Scratch - sjov programmering for vores børn

Bevæbnet med en Ubuntu 10.04 laptop med Scratch installeret tog min søn, hans veninde og jeg til Scratch-dag i lørdags. Det var sjovt og fortjener et blog-indlæg.
Anne-Sofie har blogget om denne Scratch-dag, hvor ca. 25 mødte op og fik introduktion af en veloplagt lærer på Rungsted skole. Efter kort tid gik nogle forældre og en masse 8-13 årige børn om bord i at programmere Scratch - og det var sjovt. Rundt om vores bord blev vi hurtigt bidt af det. Tanken med Scratch er, at man introduceres til programmering via "Drag-and-drop" af moduler. Man kan lave spil - primært 2D sprite-grafik - og det er nemt.

Via funktioner som "Gå", "Peg i retning", "Pause" kommer man hurtigt i gang. Vi lavede dog den "fejl" at kode for hurtigt, fremfor at forstå de gode mini-eksempler, som der lå fremme på skolen. Her kunne man se de enkelte grundklodser i aktion. Et eksempel er;

I denne kode-stump kan man flytte ens figur rundt med piletasterne.
Jeg har ikke endnu fundet dem på http://scratched.media.mit.edu men mon ikke en kvik læser kan hjælpe?

Hvis du har et barn mellem 8 og 12 år med interesse for computer, så prøv at lege med Scratch og derefter introducer dit barn for Scratch. Min søn fik kodet et sjovt lille fiskespil med forskellige levels på fem timer, og har kodet videre både i går og i dag. Det kan godt anbefales!

Tak til Anne-Sofie :-)

Her er lidt intro til Scratch:

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Tim Wentzlau

Det er muligt at uploade sine programmer til et fælles repository, så andre kan prøve og blive inspireret.

Den visuelle tilgang gør det muligt at få overblik over hvordan programmet virker. Det kan også ses, når man debugger sit program.

En cool feature er at man ganske let kan sende kommandoer mellem sine sprites. Har ofte savnet en lige så nem "message" metode i mine "professionelle" sprog.

Scratch har været mine børns indgang til programmering nu har de kastet sig over java her benytter de greenfoot (greenfoot.org). Python er også populær, fordi der ikke er så meget syntaks-snask

Scratch virker også i windows.

Tim

 • 0
 • 0
#6 Morten K. Thomsen

Lego's WeDo har samme modulopbyggede (klods-opbyggede?)tilgang og ligner Scratch temmelig meget. Med WeDo kan man dog med særlige sensor/aktuator-udstyrede legoklodser interagere med bilen/hunden/rumskibet/fortsæt selv.

Og så slår jeg lige endnu et slag for Phrogram, der er et kæmpe hit hos husstandens tiårige.

 • 0
 • 0
#7 Normann P. Nielsen

Ja, vi gik selv igang med Scratch søndag aften, mig og min søn på 11, jeg ærgede mig over at det var på øen det gik løs :-/ Men spændende program at bruge og rigtigt godt det er på dansk :-)

Min søn på 6 syntes også det er meget sjovt, specielt at man kan lave "customes" og let optage lyde selv.

 • 0
 • 0
#10 Kasper Grubbe

Vi bruger meget Scratch i foreningen UngeSpiludviklere som jeg er medlem af. Vi er fra tid til anden ude og undervise folkeskoler, ungdomsklubber, gymnasier og også lærerforeninger, i bl.a. Scratch.

Det er fantastisk at se ikke-programmører løse problemer på kreative og anderledes måder, som man måske ikke selv ville have tænkt på.

Det kan kun anbefales :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere