Så skal der laves mockups!

Jeg faldt lige over et nyttigt værktøj, som jeg gerne vil dele med jer derude i tilfælde af, at I også en gang imellem har brug for at lave mockups / paper prototypes: Må jeg introducere Pencil, et gratis, open-source værktøj - imponerende implementeret som en Firefox plugin.

Illustration: Anne-Sofie Nielsen

Der er lidt forskellige skoler indenfor det at lave mockups. Mange sværger til at lade mockup'en have et bevidst grimt, skitseagtigt udtryk for at dem, man viser den til ikke skal forledes til at tro, at der foreligger et næsten-færdigt produkt (Dilbert har i øvrigt en glimrende stribe om dette).

Illustration: Anne-Sofie Nielsen

Et eksempel på en sketchy GUI

Andre gange kan man have behov for at vise noget frem, der ser lidt mere afpudset og lækkert ud, f.eks. fordi man skal demonstrere det for nogle, der kan tænkes at have svært ved at abstrahere fra et grimt look.

Illustration: Anne-Sofie Nielsen

Et eksempel på en ikke-sketchy GUI

Pencil kan begge dele, og indeholder et fint bibliotek over standard-komponenter, man nemt kan trække ind på sine "sider" og tilpasse efter behov. Kompontenterne findes både med standard og sketchy look, så man kan få det, som man vil have det.

Man kan have flere sider / skærmbilleder i samme projekt, og kan eksportere dem alle til separate PNG-filer i én handling.

Hvad mere kan man bede om?

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Morten W. Jørgensen

Hvad mere kan man bede om?

Liiiige en ting til... Men er det ikke altid sådan?
Jeg synes det ville være rart hvis man kunne skifte udseende efter man havde bygget sit mockup. Sådan at man hurtigt kunne skifte mellem pæn og 'ikke pænt' udseende.

Men ellers ser det lækkert ud. Tak for tippet.

 • 0
 • 0
Anne-Sofie Nielsen

Nu har jeg kun kigget på Balsamiqs website, og ikke downloadet det, men jeg synes det lader til, at Balsamiq udelukkende tilbyder "sketchy" look?

Og apropos det med "liiige en ting til", så var der selvfølgelig lige en af mine kolleger, der kom forbi og ville høre, om der også kunne genereres noget kode udfra tegningerne...

 • 0
 • 0
Per Michael Jensen

Andre gange kan man have behov for at vise noget frem, der ser lidt mere afpudset og lækkert ud, f.eks. fordi man skal demonstrere det for nogle, der kan tænkes at have svært ved at abstrahere fra et grimt look.

Er der ikke sådan, at dem der ikke kan abstrahere fra et grimt look, også er dem der ikke kan forstå det kun er en mockup?

 • 0
 • 0
Nicolai Hansen

Per: Det kan det sikkert være i nogle tilfælde, og den slags mennesker kan selvfølgelig være besværlige.

Men det der normalvis er fordelen ved en mockup, er netop det at ved at mockuppen er primitiv, er folk ikke så bange for at komme med ændringsforslag, ligesom de forstår at fokusere på "det væsentlige" i form af funktionaliteten fremfor looks (som man så kan have i en anden lomme).

Jeg er dog nysgerrig efter hvor godt den slags software her tilbyder "on the fly"-ændringer - normalvis ville jeg lave mine ting i et primitivt wireframing-look og så printe dem ud og simulere systemet ved at skifte arkene ud - så kan brugerne nemlig også male og tegne på tingene, ligesom vi kan klippe dem ud og samle dem. Da vi ikke kan lave kode ud af mockups alligevel, bliver kvaliteten ved at have dem digitalt lidt meh.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere