At rejse er at leve...

Jeg havde sidste dag på arbejdet i dag. En skøn dag, fordi den minder mig om det jeg nu skal i gang med. Om 2 måneder rejser jeg ud på eventyr - allerførst står den på rundrejse i Asien, men ikke meget er planlagt; det bliver i høj grad improvisation.

Det bliver ikke ferie. Tværtimod. Både min mand og jeg skal arbejde undervejs. Vi har længe snakket om at tage os tid til vores skuffeprojekter, og nu skal det være.

Tanken er at ved at tage et sted hen, hvor leveomkostningerne ikke er så høje som i Danmark, så vores opsparing kan holde lidt længere... og så ellers køre på med kodeprojekter og lidt freelance-arbejde til at supplere opsparingen - men ikke mere end der stadig er tid til vores egne projekter. Det kan vel betragtes som alternativ outsourcing... - men jeg tror en del mere på denne model end på den traditionelle.

Det er yderst befriende ikke at vide, hvor man sidder i verden om 3, 6 eller 9 måneder, men der er selvfølgelig også udfordringer... - ud over de personlige, såsom at man skal undvære familien og vennerne, så er der de faglige. Tidsforskellen i forhold til at arbejde sammen med nogle folk herhjemme er et eksempel. Den geografiske adskillelse er et andet. Mangel på faglige netværk er et tredje. Ja, jeg kunne blive ved, og det er bare de ting der er nemme at se på forhånd. Det bliver interessant at få førstehåndserfaringer med hvilke andre udfordringer der er og måske om der er nogle af udfordringerne, som i praksis ikke er så store.

Har du også prøvet at skippe jobbet for at tage ud at rejse? Alle erfaringer modtages med kyshånd.

Timingen af mit eventyr er der allerede en del der har kommenteret på og når man nu er en af de heldige der fik job midt i krisen, kan det virke lidt utaknemmeligt/ufornuftigt at sige op og arbejde på egne projekter, men jeg lover at det er gennemtænkt. Og jeg giver jo plads til en anden, når nu min tidligere arbejdsplads skal finde en ny Therese.

Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Jarlskov

Det lyder rigtig spændende, og noget jeg selv har overvejet at prøve efter endt uddannelse, så jeg glæder mig rigtig meget til at høre om de erfaringer som du gør dig løbende. Vil du blogge om rejseprojektet og skuffeprojekterne her på bloggen, eller bliver vi holdt hen i uvisheden? Du må have en rigtig god tur, og held og lykke med det :-)

 • 0
 • 0
#3 Carsten Sonne

Tanken slår mig hver eneste gang jeg vender hjem til Danmark: At rejse er at leve. Før jeg tager af sted, ved jeg det. Efter jeg er taget af sted, kan jeg mærke det.

Din rejse er dog et usædvanligt modigt valg, som du helt sikkert ikke vil fortryde. Vær dog forberedt på du måske ikke kan finde dig til rette i lille Danmark igen. Måske kan du, men du vil komme hjem igen som en anden end den du var da du tog af sted :-)

Held og lykke med din rejse !

 • 0
 • 0
#4 Therese Hansen

Tak Carsten!

Du har helt ret i at man ikke kan undgå at ændre sig undervejs - eller det håber jeg i hvert fald du har ret i; jeg elsker at lære nyt og hader at stå stille. I mit hoved er dette en dannelsesrejse og dermed en måde at få inspiration til hvilke veje man kan gå i livet udover "den slagne vej"...

 • 0
 • 0
#6 NA NA

Jeg har været var ude på en 8 måneders jordomrejse bevæbnet med en laptop for nogle år siden her så du kan da få et par subjektive betragtninger

 1. Sæt dig ind i det elementære så som vacinationer, skaf flere betalingskort og kend deres limit.

 2. Hold dig væk fra Indien - ALLE der tager til Indien bliver syge - og jo det gælder også DIG. Der er så stor en overflod af bakterier, virus, parasitter at du helt sikkert vil blive ramt af et eller andet. Tro mig det er ikke oplevelsen værd at ligge en måned i sengen med tynd mave og et infektionsniveau lig med dobbelt lungebtændelse. New Delhi lufthavens berømte 3+ timers mararidtskøer bliver ikke bedre af at have voldsomme opkastninger og mavekramper.

 3. Alle der rejser som par bliver vanvittigt irritable på hinanden - du er ikke vant til at tilbringe så meget tid med en anden person. Gør (også) noget hver for sig!

 4. Selvom i muligvis har penge nok til hotelværelser og er blevet magelige med alderen så er det langt federe at være på vandrehjem da man møder mange flere mennesker og det langt overstiger ubehaget ved fælles sovesale. Et rigtig godt kompromis er at finde vandrehjem med private værelser og fællesfaciliter. Jysk rejsebureau har nogle velkomstpakker inkl plads på vandrehjem til bla Thailand og Nepal som jeg varmt kan anbefale til en blid opstart :).

 5. Husk backup :).

 6. Tag det roligt og lad vær med at forsøge at se for meget - det kan godt blive for stressende - husk nu at slappe af!

Nå det var hvad jeg lige kunne komme i tanke om - glæd dig :)

 • 0
 • 0
#7 Bo Stilling Christiansen

Jeg er meget enig med Carsten. En episode jeg husker tydeligt endnu i dag, er da jeg som "ung ingeniør" i 1994 skulle til Nicaragua i 9 uger og lave IT til et laboratorie og implementere i organisationen. Kort før afrejsen talte jeg med direktøren i kantinen og fortalte stolt om at jeg snart skulle af sted og lære dem noget om IT og om at være strukturerede og effektive. Hen kiggede på mig eftertænktsomt og sagde: "Ja eller også er det dig, der skal lære noget". Rigtig god rejse - du får helt sikker meget ud af den.

 • 0
 • 0
#8 Slet Mig nu

Tillykke med jeres valg :) Det er et som de fleste ikke tør tage eller kan tage, så I er heldige. Har I lavet aftaler allerede om freelance-arbejde eller tager I chancen på den front? Kan anbefale at holde jer nethastigheder for øje - jeg har prøvet at arbejde i Afrika på steder hvor der ikke var andet end alm. 56k modem i en boks længere nede af gaden. Lige pludselig får man følelsen af specifikationer i PDF dokumenter reelt fylder. Hellere ikke så nemt at være i ping-pong kontakt med kunden. Det er nok ikke helt ualmindeligt de steder hvor leveomkostningerne er små.

 • 0
 • 0
#9 Therese Hansen

Vietnam er på programmet, så det glæder mig meget at du siger at der er gang i deres it, Henrik. Vi starter faktisk vores rejse i Hanoi, men skal også lige have et par feriedage der inden vi går i gang med at arbejde.

 • 0
 • 0
#10 Therese Hansen

Tak for rådene Sune - det var lige den slags jeg var ude efter.

Vi har snakket meget om hvorvidt vi skal til Indien, men der vejer dine betragtninger meget tungt - vi har også hørt de forfærdelige historier om sygdom og det er ikke noget vi har meget lyst til at rende ind i. Og der er jo så mange andre fantastiske steder.

Det svære for mig er især at pakke til turen. Du nævner backup og der har vi valgt at tage eksterne harddiske med og backup i skyen, når det ellers er muligt at få en ordentlig internetforbindelse. Selvfølgelig skal vi også have hver sin computer med og jeg overvejer om man skulle købe et ekstra batteri (evt. eksternt) til computeren. Jeg har også fået anbefalet at købe en iPad, men jeg ved bare ikke helt hvilket behov den skulle dække... - så jeg investerer ikke i den endnu, men venter og ser om det er noget jeg kunne savne.

Det er ikke så let at gennemskue hvad man skal have med for at etablere en kommandocentral i et fremmed land - men heldigvis kan man da også købe forlængerledninger, iPads og hvad man ellers kunne stå og mangle hvor man kommer frem.

 • 0
 • 0
#12 Therese Hansen

Netforbindelse er et af vores få kriterier for vores opholdssteder og ja, det er ikke nemt - jeg ville ønske der fandtes et site med oversigt over internetcafeer og anmeldelser af hotellernes internetforbindelse... lige nu er det ren roulette.

Jeg gætter på at vi kun booker første nat et nyt sted og så prøver at få flere nætter, hvis der er ok arbejdsforhold. Så kan man smutte videre, hvis internetforbindelsen er for dårlig.

Lige nu har vi to freelance-aftaler på plads, men vi søger efter flere... Så hvis du kender nogen der har brug for hjælp til et .NET-projekt eller lignende... :-)

 • 0
 • 0
#13 Martin Lentz

Som internetforbindelse kan evt. anbefales et 3G modem. Der er temmelig god mobildækning i mange udviklingslande, da det er billigere at sætte op end at grave nye kabler ned. Med et lokalt SIM-kort burde det heller ikke vælte budgettet hvis man bruger det fornuftigt. Min erfaring med internetcaféer ude omkring i verden viser at man ikke skal regne med verdens største hul igennem til internettet, så en tung backup kan nok tage lidt tid.

En anden lille ting. Du skriver I regner med at arbejde undervejs. Hvordan passer det SKAT? Er I stadig bosiddende i DK mens I er væk? OG må I overhovedet udføre arbejde på jeres visum i de forskellige lande? Har selv sloges lidt med visumregler de par måneder jeg pt. har opholdt mig i Australien.

Derudover kender jeg indtil flere (mig selv inklussive) der har været i Indien uden at fange dårligdomme. Det kommer helt an på hvor f.eks. hvor i landet (der er temmeligt stort) man tager hen og på hvilken tid af året. Delhi i monsun-tiden er f.eks. et dårligt valg - Darjeeling i forsommeren er til gengæld dejligt...

/Martin

 • 0
 • 0
#14 Therese Hansen

Et 3G modem har vi også snakket meget om - det svære i den øvelse er at vi har tænkte os at rejse meget omkring og 3 G modems-betalingsmodeller plejer at have det dårligt med ture over landegrænser...

Visum-regler er en svær ting - så vidt jeg har forstået så behøver man ikke arbejdsvisum, hvis man ikke har tænkt sig at arbejde for et firma i de lande man besøger - og hvis man ønsker at arbejde for et lokalt firma, så skal de hjælpe med at få arbejdsvisum.

SKAT har vist sig ligeglade med hvor jeg tjener mine penge, bare jeg betaler SKAT af dem, men det er desværre et relevant spørgsmål, da de ikke er bundet af deres svar og reglerne er umulige at finde ud af på egen hånd - som medierne også er gode til at dække for tiden. Vi har seriøst overvejet udelukkende at leve af vores opsparing for ikke at få problemer, men det betyder at vi ikke kan være væk helt så længe som vi gerne vil.

Hvilken model bruger du selv Martin? Jeg vil vildt gerne høre om en der har fundet en løsning :-).

Indien er ikke på planen lige nu, men jeg har også fået beskeder fra andre som elsker Indien, så du er bestemt ikke den eneste med positive oplevelser af Indien.

 • 0
 • 0
#16 Søren S. Nielsen

Husk at en ekstern harddisk stadig kun er en harddisk - den får endda nok flere bump og stød end den indbyggede, så at tingene ligger herpå er IKKE backup. Det burde ikke være nødvendigt at nævne her på Version2, men der er desværre mange der tror de eksterne drev er udødelige :(

www.adrive.com giver 50gb gratis data i skyen, men kun via webinterface. Hvis venner eller familie har en NAS stående, så spørg om ikke I må koble en ekstern disk til den og få adgang til at gemme på den. Så kan I have en kopi af alle tingene herpå. Sørg for at starte en incremental backup så snart der er netforbindelse så en stjålet/tabt/ødelagt laptop betyder mindst muligt datatab. Bruger i eksterne diske undervejs, så hav dem ikke i samme taske som den bærbare de er backup for. På den måde skal mere end én taske tabes/stjæles/druknes før I mister data.

...og god tur, jeg er drønmisundelig, men også svært glad for de to børn der binder mig til parcelhuset :)

 • 0
 • 0
#17 Georg Strøm Blogger

Hvis I planlægger at skulle arbejde undervejs, kan det være værd at lægge noget af arbejdet på Filippinerne.

Landet er engelsktalende, der er velfungerende IT-netcafeer selv i relativt små byer, gode servicefolk hvis der er problemer med computeren, og det er muligt at indrette sig relativt billigt og tilstrækkeligt praktisk når man skal arbejde nogle dage. (Prisniveauet er omkring en sjettedel af i Danmark.)

Mit forslag vil være at finde et fredeligt hotel - der er ikke så mange turister - få hotellet til at sørge for et stort bord som kan bruges som arbejdsbord på værelset, betale sig fra den praktiske problemer, og tage en tur i poolen når der er pauser i arbejdet. Mange af de lokale er åbne og interesserede i at komme i kontakt, så I får alligevel chance for at møde dem.

Og så kunne I prøve at søge kontakt med nogle filippinske IT-folk eller colleges, hvis I savner inspiration.

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Jeg kom hjem fra 2 måneders rundrejse i Japan igår, og det har været en oplevelse for livet med eventyr og spontanitet. Du har noget at se frem til, kan jeg love dig. :)

 • 0
 • 0
#19 Martin Lentz

Lokale SIM-kort er det nemmeste svar på 3G regningsproblemet. Selv om det er lidt bøvlet at skulle købe nyt i hvert land. Desværre har teleudbyderne med deres roaming-priser helt ødelagt ideen i GSM/3G netværk - nemlig at man kan bruge sin mobil overalt (det kan man kun hvis man har råd).

Australien har en pulje arbejdsvisaer der hedde Skilled Migrant, som jeg er ved at søge. Desværre er der 16-ugers turn-around tid hos den australske version af IDA for at få godkendt min danske ingeniørtitel, da DK desværre ikke har underskrevet de rette aftaler (Washington eller Sydney accord).

Heldigvis har jeg fundet ud af at jeg faktisk godt må arbejde på mit nuværende midlertidige visum, da det kun er min kæreste (udsendt med danske FNU midler) der har restriktioner på sit visum. Ja, det er ikke nemt ;)

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Det lyder rigtigt godt Therese, og jeg håber I får en god tur.

Uanset hvor I tager hen i Asien, så få ordnet vaccinationerne i god tid. Det skal faktisk gøres flere uger før, I tager af sted; og husk at tage myggebeskyttelse (mod moskito om natten) og forstoppelsespiller (sådan nogen fra apoteket mod diaré) med, og så skal turen nok blive god.

Jeg kan ikke helt tilslutte mig Sunes kommentarer om Indien. Var der selv for 2 år siden i knap 2 måneder. Jeg havde dårlig mave i 2 dage, og det var min egen skyld, fordi jeg drak vand fra et lokalt tempel.

Det er altså ikke noget problem, bare man er forberedt hjemmefra. Man skal lige huske, at der kun er 12 lande tilbage i verden, hvor man kan drikke vandet fra hanen, så husk at drikke vand fra vandrensere (moderne hjem i Indien har sådan en stående) eller drik kun flaskevand (som ikke er fake vel at mærke!). Man kan også få noget på apoteket til at komme i vandet, så man ikke skal risikere mere end højst nødvendigt. Jeg tvivler på, at det er så meget anderledes i andre dele af Asien, alt taget i betragtning.

Indien er stort nok til, at man kan bruge et livsstudium på det, hvis man ville, så vælg en by, der er nogenlunde moderne, så I kan dyrke skuffeprojekterne, men tag også gerne ud i det blå på afveje.

Anywho: Det er ikke ligefrem mangel på mulige lande I kommer til at lide under, og det bliver spændende at komme til at høre om nogen af jeres skuffeprojekter.

 • 0
 • 0
#22 Jacob Larsen

Som bosiddende i Sydkorea paa 3. aar bliver jeg noedt til at spille det ind. Interessant land, hvor der sker mange ting paa IT fronten. Og det vil ikke vaere et problem at komme paa internettet, det er jo landet med den suveraent hoejeste udbredelse af fiber.

Hvis I kommer rundt i IT-branchen herude, saa skal I nok forberede Jer paa et kulturchok. Den brutale virkelighed i branchen herude er meget langt fra de strukturerede idealer der undervises i paa datalogistudiet i Danmark. Det mest fantastiske er saa at tingene for det meste faktisk virker naar det kommer til stykket.

Paa det mere underholdningsmaessige, saa har I ikke vaeret i Sydkorea foer I har overvaeret en StarCraft kamp live. At komme som udenforstaaende til saadan en event og se hvordan folk lever sig ind i et RTS computerspil fra '97 er ret underholdende. Og naar i kommer hjem bagefter, saa se en kamp i TV (der er 2 spil kanaler), for at hoere kommentatorerne proeve at overgaa Sydamerikanske fodboldkommentatorer i entusiasme.

Hvis leveomkostningerne skal holdes lidt nede, saa vil det nok vaere en ide at holde afstand til Seoul, siden ejendomspriserne, og dermed ogsaa huslejen, stiger vildt naar man kommer taet paa Seoul.

 • 0
 • 0
#24 Kim Rasmussen

Indien er et fantastisk land, og langt fremm på it-fronten. Jeg har været der 6 gange siden år 2000, og levet under både gode og yderst primitive forhold. Jeg har haft dårlig mave en halv nat, hvor jeg måtte op et par gange og det er det. Tænker man sig om, og holder sig fra at drikke hanevand, og lever efter reglen om alt mad/frugt mm: Boil it, peel it, or leave it - så er man temmelig sikker. Naturligvis kan man være uheldig, som alle andre steder at få en infektion eller virus indenfor, MEN snak om måned lange sengeture er altså noget bavl.

Tager I til Indien (og det kan jeg kun anbefale), så skaf jer et lokalt SIM-kort (kræver officielt en lokal der vil medunderskrive oprettelsen for jer, men (som så mange andre steder) i de mindre butikker og hos gadehandler kan man købe dem uden bøvl). Indien er dækket godt ind med 3G, og det koster næsten intet - sidste år gave jeg 8 kr. om ugen for ubegrænset dataforbrug hos AirTel.

GOD TUR

 • 0
 • 0
#25 NA NA

Naturligvis kan man være uheldig, som alle andre steder at få en infektion eller virus indenfor, MEN snak om måned lange sengeture er altså noget bavl.

Nogen speciel grund til at du ikke tror på min historie ? Vil en scannet kopi af en CRP test hjælpe eller underskrevne erklæringer fra resten af dem jeg rejste med (100 % blev syge) være bedre :)

Selvfølgelig bliver 100 % ikke syge (overdrivelse fremmer forståelsen) der er nogen som bare har et super immunforsvar som kan klare alt hvad Indien kaster efter dem. Udmiddelbart var min kommentar bare baseret på egne erfaringer og fra horror historier fra andre rejsende, læger, NGO'er som har være i Indien etc - men da flere nu tillader sig at være uenige har jeg forsøgt at finde frem til lidt fakta. Her kommer der lidt guf fra lonely planets health side som da kan dokumentere at det hverken er vrøvl eller bavl :).

"Traveller’s diarrhoea

This is by far the most common problem affecting travellers – between 30% and 70% of people will suffer from it within two weeks of starting their trip.

....

Coughs, colds & chest infections

Around 25% of travellers to India will develop a respiratory infection. This usually starts as a virus and is exacerbated by environmental conditions, such as pollution in the cities, or cold and altitude in the mountains."

Og så har jeg slet ikke fundet frem til hvor mange der bliver syge med parasitter etc.

 • 0
 • 0
#26 Therese Hansen

Fantastisk med noget inspiration - vi er glade for at vi ikke har lavet en fast plan for det vil sige at der er plads til at improvisere og tage til Filippinerne eller hvor vi nu skulle få lyst til, når vi får lyst til det (hvis ellers visumreglerne tillader det).

Vaccinationerne er på plads - vi har valgt at få så mange vaccinationer, som man næsten kan, så vi er sikker på ikke at komme hjem med Tyfus eller sådan noget. Puh, det er dyrt og det værste er at vi godt ved at der er lige så mange farlige sygdomme, som man bare ikke kan vaccinere imod (eller i hvert fald ikke gør det).

Det er blevet til backup i skyen og til ekstra backup på eksterne harddiske i de tilfælde, hvor der ikke er en god linje til skyen...

Så status er nu; bilen er solgt, flybilletter bestilt (afrejse 1. november), vi flytter ud af lejligheden om 14 dage, vaccinationerne næsten på plads (skal lige have et skud mere lige før vi tager afsted), vi er begyndt at pakke taskerne og opsige vores liv i Danmark... og vi kan slet ikke vente med at komme afsted...

 • 0
 • 0
#27 Martin

Hej Therese,

Synes ikke du har skrevet så meget i denne blog - hvordan går turen? Jeg har selv tænkt mig at gøre noget nær det samme fra april af og tænker over hvor jeg skal tage hen...

Vh,

Martin

 • 0
 • 0
#28 Therese Hansen

Hej Martin.

Turen går over alt forventning. Du kan læse lidt mere i denne artikel: http://www.version2.dk/artikel/17617-vil-du-kode-under-sydens-sol-her-er...

Hvis du gerne vil høre lidt mere om hvad vi har oplevet, så har jeg også en privat blog på engelsk: http://complexitymaze.com/

Der sker en helt masse på det faglige punkt og vi er blandt andet ved at snakke med et dansk startup om at lave nogle ting sammen - det er meget overraskende, men netop det at vi er taget afsted, har givet så meget opmærksomhed at vi har fået en del tilbud om samarbejde. Lige nu vil vi dog helst koncentrere os om et par projekter vi har haft liggende i skrivebordsskuffen lidt for længe, men der er plads til begge ting på agendaen.

Det er svært at give gode råd om hvor du skal tage hen, fordi jeg tror det har meget med temperament at gøre. Jeg elsker Bangkok og Saigon (Ho Chi Minh City) og er lidt mere lunken overfor badebyer som f.eks. Krabi og Phuket. Indtil videre har vi været mest i Thailand fordi det er relativt billigt, vejret er godt, det føles sikkert og det er muligt for folk der ikke taler det lokale sprog at komme omkring og gøre sig forståelige. Nåh ja og så er det muligt at få en ok internetforbindelse.

Vietnam er billigere end Thailand - Malaysia en del dyrere end Thailand (i hvert fald i Kuala Lumpur).

Man skal lige vænne sig til at hernede er ting som strøm om dagen og varmt vand ikke en selvfølge og man skal lige tjekke de hoteller man booker for den slags detaljer.

Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogen spørgsmål - jeg kan nok nemmest findes på twitter som @qedtherese .

 • 0
 • 0
#29 Klavs Frederiksen

Faldt lige over denne blog i min søgen efter gode råd i forbindelse med at rejse til Thailand, og samtidig gøre det på et lavt budget, suppleret op med lidt freelance arbejde på siden.

Super godt indlæg og nyttige kommentarer, lyder som om i virkelig har været afklaret med hvad i ville! Hvordan er turen gået?...

Kan du anbefale noget bestemt man skal se i Thailand, eller et område som er bedre end andet? Jeg har kigget lidt på den her rundrejse: http://www.65-ferie.dk/rejser/flyrejser/asien/rundrejse-i-thailand - som jeg har overvejet at booke, da den måske kan give anledning til at rejse med andre. Alternativt har jeg tænkt bare at tag sækken på ryggen, og lave bagpacker stilen - men det vil være første gang for mig, så synes det er et lidt stort spring.

Mvh,

Klavs

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere