jens andersen bloghoved

Skal din CFO finansiere din næste tur til Vegas?

I går gik dagen på SAP TechEd med at undersøge hvilke gevinster alt den hersens teknologi som SAP udvikler kan give forretningen. Der er ikke ligefrem i fokus på konferencen, så jeg har prøvet selv at stykke et svar sammen.

De fleste CFOer vil gerne se en positiv business case for at det giver mening at investere. At kigge på TCO er jo ikke nok, selv om det er det som IT er mest vant til. Men med de forholdvist store investeringer som det kræver i hardware, software og opbygning af nye kompetencer er det ikke nok bare at kigge på hastighed, mobilitet, HTML5 og skyen. Fokus bør være på ROI.

Jeg vælger derfor som eksempel at kigge på SAPs løsning til Cost and Profitability (CO-PA). CO-PA er CFOens kugleramme, hvor han har det totale overblik over og indblik i profitabilitet på produkter, kunder, organisatoriske enheder m.v. I SAP ERP er det stedet hvor alle økonomistyringsrelevante data opsamles fra de andre moduler. Det er desuden her den økonomimæssige planlægning og forecasting foregår. Data opsamles på bilagsniveau og aggregeres på forskellige segmenter. Fantastisk værktøj – hvis det ikke bare var for problemer med performance og brugervenlighed.

CO-PA er baseret på bare 7 tabeller. Hvorfor så ikke flytte CO-PA til SAP HANA? Det er jo overkommenligt med kun 7 tabeller, og det er derfor også hvad SAP har gjort. Dermed er hastighed ikke længere et problem. Det betyder at meget detaljerede analyser kan foretages og at det pludseligt er muligt i praksis at foretage f.eks. what-if analyser. CFOen kommer ikke til at mangle detaljerigdom og det vil glæde hans controllerhjerte.

SAP ERP indeholder et indlejret SAP BW, som tidligere ikke har kunnet bruges til så meget. Hvis vi nu laver en virtuel infokube på toppen af datasourcen til CO-PA, så får vi i BW on-line adgang til CO-PA data. Dvs. nu kan vi inde i SAP ERP lave en BEx Query på toppen af on-line CO-PA data og får dermed fuld OLAP adgang til CO-PA!

Det er her det begynder at krible i fingrene på CFOen, idet alle analyser nu kan foretages på en simpel måde med umiddelbar respons – ikke vente i timevis mere. Spørg og du får svaret!

Hvis vi nu tager denne BEx Query og bruger i SAP Analysis Edition for Office, så har vi on-line CO-PA data i Excel uden performance problemer! Her begynder din CFO at smile stort, men det stopper ikke slet ikke endnu.

Hvis du også anvender SAP BW workspaces som er nyt i SAP BW 7.3 til at integrere ikke-SAP data med, så kan CFOen selv – i Excel – kombinere on-line CO-PA data med data som finans selv loader ind i SAP HANA uden hjælp fra IT. Det kunne være nye prislister, reguleringsfaktorer etc. På nuværende tidspunkt vil CFOen begynde at græde og åbne sin skattekiste med finansiering af alt det spændende teknologi, som blev præsenteret på dette års SAP TechEd.

Hvis vi også fortæller ham , at han kan gøre det samme med sin hovedbog, costcenter regnskab etc., ja så har rejsen til Vegas været det hele værd, og vi får helt sikkert lov at tage af sted igen næste år!

Set fra IT er vi også glade. Vi har nu fjernet enhver undskyldning for at downloade i lokale regneark med alt hvad det betyder for sikkerhed og governance. Vi har yderligere fået en tilfreds CFO. Næsten for godt til at være sandt.

Men som du ser, betyder det at lave en business case, at vi er nødt til at tænke i proces forbedringer. Desuden kan vi ikke nøjes med at fokusere på én teknologi. Det er næsten umuligt at lave en business case isoleret omkring én teknologi som f.eks. SAP HANA. Vi er nødt til at forklare hvilken betydning disse nye teknologiske platforme har for forretningen.

SAP gør meget ud af at snakke om ”non-disruptive innovation”. Udfordringen er, at på teknologisiden er der tale om disruptive innovation. Den slags har altid en udfordring med, at ingen helt ved hvad den skal bruges til. Clayton Christensen har i sin bog The Innovator’s Dilemma beskrevet denne problemstilling. Det er din opgave at transformere teknologien om til brugbare løsninger, som passer til din virksomheds udfordringer.

God fornøjelse.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere