Silicon Valley flytter til Washington

Den 5. august købte grundlæggeren og den nuværende CEO af Amazon.com, Jeff Bezos, den politisk ansete avis ’Washington Post’, som vi ikke mindst kender for Watergate-afsløringerne under Nixon-regeringen i 70’erne.

Mange har spurgt, hvad Bezos dog vil med en ’analog’ avis, og han har selv været meget fåmælt om sin erhvervelse. Set fra min stol kunne dette ’skaktræk’ imidlertid godt tolkes som et af flere tegn på, at ’tekno-lederne’ i Silicon Valley nu for alvor er begyndt at søge en mere direkte indflydelse på den politiske arena. Dette har der tidligere ikke været nogen særlig tradition for. Steve Jobs og Bill Gates har nok støttet diverse partier med økonomiske tilskud, men de har selv holdt sig ude af politik. Så sent som for et år siden lød det fra Apple-toppen, at virksomhedens mål er at producere de bedste produkter, ikke at løse USA’s problemer.

Men noget tyder på, at tænkningen hos folk som Bezos, Zuckerberg (Facebook) og Schmidt (Google) er anderledes. En tænkning, der får næring af, at den fortsatte ekspansion af deres virksomheder kræver afklaring af spørgsmål, som er særdeles komplekse – og netop politiske: Hvad er privat i en digitaliseret verden? Hvordan skal vores uddannelsessystem skrues sammen for at kunne understøtte den fortsatte digitalisering? Hvilke krav stiller det til arbejdsmarkedets struktur? Hvilke rettigheder og pligter har det enkelte individ i en digital verden?
Der er næppe tvivl om, at d’herrer tekno-ledere ser den eksisterende lovgivning og de herskende politiske beslutningsprocesser som snærende bånd. De tilgår nemlig de nævnte spørgsmål med den forforståelse, at deres virksomheders ’mission’ ikke bare er at give verden nye produkter men rent faktisk at gøre verden bedre og lykkeligere. Hos Facebook tror man selvfølgelig fuldt og fast på, at sociale netværk bringer menneskene tættere sammen og løser reelle problemer, mens der hos Google er en fundamental overbevisning om, at der findes an app til ethvert problem. Altså at teknologi i sig selv er godt og frigørende.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ove Larsen

De store IT- og Tech virksomheder har jo alle kontrakter med militæret - så det er måske også en af grundene til - at de ønsker at være i nærheden af "The BeltWay" - det områder rundt om Washington hvor alle de største virksomheder der har militær og regerings kontrakter har placeret sig. De kontrakter er måske også grunden til at mange af de store som Apple, Microsoft osv. osv. osv. (iflg. Snowden) totalt har svigtet deres kunder - og bla. udleveret forhåndsviden om sårbarheder til NSA - før de rettede fejlene hos alle os andre. Det bliver spændende at se hvordan de reagerer hvis resten af verden flytter væk fra de store US baserede virksomheder- og deres produkter eller services - for det er rigtigt mange penge det drejer sig om - og den frygt er begyndt at dukke op i medier.

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere