jens andersen bloghoved

SAP HANA redder julen …

Som beskrevet i det forrige afsnit af ”Et Juleeventyr” var BusinessObjects universer ikke svaret på hvorledes den anden ånd fra Dickens kan opstå i et traditionelt SAP ”univers”. Så hvad gjorde SAP så? De gjorde som de plejede – opfandt det selv.

Det næste store betydende barn som Hasso Platner fik var SAP HANA. Det paradigme skifte som SAP HANA står for gør, at data nu kan være tilgængelige for rapportering umiddelbart efter registreringen i et SAP kildesystem. Det gør at data opdateres næsten umiddelbart, og vi er tættere på den drøm som SAP oprindeligt havde om at stille et real-time applikationsmiljø til rådighed.

Så nu kan vi altså se, hvad der sker her og nu. Så må lykken da være gjort. Der er dog et aber dabei, idet datamodellen i SAP ERP stadig er lige uforståelig for en almindelig bruger af systemet. Det er svært at få brugbare data ud.

Men nu er der heldigvis en fælles far til SAP BW og SAP HANA, og deres far vil dem godt. Så vi har stadig brug for SAP BW for at kunne data anvendelige og gøre brugeren i stand til at se informationsværdien i dem. Men nu kan eksperten (læs chefcontrolleren) nemt tilføje yderligere oplysninger til den eksisterende datamodel og dermed hurtigt lave analyse på hvad der sker her og nu.

Men SAP HANA er ikke kun velegnet til at kigge på, hvad der sker her og nu med de administrative data. Selvom en realtids opdatering af debet og kredit for en chefcontroller er en pragtfuld julegave, så er det nok ikke det som i Dickens’ terminologi vil afskaffe fattigdommen. Der hvor det giver øget værdi er ved at kombinere operationelle data, som ofte ikke findes i et SAP miljø, med data fra SAP miljøet. Forestil jer, at vi f.eks. i en web-shop til engrosbranchen øjeblikkeligt kan beregne den kredit, der bedst afdækker den risiko, som en given kunde påfører os.

Ja, hvad nu hvis vi på basis af historiske oplysninger kan forudsige – her og nu – hvad der mest sandsynligt kommer til at ske i fremtiden. Hvad nu, hvis vi havde et system som det Hans Peter Luhn beskrev:

” In this paper, business is a collection of activities carried on for whatever purpose, be it science, technology, commerce, industry, law, government, defense, et cetera. The communication facility serving the conduct of a business (in the broad sense) may be referred to as an intelligence system. The notion of intelligence is also defined here, in a more general sense, as “the ability to apprehend the interrelationships of presented facts in such a way as to guide action towards a desired goal.”

Giver det dermed mening at kigge på, hvad der sker i øjeblikket? Wayne Eckerson fra TDWI har lavet en udmærket beskrivelse af forskellen på Dashboards, Cockpits og Scorecards. Et Dashboard viser hvad der sker her og nu, og giver information som der skal reageres på her og nu, hvorimod Cockpits og Scorecards giver anledning til at foretage velovervejede beslutninger. Med et Dashboard er der faste regler – du må kun køre 80 km/h, der skal være benzin på, en pære er sprunget osv. Alt sammen noget som fører til enkle handlinger. Ofte har vi brug for at kombinere her og nu viden med historik for at kunne forudsige fremtiden.

Den sidste og tredje ånd vil tage os ind i dette univers inden det kan blive jul i den gamle købmandsgård i Walldorf, og vi lever helt op til udsagnet fra Hans Peter Luhn.

Spøgelset nærmede sig langsomt, alvorligt og tavs. Da det kom tæt hen til ham, bøjede Scrooge knæ; for i selve luften, hvorigennem denne ånd bevægede sig, syntes den at udbrede skummelhed og hemmelighedsfuldhed.

Den var indhyllet i en kulsort klædning, der skjulte dens hoved, ansigt og legeme, så at man ikke så andet af den end en udstrakt hånd. Hvis denne ikke havde været, ville det have været vanskeligt at skelne dens skikkelse fra natten og adskille den fra det mørke, den var omgivet af.

Da den stod ved siden af ham, mærkede han, at den var høj og majestætisk, og at dens gådefulde væsen opfyldte ham med en højtidelig frygt. Mere vidste han ikke; for ånden hverken talte eller rørte sig.

"Står jeg overfor genfærdet af den kommende jul?" spurgte Scrooge.

Ånden svarede ikke, men pegede fremad med sin hånd.

"Du er i færd med at vise mig skyggerne af de ting, som endnu ikke er sket, men som vil ske i den tid, der ligger for os," vedblev Scrooge. "Er det ikke således, ånd?"

Så er det jo op til SAP om de også kan kigge ind i fremtiden. Måske kan SAP HANA sikre os at det bliver jul …

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere