SOA med perspektiv

Det er da utroligt, at vi stadigt skal have diskussionen om: Er SOA gammel vin på nye flasker' Min personlige holdning er, at SOA er en naturlig evolution af hvordan man bygger systemer, og strukturer disse i sammenhæng med forretningen ' men det er min holdning, der naturligvis bygger på de aspekter af IT jeg arbejder med.

Og det er netop her jeg mener, at der ligger en ofte glemt realitet begravet. SOA har naturligvis forskellig konsekvens afhængig hvad man arbejder med i forhold til IT. Eksempelvis holdte jeg et lille oplæg om SOA for en gruppe, hvor størsteparten var mainframe-udviklere, og ud fra deres perspektiv vil SOA naturligvis ikke ændre deres hverdag. Dette gælder for de fleste aspekter af reelt udviklingsarbejde; SOA kommer ikke til at ændre det at udvikle i større grad. Der sker naturligvis en konstant udvikling af produkter og standarder, men sådan har det jo altid været at være udvikler!

Så hvis ens primære perspektiv er ud fra et udviklingsperspektiv, kan jeg godt forstå at man er godt træt af alt den snak om SOA! I dette perspektiv kan/vil SOA fremstå som gammel vin på nye flasker. SOA løser ikke på magisk vis nogen af de gammelkendte datalogiske problemstillinger.

Jeg kunne komme med flere eksempler på roller/perspektiver, hvor SOA ikke kommer til at ændre det helt store. Så forståeligt er der mange der er rigtigt trætte af at høre om SOA, hvilket til en stor del også skyldes at der stor SOA på stort set alt (også kaldet marketechture). Det ville være rart hvis man kunne være fri for alt dette, men her er det desværre op til den enkelte at sortere lidt?

Mener jeg så at SOA er gammel vin på nye flasker' Her må jeg så sige både ja og nej, da der ofte er stor forskel på den teoretiske tilgang til SOA, og det man ser implementeret. Der skal der ikke herske nogen tvivl om, at mange af de projekter der bliver implementeret under det det store 'SOA stempel? i den grad er gammel vin på nye flasker (du får jo ikke SOA bare ved at bruge Web services).

Men, jeg ser også projekter der virkeligt arbejder med serviceorientering på alle niveauer fra forretning til IT, og her ser jeg virkelige forandringer. At flytte en klassisk silo-organisation til en proces-organisation, samtidigt med at dette er tænkt sammen med IT er i mine øjne ikke gammel vin på nye flasker.

SOA har i den grad øget opmærksomheden omkring arkitektur i nogle luftlag af organisationen hvor dette ikke har været på dagsordnen før. Om det så teknisk set er gammel vin på nye flasker er vel kun godt ' så skal vi jo ikke slås med den del. Denne sidste kommentar skal læses med en vis ironi. IT er et meget komplekst område, SOA eller ej. Men min bøn til debatten om SOA er at vi er nødt til at snakke ud fra definerede perspektiver. Jeg kan jo passende starte med mit eget perspektiv på SOA, som er primært i spændfeltet mellem forretningen og IT ' eller hvad jeg kalder Service Oriented Enterprise Architecture.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kresten Krab Thorup

På JAOO har vores redaktionelle linie jo i nogen grad været at sige at SOA er gammel vin på nye flasker jf. fx vores spor sidste år »SOA -- What's Left to Say?« ... Og det mener jeg såmænd også på mange måder at det er fra en arkitekturel/teknisk/udvikler synsvinkel. Men for forretningen er det naturligvis ikke sådan. SOA er vel ret beset et udtryk for, at forretningen er nødt til at tage software mere seriøst, og lade sig inddrage i langt højere grad i de beslutningsprocesser der ligger omkring udvikling af forretningssystemer.

Den spændende udfordring her ligger i -- synes jeg -- at hjælpe forretningen med at forstå, værdsætte og udnytte al den erfaring vi har opbygget omkring systemudvikling, kravsgenerering, brugerinddragelse osv. Professionel softwareudvikling har jo i de sidste mange år bevæget sig mere og mere i retning af »forretnings-orienteret systemudvikling« (jf fx gennem agile metoder). SOA er næste skridt -- forretningsdreven softwareudvikling...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere