- Log ind eller Opret konto for at kommentere
- Anmeld denne kommentar
Software Defined [anything] går dybest set ud på at adskille funktionalitet fra hardware, og derved opnår fleksibilitet (på bekostning af mere kompleksitet).
Hvis man ser på de to nok mest velkendte SD*, så kan man se motiveringen.
SDN (Software defined networking): At definere netværk med software. Lyder lidt dumt. Det er det også til simple ting, men når man har brug for at have et lukket netværk hvor der også bliver brugt VLANs indeni, og man ikke er specielt bundet til netværkshardwareleverandøren, så begynder det at give mening. Prøv du at spørge en sælger af switche: "Understøtter den VLANs inde i VLANs inde i VLANs inde i en bonding group?", og du vil høre nogle ret uldne svar. Så at bruge VxLAN giver fleksibilitet til at konstruere sine netværk som man vil uafhængigt af begrænsninger i traditionel hardware. Der er personer som synes at det er fedt at sidde og rode i leverandørens command-line tool, og de ser næppe frem til at switche mm bliver dumme og den logiske struktur bliver lavet af et provisioneringsprogram. Det skal siges at SDN stadig ikke er helt moden teknologi, og netværksleverandørerne slæber med fødderne (formodentlig fordi de vil miste lock-in), men det ser lovende ud
SDS (software defined storage) Traditionelle SANs kan alle mulige smarte ting, men efter at have bandet over et SAN som ikke understøttede NFSv4 pga. svinedyr firmwareopgradering 2 år, for derefter ramme en båndbreddebegrænsing i 3 år, og administratoren ikke kunne sætte en billig Qnap op, så kan jeg absolute se fordele i at adskille den logiske funtionalitet fra hardwaren. Visionen er at man blot kan købe en skøn blanding traditionelle SANs, billige qnaps, servere med interne diske osv, og så blot specificere "Giv mig 7TB eksponeret som block-storage, replikeret i 3 kopier, med 7 dages snapshots hver time", og så finder SDNen ud af hvordan det gøres bedst. Teknoligien er ret lang fremme, og der sker spændende ting indenfor openstack-området (f.eks. Ceph). Jeg vil vove at påstå at den transformation begyndte for år tilbage med Tru64's AdvFS, Solaris' ZFS, Linux's mdraid, hvor ansvaret for mirroring/striping blev flyttet fra raid-controllere til hosten.
Og så SDW (software defined workspaces) Stadig ret uldent begreb. Kynisk kan man betragte det som "bring din egen 3270 terminal og så vil det virke med firmaets mainframe", men helt dumt er det ikke. Nogle af de første nyere eksempler er Sun's "Sun Ray"-teknologi (desværre død), hvor brugeren efter at have identificeret sig (med et smartcard) på en vilkårlig sun ray station fik sin kendte desktop og automatiske den nærmeste printer som default. Ganske smart, ingen installation/provisionering af desktop/laptops, og brugerens miljø var tilgængelig overalt. Det ser ud til at Citrix forsøger at genintroducere lidt det samme. Min krystalkugle er uklar på dette område omrking hvem som vil bruge det. Små firmaer? Store firmaer? Egen "mainframe" eller en i skyen? Vil privatbrugere villigt gemme sine dokumenter i skyen så NSA/GCHQ/FE/PE kan få adgang til dem?
Så: Buzzwords: ja. Fornuftig teknologi når det har stabiliseret sig? ja.