Som at spørge en irer om vej

En englænder er faret vild i Irland og spørger en lokal om vej til Balbriggan. Ireren svarer "Du tager første vej på venstre hånd... Nej, det virker ikke. Kør fire kilometer ligeud og drej så til venstre i krydset... Hmm, det virker heller ikke." Ireren klør sig i håret og tænker sig grundigt om, "Ved du hvad, hvis jeg skulle til Balbriggan ville jeg ikke starte her."

Google Readers død har fået flere til at diskutere hvad en erstatning bør kunne gøre bedre. Debatten minder meget om den tilsvarende debat om andre sociale applikationer og et ønske går igen: Gør noget ved privacy.

Og hver gang spørgsmålet bliver rejst føler jeg mig lidt som ireren der bliver spurgt om vej. For hvad er det lige der bliver efterspurgt?

 • Google skal ikke vide hvilke emner jeg interesserer mig for (doh!).

 • Google skal ikke vide hvilke artikler jeg klikker på.

 • Udbyderen af aggregerede feeds skal ikke vide hvad jeg klikker på.

 • Den oprindelige ophavsmand skal ikke vide hvilke aggregerede feeds jeg kikker på.

 • Den oprindelige ophavsmand skal ikke vide at jeg bruger google og hvilke feeds jeg kikker på.

 • Tredjeparts avartar-services skal ikke vide hvad jeg kikker på.

Problemerne er mange. Hostede services er en naturlig læk af privacy, men også ting som cookies, web-bugs og referer-headeren er kilder til læk af privacy.

Så hvis jeg skulle lave en RSS reader der opfylder krav om privacy, så ville jeg nok ikke starte med en browser.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Makholm Blogger

Jeg er nu også træt af at alt skal køre i en browser, men det er jo åbenbart, hvad de unge vil ha' nu om dage ;)

Det er ikke så meget det at ting skal køre i en browser jeg har problmer med, det er mest af alt den generation af browsere som vi så rent faktisk køre ting i.

En del af privacy-problematikken handler selvfølgelig um managed vs. self-hosted services, det er første punkt i min liste. Men som jeg ser det er det helt store problem at vores nuværende browsere over en kam lækker privacy-data som en hullet si. Nogle gange lidt tilfældigt og andre gange fuldt ud forsætteligt fra afsenderens side.

Den grundlæggende arkitektur baseret på HTTP og en virtuel maskine (i.e. browser) der fortolker HTML og JavaScript ser jeg ikke noget problem i. Det er browserens evne til at tjene mine interesser med hensyn til privacy der er rådne.

Så når jeg ikke ville starte med en browser, så er det mere et udtryk for at hvis jeg ville lave en applikation der virkelig tog privacy alvorligt, så ville jeg ikke tillade nogle at de gængse browsere i dag. Men måske ville jeg netop starte med at genopfinde browseren.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere