SkoleIntra afviser OpenOffice

Her til aften skulle min datter aflevere sin problemregning.

Og så kom problemet, en lille dialogboks man kan sige ok til: "Filen kan ikke uploades, fordi filtypen ikke er tilladt i SkoleIntra."

Tilsyneladende afvises alle OpenOffice formaterne, men ikke Microsofts. Og heldigvis tillades PDF, så hun kunne nemt gemme som PDF, checke at det ser rigtigt ud, og sende det.

Jeg ved ikke om det er hele SkoleIntra der som standard afviser al OpenOffice, eller om skolevæsenet i Roskilde har gjort sig egne anstregelser for at udgå disse formater.

Helt modsat skole OpenOffice initiativet jeg beskrev forleden.

Kommentarer (49)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Remmen

Uvist af hvilken årsag, så kan OO-dokumenter ikke uploades som default i Skoleintra. Det kan skolens administrator dog ændre.

Derefter kommer så spørgsmålet om læreren kan åbne disse formater. Lærere har som regel ingen indflydelse på hvilke programmer som er installeret på skolens computere.

Men er der overhoved noget positivt ved at bruge regneark til problemregning? SMath kombineret med Geogebra kommer mine elever langt med.

/Lars

 • 0
 • 0
#3 Peter Frandsen

Ivan Johansen skrev:

Jeg har umiddelbart svært ved at se problemet så længe de accepterer PDF-dokumenter.

Jeg kan godt se problemet - skolen stiller elever der bruger OpenOffice.org dårligere end elever der bruger MS Office - det er ikke i orden. Jeg synes at det er helt fint at man kan aflevere i PDF, men så forlang da at alle afleverer i PDF - uanset hvilken applikation man bruger.

/Peter

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Nicolaj,

Eller tager jeg fejl og det kun gælder myndighederne som skolerne så ikke betragtes som en del af?

En skole er ikke en myndighed - men jeg skal huske at tilføje, at jeg synes at kunne huske, at der på et tidspunkt blev fremstillet et notat, der fastslog, at selvom man ikke var en myndighed, så kunne man ikke bare uden videre afslå at modtage et OOXML/ODF-dokument.

(men jeg har ikke kunnet finde dette papir ej heller fået bekræftet, at jeg husker korrekt)

I den konkrete use-case kan jeg dog ikke forstå, hvorfor man i skolesystemet skulle tillade andet end PDF. Hverken ODF eller OOXML ville være mit første valg til det formål, der her beskrives.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Jensen

Men er der overhoved noget positivt ved at bruge regneark til problemregning?

Lars, er det ment i forståelsen at den problemregning din datter prøvede at indlevere var udarbejdet i OOo Calc?

For i såfald er PDF jo ikke så ligetil et valg. Det kunne jo være at læreren f.eks. gerne ville se de formler der ligger bag m.v.

 • 0
 • 0
#8 Peter Maersk-Moller

Hej Jesper.

Det er nyt for mig - har man fjernet DOC-understøttelse fra OOo?

Det er under standard for oplyst diskussion. Det kan du gøre bedre.

Hvis Skoleintra per default accepterer '.doc', men afviser '.odf', så er der tale om at stille OpenOffice-brugere dårligere uanset, hvilke andre formater en eventuel kontorpakke helt eller delvist understøtter. Er vi enige på det punkt så vi kan komme videre ?

Når det er sagt, så ved jeg jo godt, hvad der vil ske, hvis ODF tillades i skoleintra. Lærerne vil modtage nogle (nok ikke en masse til at starte med) opgaver i ODF som de så tror de ikke kan læse fordi de har insisteret på at bruge MSO. Midlertidig fix er at sende opgaven til deres gmail-konto, men indtil skolerne flytter over i "skyen" er det nok for svært for folk, der har deres daglige arbejde med at formidle viden at tro, at de kunne bruge web'en.

med venlig hilsen

Peter Mærsk-Møller

 • 0
 • 0
#9 Peter Frandsen

Jesper Lund Stocholm skrev:

Det er nyt for mig - har man fjernet DOC-understøttelse fra OOo?

Nej, og det kommer heller ikke til at ske. Men hvorfor dog tvinge OpenOffice.org brugere til at bruge et ikke standard format, hvor man ikke kan være sikker på den visuelle kvalitet, og som også er mere besværligt for brugeren at bruge? Så vil jeg da hellere tvinge alle til at bruge et format der sikrer at læreren ser nøjagtigt det eleven har skrevet.

/Peter

 • 0
 • 0
#10 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

Hvis Skoleintra per default accepterer '.doc', men afviser '.odf', så er der tale om at stille OpenOffice-brugere dårligere uanset, hvilke andre formater en eventuel kontorpakke helt eller delvist understøtter. Er vi enige på det punkt så vi kan komme videre ?

Men sådan er det jo, hvis man insisterer på, at brugeren skal anvende et dokumentformat, der ikke fuldt kan mappes til brugerens applikation. Det problem du skitserer er jo 112% identisk med situationen for fx Microsoft Office/iWork/WP-brugere, hvis man insisterer på, at ODF skal være eneste udvekslingsformat.

Skal jeg forstå dig ret, at du mener at det er en dålig idé - eller er det kun en dårlig idé, hvis man stiller "native ODF apps"-brugere dårligere?

Men hvorfor dog tvinge OpenOffice.org brugere til at bruge et ikke standard format, hvor man ikke kan være sikker på den visuelle kvalitet

Det er jo ikke rigtigt - OOo er fuldt kompatibel med Microsoft Office, hvis man bruger DOC som udvekslingsformat.

Alt andet vil da være en bombe under Suns argumenter om, at OOo er fuldt kompatibel med Microsoft Office.

Siger du dermed, at Suns marketingmateriale er forkert?

Så vil jeg da hellere tvinge alle til at bruge et format der sikrer at læreren ser nøjagtigt det eleven har skrevet.

Ja, så venter vi jo bare en æon til nogen opfinder sådan et format. ODF/OOXML/DOC/PDF [i]sikrer[/i] det i hvert fald ikke på nogen måde.

 • 0
 • 0
#11 Henrik Jensen

Så vil jeg da hellere tvinge alle til at bruge et format der sikrer at læreren ser nøjagtigt det eleven har skrevet.

Jeg tror at der to mulige situationer her

1) Det som eleven afleverer er simpelt (set ud fra en dokumentformat-vinkel) og derfor vil gemme doc fra OOo, eller gemme i ODF og åbne i MSO 2007 SP2 (hvis skolen tillod upload af ODF) kombinationerne være brugbare.

2) Det som eleven afleverer er mere komplekst, igen set ud fra en dokumentformat-vinkel. I det tilfælde er gemme doc fra OOo, eller gemme i ODF og åbne i MSO2007 SP2 muligvis ikke brugbart. Men det samme er det heller ikke nødvendigvus at gemme i ODF og at læreren så åbner i anden kontorpakke med ODF som primært format.

Det er jo en grundlæggende udfordring vi har p.t. med både ODF/OOXML/DOC. Alle tre formater er brugbare ved udveksling på tværs af kontorpakker med simple dokumenter der benytter standard formateringer m.v. Udveksling af mere komplekse dokumenter kan dog i alle tre formater være en udfordring på tværs af kontorpakker.

Så ved komplekse dokumenter skal elev + lærer have aftalt at de benytter samme kontorpakke for at opnå som du skriver "at læreren ser nøjagtigt det eleven har skrevet"

 • 0
 • 0
#12 Peter Frandsen

Jesper, skal du bare have ret eller hvad?

Du er ekspert i dokumentformater, så du ved vel godt at der altid er dele af en specifikation der skal fortolkes - jeg synes det er tyndt at referere til at "Suns marketingmateriale er forkert" hvis der er forskellige tolkninger af en specifikation. Og så ved du lige så godt som jeg hvem det er der kommer til at stå med aben hvis en lærer ikke kan læse en elevs dokument i deres MS Office applikation.

Du kommer altså ikke udenom at det er besværligt for den almindelige bruger af OpenOffice.org (og MSO 07) at få applikationen til standard at gemme i .doc. Du kan, og jeg kan, men det er ikke det vi snakker om her.

I parksis tror jeg godt vi kan klare os med PDF - det kan godt være at det ikke er 100,00000% korrekt, men der er dog ret god chance for at den PDF fil jeg laver (og kigger på) på min Linux pc eller Mac kommer frem til modtager så den ser ud som tiltænkt - uanset hvilke skrifttyper osv jeg har på min pc.

Og så gider jeg ikke skrive mere om det...

/Peter

 • 0
 • 0
#14 Lars Roark

Det var udarbejdet i calc, og nej, jeg synes ikke PDF er det optimale valg. ... men søndag aften, skal afleveres ... vælger en sikker løsning. Sikker mht. at afsender kan se hvordan det ser ud for modtager.

Det er netop fordelen ved pdf. Hvis man gemme OO i .xls (eller gemmer Excel i .ods), er der altid lidt tvivl om hvorledes der ser ud for modtager - der jo bruger et andet program end en selv.

Ved at gemme som pdf, kan man vel populært sige at regnestykket bliver til blækregning :-)

I øvrigt som jeg husker det, så er det her med Åbne formater kun for "tekstdokumenter", og omhandler principielt derfor ikke regneark eller præsentationer....

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

jeg synes det er tyndt at referere til at "Suns marketingmateriale er forkert" hvis der er forskellige tolkninger af en specifikation.

Nu er det ikke mig, der har sagt, at OOo er kompatibel med Microsoft Office - det er Sun selv. Jeg er i øvrigt enig med dem langt hen ad vejen, og bla. de pilottests som CIBER deltog i for ITST fastslog da også, at hvis man skulle vælge format udelukkende på baggrund af, hvad "der virker", så skulle man vælge DOC. Derfor er det overraskende for mig, at du nu siger, at man ved anvendelse af DOC (generelt) oplever visuelle forskelle ved brug af OOo.

I praksis tror jeg godt vi kan klare os med PDF

Det er jeg enig med dig i - i hvert fald hvis du hentyder til PDF/A (det er den udgave af både Microsoft Office 2007/2010 og OOo bruger)

http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.0/#PDF.2FA_Support

 • 0
 • 0
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Lars,

Det var udarbejdet i calc, og nej, jeg synes ikke PDF er det optimale valg. ... men søndag aften, skal afleveres ... vælger en sikker løsning. Sikker mht. at afsender kan se hvordan det ser ud for modtager.

Retteligt er overskriften på dit blogindlæg vel forkert - for det er ikke OOo, der afvises - men ODF.

 • 0
 • 0
#17 Henrik Jensen

I parksis tror jeg godt vi kan klare os med PDF - det kan godt være at det ikke er 100,00000% korrekt, men der er dog ret god chance for at den PDF fil jeg laver (og kigger på) på min Linux pc eller Mac kommer frem til modtager så den ser ud som tiltænkt - uanset hvilke skrifttyper osv jeg har på min pc.

Bortset fra som jeg godt havde på fornemmelsen at der var tale om et regneark. Formler i et regeark er blot et godt eksempel på at man ikke må tro at PDF er svaret på alt. Selv med tekstdokumenter må man ikke tro at uanset hvad man benytter af funktionalitet/formatering i sin OOo eller MSO så bliver det altid gengivet tæt på 100% korrekt i PDF. PDF er jo ikke foreningsmængden af ODF + OOXML.

 • 0
 • 0
#19 Kristian Thy

Er den foreliggende situation så en reel forbedring fra dengang vi afleverede problemregning på et par A4-sider? Hvad er det værdiskabende i at bruge et regneark til at regne ud hvor meget mørtel der kan være i Bertelsens betonblander, som tilnærmelsesvis er to keglestubbe med basediameter 60cm, topdiameter 40 cm og længde 70 hhv 30 cm?

 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

Hold da kæft, hvor kan du dog nogle gange være en klaphat.

Det er muligt - men nogle gange når tonen herinde desværre et ret skingert niveau.

Dette blogindlæg illustrerer jo meget godt, at der må sidde nogen derude, manisk trykkende på "opfrisk" i browseren for at se, om der skulle være noget med ODF/OOXML, som man kunne kommentere på. At overskriften så er direkte misvisende er jo en detalje, der slet ikke berøres - målet helliger åbenbart midlet.

Og skulle man lige kunne rette et spark imod Microsoft samtidig, så er dagen jo næsten reddet. Så er det jo ligegyldigt, at man i hvert opportunt tilfælde man har, hylder DOC-understøttelsen i OOo og latterliggør Microsoft Office pga "den dårligere understøttelse af eget format" - når barometret så svinger den anden vej, så er DOC-formatet jo reelt djævlens yngel som smitter mere end H1N1.

Jeg er helt med på alvoren i valg af dokumentformater i det offentlige - og hvor mange penge, der står på spil - men i det konkrete tilfælde som Lars udpensler, kan jeg ikke lade være med at tænke "Så gem da dokumentet i fucking PDF-format og kom videre i teksten".

I et udsyret parallelunivers kan jeg godt acceptere præmissen om, at delvis accept af DOC-formaterne er uheldigt - men når nu man under alle omstændigheder accepterer ét af de dokumentformater, der er bedst understøttet på tværs af applikationer og platforme overhovedet (PDF), så er Lars' issue et non-issue.

At Lars forsøger at sælge sit non-issue som "X afviser OOo" taler imo for sig selv.

Status er nu -13 (og -17 i den anden tråd): Bring'em on!

:o)

Til orientering: Jeg pusher OOo til venner, bekendte og familie alt det jeg kan og jeg installerer det gerne for alle, der kunne have gavn af det. Men med mindre disse personer er bare en anelse computer-kyndige, så installeres OOo med standardformat DOC. Årsagen er enkel - det giver færrest problemer for dem med round-tripping til andre - og dermed færrest problemer for mig. Det er muligt, at jeg i forhold til at nå nirvana træder et skridt tilbage ved ikke at bruge "gudernes eget format, ODF" - til gengæld virker det for dem, og ikke alene opdager de sjældent, at de arbejder med et andet program - de har heller ikke betalt penge til Microsoft for en kontorpakke, som de ikke kan udnytte nok.

I mine øjne er det totalt en win-win situation - selvom nogle nok vil mene, at jeg burde bøje nakken i skam.

 • 0
 • 0
#23 Leif Lodahl

Det er muligt - men nogle gange når tonen herinde desværre et ret skingert niveau.

Når du peger fingre, er der en finger der peger frem, en der peger op mod vor Herre og tre fingre der peger på dig selv!

Dette blogindlæg illustrerer jo meget godt, at der må sidde nogen derude, manisk trykkende på "opfrisk" i browseren for at se, om der skulle være noget med ODF/OOXML, som man kunne kommentere på.

Øh, hvem var det lige der fik diskussionen drejet ind, så de personlige holdninger til antallet af åbne standarder kunen komme frem?

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Leif,

[i](jeg glemte at svare på det sidste du skrev)[/i]

Øh, hvem var det lige der fik diskussionen drejet ind, så de [b]personlige holdninger[/b] til antallet af åbne standarder kunen komme frem?

Det er nemlig rigtigt. Mine holdninger til antallet af åbne standarder er naturligvis prægede af den tekniske viden om området jeg efterhånden har, men er samtidig naturligvis mine personlige holdninger.

Det er jo netop derfor jeg har så relativt let ved at redegøre for dem på ethvert tidspunkt og til enhver lejlighed. Det ville angiveligt være noget sværere, hvis min holdinger var dikterede af min arbejdsgiver, ikke, Leif?

 • 0
 • 0
#26 Leif Lodahl

Det ville angiveligt være noget sværere, hvis min holdinger var dikterede af min arbejdsgiver, ikke, Leif?

Hvad? Jeg troede vi havde en nogenlunde klar overenskomst om ikke at insinuere den slags uden at melde klart ud.

For et års tid siden blev du selv enormt fornærmet over, at der i debatten faldt et par ord om din arbejdsgivers engagement med Microsoft og at det derfor kunne 'farve' din holdning.

Jesper, jeg har knoklet i snart syv år for OpenOffice.org. Jeg har oversat, skrevet vejledninger, undervist om aftenen uden at få en klink for det.

Ja. Jeg arbejder for Magenta. Det har jeg gjort siden foråret. Indtil da arbejdede jeg et andet sted, hvor der intet open source eller OpenOffice var.

Hold da kæft hvor er det lavt Jesper!

Hvis ikke redaktøren smider dig ud herfra, så nedlægger jeg min konto!

 • 0
 • 0
#27 Peter Frandsen

Jeg skrev tidligere at jeg meldte mig ud af debatten, og det her er egentligt heller ikke et indlæg i denne.

Men som en der kender lidt til det frivillige arbejde der foregår i OpenOffice.org, så vil jeg godt lige benytte lejligheden til at sende et STORT TAK til Leif - det er f...... en imponerende FRIVILLIG arbejdsindsats han ligger i projektet. Og ikke mindst på grund af ham har vi en dansk version af OpenOffice.org - til stor gavn for os alle.

Tak Leif.

/Peter

 • 0
 • 0
#28 Lasse Reinholt

Det eneste, der kan få objektivitet og saglighed tilbage er, at version2 reducerer antallet af artikler som relaterer til Microsoft. Ellers vil dette sted fortsat hærges af fanatikere fra en bestemt side (jeg vil ikke sige hvilken).

 • 0
 • 0
#30 Lasse Reinholt

det er besværligt for den almindelige bruger af OpenOffice.org (og MSO 07) at få applikationen til standard at gemme i .doc

Æh, i OpenOffice er det "Filer" -> "Gem som" -> "Word 97/2000/XP". Man kan også bare, som artiklens forfatter beskrev, uploade opgaven som pdf. Jeg kan virkelig ikke se noget problem udover religion.

Det er en artikel, som aldrig burde være bragt.

 • 0
 • 0
#32 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Leif,

Hold da kæft hvor er det lavt Jesper!

Det er fint, at du lister dine bedrifter ifbm OOo op - men det virker lidt søgt, eftersom jeg ikke har nævnt disse med ét ord (og i øvrigt synes, at du gør et fabelagtigt stykke arbejde for OOo).

Men jeg kan ikke tage din formulering om "personlige holdninger" som andet end en kæmpe cadeau fra dig. Med tanke på hvor ofte jeg (og CIBER) ellers får smidt i hovedet, at vi er Microsofts dikkende lammehaler og at jeg ikke repræsenterer egne holdninger men blot de tanker, som Jasper Bojsen af og til sender til mig, så er jeg oprigtigt glad for, at du klart melder ud, at din opfattelse er, at mine holdninger er mine egne.

Men jeg er desværre også klar over, at det ikke var din mening med ordene. Men hvis det åbenbart er skidt at have personlige holdninger på dette område, så må det være bedre, at have holdninger, der ikke er personlige - men som kommer "udefra" ... eksempelvis fra arbejdsgiver, kunder eller andre.

[i](det er jeg nu ikke enig i)[/i]

Jeg er dog målløs over så pigesur du bliver over min kommentar.

Hvis ikke redaktøren smider dig ud herfra, så nedlægger jeg min konto!

Iiih hvor vi gungrer ...

Men ret skal være ret - vi skal melde klart ud. Da det jo lissom var dig, der satte bolden i spil, kunne jeg godt tænke mig, hvis du ville forklare, hvad du mener med "personlige holdninger" (jeg kunne jo have misforstået dig), hvorfor du mener, at det er relevant at nævne det samt om det er godt eller skidt at have holdninger, der er personlige.

:o)

 • 0
 • 0
#33 Kim Rasmussen

Det kalder jeg noget af en overskrift - SkoleIntra afviser openOffice.

Jeg er selv matematikærer og lokal SkoleIntra ansvarlig - og det er 100% op til den enkelte skole hvilke formater de vil acceptere at eleverne uploader i fx afleveringsmapper. Så det er ikke programmet SkoleIntra som sådan der er problemet, men derimod skolens indstillinger.

Naturligvis skal skolen acceptere en aflevering lavet i OO, ingen tvivl om det! MEN det vil give problemer lokalet hvis læreren ikke er speciel it-kyndig (og det er en forfærdelig stor del af lærerstanden ikke), for han/hun vil formentligt ikke kunne åbne det med det standardprogram skolen/kommunen stiller til rådighed for ham/hende. MEN jeg syntes naturlivis fortsat at du/I skal holde fast i at man naturligvis kan aflevere i OO.

Man kan altid diskutere om et regneark er det bedste at lave matematik i - det afhænger vel hetl af hvad opgaven er. Men hvis det er en af de typiske opgaver med gamel afgangsprøver, er pdf altså slet ikke så tosset et format - for til Folkeskolens Afgangsprøve skal alt fortsat afleveres på papir - alså kan man ikke som lærer/censor se formler elevene har anvendt uden at de selv har valgt at vise/beskrive dem

 • 0
 • 0
#34 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Brian,

I den nyeste kan man endda gemme som Microsoft Excel/Word 2003 XML.

Jeg kender faktisk ikke nogen, der nogensinde har brugt dette format. Vær også opmærksom på, at Excel 2003 XML ikke er det samme dokumentformat som OOXML - ganske som at "OpenOffice.org text format"-format ikke er det samme som "ODF".

 • 0
 • 0
#36 Lars Kr. Lundin

Hvis ikke redaktøren smider dig ud herfra, så nedlægger jeg min konto!

Det synes jeg ville være synd.

Så i forventning om at redaktøren ikke begrænser nogens adgang til debatten vil jeg opfordre dig til at ignorere de personlige angreb, og fortsætte med dine debat-indlæg, som er af værdi i hvert fald for en del andre.

 • 0
 • 0
#37 Kristian Larsen

@JLS: Om du bevidst provokerer eller du end ikke ænser det længere aner jeg ikke, men der er i mine øjne ingen tvivl om at du på kort tid afsporede tråden og floodede den med dine mantraer om at alle dokumentformater er uduelige så derfor skal vi have dem alle sammen.

 • 0
 • 0
#38 Kristian Larsen

Hvorfor er skoleintra stadig brugt? Hvilke behov dækker skoleintra som skolekom ikke dækker?

Jeg tænker mest på at hvis skolen/kommunen allerede betaler uni-c grundabonnementet så er skolekom faktisk "gratis" mens skoleintra er en ekstra ydelse.

Ift. aflevering er det vel generelt op til læreren at definere hvad der er acceptabelt - måske google docs kunne anvendes her?

 • 0
 • 0
#39 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Eskild,

Men er der ikke noget om at de også hedder docx?

Det ved jeg ikke - har du prøvet at se, hvad OOo gør?

Og i øvrigt var meget anderledes end alle andre formater?

"Forløberen" til OOXML er ganske rigtigt de XML-baserede formater i bla. Microsoft Office 2003 [0], hvor de hed fx WordML. Der var visse ligpunkter og man kan nemt rammes af "gensynets glæde", når man kigger i sådan en fil. Specifikationerne af dem var dog lige til at lukke op og skide i - i hvert fald ifht OOXML.

Og som de eneste fra Microsoft brugte ISO-datoer?

Fisk - ingen anelse :o)

[0] Blot ét af eksemplerne på, hvorfor der ikke giver mening at tale om, at Microsoft "hurtigt smækkede et dokumentformat sammen, da ODF blev godkendt af OASIS".

 • 0
 • 0
#40 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Kristian,

men der er i mine øjne ingen tvivl om at du på kort tid afsporede tråden

Det var nu ikke min mening - men tråden blev jo reelt ikke afsporet - det var vel mere at regne som et lille "bløb".

med dine mantraer om at alle dokumentformater er uduelige så derfor skal vi have dem alle sammen.

Jeg har ikke sagt, at alle dokumentformater er uduelige. Jeg har derimod sagt, at ingen af kandidaterne (ODF og OOXML) i sig selv kan løfte opgaven og derfor bør ingen af dem stå alene.

 • 0
 • 0
#44 Lars Roark

Et par kommentarer går på at overskriften er forkert, at skoleIntra ikke afviser OpenOffice.

*Som kommentarerne har vist, så: _SkoleIntra afviser pr. default, og på den konkrete skole, dokumenter med OpenOffice "endelser". SkoleIntra opleves derfor at afvise OpenOffice...

_Men det er korrekt at formelt set er det ikke OpenOffice programmerne som SkoleIntra afviser. Jeg er f.eks overbevist om at Microsoft Excel programmets data heller ikke kan uploades, hvis det gemmer med OpenOffice endelsen "ods" :-) Men stadig: det opleves som en afvisning af OpenOffice (i SkoleIntra sammenhæng).

Hvorfor et problem: kan man ikke bare gemme pdf ?

 • Hvis læreren skal kunne se regnearket og vejlede - evt. sende redigeret regneark retur, er PDF ikke særlig velegnet.

Så er der indlæg om .doc, åbne formater, B103 / myndigheders forpligtelser osv. :

 • Bemærk at bloggen IKKE drejede sig om .doc, ikke om udveksling af tekstdokumenter.
 • 0
 • 0
#45 Kenneth Geisshirt

Jeg har en søn i 2. klasse på en skole i en kommune hvor der bruges SkoleIntra. Med lidt over et år med systemet, har jeg gjort mig et par erfaringer og dannet mig et par meninger.

For det første er det utroligt lækkert med sådan et system. Kommunikationen mellem skole og hjem glider mere frit og jeg vil mene at jeg ved mere om hvad der sker på min søns skole og klasse end mine forældre nogensinde kom til. Og de var bestemt ikke uinteresseret i min skolegang! Og muligheden for at forældrekredsen kan diskutere er en god facilitet, og den bruger vi meget. Vi har dog også den fordel at alle børnene går på samme fritidshjem, så frit-diskussioner kan føres "i klassen". Tilmelding til Skole/Hjem-samtaler er nu meget lettere - især for lærerne.

SkoleIntra ligner (selv i den nye version) noget fra gamle dage (2000-agtigt). Jeg har også oplevet at jeg ikke kunne uploade filer da jeg typisk bruger PNG. Konverterede jeg billedet til JPG, fik det meget bedre.

En ting som er til stor frustration, er at lærere og administration hele tiden bruger word/excel-formater. Hvorfor kan de ikke bare oprette en ny side i dette fine CMS som SkoleIntra jo i virkeligheden er? Min browser kan fint vise HTML, men når skolen vælger underlige skabeloner til ugebreve o.lign., sker der sjove ting i OpenOffice på min Linux-maskine.

Til skolens/kommunens ros skal det siges, at de arbejder på at fremstille skabeloner så ugebreve også kan vises i OpenOffice. Men hvorfor kan sådanne ting liggende i et format som ikke egner sig til nettet?

Ser man på SkoleIntras hjemmeside, virker systemet meget dyrt - KL eller Undervisningsministeriet burde kunne så kodet et meget billigere og smidigere system.

 • 0
 • 0
#46 Peter Jespersen

Dette blogindlæg illustrerer jo meget godt, at der må sidde nogen derude, manisk trykkende på "opfrisk" i browseren for at se, om der skulle være noget med ODF/OOXML, som man kunne kommentere på. At overskriften så er direkte misvisende er jo en detalje, der slet ikke berøres - målet helliger åbenbart midlet.

Ret pudsigt at det lige skulle være dig der kom med ovennævne kommentar, for jeg er ganske sikker på det der flere herinde der lige præcis har det indtryk af dig. Du dukker op i alle tråde der har med ODF/OOXML at gøre, med så høj en præcision at man kommer til at tænke - hmmmmmmmmmmm.

 • 0
 • 0
#47 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

Ret pudsigt at det lige skulle være dig der kom med ovennævne kommentar, for jeg er ganske sikker på det der flere herinde der lige præcis har det indtryk af dig

Ja, da jeg skrev ovenstående afsnit, tænkte jeg netop på, at nogen nok ville svare "hvad med dig selv?".

:o)

Jeg synes dog, at jeg forsøger ikke at være den første, der ændrer fokus i en debat - og det synes jeg faktisk heller ikke, at jeg gjorde her.

Men det er da klart, at ligesom mange andre herinde, så har også jeg præferencer for, hvilke ting jeg synes er interessante at diskutere. Dokumentformater er jo - i modsætning til langt de fleste herinde - en del af mit daglige arbejde, og derfor er det jo også interessant for mig. Når jeg samtidig synes, at debatterne herinde er prægede af alt for mange løgne og halve sandheder fra OOXML-modstanderne, så bliver mønstret let som du fremlægger det. Det er jo et teknisk område med endog mange følelser i, og derfor bliver debatterne let lidt hektiske.

Du har selv tidligere skrevet om fårementalitet, og i disse debatter er der masser af det. Man skal jo ikke sige meget andet end "OOXML er afhængigt af proprietære teknologier" eller "ODF er det enste format, der sikrer interop", så stemmer fårene i og messer "three letters good, five letters bad" til de bliver blå i hovederne og alle andre tier stille. Jeg kunne godt engang imellem ønske, at der var nogen (af jer), der sagte turde spørge "Undskyld, men er du sød at konkretisere dit udsagn?".

Når man så som jeg kommer og insisterer på, at fem bogstaver faktisk kan være godt, så er konflikten jo netop en realitet.

:o)

 • 0
 • 0
#48 Martin Bøgelund

Til skolens/kommunens ros skal det siges, at de arbejder på at fremstille skabeloner så ugebreve også kan vises i OpenOffice. Men hvorfor kan sådanne ting liggende i et format som ikke egner sig til nettet?

Print, måske?

Desuden kan lærerne jo være "miljøskadet" af at MS Office længe har været allestedsnærværende, så "alle andre" altid har kunnet åbne MS Office-filer.

Iøvrigt tak fordi du deler ud af erfaringerne - de vil blive brugt når vi skal ruske i det kommende intranet på vores skole.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere