Slår tabletten Microsoft omkuld?

Der hersker vist ingen tvivl om, at det hotteste hardware lige for tiden er tablets. De trykfølsomme tavlecomputere er stjernen på hardware-himmelen, og repræsenterer vel nærmest den moderne videnmedarbejder, der arbejder uafhængigt af tid og sted. Mens iPads, Galaxy Tabs og Slates går deres sejrsgang i de danske hjem og på kontorer, er tidligere tiders nummer 1, PC´en, henvist til en plads i skyggen med stagnerende salgstal.

It-magtbalancen: Bliver tabletten tungen på vægtskålen?

Spørgsmålet er, om dette platformskift kommer til at rykke på magtbalancen i it-verdenen, hvor fx Microsoft de seneste årtier har spillet førsteviolin og domineret desktoppen? Presset fra Google og Apple er vokset de seneste år og for at undersøge dette nærmere, har jeg har kigget på de nyeste tal fra analysevirksomheden Gartner. Eksperterne fra Conneticut forudser nemlig, at der ved udgangen af 2016 vil være 665 millioner tablets i brug verden over, og netop denne massive vækst står i stor kontrast til det træge PC salg, vi har oplevet de sidste år.

Alene i år forventer Gartner, at der bliver langet næsten 120 millioner tablets over disken verden over – det er vækst på næsten 100 procent i forhold til sidste år.

iPad is king!

Gartner forventer at Apple fastholder førertrøjen på tabletmarkedet de kommende fire år med en markedsandel på 45 procent i perioden. Dette er dog et fald i markedsandelen, der i 2010 lå på 83 procent. Og dette skyldes selvfølgelig, at der er kommet nye spillere til. Salget af Android-tablets stiger støt, men de når ikke forbi iPad´en inden 2016 – og det skyldes sandsynligvis, at Android-platformen endnu ikke har formået at oparbejde den samme bredde af apps som iPad.

Til gengæld tror Gartner ikke på, at Microsoft vil komme til at spille en fremtrædende rolle på markedet for tablets – selvom de snart introducerer Windows 8, der netop er optimeret til tablets. I 2016 vil de ikke have mere end 12 procent af markedet, og det er langt mindre end konkurrenter som Android og Apple.
Men betyder det, at festen er ved at være slut for Steve Balmer og Co.? Vil tablettens indtog rykke magtbalancen i it-branchen og influere Microsofts forretning?

Microsoft bør ikke undervurderes

Jeg tror det ikke. Det ville være for nemt at dømme Microsoft ude. Jeg tror stadig, at vi har brug får Microsoft, men fremadrettet handler det om at gøre løsningerne platformuafhængige, Microsoft skal optimere sine produkter og services til alle OS´er og gå med på app-vognen – så vi eksempelvis kan arbejde med Office og SharePoint på iPad´en.

Jeg er spændt på at høre, hvad I mener derude.

Og husk nu, at IBM fx ikke drejede nøglen om, da selvsamme Microsoft erobrede desktoppen i slutfirserne.

Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Karsten Zetterlund

Det forekommer mig egentlig lidt kunstigt at skelne mellem tablet og pc. Især hvis man taler om 2016, hvor både tablet og pc sikkert "bare" vil være en slags frontend mod nogle services som ligger i skyen. Hvis man sætter et tastatur på en tablet, er det så stadig en tablet? Hvad hvis man også sætter en ekstern skærm på sin tablet? Eller hvis man har en bærbar med trykfølsom skærm, og man aldrig benytter den bærbares "rigtige" tastatur, er det så stadig en bærbar? I hvert fald er Microsoft nok ligeglad med, hvad hardwareproducenterne kalder deres dimser, bare de kører Windows ;)

 • 2
 • 4
#2 Svend Eriksen

Jeg tror Microsofts strategi med "3 skærme, samme oplevelse" vil bære frugt. Om man sidder med sin computer, sin tablet eller sit TV, så vil det være fornuftigt at man kan tilgå de samme ting, har den samme brugerflade og nogenlunde samme muligheder.

Ingen tvivl om at iPad lige nu er kongen på tabletmarkedet, men det er altså et meget begrænset produkt, som jeg tror lige nu lever højt på at der ikke er et konkurrerende produkt, der kan vise, hvorfor iPad er begrænset. Jeg tror dog at Apple er nødt til at udvikle meget på iOS, hvis de skal konkurrere med Windows 8. Med Windows 8 får hardwareudviklerne rigtig mange muligheder for at variere hardwaren, der samtidig er kompatibel med det OS som cirka 90% af verdens befolkning bruger på deres computere.

 • 5
 • 5
#3 Anders Falck Tindborg

Er åbenbart det nye sort...

Til arbejde - nej. Det der med at smide et eksternt keyboard til osv. - så er vi jo alligevel tilbage ved laptoppen i mine øjne eller en slags hybrid...

Der er sikkert ingen tvivl om, at udbredelsen af tablets kun bliver større i fremtiden - fordi de netop er super geniale til underholdning og 'sofasurfing'. Det behov er der sikkert mange almindelige dødelige brugere, der kan stille sig tilfredse med.

Helt ærligt: Kan vi nørder det? Ikke mig... Jeg ville da blive skør, hvis tabletten blev mit primære arbejdsredskab til at lave scripts, administrere servere, udarbejde dokumentation, lege med virtuelle labs osv.

Hvordan er det lige med andre tunge opgaver på en tablet? Jeg tror også, der er almindelige Windows pc'ere i fremtiden til tungere opgaver og gaming. Det er bestemt ikke alt, der egner til at smidt i en sky, men som stadig performer bedst på en lokal installation...

Jeg venter dog spændt på Windows 8 og Server 2012...

 • 5
 • 1
#4 Jarle Knudsen

Med Windows 8 får hardwareudviklerne rigtig mange muligheder for at variere hardwaren, der samtidig er kompatibel med det OS som cirka 90% af verdens befolkning bruger på deres computere.

Jeg synes du skal tjekke dine kilder - Win8 (på en tablet/ARM) vil netop IKKE være kompatibel "med det OS som cirka 90% af verdens befolkning bruger på deres computere".

For min del så mangler der kun en docking station før jeg kan udfase min maskin. Spil og andre tunge beregninger kan sagtens forgå i skyen hvor man kun transportere det endelig resultat. Med nok båndbrede kan man faktisk spille 100% online hvor kun skærmbilleder overføres til klienten (1920x1080p/50Hz)...

 • 2
 • 1
#6 Sune Foldager

Jeg tror Microsofts strategi med "3 skærme, samme oplevelse" vil bære frugt. Om man sidder med sin computer, sin tablet eller sit TV, så vil det være fornuftigt at man kan tilgå de samme ting, har den samme brugerflade og nogenlunde samme muligheder.

Øh nej det synes jeg da bestemt ikke det vil være. Hvor er fornuften i at have et traditionelt vindues-UI på et lille device som en telefon, eller at have et full-screen-baseret enkelt layout på en kæmpeskærm hvor man sidder og udvikler software?

Telefoner (eller personal assistants, burde det vel være) og TV bliver brugt til andre ting, og kan efter min mening ikke sammenlignes med "personlige computere".

 • 4
 • 0
#7 Johannes Pham

Ja, jeg har ihvertfald skiftet min PC og laptop ud med sådan en skønhed!

Kører både win7 og win8 på den, og ingen tvivl om at windows 8 bliver et stort hit for tablet brugere, hold fast hvor er det bare intuitivt og gennemtænkt den måde man agere med systemet på via touch interface!

På farten bruger jeg bare slaten og skrivegenkendelse, hvem gider skrive lange mails på farten alligevel? Er det nødvendigt hiver jeg bare mit bluetooth tastatur frem.

På kontoret docker jeg den, og kan derved bruge mine eksterne skærme, tastatur og mus.

Ja den er dyr, ja den har dårlig batteritid, ja windows 7 er tablet venligst, men den er nu stadigvæk et stort hit både hos mig og min "test kanin".

 • 2
 • 3
#8 Philip Juhl

Jeg tror tendensen med brug af iPad's i undervisningen kan gå hen og få en afgørende betydning for balancen imellem Microsoft og Apple OS'er. Min nevø (9 år) har fået en iPad istedet for en PC, og jeg er spændt på at følge hvor stor en del "Windows" vil få på hans verden. Mine egne børn (4 og 7) har begge PC'er (Windows) men bruger vores fælles iPad mindst lige så meget. Men lige nu er de jo også mest "forbrugere" og ikke så meget udviklere,

 • 0
 • 0
#11 mads pedersen

tablet er en dille, ligesom da bærbare computere kom ud, der var der mange som sagde, det vil slå en stationer computer af banen. Dem der mener at tablets vil slå computeren af banen, har tydeligt aldrig tænkt på at spille. Jeg sidder selv med 3 skærme sat til min PC, og jeg ville ikke undvære en eneste af dem. Ud over det, skal der ske meget på hardware fronten, før man vil kunne sætte lige så meget kræft til en tablet, som man kan med en stationer computer. Vi kan snakke om at der nok kommer en måde at koble ens tablet til den stationere, men den vil ikke slå stationer af banen, måske vil den slå en bærbar af banen, eller også vil den blive udvidet, til noget alla ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Microsoft har prøvet at få tablets på markedet siden 90'erne, de slog aldrig igennem. Eneste grund til de er slået igennem nu, er Apple effekten, alt hvad Apple laver bliver en succes, andre firmaer rider så på den bølge Apple har startet, men lige pludselig knækker bølgen, og vi går tilbage til det vante. Computere blev ved med at holde lige som tv, fordi der ikke fantes et alternativ til det, og selv nu er der mange der ikke har computere, men holder sig til TV, Avis og sladder, godt nok ikke her hjemme, men når man tager ud til andre lande, der ikke har så meget som vi har.

 • 0
 • 4
#12 Johannes Pham

Prøv du og udvikle på en android tablet ;)

Jeg har fuld windows funktionalitet, og kan installere de programmer som er nødvendige.

Fra min slate har jeg fuld kontrol over min SCCM, SCVMM, mit AD, og hvad jeg nu ellers administrere.

Udover dette gælder alle mine firmapolitikker på slaten, f.eks. Bitlocker hvilket godkender slaten til brug ved projekter som har et højt sikkerhedskrav.

 • 0
 • 2
#13 mads pedersen

Jeg menes ikke jeg sagde at tablets er ubrogelige, jeg siger bare de ikke kommer til at overtage computeren. som arbejdsmaskine er tablets jo fint, det samme var bærbare computere, men hvis du skal bruge den til andet end de mere hardware krævende ting, som programmere, børsmægler, administrere mange maskiner, billedudvikling, film udvikling, og spil, så er tabletten for svag. Lige nu skulle jeg bruge 4 tablets på 64 GB. for at have plads til mine arbejdsprogrammer, og når jeg encoder vil det tage mellem 1-2 minutter per MB med en tablet. Hardwareudviklingen er ikke langt nok fremme til at tabblets vil kunne overtage computeren. Og tabblets vil om få år blive udfacet med OLED, som kan bøjes i alle retninger.

 • 0
 • 0
#14 Jan Michael Due

Jeg tror, at Microsoft lige bruger op til et halvt år efter introduktionen, hvor de retter de sidste børnesygdomme (selvom jeg har hørt, at der er forbløffende få (Microsoft taget i betragtning)). Derefter bruger de deres kræfter på at smadre konkurrenterne ved at underbyde dem.

Mulighederne er jo uendelige f.eks. at betale skolerne for at bruge tablets med Windows 8.

 • 2
 • 0
#15 Per Erik Rønne

Jeg mangler i artiklen nogle definitioner.

De fleste "tablets" der omtales, der ikke køree iOS, har jeg svært ved at opfatte som "tablets", altså enheder med skærme i størrelser, der er sammenlignelige med em iPads A5-størrelse.

En 7" Android-tablet er for simpelthen for lille til seriøs brug

 • 0
 • 1
#16 Kim Harder

Tror ikke Microsoft kan gøre det store med deres tablet system. Det ligner en meget tidlig begyndelse, som dengang med Windows 3. Samtidig med stækker Microsoft vores desktopcomputere, så det vil ikke forbavse mig, hvis der er virksomheder, som søger andre asndre systemer end Windows.

 • 0
 • 1
#18 Per Erik Rønne

Nej, jeg skriver ikke at alle ikke-iOS tablet ikke er tablets.

Jeg skriver blot at de skal have en passende størrelse, før jeg vil anerkende dem som sådan. Og den passende mindstestørrelse er på omkring en A5-skærm.

En sådan skærmstørrelse har Galaxy 10.1, og en sådan skærmstørrelse har iPad.

I øvrigt tror jeg heller ikke på tablets der kører styresystemer der ikke er beregnet til tablets, og her vil grundudgaven stadig være iOS - som bekendt er Android her en efterligning, ikke mindst muliggjort af at Googles chef under udviklingen af iPhone samtidig var medlem af Apples bestyrelse.

Så ikke noget med Windows på en tablet. En tablet skal have et OS der er designet til en tablet, og applikationer der ligeledes er designet til dette brug.

Meget gerne med applikationer der svarer hertil, under Windows, OSX eller Linux, og med automatisk synkronisering i skyen.

Jeg ser i tråden megen kritik af tablets, men for mig at se skyder denne kritik forbi målet.

En tablet kan ganske simpelt ikke erstatte en 'rigtig' datamat, i hvert fald ikke når det drejer sig om en udviklermaskine. Ja, heller ikke når det drejer sig om skrivning af rapporter, hvad enten det drejer sig om kontor-dokumenter skrevet i MS Office, eller tekniske eller videnskabelige rapporter skrevet i LaTeX.

En tablet er dog inden for sit begrænsede område dog en ganske anvendelig enhed.

Her kan man have en bunke dokumenter liggende på, herunder teknisk dokumentation. Og ordbøger.

Her kan man på fortrinlig vis køre sin kalender og task-managemant, naturligvis med fornuftig sync til smartphone og datamat.

Her kan man klare en god del af mail-korrespondencen. Klare en del bankforretninger, og holde orden i eBoks.

Ja, endda bruge den som en passende stor lommeregner; her findes jo flere eksempler på markedet, og jeg kan blot nævne powerOne, PCalc og HalcyonCalc.

En iPad er i øvrigt også god til præsentationer, som med et mindmapping-program som iThoughts. Også velegnede til mundtlige eksameiner, hvor eksaminanden kender eksamensspørgsmålene i forvejen (som det hyppigt er tilfældet på universitetet). Den kan i øvrigt forbindes til en større skærm, helt lige som en laptop ...

Skal man til at udvijkle, skrive rapporter eller foretage store beregninger kommer man til gengæld ikke uden om værktøjer som (på Mac, Linux, Windows) Mathematica/Maple, IDL/GDL {Interactive/GNU Data Language), LaTeX og MS Office til kontorfolket. Alt efter hvad man nu har brug for ...

Så se en iPad som et supplement, ikke et alternativ til hverken smartphone, laptop eller desktop.

 • 0
 • 0
#21 Per Erik Rønne

Tag udgangspunkt i et A4-ark. Tror du virkelig at det vil være læsbart på en skærm, der er betydeligt mindre end A5? Endda uden en Retina-skærm?

En væsentlig ting ved en tablet er muligheden at have mange dokumenter på dem, dokumenter der typisk er skabt til - A4.

Dine kommentaerer til Kin Harder må han selv tage sig af.

 • 0
 • 1
#27 Per Erik Rønne

@Thomas Bundgaard,

Hævder du at du er i stand til at læse et A4-ark på eksempelvis en iPhone-skærm, og vel at mærke uden at zoome ind, så du ikke kan se hele arket på en gang?

Selv på min iPad 2 er jeg tit nødt til at zoome ind for tydeligt at kunne se, hvad der står. I programmer der muliggør at man vender iPad'en i landscape mode, og så nøjes med at se halvdelen af dokumentet (øverste, nederste), er det naturligvis noget andet, ligeledes hvis man bruger eksempelvis GoodReader, som muliggør at man fjerner margenerne i dokumenter, der ofte kan fylde 500 sider, så indholdet bliver større.

Jeg vil næsten tro at en del af det problem er løst med den nye iPad, med Retina-skærm. 4-dobbelt antal pixler.

Generelt, til mange. Jeg tror simpelthen ikke på en tablet, der kan køre almindelige desktop-programmer. En tablet er noget andet end end desktop- eller laptop, og egner sig ikke til samme brugerflade. Der skal altså såvel et andet OS som andre applikationer til - som hellere end gerne må være dokument-kompatible med tilsvarende PC-applikationer.

 • 1
 • 1
#30 Kim Harder

Det er startskærmen, i stedet for start menu, som har givet den ændring, at jeg efter, at have prøvekørt windows 8 siden det bliv frigivet til formålet, at det er mere tilpasset tablet bruger end det er tilpasset desktop/notobook bruger. Hvad angår ARM, kan jeg ikke forholde mig til, da jeg ikke har haft mulighed for, at teste det der. Dog har jeg bemærket i omtalen, at gamle Window programmer ikke kan køre under ARM udgaven af Windows 8, så der mener jeg blot, at Microsoft ikke har gjordt deres arbejde færdig.

Netop disse Metro Aps sætter for mig Windows 8 i relation til Tabletbrugen, og den ikke særlig brugervenlig for desktopbruger, så det ville have været rat, om Microsoft havde fortsat med muligheden for clasisk visning af Windows. Det kunne så have føjet Startmenu til, som under Windows 7. Jeg er sikker på, at ældre bruger af windows, samt direktøren inde på kontoret ikke vil være særlig begejstret for Windows 8. Jeg syntes det har været nemt, at få bruger over fra Windows xp til Windows 7, men der skal mere overtaelse til, når de ser Windows 8. Ikke engang min ælste søn vil have windows 8 på sin pc. Den mindstre har gerne ville prøve, men han er sur over, at der er flere af hans spil, som ikke kører optimalt under Windows 8. Det der så tilgængæld kører, virker bedre under Windows 8

 • 0
 • 0
#32 Jacob Smedegård

Jeg tror jeg vil gå så langt som til at give dig ret i at startskærmen lægger stor fokus på en touchskærm (dog kan jeg ikke se nogen grund til hvorfor den skulle være begrænset til tablets), men samtidig giver den de samme muligheder (og flere) for en poweruser til at browse og finde sine programmer. Personligt har jeg ikke brugt mappestrukturen i startmenuen de sidste mange år, men derimod søgefeltet og det er præcis samme fremgangsmåde i windows 8. Tryk på Windows knappen og skriv de første par bogstaver og vupti så har du dit program.

Mht. metro applications så ser det nuværende udbud ud til at være tidlige previews der ikke er særligt gennemarbejdet og giver helt sikkert bedre mening på en tablet end min traditionelle ikke-touch desktop computer. Her tænker jeg f.eks. på people der ikke ser ud til at følge microsofts egne guidelines (mere skærmplads, mere information). Om det bliver bedre er nok en vurderingssag om et halvtomt eller halvfuldt glas :)

 • 0
 • 0
#33 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg kan ikke komme i tanke om ret mange gode argumenter for, at det skulle være en god ide at emulere x86-programmer på en ARM-tablet.

Fordi programudbuddet er kæmpestort til x86 Windows. Apple gjorde da det samme med emulering af Power på x86 i deres transitionsfase. Linux har WINE, så man kan afvilke MS Office osv. Det giver da rigtig god mening. hvordan er det iøvrigt at MS skiller sig ud fra Apple. Apple har et OS X og iOS som bygger på samme grundsubstans. Det ene afvikles på deres x86 baserede computere, det andet på deres ARM baserede håndholdte devices. Microsoft laver Windows 8 (som igen bygger på samme grundsubstans), som kører i en fuld udgave på x86 maskiner, og en lidt neddroslet udgave på ARM baserede håndholdte devices. Det har været en succes for Apple, hvorfor kan det ikke også blive det MS - de gør jo blot det samme?

 • 0
 • 0
#35 Nikolaj Brinch Jørgensen

Skulle man sammenligne, så skulle man jo brokke sig over, at man ikke kan køre sine OSX-programmer på sin iPad.

Ja det kan du sige, men det er MS der skal lege catchup, og det ville da være udemærket om folk i starten kunne afvikle de applikation fra x86 på tablet, indtil der kommer tablet versioner. Antallet af Windows 8 tablet apps er vel temmelig lavt sammenlignet med iPad apps, men det kunne blive stort hvis Windows 7 applikationer kunen afvikles herpå. Jeg ved godt at Windows på x86 er et stort ressource hungrende monster, så mon ikke det er totalt ubrugeligt at forsøge at emulere det....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere