Slip Spotify løs

Jeg går ind for musik i fri form. I temmelig mange år har jeg hver måned betalt til Emusic.com, som er så dejlig fri for alt muligt bøvl med DRM ? digital rettighedshåndtering.

Jeg downloader nogle mp3-filer og kan selv vælge, hvad jeg vil gøre ved dem ? basta. Om de skal brændes på cd, konverteres eller flyttes over på en afspiller efter eget valg, det er ligegyldigt. Det virker. Men der er ikke frit valg på alle musikhylder. Rigtig mange kunstnere er ikke at finde på Emusic.com.

Så har jeg brugt Apple iTunes i nogle år. Mest fordi jeg blev forført af den lækre brugergrænseflade på en meget tidlig udgave af iPod Touch. Det er rigtig nemt at købe numre i den digitale Apple-butik. Til gengæld er iTunes-softwaren decideret pinefuld, uigennemskuelig og nærmest skræmmende kluntet i sin Windows-udgave, hvor jeg for længst har opgivet at brænde kopier eller få synkronisering til at fungere på tværs af flere computere.

Luskekneb til Spotify

Sidste efterår hørte jeg så om svenske Spotify, som flere var begejstrede for. Men i modsætning til de andre nordiske lande er Spotifys musiktjeneste kun tilgængelig med bøvl i Danmark ? i gratisudgaven. Et Premium-abonnement uden reklamespots og med luksuslytte-muligheder kan ikke erhverves i Danmark, fordi de danske rettighedsorganisationer endnu ikke er blevet enige med det svenske firma om vilkårene for kompensering for musikken.

Betalingen skal også ske med kreditkort eller fysisk i det land, hvor Spotify tilbydes. Men som københavner kan man jo tage en tur til Malmø, købe ind i 7-Eleven og finde et trådløst lokalnet at registrere sig på ? for eksempel.

Selv klarede jeg betalingen på anden måde ved at alliere mig med en person bosiddende i Sverige.
Og nu har jeg så adgang til Spotify, som er det trods alt bedste bud på en DRM-beskyttet musikløsning, som jeg er stødt på. Det er hurtigt og nemt at bruge. Det streamer lyden i god kvalitet, lader sig installere under Windows og Linux (Wine) og har nogle rigtig gode klienter til Symbian-telefoner, iPhones og Android-enheder. Den allerbedste feature er dog muligheden for at oprette offline-playlister, som rummer din yndlingsmusik lokalt på din enhed, uden at du altid behøver være online og lytte til streamet musik.

Stadig dyrt og ufrit

Den månedlige pris for adgang til produktet er 99 svenske kroner. Det er stadig for dyrt. Omkring det halve for den ubegrænsede adgang ville være passende, synes jeg. Og så skulle man lige kunne sikkerhedskopiere og brænde offline-indhold. Hvad er problemet i det?

Men alt i alt er Spotify et velkomment eksempel på en digital musikløsning, som peger fremad og for en gangs skyld har forholdt sig til, hvordan brugernes krav til musiklytning rent faktisk er. Så nu kan de danske rettighedsorganisationer passende lade sig inspirere af deres dittoer i Skandinavien og se at få tjenesten gjort tilgængelig herhjemme. Hvor svært kan det være?
Hvad synes du?

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Zetlitz

Siden iTunes (iTunes Plus vist nok) for et års tid siden gjorde det muligt at downloade DRM fri AAC musik har jeg ikke haft noget at beklage mig over.

For et moderat beløb konverterede jeg alt tidligere downloadet musik til det DRM fri format, og kan gøre hvad jeg vil med musikken.

Men selvfølgelig er det et problem på andet end WinDOS og MAC

 • 0
 • 0
#2 ab ab

Hej Kurt

Enig i, at det er ærgerligt, at Spotify ikke er tilgængeligt i Danmark. Har du erfaringer med TDC Play? De har for nylig lanceret streaming, som tilsyneladende virker på både OS/X og Windows (og muligvis også Linux?). Det kunne være interessant, hvis en med Spotify-erfaringer kunne lave en sammenlignende anmeldelse i.f.t. TDC Play og gerne også last.fm, selv om jeg er holdt op med at bruge det siden de fjernede deres iPod Touch-applikation for alle andre brugere end tre udvalgte geografier..

Jeg håber virkelig, at Neelie Kroes får ryddet op i det kludetæppe af rettighedsforvaltere, som forhindrer europæiske forbrugere i at nyde de løsninger, som i flere år har været tilgængelige for amerikanerne.

mvh Kristoffer

 • 0
 • 0
#4 Thomas Wittenburg

Jeg er helt med på Grooveshark vognen!

Blandt andet har jeg gang i adskillige lister med forskellige temaer, som jeg så kan dele med alle, uanset geografisk placering, internetabonnement, eller forkærlighed for speciel hard-/software.

//Thomas

 • 0
 • 0
#8 Kurt Westh Nielsen Blogger

@Kristoffer Nilaus: Jeg har faktisk et TDC Play-abonnement, men droppede for nogen tid siden brugen, fordi jeg ikke kunne få det til at virke sammen med en Android telefon eller min iPod Touch. Men det er da en god ide at forsøge siog med en anmeldelse af den nye streaming-del, jeg vil se på det, tak. /kurt

 • 0
 • 0
#9 Lars Charmer Jorgensen

Jeg bruger også grooveshark, men jeg holder også af dansk musik, og det har de ikke meget af. Til det bruger jeg så Netmusik.dk, som er en af bibliotekernes tjenster. Jeg har endnu ikke fået det til at virke på mobilen med DRM, men jeg kan se at mobilen kontakter DRM tjenesten, så der er måske en muligt.

 • 0
 • 0
#11 Martin Hoffmann

Jeg ville også gerne bruge Spotify (jeg blev inviteret af en begejstret Svensker). Internetforbindelsen på mit arbejde routes gennem UK, så jeg skal sige til Spotify at jeg er bosiddende i England, men det går jo også fint. Jeg er dog ikke i stand til at betale for Pro-udgaven, da de gudhjælpemig også checker nationaliteten på det Visakort man benytter til betaling.

Jeg glæder mig meget til det kommer til Danmark for alvor, ikke mindst fordi der åbenbart findes en iPhone applikation, som ville give rigtig god mening.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere