales, at offentlige myndigheder bør være opmærksomme på mistænkelige e-mails, uanset hvilken type dokument der er vedhæftet.

Dette er svaret på de 4 første spørgsmål. Til det sidste spørgsmål tilføjes yderligere:

Det er regeringens politik, at den enkelte myndighed skal have mulighed for at erhverve den bedste og billigste software ud fra lokale forvaltningsmæssige behov, uanset om der er tale om leverandørejet eller open source software.

 • 0
 • 0
#9 Michael Rasmussen

Det er egentligt tankevækkende, at det kræver en kandidatuddannelse, for at kunne producerede så talentløse, intetsigende, nedladende og flabede svar, som disse svar er vidnesbyrd om! Det burde efter min bedste overbevisning indbringes for Folketingets Præsidium

 • 0
 • 0
#10 Christian Nobel

Svar???

Som jeg ser det er der da kun tale om referencer til MS' hjemmeside (hvis der ses bort fra de sider der helt mangler!).

Men måske Snader helt har opgivet at producere noget der ligner tankevirksomhed, og i stedet endegyldigt har deponeret "hjernen" hos Microsoft?

/Christian

 • 0
 • 0
#12 Karsten Nyblad

Nej, Poul-Henning.

På mig virker det som om ministeriet har opfattet spørgsmålne som drillerier, som bare skulle markedsføre Per Clausen og Enhedslisten.

At ministeriet har så lidt udsyn, at de ikke kan give et bedre svar end det de har gjort, taler ikke godt for deres evne til at holde Danmark på ret kurs i en IT-verden, hvor man aldrig ved, hvorfra stormen kommer.

Jeg havde ventet, et svar man kunne grine af. Desværre fik man et, man kun kan græde over. Helge Sander er og bliver Microsofts nyttige idiot.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere