georg strøm bloghoved

Sådan kan du få mere tålmodige brugere

For nogle dage siden skulle jeg installere et nyt styresystem. Det er en proces som tager over en time, så når statusbjælken har kysset farvel til kanten og bevæget sig et stykke, er det umuligt at se om den fortsat bevæger sig.

Nogle designere vælger at angive, hvor lang tid de regner med at der er igen. Problemet er, at angivelserne ofte er vildt afvigende, uanset om de er baseret på en eller anden form for gennemsnit, eller på målinger af hvor hurtigt processen hidtil har kørt.

Andre designere vælger at implementere et lille ur eller roterende hjul, som skal vise at der foregår noget. Problemet er, at det godt kan blive ved at køre rundt, selvom selve aktiviteten er gået i stå. Her bør den fornuftige designer inkludere en en funktion som viser hvis processen faktisk er gået i stå.

Men tilbage til min bjælke, hvor det var nærmest umuligt at se bevægelsen, selv med et forstørrelsesglas. Efter noget tid satte jeg en af de der halvklæbende gule lapper fast et par millimeter foran kanten af bjælken, og kunne så se afstanden langsomt blev mindre.

Det gav mig ideen til en bedre løsning. Sæt nogle skrå striber bag bjælken, så man kan se den bevæger sig, selvom det går langsomt. Skrå striber er bedre end lodrette, da de gør det muligt at se selv meget små forandringer.

Eller endnu bedre, lad bjælken rulle tilbage så den afslører mere og mere, og put et landskab i baggrunden med nogle klare figurer, så der er noget at se på, og så det er let at huske hvor langt bjælken var nået, sidst man kiggede: "Sidst jeg kiggede havde bjælken lige passeret drengen som spillede bold".

Eller ... Der er mange andre muligheder.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Det store problem er dog efter mine erfaringer, at udviklerne sjældent har nogen ide om, hvor lang tid noget tager. Nogle bruger antallet af filer som målestok, andre antallet af bytes. I dag, hvor en installation af [&dit_program] ofte tager skyen i anvendelse, er der stor forskel på, hvor længe brugeren skal kigge facineret på noget, som næsten ikke flytter sig.

 • 1
 • 0
#3 Peter Müller

Ingen gider at sidde og glo på en progress bar alligevel, uanset hvor pæn eller informativ den er.

Giv folk et lille spil at spille, lav en udvikling i spillet baseret på hvor tæt installationen er på at være færdig.

Eller bare kom med et sundt minimumsestimat og sig til folk at de skulle tage og rejse sig og, svinge lidt med armene og brygge en frisk kop kaffe. Så er tiden alligevel bedre brugt.

 • 2
 • 0
#4 Jens Larsen

Jeg fortrækker helt klart en konsol, hvor den skriver hvad den har gang i og hvor langt den pågælende process er i procenter. Så kan man nemt se om den rent faktisk arbejder eller er gået fuldstændig i står.

 • 2
 • 0
#5 Jette Hartmann

Muliugvis enig - men.... Hvor tit har "man" ikke lige lavet noget andet end at glo på en maskine der er igang med inst. - kommer retur og ser at der liiiiige var et punkt hvor man skulle trykke "ja/nej/fortsæt/OK" eller hvad de nu beder om....... TRÆLS

 • 2
 • 0
#6 Søren Pilgård

"Muliugvis enig - men.... Hvor tit har "man" ikke lige lavet noget andet end at glo på en maskine der er igang med inst. - kommer retur og ser at der liiiiige var et punkt hvor man skulle trykke "ja/nej/fortsæt/OK" eller hvad de nu beder om....... TRÆLS"

Var det så ikke dér man skulle sætte ind i stedet for at ændre udseendet af en bjælke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere