Sanders stupide it-spin

Årets "måling af danskernes kunnen bag tastaturet" er ankommet. Hold da op hvor er det ligegyldig læsning. Og du kan skam selv teste din viden

Videnskabsminister Helge Sander er afsenderen bag en aktuel pressemeddelelse, der jublende kan fortælle om danskernes brug af og viden om it - vi bliver bare bedre og bedre.

"Over halvdelen af Danmarks befolkning har gode eller meget gode it-færdigheder. Det viser den nye it-barometermåling, der hvert år måler danskernes kunnen bag tastaturet." Sådan skriver ministerens loyale spinassistenter i pressemeddelelsen.

Derefter er der jo sådan set bare, at gå ind og tage testen selv.
www.it-borger.dk/it-barometer. Og hold da op for en tynd omgang - det hele handler jo om hvordan vi selv opfatter vores it-kompetencer. Jeg kan gratulere mig selv med, at jeg tilhører den højest oplyste tredjedel af danskerne. Men som sagt, det handler udelukkende om min selvforståelse.

Jeg vælger nemlig selv, at jeg har "stor viden" om installation af digital signatur og det samme gælder eksempelvis for mine færdigheder udi at kunne tilføje en fil, når jeg afsende e-post.

Selve pressemeddelelsen slutter af med en regulær cliffhanger:

"Vi skal have flest mulige med på vognen. Derfor er det essentielt, at vi har de rette tilbud klar til den enkelte borger. Jeg vil derfor i dag sammen med DI, Dansk Metal, HK/Privat og 3F lancere en række konkrete initiativer og nye samarbejder, der skal fremme danskernes it-færdigheder, siger Helge Sander."

Ja, den statslige strategi er jo en fattig ambition om at opnå rationaliseringsgevinster gennem digitalisering.

Nu vil jeg så leve i åndeløs spænding og følge interesseret med, når Sanders vogntog materialiserer sig. Og borgernes digitale lyksaligheder bliver realiseret - i denne omgang med legitimeringspartnere af imponerende bredt tilsnit.

Er du også spændt?

/kurt

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Frandsen

Yikes! Jeg er på kun niveau 2. Og jeg tager endda ud og optræder med mine færdigheder.

Hvis nu "Erfaring med at indtaste oplysninger til det offentlige" blev skiftet ud med "Erfaring med at udvikle systemer, som det offentliges medarbejdere kan indtaste oplysninger i" ville jeg måske ligge lidt lunere i svinget ...

Kan man være fræk og konkludere at testen ikke er for IT folk, men derimod blot for den "almindelige" dansker :)

Du er måske inde på noget der ...

 • 0
 • 0
#5 Philip Grove

Kan man være fræk og konkludere at testen ikke er for IT folk, men derimod blot for den "almindelige" dansker :)

Det tror jeg ikke er langt fra virkeligheden, og tester ting der ikke altid er lige relevante. Jeg havnede på niveau 2 på trods af at jeg til dagligt arbejder som programmør/systemudvikler. Måske er der også en tendens til at IT folk har sværere ved at tage en sådan test seriøst og derfor scorer lavere

Gad vide hvor Helge Sander selv havner? Han burde tvinges til at tage testen og offentliggøre resultatet.

 • 0
 • 0
#9 Kurt Westh Nielsen Blogger

Hvordan er din erfaring med selv at åbne programmer på computeren?

Helt klart også mit favoritspørgsmål - og så har jeg glædet mig over bonus-tingen, som besvarelserne udløser hos os level3-brugere: En guide til at lave sine egne Powerpoints - det sgu' bår lækkert!

/kurt

 • 0
 • 0
#11 Michael Degn

Hehe, ja det må man sige. Var faktisk nervøs for at jeg ville dumpe fordi jeg ikke bruger antivirus, digital signatur og offentlige hjemmesider - men endte alligevel i gruppe 3.

Gad også godt se niveauet for den gode Sander. Han trækker ganske enkelt niveauet helt ned.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Stein Sandal

Jeg synes, det er en langt vigtigere pointe, at andelen af borgere på niveau 0 er uændret fra 2008 til 2009 (19%). Og at 41% har svage eller slet ingen it-færdigheder mod 39% i 2008!

Mit favoritspørgsmål er "Hvordan er din erfaring med at anvende et program på en cd-rom?" - i 1999: Stor erfaring. I 2009: En-hvad-for-en-rom? Det minder mig om dengang, hvor alting var hypermoderne, bare det var "multimedie" og udkom på en cd-rom. Det virker lidt tidligt at bringe den slags retro frem igen, men på den anden side, så er neonfarver in igen.

Jeg kan også godt lide "Hvordan er din erfaring med selv at oprette en e-mail adresse?". Hvis man svarer "stor erfaring" til det spørgsmål, så er man enten it-medarbejder eller har for mange e-mailadresser.

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Hvor meget erfaring kræves, for at kunne sætte kryds i "meget erfaring" ved indstallation af digital signatur. Er det indstallation på windows 98 (først konverteres til .p12 fil), eller er det at kunne på XP?

Ialt, nåede jeg niveau 2. Heldigvis, kunne jeg her hente et par gode råd til dig på niveau 2. Som forsøg, blev valgt "sådan opretter du og anvender digital signatur"... Og følgende dukkede op:

Fejl på sitetDet opstod en fejl. Fejlen var:

Fejltype 404 Fejlmeddelelse

 • 0
 • 0
#16 Lasse Makholm

Det virker som om man kan tage testen så mange gange man vil...

Hmm...

Gad vide om...

url=$(printf "%s%s" "http://www" ".it-borger.dk/it-barometer/barometer_result_page?" ; for i in $(seq 1 37); do echo -n "q$i=4&"; done ; echo "cp=4&lp=4&action=N%C3%A6ste") while true ; do wget "$url" ; done

Og så en lige en lang kop kaffe...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere