Raspberry Pi - med XBMC. Det kører VILDT godt...

Jeg har leget videre med min Raspberry Pi. Der sker meget pt. især mht. at få XBMC til at virke sammen med Raspberry Pi. For de nyere læsere, så er XBMC et meget lækkert medie-center-program.

Jeg valgte en meget nem vej igennem. Jeg fulgte denne guide fra openelec.tv. Jeg hentede en 80 MB tar.bz fil - pakkede denne ud med "tar xvjf" og kørte deres installer som installerede på det SD-kort jeg havde sat i min Linux-computer. Efter et minuts tid var SD-kortet klar og det blev flyttet over i min Raspberry Pi, som til dagen havde fået en kasse bygget. Min søde søn Frederik havde sammen med resten af familien været en weekend i Legoland, og han var ikke svær at overtale til at at følge denne byggevejning.

Illustration: Peter Toft

Min Raspberry Pi booter efter ca 30 sekunder op med XMBC og jeg havde lagt en stribe film på en USB-nøgle, som jeg navigerede rundt via et USB keyboard. Dennne første film spillede fint. Hvilken titel og hvilken opløsning det er må et par af læserne nok kunne gætte :-)

Jeg gik hurtigt mod de hårdeste 1080p film, da jeg har en 1920x1280 monitor med indbygget lyd. Jeg hentede flere film fra http://www.h264info.com/clips.html - og da jeg havde nydt
"I Am Legend"-traileren i 1080p i 23.967 FPS med AAC lyd via HDMI var jeg imponerede. Den lille Raspberry Pi sveder ikke. På intet tidspunkt lagde jeg mærke til manglende frames eller hakkeri. Det kører bare!

Som en af mine gode venner lurede på - vi mangler lige at man kan styre XBMC via en fjernbetjening f.eks. en PS3 fjernbetjening. Det kan gøres, men jeg har ikke leget med det endnu. Jeg vil også meget gerne lege med at få digital optagelse via en DVB-C tuner - dette er jeg heller ikke nået til.

Mine erfaringer er indtil videre at kombinationen af XMBC og Raspberri Pi er fantastisk. Menuer og videoafspilning fungerer perfekt.

/pto

Kommentarer (55)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Pedersen

Det er sgu godt du har fået fingrende i sådan en lille Pi, så vi andre kan sidde i ro og mag, og betragte dine resultater! :)

Jeg har hørt en del debat om hvor vidt det kun kan fungere optimalt med de videofiler hvor codeccet er understøttet af grafik-acceleratoren på Pi'en?

Kan du evt. teste med andre filformater, måske også de lidt mere obskure? (kan ikke lige komme på nogle) og se om du får samme performance?

Jeg overvejer på det kraftigste en Pi, til mit TV, da jeg pt. kører al hjemme automatisering på en Asus Eee Box B202, og den har bare ikke helt krafterne til at levere fuld HD. Og jeg kan også langt bedre lide XBMC end Windows Media Center, men samtidigt er mit hjemmeautomatisering afhængigt af dansk Tekst-Til-Tale som er Windows only, og hele systemet er bygget op i .NET.

Jeg kan desværre ikke justificere over for forældrene (jeg er hjemmeboende et par år til) at have en ekstra PC stående i døgndrift, bare for at jeg kan se Batman i 1080p. ^.^ ... Men en Raspberry Pi, med 5 - 10 watt strømforbrug, som nok endda kan være powered ned i standby det meste af tiden, det kan vi sagtens finde ud af. Og mit eksisterende system kan vel fint fjernstyre XBMC via TCP.

 • 0
 • 0
#4 Lars Tørnes Hansen

Det lyder meget spændende. Jeg lægger mærke til at de har fået tweaket Raspberry Pi udgaven af XBMC, så den lige nu er markant hurtigere end Debian Linux til RasPi. Når det så er sagt er softwaren stadig i beta (der testes og fejlrettes af communityet), f.eks optimeres og fejlrettes der stadig i kernen til RasPi, så tingene bliver hurtigt meget bedre :)

Jeg har også fået min Raspberry Pi ind af døren.

Jeg prøver en meget letvægtsløsning til alle ting: F.eks ikke LXDE desktop, men i3 window mangeren i stedet: http://i3wm.org/ og mere i samme dur til alle de andre ting.

 • 1
 • 0
#6 Jakob Jørgensen

Jeg har også fået en PI og har lagt openelec på den. Jeg kan godt tilslutte mig at det kører ret godt omend lidt sløvt i menuerne. Jeg bruger XBMC remote til min android telefon og fungerer super godt, bare man husker at få startet webserveren i XBMC :-). Jeg henter mine film fra min NAS og det gik utroligt nemt med at sætte det op. Det eneste problem jeg er stødt på er, at jeg ikke kan spille mine .iso filer på PI'en. Så vidt jeg kan læse rundt omkring på nettet, har det noget at gøre med at MPEG-2 kodning som en DVD-iso bruger ikke er understøttet af GPU'en, da MPEG-2 codec koster licens. Er der nogen der kan be/afkræfte det?

 • 1
 • 0
#10 Anders Sørensen

Det er korrekt - Pi'en kan decode op til 1080p30 H.264 high-profile og hele gpu'en er ikke åben pga. licenser. Det er det samme som dem der har et atv (som jeg har). Der er kun få ting som kan decodes på gpu'en og resten er så cpu (bla. licensers skyld). Så mpeg-2, etc, decoding kan lag pga. ens cpu er ret "lav".

Hvis ens menu'er lagger, kan man måske rode lidt med dirty regions -> http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Enable_dirty_regions eller finde et low resource skin (fx. quartz). Der arbejdes dog med at få default skinnet til at yde bedre.

Der er også en post på xbmcs forum der er værd at kigge lidt på: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=113824

 • 0
 • 0
#11 Christian E. Lysel

Hvis du har wifi derhjemme, så prøv at kik på familiens telefoner. Både iphone og android har fjernbetjeningsapplikationer til XBMC.

XBMC remote til android kan klart anbefaldes ... den pauser filmen, når der ringes til telefonen :)

 • 1
 • 0
#17 Per Bækgaard

Jeg fik også min i sidste uge, og har compilet en Openelec distribution selv; det går ganske nemt men tager lidt tid på en alm. dual-core PC.

Min kører også fint, som forventet. Nogle plugins er lidt tøvende, men ellers synes jeg det kører ret glidende, og afspilning af video materiale er generelt meget fint. Jeg tror dog ikke helt at dens interlacer på -i materiale i alle tilfælde fungerer som ønsket, men det er jeg ikke færdig med at analysere.

Hvis du ikke har prøvet det, så prøv at installe DR NU, DR Bonanza, DR Videocast og lignende plugins. Det kører forbavsende godt; faktisk bedre end gennem en browser, synes jeg -- og det er næsten helt smertefrit at spole frem og tilbage i en stream (på nær et par sekunders manglende synkronisering og manglende B-frames lige efter et skip).

Jeg har derimod ikke fået min til at køre op mod en MythTV server endnu; der kommer nogle underlige python fejl i loggen, så der er noget der skal debugges der, tror jeg. Måske et versions-mismatch eller nogle format fejl. Den ser ud til blot at "hænge" på skærmen, og man er nødt til at reboot'e via ssh (som iøvrigt virker fint under hele forløbet).

-- Per.

 • 2
 • 0
#21 Flemming Jønsson

@Jesper - helt enig i at en jailbreaket AppleTV2/3 er en fin dims til xbmc, jeg har den selv. Men Raspberry pi ser nu også rigtig fin ud.

XBMC v11 (Eden) understøtter Airplay og man kan dermed benytte XBMC som target for sin Airplay kompatible enheder - iphone/ipad og der findes vist også Android apps der bruger protokollen.

Det er nu lidt smart det med at smide en video direkte fra mobilen/tabletten på TV'et via airplay :)

http://wiki.xbmc.org/index.php?title=AirPlay

 • 0
 • 0
#22 Morten Hansen

Jeg lurede selv på at samle en boks til medieafspilning med XBMC, men prisen lå på omkring 3500 i et lille kabinet med en nanopsu på ~90watt og ekstern strømforsyning. Så opdagede jeg apple tv2 til ~800kr som på 5 minutter kan jailbreakes og installeres med XBMC. Strømforbruget er utroligt, Full HD bluray streaming over wireless lå på 3,5watt.

 • 3
 • 1
#27 Martin Kofoed

... eller en jailbreaket AppleTV, der "kun" bruger 6W tændt :-)

Kan du ikke lige forklare mig lidt om det der "jailbreak"? Jeg hører det ofte fra ejere af Apple-gear. Hvad er det, man breaker ud af, og hvorfor? Og ville det evt. være en bedre idé bare at købe noget isenkram, der løser ens behov fra starten?

Jeg venter også på min RasPi. Regner med at bygge den ind i fladskærmen på ungernes værelser og hooke XBMC op til MythTV backenden.

 • 1
 • 0
#28 Torben Mogensen Blogger

Kan du ikke lige forklare mig lidt om det der "jailbreak"? Jeg hører det ofte fra ejere af Apple-gear. Hvad er det, man breaker ud af, og hvorfor?

Apple-udstyr (og visse Android-telefoner og tablets) har indbygget restriktioner, f.eks. for hvorfra man kan hente programmer (for iPad f.eks. kun i App Store og for Kindle kun på Amazon). Jailbreak er en omgåelse af disse restriktioner, så man mere frit kan hente indhold og applikationer fra andre kilder.

 • 1
 • 0
#29 Jesper Lund Stocholm Blogger

Kan du ikke lige forklare mig lidt om det der "jailbreak"? Jeg hører det ofte fra ejere af Apple-gear. Hvad er det, man breaker ud af, og hvorfor? Og ville det evt. være en bedre idé bare at købe noget isenkram, der løser ens behov fra starten?

I mit konkrete tilfælde jailbreakede jeg min Apple TV for at kunne installere Plex client på den. Jeg så Plex demonstreret den anden dag, og det var simpelthen så lækkert, at jeg var nødt til at prøve det :o).

Kort fortalt, så foregår Jailbreak ved at et værktøj (i mit tilfælde Seas0nPass ) henter softwaren fra Apples hjemmeside og injecter noget kode i det. Derefter "narres" iTunes til at installere den modificerede software på boksen.

Summa summarum kunne jeg derefter SSH til AppleTV boksen og installere Plex client på den.

I mine øjne er det det bedste fra to verdener: jeg har adgang til det jeg bruger min AppleTV til i forvejen og nu fungere den også som Plex-client.

Mht den konkrete hardware, så er AppleTV oplagt til formålet :o)

 • 0
 • 0
#30 Martin Kofoed

Whoah -- Plex ser fedt ud, tak for pegepinden, Jesper. :)

Har benyttet alt for lang tid på at fatte, hvordan QNap'ens indbyggede media-dims med tilhørende App kunne være udført SÅ elendigt. Plex kunne meget vel være svaret på mine hårrejsende oplevelser med QMobile ...

 • 0
 • 0
#31 Helge Svendsen

Nu er det ikke for at "stjæle" fokus fra raspberry pi, men du kunne også overveje en boxee box :) Jeg er personligt meget glad for min.

Jeg har også en boxee box, og det er uden tvivl det dårligste køb jeg nogensinde har lavet.

http://infinityoverzero.com/bbox/

Basalt set er boxen låst ned med en boot loader, der forventer et image, der er signeret med en nøgle kun DLINK har. Dvs. de tidligere garantier omkring åbenhed, der fik mange til at købe en Boxee Box, er gået totalt fløjten.

Man kan IKKE køre XBMC på en Boxee Box.

Dertil kommer at det låste image tilmed bruger squashfs, så du kan VIRKELIG ikke ændre bare et bogstav i setup.

Køb IKKE!

 • 4
 • 0
#37 Deleted User

Næ....... Jeg ville såmænd bare vide om hindbærret kunne afspille formatet uden problemer da mange Tv kanaler fremover vil blive sendt HD format så spørgsmålet er mest relevant i forhold til dem der vil anvende Raspberry Pi til media player/streamer samt optager. XBMC klarer jo det fint som et af de få programmer på en PC (også med undertekster)

 • 0
 • 0
#38 Deleted User

Hej - tak for din anmeldelse - jeg læste den før jeg fik min egen ind af døren for et par dage siden. Jeg ville bare lige indskyde at jeg bruger fjernsynets (et sony bravia) egen remote, og kan styre alt via den. Jeg har intet gjort for at konfigurere det, og jeg opdagede det ved et tilfælde, da jeg pluggede keyboardet ud og ville skifte tilbage til fjernsynet (altså væk fra HDMI porten).

Mvh Søren

 • 0
 • 0
#42 Lasse Franck

Nogen, der har afprøvet DVB-T-modtagelse med en Pi? I givet fald hvilken distro og hvilken DVB-T-hardware - og ikke mindst, hvordan var resultatet?

Samme spørgsmål gælder for så vidt også DVD- og Blu-Ray-afspilning. Holder det, og hvilken HW har I prøvet med?

 • 0
 • 0
#43 Morten Fab

Jeg bruger selv XBMC (til windows), og en iPhone som remote. Fruen bruger en Android-telefon... Jeg kan ikke forestille mig at man ville overveje noget som helst andet ekstra hardware hvis denne løsning også virker på XBMC-PI... Og det vil jeg tro det gør... nogle erfaringer?

 • 0
 • 0
#44 Mads Bendixen

XBMC Remote virker fint, benytter man Raspbmc er det endda enabled default.

Alternativt kan man bruge HDMI-CEC, så man bruger fjernbetjeningen til f.eks. fjernsynet. Det er på den måde jeg benytter min Logitech Harmony. Ulempen er at jeg skal "connecte" til Pi'en hver gang.

 • 0
 • 0
#46 s_ mejlhede

" men hvad med mit separate 5.1 surround anlæg,

3 muligheder:

5.1 ud fra fjernsyn. Mit 4 år gamle sony kan.

HDMI til forstærker. HDMI fra forstærker til fjernsyn.

Nyt grej. "

Min erfaring med PS3 og HDMI og audio.

HDMI til forstærker. HDMI fra forstærker til fjernsyn.

har jeg, men mener kun der er 2 kanalers lyd med, hvis på grund af en eller anden kopibeskyttelse. Så hvis jeg vil have fuld HD 5.1, må jeg bruge et lysleder kabel fra min PS3.

mvh Søren

 • 1
 • 0
#47 Nikolaj Brinch Jørgensen

I mine øjne er det det bedste fra to verdener: jeg har adgang til det jeg bruger min AppleTV til i forvejen og nu fungere den også som Plex-client.

Mht den konkrete hardware, så er AppleTV oplagt til formålet :o)

Jeg har AppleTV 3, og bruger også plex, men jeg benytter det fra iPhone/iPad (Plex App), den streamer så trådløst fra min Mac Mini, som står andetsteds til AppleTV. Det er for fedt, at man kan benytte sin telefon/tablet til at styre TV med (Sony har naturligvis en remote App), og så bare afspille hele library til det TV som står foran een. Jeg kunne nu godt tænke mig en JailBreak af AppleTV 3, så jeg kan installere FireCore på den.

 • 0
 • 0
#50 s_ mejlhede

Kan købes på Ebay England ( http://www.ebay.co.uk/ og offtrop, hvis man skal have billige dele til sin bil http://www.ebay.de 1/4 af prisen i Danmark), men med fragt og andet er det billigste, ved bestilling af 1 stk. nok ved RS components eller farnell, her er fragten omkring 50,-. Der er hvis kun 5 ugers leverings tid nu. Ud over kortet er der også dette udvidelse modul som jeg synes ser rigtigt interessant ud.

http://www.raspberrypi.org/archives/tag/gertboard

 • 0
 • 0
#51 Peter Hansen

Super ide med Lego som case. Hvorfor har Lego ikke tænkt over det før.

Det er der nok også flere hos LEGO og rundt om i verden der har tænkt på, måske ikke specifikt med Raspberry Pi, men med computer-kabinetter generelt.

Googles berømte første harddiskkabinet (10 x 4 GB HDD) fra 1996 var bygget af LEGO, i samme farver som Googels regnbue-logo. Hvem ved, måske var det fra dette kabinet Google senere fik inspirationen til deres farverige logo?

http://www.zdnet.com/blog/google/google-celebrates-50-years-of-lego/903

http://infolab.stanford.edu/pub/voy/museum/pictures/display/0-4-Google.htm

 • 0
 • 0
#52 Deleted User

Hej Peter

Tak for en kanon inspiration ! Vi fandt din post her fordi vi er ved at planlægge optagelserne af en ny, dansk TV-serie om Raspberry Pi og herunder 5 udsendelser i påskeferien om hvordan man bygger et XBMC mediecenter med den :)

Sig endelig til hvis du har lyst til at være med til at bidrage med info osv. - programomtalen er her http://www.livingsmarttv.dk/2013/03/03/living-smart-tv-laver-byg-selv-me...

Mvh Kenneth Lund Vært & underviser

Http://www.livingsmarttv.dk

 • 3
 • 0
#53 Morten Fab

Det er der vist ingen tvivl om at jeg skal følge med i. Min PI, står og brummer oppe på loftet, men projektet er lidt kuldsejlet fordi hverken OpenElec eller RaspBMC kan klare eksternt USB-(ASLA)lydkort. Jeg har en projektor og derfor brug for at få min DTS lyd ud via toslink, da jeg ikke er tilhænger at en HDMI-splitter (der muligvis ikke engang vil virke hvis ikke projektoren giver sig til kende som en lydafspiller).... Måske der bliver tid til at berøre USB-ludkort problematikken i udsendelsen også... Spændende at se :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere