To sider teori, tre gange dagligt

En af de ting jeg altid glæder mig til ved konferencer, er hvis der er en boghandel tilstede.

Det er fint med nethandel når man mangler en eller anden bog, på samme måde som det er fint med søgemaskiner til at finde cadmiums smeltepunkt.

Men når man er vokset op med Lademanns leksikon, er man fra barnsben vænnet til at man på samme side som cadmiums smeltepunkt (321°C) lærer at Cabriolet oprindeligt var en let tohjulet enspændervogn med kaleche og at Cadbury, foruden chokolade var kendt for at være en mønsterarbejdsplads.

Uanset hvor meget Amazon prøver at prakke mig alle de andre bøger om et givet emne på, i parantes bemærket ofte bøger jeg netop valgte ikke at købe tidligere, så er der ikke noget der slår en tur langs en bogreol.

Bevares, det meste af IT literaturen nu om dage er noget skrammel i mine øjne og noget af den er på niveau med de managementbøger man finder i lufthavne ("Why Everything you know is wrong and the japanese are raping your wife!"), men ind imellem dukker der jo guld op.

F.eks vidste jeg ikke at der var kommet en 3 udgave af Numerical Recipes.

Den kan jeg godt anbefale til alle der kommer i nærheden af tal, de fleste af os har nok set 4. ordens Runge-Kutta integration, men hvordan var det nu lige med Lombs algoritme for aperiodisk samping ? 1200 sider med annoterede numeriske algoritmer. Lidt tør læsning, plottet er lidt tyndt, men et formidabelt godt opslagsværk.

Jeg fik også taget mig sammen til at købe Knuts vol 4 pamphletter om kombinatoriske metoder, det er ganske vidst ikke lige et kerneområde for mig men de måtte jo med i samlingen og de skal nok også blive læst i tidens fylde.

Jeg har nemlig et princip om at der skal fyldes ny viden på hele tiden, mindst to sider teori, tre gange dagligt,

Til gengæld er jeg ikke kræsen med hvad det er for teori, mit enmandsfirma kommer som bekendt overalt hvor annoncen læses og jeg holder mig ikke til IT området, det er ikke så lang tid siden jeg sad og læste om energitransport over HVDC.

Hvorfor er efteruddannelse i IT branchen egentlig så snæversporet når det kommer til stykket ? Det meste af det er værktøjsbrug, hvad enten det er vi(1) for begyndere eller en Minesweeper certifikation.

Jeg tror aldrig jeg har set et efteruddannelses kursus i Danmark der prøvede at få folk til at tænke over problemer de aldrig ellers ville have tænkt over.

En af mine mest værdsatte bøger i den sammenhæng er A.K Dewdney's "The Turing Omnibus" fra 1989, der i 61 kapitler kommer rundt i de underligste hjørner af computerverdenen.

Jeg kan ikke helt finde ud af om hans "The New Turing Omnibus" fra 1993 blot er en opdatering, eller 66 helt nye kapitler, men jeg tør godt anbefale den til studiekredsbrug: Find en håndfuld andre edb-folk og læs et kapitel per uge.

LIvet er for kort til endnu en "for dummies" bog.

phk

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Bevares, det meste af IT litteraturen nu om dage er noget skrammel i mine øjne

Science-fiction forfatteren Theodore Sturgeon blev engang i et interview spurgt om ikke, at det var rigtigt, at 90% af al science fiction var noget bras, hvortil han svarede: "Jo, men 90% af al litteratur er noget bras". Det er sidenhen blevet kendt som Sturgeons lov, og passer fint til IT-litteratur og managementbøger (en af de bedste af disse er stadig "Parkinson's Law" af C. Northcote Parkinson).

The Turing Omnibus er ganske rigtig god at blive klog af, og jeg kan bekræfte Poul-Hennings mistanke om, at "New" er en opdateret og udvidet udgave af den oprindelige og (desværre) ikke 66 nye kapitler.

 • 0
 • 0
#3 Flemming Sørensen

For første gang i årevis, har jeg købt papir bøger, og det var sjovt nok på OSD, hvor Polyteknisk Boghandel var at finde. Blandt den store mængde af (for mig) uinteressant literatur, fandt jeg et par titler jeg med sikkerhed ikke ville have lagt mærke til, selv hvis jeg havde kendt til deres online biks. Det er "Producing Open Source Software" og "The Open Source Alternative". De ser interessante ud, men pga. mangel på (fri)tid, er jeg kun kommet en fjerdedel igennem den første af dem, og har stadig ikke fået læst meget andet end bagsiden af den anden. Godt nok har jeg endnu ikke lært en masse nyt, men det skader jo heller ikke at få noget af det man allerede ved, bragt frem i bevistheden (og som sagt er jeg kun en fjerdedel igennem...), hvilket jo netop er en anden af de ting man kan bruge bøger til; Det er jo strengt taget ikke nødvendigt at man lærer noget nyt, hvis man så i stedet bliver mere bevist om det man har samlet op igennem tiden.

Jeg havde faktisk helt glemt hvor rart det kunne være, bare at sætte sig stille ned med en god bog...

 • 0
 • 0
#5 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg har læst den første og det er en suveræn bog. Forfatteren har selv været igang med open source mere intimt end mange af os andre og blandt andet på subversion teamet, hvis jeg ikke husker fejl. Bogen kan hentes fra http://producingoss.com/ men jeg læste den også i papirudgaven.

Den er specielt anbefalelsesværdig til dem der er involveret i Open Source projekter og mailinglister på internet. Blandt andet gengiver den PHKs indlæg om farven på cykelskure :-) Se http://www.bikeshed.org/ hvis du ikke ved hvad jeg taler om.

Jeg har for vane selv at købe et par bøger fra Polyteknisk hvert år på linuxforum, da jeg som PHK anbefaler også fylder nyt på motoren tit og ofte. Desværre holder jeg mig mest til faglitteratur indenfor datalogi og it-sikkerhed.

Jeg kan anbefale at man tvinger sig selv til at læse ca. en bog om måneden - for at undgå at de allesammen samler støv.

 • 0
 • 0
#6 Lars Fischer

...tilsæt kun vand (evt.(økologisk) cola).

Jeg så lige indholdsfortegnelsen igennem (amazon 'look inside' to the rescue), og det ser jo fint og lødigt ud. Rigtig mange gode og solide emner, som bør være med i ethvert datalogi bifag (men sikker ikke er de nu om dage) - og som bør glæde enhver med hang til computere og programmer og denslags.

Den smule af teksten om automat-teori jeg kunne se så osse fornuftig ud. Grund-ideen ligner lidt den gamle 'Datalogi og datamaskiner" af Goldschlager og Lister (http://www.williamdam.dk/diverse/datalogi_og_datamaskiner_1074319_da.html). Men Dewdney er på et noget højere niveau, ser det ud til - går væsentligt mere ned i teorien.

Det ser i det hele taget ud til at være en glimrende lejlighed til at få genopfrisket et par ting eller syv. Den ryger fluks på listen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere