Jesper sandal header

Så skal der nørdes øl. Skål!

Ølskænkning fra Ølfestival 2010 (foto: Danske Ølentusiaster) Illustration: Privatfoto

Sidste år var vi meget ambitiøse og ville nå hele Danmark rundt på tre timer. Det lykkedes ikke. Undervejs løb vi ind i nogle hårdtslående fra Fyn. Nu får vi chancen igen, men måske skal vi splitte landet op i mindre etaper. Divide and conquer.

Det gælder naturligvis den årlige Ølfestival, som igen i år afholdes i TAP1 på det gamle Carlsberg i København og netop er åbnet.

Den nørdede del af min bekendtskabskreds kan inddeles i to lejre, når det gælder øl: Dem, der er ligeglade og helst ikke drikker øl, og dem, der virkelig går op i øl og ofte selv har en fjærtende dunk med hjemmebryg stående under vasken.

Da jeg var barn, kunne de voksne vælge mellem Hof eller Tuborg. Når den altså ikke stod på tyske Hansa Pils på dåse eller Pokal Pilsner fra Brugsen. Det har åbenbart gjort så meget indtryk på mig, at jeg stadig beder om en Hof, når udvalget i baren er begrænset til Ølmonopolet. Det virker dog efterhånden kun på bodegaen uden en efterfølgende forklaring: "En Carlsberg".

Gode øl er en mærkelig størrelse. For øl smager jo i virkeligheden ikke godt. Ligesom vin. Men godt øl og god vin smager interessant. Man kan få en fantastisk spændende smagsoplevelse, som intet kan modsvare, og det er dét, der altid får mig til at prøve det lokale bryg, når jeg er på rejse (eller bare på en anden bar end den sædvanlige).

Jeg er egentligt ikke selv specielt eventyrlysten, når det kommer til øl. Jeg foretrækker en god balance, som hælder lidt mere mod det maltede end det humlede, og balance finder man typisk hos de bryggerier, som ikke længere kan kalde sig mikrobryggerier (i USA drak jeg hovedsageligt øl fra Sierra Nevada, Anchor, New Belgium og Samuel Adams).

IPA'erne har på mange måder været ølfolkets darling de seneste år, men det er først for nylig, at jeg er kommet på talefod med den kraftige humle. Omvendt har jeg meget svært ved at håndtere de parfumerede, sprittede, sure eller bitre belgiske øl, selvom man ikke må sige det højt blandt ølkendere.

Jeg er heller ikke til de eksperimenterende øl. I ved, de der er brygget på finsk lakrids, rucolasalat og brugte batterier og har en alkoholprocent på 27 procent og skal drikkes af armhulen på en russisk fribryder.

Så selvom jeg gerne ville være en rigtig ølnørd, så er jeg kun en glad amatør. Jeg retter mig efter et godt råd, jeg fik af en vinmager, som sagde, at man skal drikke det, man kan lide og ikke gå efter prestige. Og det gælder både for vin og for øl. Øl er så til gengæld betydelig mere varieret, og mens jeg sjældent møder en udrikkelig vin, højst en lidt kedelig vin, så vil der på en Ølfestival være øl, som ender i spanden for mit vedkommende. Og så må jeg jo finde en ny at skylle efter med.

Jeg er dog altid frisk på at smage en ny øl. Jeg går efter en beskrivelse, et navn eller en farve, som fanger min interesse, og på et sted som Ølfestivallen betyder det som regel, at jeg ender med at vælge én af de stærkeste, brygmesteren har slæbt med til hovedstaden. Det er ikke med vilje, jeg sværger! Så det kniber lidt med at huske, hvilke øl der var bedst.

Kommentarer (13)
ab ab

Har du prøvet nogle af de nyere aromahumler, som ofte bliver brugt i øl til at give duft og smag af tropiske frugter og sjældent til at bidrage med voldsom bitterhed? Jeg tænker først og fremmest på Citra og Nelson Sauvin, men Amarillo og nogle af de andre nyere amerikanske bidrager med noget lignende.

Smag dem eksempelvis i HornBeer's Yakima Hop eller BeerHere's Cat-serie (Fat Cat, Red Cat, White Cat m.fl.).

I det lidt mere eksotiske hjørne har jeg netop smagt Three Floyds' Zombie Dust og den fremstår for mig som et meget stilrent eksempel på en ikke særligt bitter men meget drikbar amerikansk Pale Ale med meget flot aroma fra Citra-humlen.

Men hvis du insisterer på noget, hvor malten får lov at dominere lidt mere, er det måske amber ale eller brown ales, der er værd at prøve. Eksempelvis BrewDog's 5.a.m. saint eller Beer Here's Kama Citra?

Peter Makholm Blogger

Jeg går på ølfestival for at prøve noget nyt som jeg ikke bare kan få i det lokale supermarked eller på stamølstedet. Derfor er der ellers meget gode øl som jeg går i en stor bue udenom. Jeg plejer at gå lidt forviret rundt, men når du nu spørger så vil jeg nok i hvert fald forsøge at nå følgende 5 øl, som jeg aldrig har smagt før:

Bøgedal (stand 4) plejer at være et besøg værd. De laver ofte noget interessant, uden at være ekstremt. I år tror jeg at jeg hopper på #292.

Stronzo (stand 7) er jeg ikke stødt på før og det lyder rigtig spænende. Da jeg er til ekstremøl vil jeg nok forsøge at smage 1000 EBC, men det ser alt sammen pokkers interessant ud. Hvis man gerne vil finde noget uden de store procenter, så prøv deres Hop Lunch.

På stand 24 servere de varm øl med flødeskum. Det plejer at være et hit hos min veninde. Traditionel er det Ultraprés, men i år sskulle man måske prøve den nye Chouffecoffe.

Flying Couch (stand 59) serverer en Paint it Black IPA. Jeg elsker humle, men der må godt være noget modspil hvilket jeg ikke altid jeg synes jeg får i de helt klasiske IPA'er (uanset hvor meget humle de hælder i).

Det bringer os lid videre til en belgisk IPA jeg smagte for nyligt, vist nok på den tatoverede. Den kunne jeg godt tænke mig at finde igen. Mit bedste bud er Det Belgiske Hus (stand 62). De har både en Blond IPA og en Tripple IPA. Jeg tror jeg vil satse på sidstnævnte: Troubadur Magma.

Derudover skal jeg både finde mig en røgøl og en dobbelt-IPA. Der har jeg ikke helt faste planer endnu.

... vi ses derude i morgen.

(Og jeg giver dig helt ret i at man skal holde sig fra det belgiske vildgærede sprøjt. Geuze, Lambic og selv med frugt er det udrikkeligt.)

ab ab

Min personlige "hitliste" på Ølfestival ser således ud:

7 Stronzo Cous (Imperial Stout)
7 Stronzo Urban Nectar
8 Ugly Duck Nelson Sauvin
21 One Pint Hoppy Cat (Del Borgo)
21 One Pint Jaipur (Thornbridge)
22 Det Lille Bryggeri Palisade Pale Ale
33 Hornbeer Grisk
33 Hornbeer Yakima Hop
37 Getränkeland Atlantik Ale (Störtebeker)
56 Amager Bryghus Sloth
59 Flying Couch Paint it Black
60 Beer Here Dead Cat
60 Beer Here Dark Hops

Jeg er glad for amerikansk/new zealandsk aromahumle og prøver at finde øl med relativt lavt ABV, om end det ikke er helt let at forene. Fanø Havgus og Mikkeller Drinkin' the Sun 2012 er dog gode eksempler på, at det kan lade sig gøre.

Rasmus Rask

Jeg er heller ikke til de eksperimenterende øl. I ved, de der er brygget på finsk lakrids, rucolasalat og brugte batterier og har en alkoholprocent på 27 procent og skal drikkes af armhulen på en russisk fribryder.

Ha ha ha ha :-D. Jeg købte engang en juleøl med nelliker, grantræer og jeg ved ikke hvad. Det var også lige lovligt eksperimenterende efter min smag.

Mikkeller Beer Geek Brunch Væsel må i øvrigt næsten være indbegrebet af eksperimenterende øl: "Denne imperial oatmeal stout er brygget med den vietnamesiske kaffesort Ca Pe Chon, som er en af verdens dyreste kaffesorter. Ca Pe Chon kaffen er lavet af afføringen fra væseldyr" (http://goo.gl/dTDdj).

På stand 24 servere de varm øl med flødeskum.

Jeg synes det smagte som Irish Coffee :-). Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det var så til gengæld den mindste IC jeg har fået.

Palle Due Larsen

Jeg smagte fornyligt Mikkeller Imperial Stout hhv. ulagret, lagret på hvidvinsfad og på whiskyfad. Det var en fantastisk oplevelse. Det kan anbefales at prøve at smage den samme øl lagret på forskellig vis. Jeg skal se, om jeg kan finde en af de andre i serien, den findes vist også på cognac- og romfade.

EDIT: Det ser slet ikke ud til, at Mikkeller er på Ølfestival i år. Jeg må prøve den en anden gang.

Jesper Jarlskov

Jeg har ikke lige fået planlagt min rute endnu, men jeg regner med at være at finde derude i morgen, så jeg har stadig i aften til at få set programmet igennem og prøve at danne mig et overblik. Ud fra de ting jeg har set indtil nu skulle der være nok at glæde sig til!

Jesper Stein Sandal Blogger

Jeg smagte fornyligt Mikkeller Imperial Stout hhv. ulagret, lagret på hvidvinsfad og på whiskyfad. Det var en fantastisk oplevelse. Det kan anbefales at prøve at smage den samme øl lagret på forskellig vis.


Ja, det er utroligt, hvad lidt træ kan gøre. Jeg har prøvet noget tilsvarende, men med vin lagret i henholdsvis ståltønder, nye egetræstønder og egetræstønder i forskellige aldre (og fra forskellige lande - der er forskel på franske, ungarske og amerikanske egetræer). Det er lige dele kemi og 'guts', der afgør smagen. :)

Christian Jul Jensen

Til de interesserede vil jeg lige slå et slag for Brewww - som er et arrangement for web og/eller øl-nørder der løber af stablen hver 3. måned næste gang den 25. maj.

Følg med på http://twitter.com/brewww eller på http://www.facebook.com/events/249760305113963/

Jeg skal selv i TAP1 i dag og til CBS i morgen

God weekend og festival(ler) til alle.

Jesper Stein Sandal Blogger

Hehe, jeg fik også ballade fra min kone for at skrevet det samme om vin. :)

Min pointe er, at øl og vin ikke smager godt sådan ud fra de basale fem smagsvarianter. Derimod stimulerer det de aromatiske smagssanser, og det er det, jeg mener med, at det smager interessant. Og det er nogle gange bedre end bare at smage godt. Man kunne også sige, at et stykke chokolade smager godt, men lakrids smager interessant. Different, but same, og nogen gange ikke. :)

Log ind eller Opret konto for at kommentere