Så kom Red Hat med RHEL5

Amerikanske Red Hat holdt pressekonferenference her til eftermiddag, hvor de lancerede den længe ventede version 5 af Red Hat Enterprise Linux (RHEL5).

Illustration: Red Hat

Den største nyhed i forhold til RHEL4 var som forventet Xen virtualisering, der går det muligt at køre flere styresystemer samtidig på en server eller workstation. Dem som var med til Linuxforum 2007 kunne om fredagen høre Steve Hand fra ZenSource give en meget teknisk beskrivelse af hvordan deres virtualisering virker. Steves præsentation viste at Xen er meget effektiv og skalerer godt. Koblingen fra Xen til Red Hat er oplagt givet at Red Hat pt. står meget stærkt mht. større firmaers anvendelse af Linux.

Koblingen mellem Red Hats nyhed med virtualisering blev på pressekonferencen fulgt op af både AMD og Intel, som har arbejdet nært sammen med XenSource og Red Hat omkring de hardware-udvidelser (IVT hhv. AMD-V), der er kommet i de nyeste chipsæt netop til at gøre Xen-virtualisering mulig af umodificerede styresystemer - bl.a. Windows XP/Vista.

Red Hat gjorde på pressekonferencen meget ud af at lægge vægt på deres bånd til Open Source communitiet og hvordan RHEL5 giver adgang til en stærkt udvidet portefølje af Open Source løsninger. Senere på året lanceres Red Hat Exchange, hvor Red Hat og partnere vil kunne tilbyde større løsninger med fuld Red Hat support. Det skal blive interessant at se hvordan dette vil påvirke forholdet til f.eks. IBM som indtil nu har arbejdet på de større løsninger baseret bla. på Red Hat. Tilsvarerende vil RHEL5 klart give konkurrence til Novell med SuSE 10, der indtil nu bl.a. har været klart foran på desktoppen.

Med RHEL5 laver Red Hat en kraftig - og tiltrængt - opgradering af desktoppen. Compiz 3D grafik er med i RHEL5, og generelt er desktop-applikationerne opgraderet til meget nyere versioner. Det er ikke helt samme "cutting edge" som Mandriva og Ubuntu arbejder med, men rimelig nyt.

Red Hat viste på pressekonferencen følgende slide fra IDC, som viser at det får fremad.

Illustration: Red Hat

Alt i alt tror tegner RHEL5 meget positivt til firma-brug.

Jeg fandt også lige følgende artikel fra Linuxformat med flere detaljer om RHEL5. Bemærk den SLA som RHEL5 kommer med. En side uden alt muligt "juridisk bullshit bingo" som man eller ser fra mange andre SLA-aftaler.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Helge Svendsen

Bare de laver standard instillingerne sådan, at der ikke er Compiz på en server RedHat.

Har aldrig kunnet se hvorfor der skal bling bling på en server console.

Eller hvorfor der er directx på windows server for den sags skyld.

  • 0
  • 0
#2 Thomas Lønskov Luther

Den smule jeg har været i nærheden af server-redhat, så mener jeg da ikke at de som standard har smidt alt muligt bling efter installationen, hvis ellers man huskede at vælge en server-installation og ikke desktop-installation.

Det virker på mig som om at RHEL5 virkelig forsøger at gå efter desktop-markedet da det er her der umiddelbart er meget at hente og hvor der er sket en rivende udvikling i forhold til RHEL4.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere