Sådan slipper HTML5 content fri

HTML5 er fra flere sider blevet kørt i stilling som sproget, der skal befri indholdet for brugerne og lette udviklernes arbejde. Ikke mindst lever den åbne kode højt på sit potentiale til at udfordre native apps og skabe et reelt alternativ til App Store.
Men hvis sproget har vinger, hvad får så HTML5 til at flyve som en fri fugl over internettet? Det kan disse fem trends måske give et bud på.

1. Minus monopol

Meget har været skrevet om Apples jerngreb om iOS’ apps. Med HTML5 er der for første gang kommet et åbent alternativ på banen, der kan levere indhold direkte til brugeren uden om App Store på tværs af enheder. Den browserbaserede HTML5-app giver modsat native apps indholdsudbyderen mulighed for at fastholde ejerskabet, fordi Apple ikke kan begrænse og censurere det indhold, brugerne surfer forbi i deres browser.
Ligeledes spår TechCrunch, at flere browserudbydere i fremtiden vil hoste en app-platform lig App Store og dermed udfordre Apples lukkede økosystem. Google Chrome har allerede gjort det, og Opera fulgte trop for nyligt. Jeg er slet ikke i tvivl om, at udviklingen mod flere distributionsmuligheder for HTML5-baserede apps, vil øge udviklernes incitament for at slå sig løs på det nye sprog.

2. Ikke kun for kodehoveder

Til forskel fra dengang HTML5 var mere hype end realitet, har sproget i den grad fået et boost inden for det seneste år. Microsofts Internet Explorer har for nyligt investeret massivt i at forbedre sin HTML5-ydeevne betragteligt, så browserens ry som internettets dinosaur er på hastig retur, og IE står nu som frontløberen i udviklingen mod friere indhold. Dertil kommer, at HTML5 effektivt møver sig ind på ikke-kodehajer: Amerikanske Wix.com, der er en førende udbyder af bruger-genererede websites, tilbyder nu brugerne at oprettet websites i HTML5 på en måde, der ikke kræver det fjerneste kendskab til kodning.

3. Interaktive features

De syntaktiske muligheder i HTML5 har efterhånden manifesteret sig som sorte tal på flere virksomheders bundlinje. For websites i HTML5 har dokumenteret potentiale til at øge page views og fastholde de besøgende. Nye data viser, at webshops efter at have integreret HTML5-specifikke features som f.eks. interaktivt fotogalleri og GPS har forøget deres pageviews med 11 procent og sænket deres bounce rate med 15 procent. Det er tal, der er til at tage og føle på.

4. Forbedret offline-oplevelse

De fleste kender til fornemmelsen af træge web-apps. Den oplevelse forbedres i fremtiden, hvor muligheden for offline-brug øges. Her forbedrer en offline applikationscache HTML5-appens brugervenlighed og responstid, og med en lokal database undgår app´en at skulle køre retur til serveren, hvilket giver en hurtigere responstid.

På trods af, at ovenstående trends understreger HTML5’s helt indlysende fordele, er det vigtigt at beholde den pragmatiske tilgang, så sprogets potentiale ikke drukner i ukritisk skamros. For skyklapper har sjældent klædt nogen, særligt når der er tale om noget, der i den grad er blevet hypet som internettets nye og skinnende objekt. HTML5 er langt fra færdigudviklet, og det sætter sine klare begrænsninger trods høje ambitioner og begejstrede udviklere. Designmæssigt kommer vi ikke op på siden af Flash, og sikkerhedsmæssigt vil det nok kræve en holdningsændring hos mange brugere at skulle downloade apps direkte fra nettet uden App Stores malware-sikkerhed.

Der ligger uden tvivl en udfordring i at få HTML5 integreret perfekt på nettet. Men jeg tror på, at en grundig afdækning af sprogets muligheder og begrænsninger er et stort skridt på vejen. Det er udviklere verden over heldigvis allerede i gang med. Og det ændrer altså ikke ved, at HTML5 allerede er godt i gang med at forløse sit potentiale som den frie fugl i cyberspace.

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Fini Alring

@Lars: Faktisk er HTML5 en lidt anderledes fætter.. Da HTML5 standarden også omfatter en række DOM & Web Application API'er såsom Canvas, Web Workers og Web Storage. Men typisk også bruges som et samlet begreb for HTML+CSS3+JS samt alle andre nyere features som en browser supporter (WebGL osv.. som f.eks intet har med HTML5 at gøre).

@Søren: På engelsk omtales det ofte som et sprog qua dets navn, men det er snarere et dokumentformat end et sprog, selvom det ender på ML (Markup Language), men det har historiske årsager relateret til SGML standarden fra 80'erne.

 • 1
 • 2
#7 Frederik Dam Sunne

Jeg forstår ikke blogindlæggets pointe. Da iPhonen kom i 2007, var der intet SDK endnu (såvidt jeg husker), så der var kun web apps det første lille år, så hvad er det nye?

Og hvorfor er HTML5 det første alternativ til give brugerne indhold uden om App store? Hvad med alle de milliarder af hjemmesider, som iPhone brugerne tilgår dagligt? De hjemmesider, skal da ikke blåstemples af App Store? Og de kan da sagtens være formatteret i HTML4 og ikke kun i HTML5? - og HTML4 er da lige så åbent som HTML5?

Hilsen,

Frederik

 • 8
 • 0
#10 Morten Jensen

Ja der er jo bare desværre ikke enig om video-tagget.. og jeg har arbejdet et godt stykke tid på at finde en løsning i html5, så jeg kan lave video-streaming .. men det ser ikke for nu ud som om det er muligt ?

Det tror jeg desværre du har ret i.. og det er for mig den helt store killer-feature: en åben implementering af videostreaming, der kan overflødiggøre plugins. Gid der skete noget positivt på den front :)?

 • 0
 • 0
#11 Frederik Dam Sunne

@Benni - mht. HTML5 video-tagget er der sket det glædelige, at alle browsere kan eller kommer til at spille H.264/AAC - Chrome har ikke trukket understøttelse tilbage, som de ellers proklamerede og Firefox har vist meldt sig under fanen.

Mht. streaming - hvis du kan klare dig med progressiv streaming eller pseudo streaming, så virker det egentlig nu (med fallback til Flash), men hvis du leder efter en egentlig streaming protokol for at lave content protection, så nej.

En anden ting som jeg synes folk overser er, at afvikling af H.264 native i browseren ikke er GPU understøttet, så performance er ringe, hvilket jeg synes er et stort problem.

Jeg har lavet en lille simpel HTML5 videovisning med afspilleren Projekktor: http://www.projekktor.com/ Med Fallback til Flash - som virker sådan nogenlunde, vurdér selv

Hilsen,

Frederik

 • 0
 • 0
#12 Mads Vanggaard

Selvfølgelig skal der refereres til at Apple er onde og IE er frontløber i forhold til at gøre ting åbne fra en person som arbejder med og leverer løsninger på Microsoft teknologier til daglig. Det er som sådan ikke så interessant - det er blot med til at gøre kommunikationen mudret...

Det interessante er at HTML5 er blevet kastet op som det der giver den rigtige front end til verden - og det er for det meste rigtigt - men jeg synes man skulle inkludere javascript i det billede. Vi har ikke været her, hvor vi er i dag, hvis det ikke havde været for Google's optimeringer af V8 mv. og deraf konkurrence til de andre. Det er interessant om nye sprog/formater eller hvad man nu vil kalde til kan give HTML konkurrence - noget af det som Google har gang i på den front er interessant at følge.

 • 4
 • 0
#15 Daniel Udsen

HTML5 er lidt i hype fasen hvor ingen rigtigt har en specielt klart teknisk definition ud over at det har afgøre med ECMAscript, DOM og html, og der ikke er nok kode ude i virkeligheden til at vi rigtigt har et overblik over hvilke svagheder det har, lidt ligesom flash, silverligt eller javaFX for et årti siden.

Problemet er at hvor vi ved at passiv dokument markup kan implementeres sikkert og platform neutralt, vil et runtime bygget oven på browserne sandsynligvis lide af samme svagheder som tidligere platforms neutrale runtime miljøer, på trods af at folk hyper HTML5 som garenteret sikkert og platformneutralt.

 • 0
 • 0
#16 Palle Simonsen

HTML5 er lidt i hype fasen hvor ingen rigtigt har en specielt klart teknisk definition ud over at det har afgøre med ECMAscript, DOM og html, og der ikke er nok kode ude i virkeligheden til at vi rigtigt har et overblik over hvilke svagheder det har, lidt ligesom flash, silverligt eller javaFX for et årti siden.

Ikke desto mindre er der næsten enighed blandt de betydende leverandører om standarderne, der findes forskellige ganske brugbare frameworks derude og ikke mindst en række applikationer både på workstation og mobile browsere som er ganske godt performende og ganske nyttige.

Silverlight er irrelevant på andet end nogle IE sider bl.a. Netflix. Java i browseren har været død længe - pånær i NemID, men flash er der stadig - bl.a. pga. performance og kritisk udviklermasse. Jeg mangler stadig at møde en kunde, der beder om JavaFX.

Jeg holder mine penge på HTML5.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere