Særbehandling til mændene i it-branchen

En af mine (mandlige) kammerater beskyldte mig for at kønsdiskriminere, da jeg i dag fortalte, at jeg gerne vil fremme sammenholdet mellem it-kvinder og gøre noget særligt for dette truede fænomen. Og det er jo rigtigt. Jeg ville undre mig, hvis jeg kom forbi et community kun for mændene i it, men jeg har intet problem med at starte en facebookgruppe kun for it-kvinder, holde it-kvindemiddage og it-camp for piger.

Og det er ikke kun mig. Jeg har lige modtaget en invitation til en gratis frokost betalt af datalogisk institut og kun for kvinderne på instituttet. Et par veninder fik betalt en tur til USA til en it-konference kun for kvinder og vi er en del der har været til charmeoffensiv med Google på en af Århus' bedste restauranter - kun for kvinder.

Men er det et problem? Man kunne måske argumentere for, at der er både fordele og ulemper ved at være en del af et meget synligt mindretal, og at det er ok at der er fordele til at opveje ulemperne. Men det kunne også gælde fodboldspillere i it, rødhårede i it, bornholmere i it eller andre der skiller sig ud fra mængden, som et mindretal.

Hvad siger kvinderne - er I trætte af den konstante opmærksomhed og særbehandling' Har I oplevet at særbehandlingen giver bitterhed/misundelighed fra kollegaer og venner' Eller er det udelukkende noget godt at man gør noget for de få kvinder?

Hvad siger mændene' Er det ok at gøre noget for det specielle mindretal, som er it-kvinder' Skal der også være særbehandling til mændene i it-branchen?

Hvilket problemer giver det generelt at skelne mellem it-folk efter køn' Er det er reelt problem' Giver du selv særbehandling baseret på køn?

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Riis

jeg er personligt ligeglad , men den mængde af støj der kommer hvis man laver et "mande" only setup vil være sjov at følge for det vil ikke blive modtaget med samme "nej hvor er det en god ide" som det modsatte.

der mangler folk de fleste stedet om det er en fugl eller fisk der bliver ansat er ligegyldigt hvis folk er kan deres arbejde.

Jeg tror dog jo mere man gør opmærksom på det er helt forfærteligt der ingen kvinder er jo færre kommer der til branchen.

 • 0
 • 0
#2 Anonym

Hvorfor skulle der være noget galt i at have en gruppe udelukkende for kvinder? Hvorfor skulle der være noget galt i at have det udelukkende for mænd? Det kan der nu være ret mange grunde til at der er noget galt i. Når en gruppe udses til at få ekstra resurser eller rettigheder på bekostning af andre og den eneste begrundelse ligger i køn, så er der så afgjort noget galt. Om det så er kvinder eller mænd der får noget ekstra er ligegyldigt. Til gengæld er det svært at se noget problematisk i at enkeltpersoner prøver at stable et netværk på benene, der kun inkluderer et køn: at kritisere det moralsk ville være det samme som at sige til folk, at de nødvendigvis skal have venner fra alle samfundslag, af alle farver, osv. Det er der næppe nogen der vil påtvinge andre.

Jeg har dog lettere svært ved at se formålet ved det. Har kvinder virkelig så meget brug for et netværk af kvinder i IT-branchen? Er det død og pine nødvendigt at have forbindelser til andre kvinder men ikke nødvendigt at have forbindelser til mænd? Er det ikke nærmere nødvendigt at have et netværk slet og ret? Eller er der noget ekstra-positivt ved et netværk af kvinder i IT? Jeg må indrømme, at hvis nogen lavede en IT-klub udelukkende for mænd, så ville jeg ikke gide være med: hvad skulle jeg dog bruge det til, endnu en klub med arbitrære grænser for hvem man må snakke med. Fra de andre steder jeg har været igennem denne diskussion har holdningen generelt været (fra kvindernes side) at den positive særbehandling snarere er et problem end noget positivt: ikke nok med at der ikke er mange kvinder repræsenteret, de er også nødt til at have hjælp og ekstra resurser for overhovedet at kunne klare sig. Det er et billede de fleste der befinder sig i en sådan situation helst vil være foruden.

Personligt finder jeg meget sjældent at der er grund til positiv særbehandling. At der ikke er mange kvinder i IT-branchen er ikke nogen grund til fra offentlig side at gøre noget for at få flere kvinder til. Samme argument kan bruges til at hævde at vi bør sende flere mennesker til månen, da der ikke er specielt mange repræsenteret på den. Men som nævnt, enkeltpersoner er helt frie til at bestemme hvem de vil hænge ud med.

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

Hvis nu man brugte de samme ressourcer på at mænd skal lokkes ind i IT-branchen som man bruger på kvinderne kunne det være at den led lidt mindre under så stærk underbemanding (ordspil ikke tiltænkt) som den gør. På den anden side er det ikke ligefrem fordi der mangler goder i branchen. Og jeg kan da godt unde pigerne en klub, hvis det betyder at jeg ikke udelukkende skal arbejde med mænd for fremtiden.

På den anden side... Er det virkeligt rejser til USA som får en kvinde til at vie sit liv til IT? Bliver det lettere at sidde foran en skærm og programmere hele dagen, hvis hun stadigvæk kan have kontakt til andre piger i samme branche? Eller er det af samme grund som os fyre, at de bare brænder for stoffet?

Bliver der i øvrigt gjort det samme i kvindedominerede fag?

 • 0
 • 0
#4 Thomas Hansen

Ærlig talt, så er jeg ikke helt tryg ved det.. Laver nogen en gruppe for kvinder så er der mange der ikke kan få armene ned. Men for mænd, så er fanden løs.

Jeg frygter lidt for mænds 'kønsstolthed'. Det er ikke noget problem for kvinder at stå sammen og lave kvindeklubber og være solidariske, men hvis man er en mand, så skal man helst ikke skilte med det. Jeg håber bare at billedet er modsat i kvinde dominerede miljøer.

Og jeg skal indrømme at jeg oftest lukker lidt af for diskussioner om kønsfordelingen i IT branchen. Mønsteret har en tendens til at være at en pointerer uligevægten, og understreger at kvinder kan tilføje noget til branchen som mænd ikke kan, og senere i diskussionen er der næsten med garanti en der slår hårdt ned på enhvert udsagn om at der måske er nogen kønsforskelle, og understreger at den eneste forskel imellem mænd og kvinder er udstyret mellem benene og ca. en halv meter længere oppe..

Og så giver man bare op over for argumentationen, for enten er der ingen forskelle imellem mænd og kvinder, og så svært at se hvad det er kvinder specielt skulle bidrage med, eller 'kvinde targetet' måde at ændre det på. Eller også er der en forskel, og man må se i øjnene at der nok bliver ved med at være en forskel.

Helst så jeg naturligvis en ligelig fordeling, men jeg kan acceptere lidt positiv særbehandling. Men hvis kvinder generelt bare ikke er interesseret i IT, hvorfor skal jeg komme og fortælle dem at en hvis procentdel af dem altså skal?

 • 0
 • 0
#5 Anne-Sofie Nielsen

Er jeg træt af den "konstante opmærksomhed og særbehandling"? Nej, så slemt er det vist heller ikke! Jeg synes på ingen måde, at det er noget, man bemærker i hverdagen på arbejdspladsen. Man bliver selvfølgelig lagt mere mærke til i større forsamlinger, hvor 90% er mænd, og man kan godt mærke, at medierne og diverse få-flere-unge-(evt. kvinder)-i-it-branchen-kampagner nogle gange er MEGET glade for at få unge kvinder i front.

Jeg tror, det er vigtigt ikke at trække sig for meget ind i sine "kvindeklubber" på universitetet mv.; det skal i hvert fald ikke være noget, der erstatter, at man også former venskaber og netværk på tværs af køn. Men som supplement er det sikkert udmærket.

I it-branchen er vi heldigvis gode til at respektere hinanden på baggrund af talent og faglighed - lad os holde fast i det og ikke have for travlt med at inddele hinanden i kasser og kvoter på baggrund af andre kriterier.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

med særbehandling? Det er vel ligegyldigt hvilket køn man har, bare man er god til sit arbejde...

Jeg har lidt svært ved at forklare hvad jeg mener, men egentlig synes jeg det er mærkeligt at vi (nogle af os) skulle have behov for særbehandling og kvindeklubber. Det er måske bare mig - I andre skal selvfølgelig have lov til at organisere jer, som I har lyst til :-)

Bortset fra det er jeg helt enig med Anne-Sofie: Det er da ikke noget man bemærker til hverdag. Heller ikke selv om jeg er den eneste kvindelige udvikler på min arbejdsplads.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

Anne-Sofie,

Jeg foretrækker absolut at arbejde i miljøer, hvor kønsfordelingen er bedre end 90% mænd og 10% kvinder (eller omvendt), for det er min erfaring, at tonen kan blive lidt trættende, hvis der er for mange mænd - tænk blot på dengang, da vi startede på DTU i 1996/1997.

Men når det så er sagt, så er jeg imod "positiv særbehandling" af kvinder i vores branche. Positiv særbehandling er glimrende for svage grupper som indvandrere, seniorer (det muselmalede guld) og andre, men kvinder er sgu ikke en svag gruppe, der behøver hjælp - de skal bare indse, at vores branche ikke (udelukkende) er folk i forvaskede Tux-trøjer fra Linuxforum 1998 eller "sjove" t-shirts fra CaféExpress med teksten "I read your email" eller BSOD-skærme.

Naturligvis skal man overveje publikum, når man søger folk, og hvis kvinder ikke bider på annoncer med tekst som "har du kompileret kernen på din Debian i dag?", så må man jo overveje om man kunne spille på andre tangenter. Men desideret at forsøge at gøre vores branche mere "spiselig" for kvinder er imo ikke en god idé.

... og tænk lige på, at hvis vores branche nu bliver overrendt af flere kvindelige arbejdstagere ... hvordan skal vi så kunne oppebære den uhyrlige løn vores branche er kendt for?

;o)

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Jeg synes lidt at holdningen om at enhver 'gøren forskel på kønnene' er diskriminerende er en misforståelse af ligestillingen. At vi skal have ligestilling betyder ikke at vi skal ignorere kønsbegrebet.

Jeg er modstander af positiv særbehandling når det gælder ansættelser og tillidsposter. Man må da få en dårlig smag i munden af at enten vide eller bare mistænke at man har fået en stilling uden at være den mest kvalificerede?

Der er visse egenskaber der er typisk kvindlige og visse egenskaber der er typisk mandlige. Og nogle egenskaber har svært ved at "blomstre" vedsiden af de modsatrettede, derfor finder jeg det fornuftigt at have interessegrupper for disse recessive egenskaber. At have kønsopdeling er måske ikke den perfekte løsning, men ofte den mest praktiske.

Dette er ikke alene et kønsspørgsmål. Noget tilsvarende kan være aldersbestemt. I visse irc-kanaler observeret jeg et split mellem typisk unge og typisk ældre deltagere og hvis der kommer en for stor overvægt af de typisk unge, så forsvinder de ældre ganske langsomt.

 • 0
 • 0
#9 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Men forholdene er jo ikke ens for mænd og kvinder i branchen. Den lave kvindelige frekvens betyder, at de ikke bliver modtaget under samme forhold som mand - ikke mindst i de tunge nørd-teams, hvor sexliv er noget, man forbinder med Bittorrent. Det er langt fra alle hardcore geeks, der er egnet til at have med det modsatte køn at gøre; der er en masse IT-opgaver, som er en genvej til at pakke sig ind. Om det med at samle sig i minoritetsgrupperne: Det ville heller ikke være så mærkeligt, hvis der var en klub for mænd, der havde besluttet sig til at arbejde som pædagoger i daginstitutioner, eller mandlige jordemødre. Man vil trods alt gerne en gang imellem synkronisere med nogle grupper, som man har et andet fællesskab med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere