At kode eller ikke kode i ferien?

Måske har jeg lidt dårlig samvittighed – men min ferie skal gå med afslapning og samvær med familien. I modsætning til mig, så vil en række universitetsstuderende arbejde hårdt på få kodet i ferien.

Videnskabsministeriet har udbudt 13 sponserede stillinger á 20.000 kr. hvor de studerende kan få lov til at arbejde med

 • et rigtigt problem

 • med en rigtig kunde som sparringsparter, og

 • at lave en fungerende løsning (eller prototype)

Formodentligt er det en positiv afveksling fra studieopgaverne. Her er projekterne, der svedes over:

ProjektBeskrivelse
Webbaseret mobilapplikation til det danske formandskab 2012En prototype på et mobilt netsted, der gør det lettere for deltagerne ved konferencer under det danske EU-formandsskab, at finde deres lokationer, program m.v.
Keyword Extraction til TaggerVidereudbygning af tekstanalyse system, så det lettere kan analysere en given tekst og komme med forslag til nøgleord for denne.
Relevansscoring til TaggerVidereudbygning af tekstanalyse system, så det ud over at finde nøgleord for en given tekst, kan estimere relevansen for det foreslåede nøgleord.
Mobiludgave af Digitalisér.dkEn mobil udgave af Digitalisér.dk, så brugerne kan søge information og debattere med andre brugere, mens de er på farten.
CMS-plugin til at udnytte artikeleksporten fra borger.dk (TYPO3)Udvidelse til det udbredte hjemmesidesystem TYPO3, så det bliver lettere at præsentere indholdet i artikler fra Borger.dk i dette system.
CMS-plugin til at udnytte artikeleksporten fra borger.dk (Drupal)Samme som ovenstående, men til hjemmesidesystemet Drupal
RSS/ATOM wrapper til artikeleksportenEn udvidelse af borger.dk's artikeleksport, så det bliver lettere at bruge artiklerne på andre netsteder, f.eks. kommuner.
Et open-source collections management systemEt system til at holde styr på samlinger.
Intelligent VagtplanlægningUdvidelse af et eksisterende vagtplanlægningssystem, så det selv kan komme med forslag til vagter under hensyntagen til medarbejdernes ønsker til fridage osv.
NemHandel til PythonUdvidelse af det software ITST tilbyder til brug for NemHandel (digital fakturering), så det bliver lettere at bruge NemHandel til udvikling af programmer i programmeringssproget Python
Skoleskema m.v. til folkeskolenEt system, der skal hjælpe elever med at få overblik over deres lektier m.m.
Overvågning af energiforbrugEt system der gør det lettere at identificere hvor man skal sætte ind, for at reducere energiforbrug

Alle projekter ender på Softwarebørsen som Open Source.

De studerende er Aske Bendtsen, Aske Mottelson Clausen, Fabio Rizzello, Humira Ehrari, Jacob Kusk, Jacob Ringbo, Kræn Hansen, Morten Duus, Mossa Merhi, Niels Frøhlke, Malthe Rasmus Jørgensen, Surendra Kunwar og Tomas Gudmundsson. (Og hvis nogen kan hjælpe mig med at koble deres navne til projekterne, så giv endelig lyd.)

Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen skal have ros for at gå til makronerne her. Den traditionelle fremgangsmåde ville sikkert have været at samle til bunke og udbyde opgaven – eller at have levet uden at få gjort noget ved de behov, hvert projekt er et udtryk for.

Jeg ser frem til at høre om resultaterne og håber, at de vises frem på digitaliser, hvor forummet er. Hvis du er blandt koderne, så fortæl hvordan det går i debatten nedenfor.

Det er endnu uvist hvor vellykket kod-i-ferien bliver, men potentialet lader til at være stort inden for de parametre, der er stillet op (små teams, en konkret opgave, begrænset tid og ikke mindst tæt samarbejde med og beslutningskraft hos kunden via en tilknyttet sparringspartner). Gad vide hvilke andre opgaver ligger og venter på at blive løst derude?

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Andersen

I hvert fald, hold dig langt væk fra dit "almindelige" arbejde/studie. Men kod' gerne for sjov - hak løs på den sjove algoritme du har gået og funderet over, implementér det framework du er helt sikker på du kan gøre meget bedre osv. Gerne en opgave uden noget (åbenbart) kommercielt potentiale.

Husk - hjernen slapper ikke af ved ikke at lave noget, men ved at lave noget den godt kan lide :-)

Og som i titlen, alt med måde - så nok en god idé at lave noget andet også... indtil det kribler i fingrene for at komme tilbage til koderne.

 • 5
 • 0
#3 Per Erik Rønne

Det lyder som om du kommer til at høre til den type pensionister, der dør af et hjerteslag 14 dage efter at du er gået på pension.

Hvad enten det så sker som 65-, 70- eller 80-årig ...

Morale. Prøv at få dig et liv uden for faget. Prøv eksempelvis at tegn et ballet-abonnement på Det kongelige Teater; det eneste område på teatret der endnu ikke er blevet ødelagt som følge af regiteater-moden.

 • 1
 • 2
#7 Jacob Kusk

Starter først i næste uge med projektet, og har ikke sat mig ind i sagerne endnu. Digitaliser har information om artikeldatabasen på http://digitaliser.dk/resource/550518

Så vidt jeg har forstået, så benyttes SOAP. Her sendes en klump XML til borger.dk's artikeldatabase, der så returnere med en klump XML. Det skulle være forholdsvis simpelt at lave disse kald, da PHP har support for SOAP. Problemet bliver mere at behandle de returneret objekter, og få det hele præsenteret/styret/accepteret af et TYPO3 extension.

Skal nok lige holde dig opdateret på projektet.

 • 1
 • 0
#8 Morten Andersen

Per, jeg er helt uenig...

Hvis han blev stresset af at kode, ville svaret nok give sig selv - han ville nok slet ikke spørge, og ville blot lukke ned fredag kl. 16 og ikke røre en computer i ferien.

Der er desværre mange folk der er gået ind i IT af de forkerte årsager, Det er den type der efter få år bliver ramt af den karakteristiske programmørudbrændthed. Deres resultater bliver også derefter. Desværre, for dem selv, bliver de sjældent fyret, og slæber sig i stedet igennem deres 8-16 job uge efter uge, år efter år. Det slider, og er sikkert enormt usundt.

Men heldigvis har mange (de fleste) vel valgt IT, fordi de synes det er sjovt at arbejde med. Ofte går det jo tilbage til barndommen, længe før man tænkte på karriere og den slags. Ganske vist kan der være i stress i en almindelig arbejdshverdag, men den slags undgår man jo når man koder i ferien... der kan man jo koncentrere sig om det egentligt sjove :) Og det tvivler jeg på er sundhedsfarligt (med mindre man i forvejen lever usundt, d.v.s. uden nogen motion osv.).

 • 0
 • 0
#9 Per Erik Rønne

Jeg kender så selv en som også havde faget som hobby. Som arbejdede professionelt med web-udvikling, og samtidig gjorde det samme i en brugerforening. Som i S-toget hjem altid sad med sin laptop og arbejdede, naturligvis koblet op til internettet, og som heller ikke hjemme kunne lægge det fra sig.

Det var simpelthen ikke sundt, hverken for ham eller familien. Konen skred med børnene, og han tog sig en »flyvetur« fra 5. sal. Han brækkede både arme og ben, men efter et længere ophold på Rigshospitalet (med vagter på værelset) kom han på højskole, med en rejse til USA, og derefter i gang med en ny uddannelse til bibliotekar, alt betalt af kommunen.

Man er simpelthen nødt til også at kunne slappe af. Til at småsove, og til at beskæftige sig med andet end blot sit fag.

Dette skrevet af en cand.scient. i datalogi og engelsk, som altså også har andre interesser end sit hovedfag.

 • 0
 • 0
#10 Kræn Hansen

Jo jo.. Alt med måde. Det problem du beskriver handler vel om manglende evne til at prioritere, mere end det handler om at kode for sjov i ferien?

Jeg er totalt pro sommerkodning, det er blandt andet derfor at jeg skal kode på et open source collections management system! Selvom det bliver en måneds fuldtids sommerarbejde har jeg da tænkt mig at tage mig tiden til at nyde at jeg faktisk har fået en mulighed for at arbejde på noget der er mega vigtigt og så jeg ellers ikke havde fået rammer (og lov) til at arbejde på.

Jeg startede for alvor på projektet idag, hvor jeg skrev en email til Statens Museum for Kunst, der har udtrykt interesse for projektet. Det bliver super!

 • 0
 • 0
#11 Peter Nørregaard Blogger

Hej Jakob, det ser jeg frem til.

Er der andre derude som er med i Kode-i-ferien?

Og Kræn og Per - jeg er sikker på at I kan få en god ferie både ved at kode løs og at lave noget andet i sommersolen :-)

 • 0
 • 0
#13 Per Erik Rønne

Det er jo en del af et studieforløb, og i øvrigt varer DTUs sommerferie mere end to måneder. Folk i arbejde har som regel tre ugers sommerferie ... hertil kommer så vinterferie i Norge eller Alperne, og de ekstra læseferier som akademikere med gymnasiebørn har, når de skal "hjælpe" børnene til en god karakter ...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere