Rigtige mødre havde taget backup

Rigtige mænds forhold til backup er en velkendt sag; til gengæld formodes "rigtige mødre" vel at have tasken fuld af lommetørklæder, plaster og figenstænger samt naturligvis at sørge for backup af essentielle multimedieproduktioner. 

Der var et eller andet sted der, det gik galt for mig. For naturligvis har vi ordentlig backup af digitale foto- og videoalbums, men der er jo i virkeligheden masser af andre ting, man BURDE have backet up, men som man først kommer til at tænke over, når skaden er set. F.eks. CD'ere med højt skattede computerspil. 

For et par dage siden led det geniale "Alfons Åberg: Bare overalt"-spil knæk-døden, da min 5-årige datter var lidt for ivrig, idet hun skulle tage CD'en ud af kassetten. Og siden har det så vist sig, at spillet er gået ud af produktion, og det eneste sted, der stadig har det til salg (hvis det overhovedet passer) er Gyldendals Børnebogklub, som jeg engang har været medlem af, hvilket tog temmelig lang tid at slippe ud af igen, og efterfølgende førte til adskillige spam-opkald fra bogklubben for at gen-hverve mig som medlem. Arrrgh! 

Eventuel viden om, hvor man kan skaffe et eksemplar af førnævnte spil, modtages derfor gerne...

Jeg kan desuden anbefale Jeff Atwoods glimrende blogindlæg om, hvordan også han bittert måtte erfare, at det ikke altid er det rigtige, man får taget backup af: Han havde godt nok backup af alle sine blogindlæg, men havde ikke tænkt på vigtigheden af også at tage backup af de billeder, der indgik.
Han blev dog heldigvis reddet af læserne. ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Nielsen

Er desværre en meddelelse som jeg har modtaget nogle gange, hvor jeg har lavet et backup kopi af et meget kært spil - netop fordi jeg ved hvordan spil cd'erne meget hurtigt kan komme til kort på børneværelset. Så rådet må være at ud over backup'en, så bør man også lave en "restore test", for at sikre at klynken ikke går over i en hysterisk vrælen (her tænker jeg naturligvis på barnet.

 • 0
 • 0
#4 Anne-Sofie Nielsen

Ang. Gamestops forsikring, så synes jeg, at betingelsen

Hvert spil som beskyttes af Game Protection kan erstattes 1 gang indenfor 12 måneder fra købsdatoen

gør den noget nær ubrugelig - gode spil (som f.eks. det med Alfons Åberg) kan spilles i mange år.

 • 0
 • 0
#7 Carsten Gehling

Hm, fristende, men er det nu lovligt?

Lovens bogstav er lidt svær at følge, men ifølge lovens ånd, så må det være lovligt.

Du ejer jo allerede et lovligt eksemplar af spillet. Du tager så en sikkerhedskopi af dette lovlige eksemplar. At cd'en er i stykker og du derfor bliver nødt til at tage kopien fra en anden (identisk) cd er vel i princippet ligegyldigt.

 • Carsten
 • 0
 • 0
#8 Jan Stampe Jensen

Jeg kender det. Jeg havde problemet med BjergKøbing grand pris spillet.

Jeg kunne se at CD'en var ved at krakelere så jeg ville tage en kopi!

Selv min kammerat som er lidt mere kendt med kopiering måtte give fortabt. Kopisikring virkede desværre efter hensigten.

Så da CD'en endelig gav fortabt var der ikke andet at gøre end at købe en ny.

Så det er ikke altid muligt at lave den backup man gerne ville lave.

 • 0
 • 0
#9 Kristian Hald

Jeg har det på lidt samme måde med mine spil, hvor jeg ikke vil have dem i mit dvd drev hele tiden eller hvergang jeg vil spille det af 1) Det er irriterende at skulle smide dvd'en i hvergang man vil spille et bestemt spil, 2) dvd'en kan gå i stykker efter for meget brug, hvilket jeg ikke gider.

Derfor bruger jeg ved nogle af mine spil et image program, således at jeg ikke behøver at have dvd'en i mit drev for at spille det.

Spørg mig ikke hvordan det virker, men det har 2 modes. Den ene mode er en ren kopi af dvd'en(hvilket kan defineres som en backup), mens den anden omgår dvd checket, hvis den kan. Indtil videre har det virket fint med de spil jeg har prøvet, dog er der enkelte med nyere kopibeskyttelse, som kan lave bøvl i starten, men de er gode til at sende opdateringer ud.

Jeg bruger http://www.slysoft.com/da/gamejackal.html til det, så det er lidt en anden måde at gøre det på. Lidt ligesom tanken om at smide alle dvd film ind på et mediecenter også afspille dem fra mediecenteret istedetfor direkte på disken.

Legaliteten af dette må I ikke spørge mig om.

 • 0
 • 0
#10 Martin Bøgelund

På Linux har jeg med succes lavet et ISO-image af en Windows spil-CD, som jeg så har liggende på min maskine (hardisk-plads koster intet idag). Så mounter jeg dette image i stedet for at skulle bøvle med CD'er, der kan blive fedtede, krakelere og knække. Spillet virker under Wine.

Original-CD'en får så rollen som backup.

 • 0
 • 0
#11 Nicolai Schlenzig

Spil-branchen kunne generelt lære meget af Steam, GoG, EA og andre, der tilbyder en bred vifte af spil til download.

Jeg køber så vidt muligt mine spil via Steam, selvom det nogle gange er lidt dyrere. Jeg får til gengæld en unik service hvor jeg til evig tid kan downloade spillene igen og igen (så længe firmaet eksisterer).

De har også indført Steam Cloud, hvor spil kan gemme settings og savegames hos Steam, hvor du pludselig har adgang til disse - ligemeget hvilken PC du sidder ved. Det har jeg brugt flere gange, og finder det meget brugbart.

Hvis jeg endelig har et spil på DVD, så gør jeg alt for at kunne spille det uden DVD'en i drevet. Det kræver nogen gange, at man finder et "NoCD crack", hvor man så kan håbe at denne er virusfri :(

Der er sågar spilproducenter der har taget et "NoCD crack" til sig, da de havde problemer med deres DRM, som gjorde at flere ikke kunne spille spillet, selvom de havde gjort alt efter bogen. Indtil de fik en patch ud, virkede dette uoriginale crack som deres officielle fix. Ganske underholdende :)

 • 0
 • 0
#13 Peter Mogensen

Jeg er ikke jurist, men jeg er overbevist om at dit tilfælde er dækket ind under ophavsretslovens §36:

Ophavsretslovens §36 og §37 er ikke undtaget fra forbudet i §75c.

Politikerne blev under lovbehandlingen gjort mere end tydeligt opmærksom på NETOP denne problemstilling og valgte at ignorere den imod løfter fra rettighedshaverne om at de nok skulle opfinde "tekniske foranstaltninger", der tillod den slags lovligt.

Som bekendt har vi heller ikke opfundet evighedsmaskiner endnu.

 • 0
 • 0
#14 Martin Bøgelund

Ophavsretslovens §36 og §37 er ikke undtaget fra forbudet i §75c.

Lad os se hvad §75c siger til den påstand:

Stk. 5. Bestemmelserne i stk. 1-4 gælder ikke for beskyttelse af edb-programmer.

Da computerspil med Alfons Åberg givetvis indgår i kategorien "edb-programmmer", forekommer din henvisning til §75c temmelig off-topic.

Eller er der noget jeg har misforstået?

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Jeg forsøger tværtimod at undgå at købe spil over Steam hvis de på nogen måde er (lovligt) tilgængelige af mere permanente kanaler, netop fordi jeg ikke vil miste samtlige mine spil den dag VALVe går konkurs. Jeg vil gerne kunne tage spillene fra min ungdom frem om 30 år og genopleve dem. Det kan jeg med Doom, men det kan jeg ikke med Half-Life 2, og det synes jeg er trist.

Det sagt så er jeg helt klar på, at Steam er en rigtigt god idé nu og her. Men jeg savner en mulighed for at få hele det spilbare spil på et fast medie, så jeg også kan bruge det når Steam engang er lukket.

 • 0
 • 0
#16 Klavs Klavsen

Jeg har en NAS på 1TB+ derhjemme - og laver så enten en kopi af dvd'ere/cd'ere til mine børn og ligger på den - eller laver en fysisk kopi de kan bruge.

Jeg har smidt mythtv på NAS'en - og den har en mytharchive funktion (så den kan indlæse div. film dvd'ere) og så afspiller vi alt vi har optaget/indlæst via små frontend computere ude ved de enkelte computer skærme.

Jeg har så en server stående ude - hvor jeg laver offsite backup - bare i tilfælde af tyveri.

Så ja - udlever ALDRIG original cd'ere/dvd'ere.. kan små børn nå dem - skal det være en backup kopi :)

 • 0
 • 0
#17 Peter Mogensen

Eller er der noget jeg har misforstået?

Nej. Du har ret... jeg havde overset at "værket" for en gangs skyld var et edb-program. Off-topic er det nu ikke, for havde det været et vilkårligt andet værk ("Cirkelines soundtrack"?) så havde det været relevant.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere