jens andersen bloghoved

SAP er Business Intelligence - Business Intelligence er ikke SAP

Så er vi nået til dette års sidste afsnit af Juleeventyret. Hvor Business Intelligence møder SAP, og hvor idealismen møder kapitalismen. Ender det godt og ender det her? Det vil dette afsnit fokusere på.

Jeg vil dog først benytte lejligheden til at takke to betydningsfulde personer. Charles Dickens for inspirerende inspiration og Lars Hvidegaard for redaktionel grammatik. Sidst i dette afsnit er der desuden links til tidligere afsnit, hvis der skulle være et du har misset.

"Du er i færd med at vise mig skyggerne af de ting, som endnu ikke er sket, men som vil ske i den tid, der ligger for os," vedblev Scrooge. "Er det ikke således, ånd?"

Disse ord fra den tredje og sidste ånd sluttede jeg med sidst. Hvordan kan man være sikker på, at skyggerne af det som endnu ikke er sket vil ske i fremtiden? Det kan vi heller ikke! Men vi kan have en formodning om at det sker, og vi kan påvirke os selv og omgivelserne på en måde, der øger at sandsynligheden for det at virkeligt sker.

Det kaldes vist at opbygge en model. Vi gør os først nogle antagelser, ofte baseret på vores erfaringer. Vi foretager handlinger her og nu som gerne skulle føre til det ønskede resultat. Men vi når det ikke altid. Hvorfor? Jo, vores model var ikke god nok eller vores antagelser holdt ikke. På CBS blev jeg for mange år siden (ja, det hed Handelshøjskolen i København dengang) tudet ørene fulde af begrebet ”alt andet lige”. Da jeg læste til ingeniør lærte jeg, at forsøg skal gentages igen og igen for at give en evidens. Da jeg senere læste på SIMI mødte jeg Clayton Christensen, som belærte mig om disruptive innovation – evnen til se nye muligheder i eksisterende modeller som ændrer den verden, modellen beskriver.

Hvorfor nu alt det tågesnak. Jo, det nye ”sorte” inden for Business Intelligence er Predictive Analysis. Kort sagt data mining til forretningsbrugere. Ved hjælp af matematiske modeller, historiske tal og lidt tryllestøv (parametre) kan vi komme med et bud på fremtiden. Hvis vi ændrer på parametrene kan vi se fremtiden ændre sig. Vi kan med andre ord lege med, hvor skyggerne af de ting som endnu ikke er sket vil vise sig. Predictive Analysis kan dog brugt forkert, dvs. uden rette matematisk forståelse og uden forretningsindsigt, hurtigt blive til det rene humbug.

SAP har også set det. Med SAP HANA og Predictive Analysis har SAP sluttet ringen. Vi har historikken i SAP BW, her og nu data i SAP HANA og fremtiden i Predictive Analysis. Er vi dermed tæt på at leve op til definitionen fra Hans Peter Luhn? Svaret må blive ja. Vi skal dog huske på, at Hans også sagde, at BI kun kan guide os i mod et ønsket mål – ikke garantere dette.

Så ja, SAP er blevet Business Intelligence. SAP er i øjeblikket verdens suverænt største leverandør af BI med en komplet løsning, som dækker Hans Peter Luhns definition. SAP er siden sin grundlæggelse gået i mod strømmen og har bevæget sig fra forretningsapplikationer til at være en førende som teknologileverandør. Der er ingen tvivl om BI også er løftestangen for SAP indenfor deres andre primære fokusområder i disse år. Databaser – SAP har erklæret, at i 2015 er SAP verdens næststørste database leverandør. Mobility – opkøbet af Sybase vidner om et stort commitment på dette område. Cloud – SAP har annonceret sin egen PaaS, har opkøbt Succesfactors som et bud på Saas og har endeligt indgået et tæt samarbejde med Amazon.

Nu hævder jeg, at SAP er Business Intelligence – men Business Intelligence er (gudsklov) ikke SAP. Der vil i de kommende år stadig være og komme mange nye leverandører til. Men SAP er lige nu den eneste, som helhjertet kan glæde alle Dickens tre ånder.

"Fremtidens genfærd," udbrød han, "jeg frygter dig mere end nogen anden ånd, jeg har set. Men da jeg ved, at det er din hensigt at gavne mig, og da jeg håber at opleve at blive et andet menneske, end jeg har været, er jeg rede til at gøre dig selskab, og gør det med et taknemmeligt hjerte. Vil du ikke tale til mig?"

Det svarede ikke. Hånden pegede lige frem foran dem.

"Vis vej!" sagde Scrooge. "Vis vej! Natten svinder hurtigt, og jeg ved, at det er en kostbar tid for mig. Vis vej, ånd !"

Hermed vil dette års juleeventyr ende. Moralen skulle gerne være, at kun ved at kende fortiden og have en ide om fremtiden kan vi handle i nutiden og dermed præge fremtiden på basis af vores erfaringer.

Du kan fastholde SAP som dit bogholderisystem eller anvende det til at træffe valg baserede på fakta. Hvor SAP selv er på vej hen vender jeg tilbage med i et nytårsfortsæt fra SAP Danmark. Men SAP og Business Intelligence har nu et skæbnefællesskab som bliver spændende at følge. Jul efter jul.

"Jeg vil leve i fortiden, nutiden og fremtiden!" gentog Scrooge, idet han kravlede ud af sengen. "Alle tre ånder skal virke i mig. Oh, Jacob Marley! Himlen og juletiden være lovet for dette! Jeg siger det på mine knæ, gamle Jacob, på mine knæ!"

Med mit ønske om en god jul og godt nytår til jer alle.

Jens

Ps. Hvis du har glemt et afsnit her listen over links til hele historien:

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere