Spark selv liv i displayet

For et par år siden anskaffede jeg mig min helt private bærbare. Jeg har levet et temmelig lykkeligt liv med diverse Thinkpads i efterhånden mange år - er især glad for tastaturet. Så derfor købte jeg en Lenovo Thinkpad x220. Ydedygtig cpu, godt tastatur, ni-cellet batteri med lang levetid og en elegant docking-station - med konnektivitet i rigeligt omfang. Prisen for den samlede pakke var fornuftig, men der var en enkelt detalje, som udviklede sig til irritation.

Skærm i skudlinjen

Det var displayet. Fesne farver, utroligt begrænset betragtningsfelt og en decideret blodfattighed, lige så snart almindeligt dagslys sneg sig ind i omgivelserne. Jeg havde ved købet set på muligheden for at vælge en mere lyspotent løsning i form af et såkaldt IPS-panel frem for det aktuelle TN-panel. Så ville rabatpakketilbuddet imidlertid ikke have været en mulighed. Men det hjælpsomme crowdsourcede internet kom mig til undsætning.

Tallin - Helsinki - Leipzig - København

For under en søgning på min laptop-drømmekonfiguration stødte jeg på en YouTube-video, som afslørede, hvor forbløffende få skruer der skulle løsnes, og hvordan den sarte kabelforbindelse mellem IPS-panel og motherboard skulle håndteres med delikatesse, hvis man nu selv håndterede proceduren. Næste hop var til eBay, hvor en forhandler i Letland havde de lysstærke paneler på lager. Prisen inklusive levering var 148 euro eller 1.104 kroner.
Panelet blev bestilt, og resten af den eftermiddag blev anvendt til at nærstudere detaljerne i den fremragende instruktionsvideo.
Knap et døgn senere afleverede et sommersmilende bud den flade pakke med det nye panel på mit terrassebord.

Resten var sådan set en nobrainer. Jeg efterabede instruktionsvideoen, og 10 minutter senere kunne jeg sætte batteriet i, starte den bærbare i dagslys på terrassen og glæde mig over god læselighed og dejlig lysstyrke. En succes.

Nu skal jeg så lige løfte pegefingeren og advare om, at garantien med stor sandsynlighed ryger, og man derfor som udgangspunkt er helt alene med sine salte tårer, hvis noget går galt. Men tak til internettet. Jeg pønser på, om min x220 ikke snart har fortjent en opgradering med en SSD-enhed? Det tror jeg.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Kevin Harritsø

ET tip: X220+ understøtter mSATA diske. Hvis du ikke bruger din mini pcie port til noget, så kan du installere en mSATA ssd disk deri istedet. Så kan man både have fx en 120 GB SDD i samtidig med en alm. 1 TB 2.5" sata disk :)

Iøvrigt, hvis der er noget der går i stykker på din X220 findes der reservedele til det meste, og Lenovo har dokumenteret hvordan alle dele skal skiftes.

 • 4
 • 0
#4 Rasmus Rask

Nu skal jeg så lige løfte pegefingeren og advare om, at garantien med stor sandsynlighed ryger

Gee, you think? ;-)

Uden at have undersøgt det selv, gik jeg og troede at der var mere heksekunst i at udskifte panelerne - noget med matchende controllere og andet stads.

Tak for artiklen!

PS. Selvfølgelig skal den have SSD - men du kommer nok aldrig til at "kunne" bruge en PC uden SSD bagefter...

 • 0
 • 0
#8 Peter Stricker

Hvorfor ikke bare købe en maskine med en ordentlig skærm fra start af?

Hvis du nu havde besværet dig med at læse bloggen, så havde du måske opdaget, at Kurt nævnte bevæggrunden for ikke at vælge den konfiguration, der havde en bedre skærm.

F.eks. en MacBook Pro.

Åh, han fravalgte Apple og havde den frækhed, ikke at begrunde dette fravalg. Er det der skoen trykker? Hvis du nu prøver at læse indlægget en gang til, så vil du måske bemærke, at selvom Kurt ikke direkte skriver hvorfor han har fravalgt Apple, så giver han en række grunde til at han har valgt Lenovo.

Blogindlægget handler om, hvordan man ved at opgradere enkelte komponenter kan få større glæde af en computer, som man ellers er udemærket tilfreds med. At det drejer sig om en Lenovo er sekundært.

 • 5
 • 0
#9 Kasper Henriksen

Bruger den så ikke også mere strøm? Skærmen er jo en af de komponenter i en bærbar, der sluger mest energi. Og en skærm med nok lysstyrke til at kunne arbejde udenfor må alt andet lige vel trække en højere effekt end en mindre lys skærm?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere