Ruby + Java

Programmeringssproget Ruby har jo været undervejs nogle år. Første gang jeg hørte om det var på JAOO 2001. Siden er det vokset enormt, og nu er det efterhånden svært at se bort fra som en seriøs udviklingsplatform.

Der har jo så været en Java-baseret open-source udgave af Ruby (JRuby) undervejs siden 2001. Mange forskellige udviklere har været på projektet, men det sidste halve år har JRuby for alvor fået fart på; specielt efter at Sun i september ansatte et par stykker af udviklerne til at arbejde på JRuby på fuld tid.

Hvorfor Ruby som sådan er relevant (og hvor det er relevant) vil jeg lige springe over her; og gå direkte til min pointe: Java som en platform for Ruby forøger Ruby's success-muligheder helt enormt.

For det første er der en masse virksomheder der i dyre domme har købt applikationsservere og andre middleware-platforme baseret på Java, og der er brugt mange penge på at ansætte og efteruddanne medarbejdere med Java-kundskaber både med hensyn til programmering og drift. Derfor er det forholdsvis nemmere at introducere noget ny teknologi hvis det kan ses som en forlængelse af den store investering i Java. Alle teknikere vil jo gerne lave/lære noget nyt en gang imellem, så når man står der og kigger ud over landskabet af nye hotte teknologier; så er Ruby jo svært at overse. Kører det på Java er der måske endda en chance for at chefen kan tillade det.

For det andet er der jo som bekendt en hel del Java kode »out there«, og JRuby giver netop mulighed for at fastholde den investering man har gjort sig i denne henseende. I JRuby kan man uden videre blande Java og Ruby (langt hen ad vejen i hvert fald), og fx kalde metoder frem og tilbage mellem Java og Ruby. Du kan således fx bevare din persistens infrastruktur i JDO, Hibernate eller EJB'er, og skrive ny forretningslogik eller præsentation i Ruby.

I Ruby-verdenen er der som nogle måske er bekendt med en del tilgængelige frameworks og klassebiblioteker, osv. Flagskibet over alle disse er Ruby on Rails, men det er nok mest tænkt som noget der står alene - altså ikke i kontekst af fx en Java EE server. Og eftersom det (jf ovenstående) typisk er Java EE serveren der skal være facilitatoren for at introducere JRuby, så er her en åben mulighed for at være first-mover: find ud af hvad killer-applikationen er for JRuby, og lav så det framework. Jeg glæder mig til at se det.

Jeg følger selv JRuby nøje, og har da også bidraget en smule rundt omkring; så der kommer nok mere om dette emne.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Helge Svendsen

Jeg er enig i at Ruby ser spændende ud. Jeg synes dog der tit er en tendens til, at udviklere bliver for begejstrede over ny teknologi fordi det er "smart" eller "cool". Jeg kender selv fornemmelsen.

Der har helt sikkert været rigtig meget hype omkring Ruby on rails.

Jeg har ikke selv kigget meget på det, da jeg mest arbejder med de to nederste lag i tre-lags modellen.

Hvis det skal slå igennem hos virksomhederne kræver det nok at det "beviser" sig i nogle faktiske løsninger, der har haft success.

Jeg ved ikke, om der er nogen, der kender til sådanne. Kunne jo være ok at se en rigtig fed side lavet i Ruby on Rails, så man kan se teknologien i spil.

Gitte Wange Olrik

Jeg vil nu ikke helt hænge mig i at man nødvendigvis kan sætte lighedstegn mellem et framework til at lave web applikationer og så succesfulde løsninger rundt omkring på det store cyberspace. Men når man har en velfungerende base, gør det det helt klart nemmere at producere noget der har en større chance for at give succes.

http://happycodr.com/ er et site der giver et overblik over de RoR sites der findes rundt omkring samt lidt facts om hvordan de er bygget op, hvor lang tid det har taget og sådan noget. Jeg er sikker på vi alle kan finde sites derinde som i vores øjne er succesfulde - jeg er i hvert fald faldet over en masse kendinge!

Log ind eller Opret konto for at kommentere