Slip de offentlige data fri!

Det er en sjældent klar efterårsdag i udkanten af Silkeborg og du er netop tilbage ved bygrænsen efter en vandretur i den smukke ådal med familien. Et skilt bebuder en nyudstykning og grundene er til salg allerede nu for en stærkt attraktiv pris. "Her kunne det nu også være skønt og fredfyldt at bo", siger fruen, alt imens du grubler over hvorfor prisen dog er SÅ lav.

Du hiver mobilen frem og checker byplan.dk, et nyt site der samstiller data fra Kort- og Matrikelstyrelsen med kommunale byplansinformationer og registre fra Vejdirektoratet. Mobilen sender dine GPS koordinater og landskabet omkring dig dukker op i kontur med en tidslinje nederst på skærmen. Du skyder linjen frem til 2013 og pludselig står du midt på den nye motorvej udenom byen. "Det tror jeg ikke, skat", mumler du tilfreds, "her er freden snart forbi".

Eksemplet er tænkt og jeg aner ikke om datagrundlaget findes, men den brede vision, at offentlige data bruges i nye sammenhænge, kommercielle, gratis, offentlige, er reel.

I november 2003 vedtog Europaparlamentet direktiv 2003/98/EC hvis formål er at frigøre offentlige digitale data for dermed "at styrke evolutionen mod videns- og informationssamfundet". En værdig beslutning, som det tog godt halvandet år før vi i Danmark fik omsat til et egentligt lovgrundlag, lov nr. 596 af 24/6-2005 om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer.

I den danske lov kan man bla. i §11 læse at "Den offentlige myndighed offentliggør en oversigt over dokumenter og datasamlinger, der stilles til rådighed for videreanvendelse efter denne lov". Offentlige myndigheder dækker med få undtagelser bredt fra ministerier til kommuner, dokumenter defineres som alle informationer uanset medium og datasamlinger som digitale registre.

Vi har netop rundet 4-års jubilæet for lov nr. 596 og udbuddet af informationer burde vel derfor nu være stort eller hvad? Loven er reaktivt skruet sammen så data kun udstilles hvis nogen indgiver en anmodning, som myndigheden efterfølgende vurderer om det er muligt at imødekomme (Kapitel 3). Og selvom der er masser af e-blanketter tyder meget på at antallet af ansøgninger har været småt, for det bugner ikke ligefrem med lister over udstillede registre på danske offentlige hjemmesider hvor den slags information ellers oplagt kunne ligge og der findes ikke i nogen samlet oversigt.

Denne situation har It- og Telestyrelsen nu sat sig for at gøre noget ved med et stort anlagt projekt, "Offentlige Data I Spil (ODIS)". Projektet er gået i gang med at kortlægge dels behovet via en række workshops for offentlige og private virksomheder og dels mulighederne i eksisterende datatilbud på danske hjemmesider. Hvor det ender er endnu uklart, men jeg forestiller mig en samlet oversigt over offentlige data på Digitalisér.dk, klassificeret efter en række taksonomier, pris, privacy, opdateringsfrekvens, etc. klar til mashups og nye spændende anvendelser.

Så hvilke data skal vi have frem i lyset? Giv dit besyv med!

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Liliendahl Sørensen

Jeg tror at man også skal huske at dokumentere disse data på engelsk. Der er stort behov for at udnytte danske data fra udlandet – ligesom vi i Danmark også har et stort behov for at udnytte udenlandske data.

Man kunne selvfølgelig også argumentere for at data skal standardiseres internationalt. Her synes jeg dog det er vigtigere i første omgang at slippe data fri og så lade iværksættere og private udbydere lave konsistente samlinger fra flere lande.

Mere om det her:

http://liliendahl.wordpress.com/2009/06/24/government-says-so/

 • 0
 • 0
#2 Bo Fristed

Oplagt at sætte data i spil i et åbent miljø. Casen er blot en af mange - rigtig mange - hvor der kan bygges services op ved at kombinere eksisterende data.

OIS (http://ois.dk) er et udmærket eksempel på fritstilling af data, men stadig for afgrænset - endnu blot endnu en silo med "egne" date.

Et andet eksempel er bibliotekernes TING-projekt, der handler om at etablere en national databrønd med alle tilgængelige data eller metadata om data ét sted, og så stille dem frit til rådighed. Se evt. mere på http://gnit.dk, eller http://www.dbc.dk/nyheder/openlibrarystrategy.

Info om de første eksempler på brugergrænseflader bygget ovenpå findes på http://ding.gnit.dk - nyt Drupalbaseret hjemmeside CMS til København og Århus.

Da jeg læste Kåre's indlæg kom jeg til at tænke på et indlæg af Tim Berners Lee som handler om linked data, og bl.a. beskriver muligheden for at sammenstilling af data kan understøtte og kvalificere også forskernes arbejde på alle områder, og med http://dbpedia.org som et fint eksempel.

Det kan anbefales at bruge et kvarter på at se indlægget på TedTalks: http://www.ted.com/talks/lang/eng/tim_berners_lee_on_the_next_web.html

 • 0
 • 0
#3 Kåre Kjelstrøm

Enig i at dokumentationen også bør udformes på engelsk og evt. på sigt klassificeres ifht. f.eks. internationale taxonomier.

At oversætte de faktiske data til engelsk er dog næppe generelt en realistisk ambition og må formodentlig håndteres case-by-case efter behov så ja, første skridt er vist bare at få

a) fundet ud af hvad der findes derude og b) få data sluppet fri efter behov

 • 0
 • 0
#5 Jon Loldrup

Jeg savner adgang til søkort med dybdekurver over de indre danske farvande. Som det er nu udbydes disse kort kun som abbonnement hos private leverandører, som på magisk vis har adgang til at få dem leveret fra kort og matrikelstyrelsen. Disse abbonementer er monster-dyre, og det er helt unødvendigt. Kortene er der jo, og de bliver ikke dyrere af at blive stillet frie. Fremstillingen af kortene har jeg personligt betalt med mine skattepenge (more or less..)

Godt blogindlæg!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere