Softwareudvikling og oliven

Erhvervet som softwareudvikler er på sin vis både ugleset og ærefrygtindgydende. Når jeg møder andre i it-branchen, har de ofte en af følgende historier:
1) Jeg har et job i it-branchen, hvor jeg slet ikke skal kode noget. Er det ikke bare fantastisk?
2) Ja, jeg er jo endt i denne her ledende stilling, og det er da også meget godt, men jeg prøver at kode lidt i min fritid...
 
Måske er det med softwareudvikling som med oliven: Enten bliver det en livslang passion, eller også kan man ikke udstå skidtet.
Det giver til tider nogle ret mudrede budskaber, når vi som branche prøver at komme ud og tiltrække de unge mennesker.
 
Brancheforeningen IT-branchen (der i øvrigt endnu ikke er gået over til dansk retstavning) har for nylig gennemført en rundspørge blandt deres medlemsvirksomheder og har klarlagt, at det især er udviklere / programmører, man har svært ved at rekruttere. Derfor er det primære fokus at få flere ind på it-uddannelserne, og gerne de softwareudviklingstunge af slagsen.
 
Spørgsmålet er så, hvordan man opnår det? Sandsynligvis ikke ved at sende en masse folk i felten, som er lykkelige over at være sluppet udenom udviklerrollen... Vi skal da have nogle begejstrede udviklere ud at møde de unge! Det er da sjovt at få lov til at skabe noget. At bruge matematik, logik, snilde og brugerforståelse til at løse virkelige problemer. Ok, der er da ikke så mange af os, der redder verden eller kommer på tv... Men derfor kan man da godt have et fedt arbejdsliv!
 
Hvad skal der til for at få de unge op af stolen' Og kan man lære nogen under 30 at lide oliven'

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Et problem i erhvervslivet er, at de højeste lønninger fås i ledelsesstillinger. Så de gode udviklere bliver nødt til at skifte til ledelsesjob (der som regel indebærer mindre udviklingsarbejde) for at få højere løn. Det kan være lidt frustrerende, hvis det man brænder for er udvikling. Det passer selvfølgeligt til gengæld fint for udviklere, der egentligt hellere vil noget andet, men det er med til at trække dygtige folk væk fra udviklerollen.

Den oplagte løsning er, at virksomheder belønner dem, der rent faktisk laver arbejdet, på linje med dem, der leder og fordeler arbejdet.

Jeg deler da også dit ønske om at få flere ind på de softwareudviklingstunge it-uddannelser, så hvis du har nogle gode ideer, så sig endelig til.

 • 0
 • 0
#2 Thomas Ammitzbøll-Bach

... end en leder med en udvikler (programmør, ingeniør, arkitekt, ...) i maven?

Det er suverænt den største kilde til bikeshedding, at en eller anden mellemleder liiiiiiige skal vise, at han kan stadig træffe detailbeslutninger inden for et område, som han beherskede for 10 år siden.

"Da jeg programmerede i Java, der brugte vi AWT, og derfor skal denne lille GUI-kontrol altså laves i AWT!"

Yirks.

Thomas

 • 0
 • 0
#3 Peter Nørregaard Blogger

The Peter Principle: "In a Hierarchy Every Employee Tends to Rise to His Level of Incompetence" (og, nej, det er ikke opkaldt efter mig).

Hvis karrierevejen i en organisation kun går hen imod (mere) personaleansvar, så er det en blindgyde for udviklere at blive ansat der.

Hos os (dvs. KMD) er der gode udviklingsmuligheder for folk, der ikke ønsker personaleansvar men i stedet at specialisere sig i deres fag (udvikling, arkitektur mm). Og det er mit indtryk at de sagtens kan ende med at få en bedre løn end deres projektledere og andre ledere. Jeg er fx ikke leder, men lønnen er pæn alligevel.

 • 0
 • 0
#4 Dorte Toft

Der findes heldigvis fornuftige virksomheder, der lønner specialister lige så godt (eller måske tilmed bedre) end ledere. Men jeg hører udsagn om, at f.eks. unge ingeniører selv kommer med at ønske om at blive projektleder el. lign. At lederrollen tænder, ikke specialistens, og det holder jo slet ikke i længden. Men der må jo være et eller andet i tidsånden, der medfører fravalget af specialistrollen. Er den måske for krævende? Er den for usexet, for "usjov"? Skal ha' kigget nærmere på det i et projekt. (lykkeliginoerdland.wordpress.com).

 • 0
 • 0
#5 Anne-Sofie Nielsen

De unge har jo som udgangspunkt ingen forudsætninger for at vide, hvad en softwareudvikler laver, eller om det kunne være sjovt for dem.

It-natten har været et godt initiativ til at få introduceret en masse gymnasieelever til faget.

Derudover er en række it-virksomheder ved at slå uge 46 fast som fælles it-praktikuge, hvor vi forhåbentlig kan få en masse folkeskoleelever ind og prøve af, hvad det vil sige at arbejde i it-branchen.

Gymnasierne har også fået tilbud om at få en it-rollemodel ud at holde foredrag; her er også en chance for, at gymnasieeleverne kan sætte et ansigt på it-branchen og forhåbentlig få luget ud i nogle spørgsmål. Jeg er en af dem, der har meldt mig til at komme ud.

Men der er vist brug for endnu flere tiltag, hvis vi skal kunne rekruttere det nødvendige antal unge til it-branchen i fremtiden.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Jeg er nyuddannet civilingeniør/udvikler, og jeg har absolut ingen drømme om at blive leder. Tvært imod. Det gør til gengæld også, at jeg ikke har mange åbninger for forfremmelse. Jotak, min løn kan stige, men om 20 år vil jeg have samme stillingsbetegnelse som jeg har nu. Min status i virksomheden vil derfor heller ikke have nogen formel ændring, og det kan jo godt skræmme lidt.

Et andet problem er spørgsmålet om hvad man laver. Ikke hvordan. Altså, laver man computerspil, management-systemer, finansprogrammer eller hvad? I sidste ende skal man jo helst brænde for det man laver, og jeg tror ikke at der er mange der brænder for at "programmere et eller andet". Dvs. der skal præsenteres relativt detaljerede jobmuligheder for dem der skal overbevises om at blive udviklere, ikke bare en håndfuld kode. Ligeledes så jeg også gerne at jobopslagene blev noget mere specifikke end de typisk er i dag, hvor man sjældent hører meget mere end hvilket sprog man skal bruge.

 • 0
 • 0
#7 Therese Hansen

Nu hjælper det jo heller ikke på optagelsen på de fleste it-uddannelser med softwareudvikling at direktøren i IT-branchen, Jakob Lyngsø, udtaler at nørden er død i DK og alt softwareudvikling outsourcer vi bare: http://www.version2.dk/artikel/3802 Jeg skrev om min holdning til den udtalelse dengang og det står jeg stadig ved: http://www.version2.dk/artikel/3889

Hvor er jeg glad for at du tog emnet op, Anne-Sofie - jeg skulle netop selv til at skrive om det, fordi der mangler noget fokus på hvad det er vi har gang i med hensyn til rekrutteringen til it-uddannelserne.

 • 0
 • 0
#8 Martin Rytter

God debat. Det er vigtigt at pleje skabertrangen.

Therese, du har helt ret. IT handler om at forstå problemer. Det kræver at den der skaber løsningen er tæt på problemet. Jakob Lyngsø har enten båret sig meget uheldigt ad, eller også forstår han ikke de mest basale kriterier for succes i den branche han repræsenterer.

/mrj

 • 0
 • 0
#9 Anne-Sofie Nielsen

Mark rammer lige på kornet, når han siger, at man gerne vil vide HVAD man skal lave, og ikke kun HVORDAN. Der skal være en mening med tingene.

Jeg var for nylig på et kursus i kommunikation med de unge (i forbindelse med det her med at få rekrutteret folk til branchen), hvor en af underviserne sagde, at man ikke fænger ret mange unge mennesker ved at fortælle, at kan få et arbejde, hvor de kan lægge sten på sten. Men hvis man i stedet fortæller dem om de domkirker, de kan være med til at bygge, så kommer der et helt andet perspektiv ind i det.

Mark nævner også jobopslag, som ofte fokuserer mere på de teknologier, man skal anvende, end hvad man skal være med til at udvikle. Det har jeg også bemærket; jeg tror desværre, at det er konsekvensen af at have været forbi HR-folk / marketing / headhunters, som ikke selv har nogen ide om, hvad det vil sige at være udvikler, eller hvad sådan nogle som os brænder for.

 • 0
 • 0
#10 Lasse Hillerøe Petersen

Hvis nogen forsøger at bilde den naive ungdom ind, at man i IT-verdenen kan komme til at være med til at producere noget, som svarer til domkirker, så er de efter min mening verdens største løgnhalse.

For det man kommer til at bygge vil sandsynligvis i højere grad svare til betonslum: usunde boliger, med stor grad af byggesjusk, som efterfølgende sælges alt for dyrt af smarte marketingsfolk. I PRofittens hellige navn.

Hvad hjælper det, at kunden bestiller en domkirke; selv hvis mureren nede på jorden går til jobbet med den indstilling at han skal bygge en domkirke, så er der lige entreprenøren og alle de "business school"-uddannede bønnetællere, mellemledere og projektledere, som skal have deres del af kagen. Disse kynikere, som kender altings pris, men ingentings værdi, tænker af en eller anden grund vist sjældent "domkirke", men et eller andet jeg vist aldrig nogen sinde kommer til at fatte.

Jeg vil kraftigt advare mine børn mod at gå ind i IT!

-Lasse

 • 0
 • 0
#11 Henrik Liliendahl Sørensen

Jeg vil ikke advare mine børn mod at gå ind i IT.

For der findes jo alle mulige forskellige former for IT-arbejdspladser spændende lige fra den selvstændige IT konsulent over små adrætte firmaer, lidt større men stadig dynamiske virksomheder og så de store steder med bønnetællere, mellemledere og anden ondskab.

Nogle mennesker trives det ene sted, nogle andre det andet sted. Hvis du synes at IT teknologi er spændende, så læg en plan for din ”karriere” og træf nogle valg, der bringer dig i den ønskede retning.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere