carsten hansen bloghoved

Rapport direkte fra Kiev: Det er stadig sikkert at outsource til Ukraine!

”Østeuropa” har ikke den allermest positive klang i mange vesteuropæiske ører, og jeg oplever sommetider virksomheder være i tvivl om, hvor sikkert og stabilt det egentlig er at outsource til et østeuropæisk land som fx Ukraine.

Virksomhederne er bekymrede for korruption og manglende professionalisme, og i den sidste tid har voldsomme optøjer i hovedstaden Kiev fyldt meget i medierne. Hvordan påvirker det danske virksomheder, der har ukrainske medarbejdere siddende dernede?

Opbakning til ukrainerne

Der er ingen tvivl om, at de seneste ugers uroligheder har stor betydning for ukrainerne som befolkning, for de er et udtryk for en overvejende utilfredshed med, at den siddende regering har valgt at indgå en styrket handelsaftale med Rusland på bekostning af en meget stor fri- og samhandelsaftale med EU, der har været flere år undervejs, og som næsten var faldet på plads.

Hvis man som dansk virksomhed opererer i landet, kan man naturligvis ikke undgå at mærke vibrationerne, men det betyder langt fra, at det outsourcede arbejde bliver påvirket i negativ retning. Som outsourcingvirksomhed med udviklingscentre i både Kiev og Lviv har vi valgt at bakke op om de af vores udviklere, der ønsker at benytte deres demokratiske ret til at demonstrere. Hvis udviklerne er væk i den almindelige arbejdstid, arbejder de blot på et andet tidspunkt – ganske som vi i Danmark er vant til at navigere efter helt almindelige fleks-procedurer.

Demonstrationerne er pro-EU

Man må tænke på, at her er tale om unge kræfter, der er pro-EU, og som kun ønsker at styrke samarbejdet med de vestlige lande. De sætter i meget høj grad pris på de arbejdsforhold, de møder hos blandt andet de danske virksomheder, og dem ønsker de ikke at sætte over styr – tværtimod. Så til de medarbejdere, der ønsker at kæmpe for det, de tror på, kan jeg kun sige, at det skal de endelig gøre. Det viser bare, at de er engagerede mennesker, og det mærker både vi og vores kunder jo også dagligt igennem det arbejde, de leverer.

Nu skal det også nævnes, at demonstrationerne for langt størstedelens vedkommende foregår fredeligt og ordentligt, og at de billeder, vi ser dernedefra heldigvis ikke er sandheden omkring situationen i dag. Der var en gruppe af voldelige demonstranter, der stak næsen frem da demonstrationerne startede, men de er bestemt ikke udtryk for det generelle billede. Trods situationen er jeg derfor heller ikke spor utryg ved at rejse ind og ud af landet eller ved at have kunder med hernede.

Professionalisme og korruption

Men tilbage til min indledende kommentar om, at danske virksomheder somme tider har en helt generel bekymring vedrørende Ukraine som et usikkert outsourcingland på grund af korruption og manglende professionalisme. Hvis vi tager det sidste først, så har jeg allerede kommenteret den fordom i mit forrige blogindlæg, og jeg kan kun gentage, at de ukrainske softwareudviklere er højtuddannede og agerer utrolig professionelt.

Hvad angår korruption, må jeg til gengæld desværre sige, at ja, Ukraine er et korrupt land, hvor pengene somme tider har en tendens til at befinde sig mere under end over bordet. Det betyder heldigvis ikke, at du som dansk virksomhed eller outsourcingkunde skal være korrupt for at operere i landet. Hos os har vi en nultolerancepolitik over for korruption, både i forhold til hvordan vi selv opfører os, og hvordan vi uddanner vores softwareudviklere. Som en del af vores kulturtræning lærer vi udviklerne, at bestikkelse ikke er en del af den danske kultur, og det ser de kun som en lettelse.

Jeg vil bestemt tro, at andre danske virksomheder i Ukraine har helt samme holdning som os, og derfor er der absolut ingen grund til at bekymre sig om sikkerheden ved at outsource til landet. Heller ikke selvom der i øjeblikket er nogle, der tillader sig at sætte sig op imod regeringen. Det er kun et udtryk for, at ukrainerne ønsker de samme gode forhold, som vi kender i Danmark.

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Hans Andersen

Når jeg læser ovenstående tænker jeg, Sikke en gang bullshit, da INGEN kender dagen før den er omme, og når man outsourcer, så er en væsentlig ting netop politisk og social stabilitet. Og da det oftest ikke går hånd i hånd med lavtløns lande, så SKAL man tage det i sine overvejelser. Fakta er at du ikke aner, hvad der kommer til at ske punktum.

Om begrebet bullshit:

Et af de mest iøjnefaldende træk ved vores kultur er, at vi er omgivet af så meget bullshit. Det mener professor emeritus i filosof fra Princeton Universitet Harry G. Frankfurt, der har viet en hel bog til at beskrive fænomenet. Han er bekymret – for som han siger: ‘Bullshit er en mere samfundsnedbrydende praksis end løgnen’ Læs mere her: http://www.information.dk/479710

 • 8
 • 0
Josef Assad

Dette er ligegyldig reklame ikke et blogindlæg. Det siger noget om v2 at de ikke har på forhånd kategoriseret det sådan.

Det er syndt at Carsten Hansen er i den position at han kan via en v2 blog blive hørt i den nationalte it sektor og at han så vælger at skrive sådanne åbenbare indholdsløse indlæg.

Jeg ville jo have regnet med at en som i følge sit bio "havde været med til at kvalitetssikre danske it-uddannelser" kunne finde på noget mere konstruktivt at bidrage med end at reklamere for sin biks.

Nøste indlæg bliver vel med overskriften "julens fedeste gave til it-nørden, køb en demokratielskende ukrainsk udvikler!"

 • 9
 • 0
Kenneth Ellested

Er det muligt at jeg kan få oprettet en blogger konto her på Version2, og hvad koster det?

Det trækker virkeligt ned på jeres omdømme at lade indlæg af denne karakter gå lige igennem "redaktionen" (eller mangel på samme). Den eneste værdi dette indlæg har er at bloggeren får promoveret sin egen virksomhed. Der har ingen nyheds værdi, og det interesserer vel stort set ingen af jeres læsere hvordan det politiske klima for udviklere i Ukraine har det.

Det er nok nu i skal overveje hvem Version2 skal være - det var f.eks. den slags selvransagelse der gjorde at Google blev søgemaskinen. Med andre ord, så har i med det her niveau samme kurs som Altavista :-)

 • 4
 • 0
Carsten Hansen

Engang imellem kan man føle sig lidt som manden, der bliver spurgt om han stadig tæsker sin kone, ligegyldigt hvad man svarer har man tabt. Hvis jeg skriver en kommentar omkring situationen i Ukraine, bliver det fremlagt som reklame og bullshit, men hvis jeg ikke skriver en kommentar, vil det blive udlagt som fortielse og et bevis på at outsourcingvirksomheder er ligeglade med hvad der sker de steder hvor de driver virksomhed.

Jeg må indrømme at jeg finder det helt natuyrligt, at man når man som dansker driver virksomhed i Ukraine, så forholder man sig til hvad der sker, og når man blogger om outsourcing i Ukriane, vil det være mærkeligt ikke at kommentere der.

 • 2
 • 3
ole jeppesen

Jeg synes da egentligt det er en vældig interessant problematik som indirekte kommer til overfladen i denne artikel.

Mange firmaer har på deres tjekliste sikret at den destination man vælger ikke vil få indflydelse på "produktions apparatet" på grund af økonomisk eller politisk ustabilitet. På den anden side er det de færreste som virkelig "går til benet" og har en reel strategi som sikrer at ens outsourcing-udbyder holder sig indenfor de regler - man som dansk firma burde sikre sig ligger indenfor firmaets værdisæt.

Hvis man som udbyder f.eks altid har haft flekstid kan ens medarbejdere jo gøre hvad de lyster inden for de demokratiske og lovgivningsmæssige rammer i deres flekstid uden at du som firma behøver at tage stilling, men hvis udbyderen indfører flekstid for pludselig at støtte op om en demokratisk udvikling i en bestemt retning - ja, så må man jo blot indse at man som dansk firma indirekte har involveret sig politisk og at konsekvenserne er umulige at forudse.

Har dit firma sikret sig at din outsourcing udbyder overholder dit firmas værdisæt omkring korruption og politisk engagement ? og, hvordan?

 • 1
 • 1
Kenneth Ellested

For ikke at blive misforstået kan jeg lige uddybe den engang. Du kan lige så godt skrive en overskrift med: Det stadig er sikkert at outsource til <indsæt et land her>

Hele problematikken er at alle dine blog indlæg handler om hvordan danske virksomheder sikkert, nemt og uden problemer kan outsource IT til lige netop det land du repræsenterer som virksomhed. Med andre ord - "det kunne lige så godt have været en reklame", selvom det selvfølgelig slet ikke er tænkt sådan. Det tror jeg dog de fleste alligevel vælger at opfatte det som, og derfor er der ikke megen sympati når det forsøges at blive "forklædt" som en blog.

Version2 må enten fjerne din slags eller min slags, for jeg har ikke tid/lyst til at sortere i den slags informationer i det lange løb. Lige nu er det kun dig der udgør den kedelige tendens, men fortsætter tendensen drukner Version2 jo i det man kunne kalde rent spam...

 • 5
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Du laver ikke andet at nægte at det her outsourcing kan give problemer overhovedet. Vi har ikke set en eneste kundecase i din blog, ingen historier om hvorledes de problemer som er opstået undervejs er blevet løst, og den har gennemgående hverken været underholdende eller informativ. Det er jo ikke engang en reklame, rigtige marketingsfolk ved godt at man ikke skal overdosere selvrosen, for så mister man troværdigheden og læsernes interesse.

[Der er] absolut ingen grund til at bekymre sig om sikkerheden ved at outsource til [Ukraine].

En koncis opsummering af dine indlæg, udsagnet kan yderligere koges ned til at du beder folk om at undlade at tænke selv, og uanset at det er ufattelig almindelig strategi blandt et stort antal individer af vores race, så er det ikke noget folk kan lide at blive bedt om.

 • 1
 • 0
Carsten Hansen

@Ole Jeppesen:Jeg syntes at det er nogle gode kommentarer du har. Det er helt sikkert at man - hvis man vælger at outsource en del af sin udvikling, produktion, support eller andet - bør gøre sig klart hvordan situationen er i det eller de lande man outsourcer til og hvordan dette kan påvirke ens egen virksomhed. Der er ingen tvivl om at Apple har fået mange ridser i lakken omkring forholdende på de fabrikker i Kina, hvor de får produceret en del af deres iPad, iPhones mm.

På samme måde kom CSC alvorligt i modvind fordi der ikke var styr på visa-forhold omkring nogle af deres sourcede medarbejdere.

Jeg så engang en video på en dansk virksomheds hjemmeside (en virksomhed der løser ingeniøropgaver i Danmark), hvor man tog en tilsvarende problemstilling op omkring børnearbejde, og stillede spørgsmålet, ved du om der indgår børnearbejde i din produktion. Så der er rigtig mange eksempler på at man kan komme alvorligt i humoristen, hvis ikke man har styr på hvordan ens samarbejdspartnere agerer, så jeg kan kun være enig i dine betragtninger om at dette er noget man skal gøres sig klart som virksomhed.

På samme måde er det vigtigt at man sourcing virksomhed gør sig helt klart om og hvordan man kan agere forsvarligt de steder man er, og kan man ikke det, at man vælger nogle andre steder at drive sin forretning. Som skrevet i indlægget, så er der korruption i Ukraine, men det er muligt at drive virksomhed uden at være tværet ind i denne korruption, det er ligefrem noget udenrigsministeriet er utrolige gode til at hjælpe med at man kan. Kunne man ikke navigere sig udenom korruptionen ville min ageren kunne smitte af på mine kunder, og så ville det ikke være interessant at drive virksomhed der.

Lige som det er vigtigt at en virksomhed som vores agerer på en etisk forsvarlig måde overfor kunder, er det vigtigt at agere på en etisk forsvarlig måde overfor det samfund hvor man driver sin virksomhed, så vi støtter udviklingen af det samfund vi agerer i. F.eks. valgte vi i julen 2012 sammen med en række andre IT-virksomheder at samle penge ind til en ny MR-skanner til det lokale hospital... jeg beklager hvis det sidste bliver betragtet som reklame...

@Kenneth Ellested: Jeg har lige spurgt min kone og hun interesserer sig, så der var nogen.

 • 0
 • 1
Carsten Hansen

@Jacob Christian Munch-Andersen: Hej Jacob, du har helt ret der har ikke været meget konkret om hvordan man adresserer div. problemstillinger, men jeg vil love dig at det kommer. Jeg havde egentlig planlagt et blogindlæg omkring motivation og fastholdelse, men begivenhederne i Kiev, fik mig til at ændre planen lidt, men jeg skriver et nyt indlæg hvor det er mere "problem - mulig løsning " inden jul.

Jeg har svært ved at se, at jeg beder folk om at lade være med at tænke...

 • 0
 • 1
Carsten Hansen

@Kasper: nu kan jeg ikke se de billeder, du linker til, men jeg er helt enig i, at situationen i Ukraine er en anden end den var i starten af december, hvor jeg skrev mit blogindlæg. Den konflikt der i lang tid kom til udtryk via fredelige demonstrationer, er ikke længere så fredelig. Nu er urolighederne ikke længere kun i Kiev, men også andre steder i landet, fx i Lviv, hvor vi også har et udviklingscenter.

Set udefra kan ændringer i intensiteten virke skræmmende, men det bør ikke afskrække folk fra at tage til Ukraine. Den danske ambassade i Kiev anbefaler, at man holder sig underrettet via lokale medier og holder sig fra de steder demonstrationerne foregår, men de har på nuværende tidspunkt ingen restriktioner i forhold til rejser til Ukraine.

Lidt firkantet kan man sige, at situationen i Ukraine i øjeblikket kan minde om nogle af de konfrontationer, vi til tider har set mellem politiet og de autonome i København. De konfrontationer betød ikke, at det var usikkert at færdes i Danmark som sådan, men det var klogt at holde sig på afstand.

 • 0
 • 0
Mike Mikjær Blogger

Undskyld mig Carsten, hvilken verden lever du i? Jeg ved godt du skal sælge dine produkter - men helt ærligt, kan du prøve og underdrive situationen lidt mere åbentlyst?

Journalisten på f.eks. Tv2 skriver vel ikke "På randen af borgerkrig" på grund af et par "konfrontationer mellem politi og autonome" ...

 • 2
 • 1
Sune Møller

@Mikkel: Har du selv været i Ukraine under urolighederne? Stoler du altid på TV2? Tror du TV2 får seere/læsere ved at opsøge de rolige steder i Ukraine; de steder som bare ønsker fred? Jeg tager på ingen måder parti for eller i mod Carstens indlæg, men at forsøge at skyde en mand ned med en anden (sensationsdrevet) mands proklamering er vel lidt tyndt?

 • 0
 • 1
Kenn Nielsen

Jeg tager på ingen måder parti for eller i mod Carstens indlæg, men at forsøge at skyde en mand ned med en anden (sensationsdrevet) mands proklamering er vel lidt tyndt?

Jeg tager hér på ingen måde parti for eller imod dit indlæg, men som jeg forstår det, så mener du det er dårlig stil at benytte journalistiske meldinger til at påpege underdrivelser fremsat af profitdrevne reklametrommer. ?

K

 • 1
 • 0
David Rechnagel Udsen

Ah gisp, der er stadig langt til Kijev. Man kan sagtens lade sin udvikling køre i Ukraine i måneder endnu. Det er jo kun i lande som Schweiz at hele befolkningen teknisk set er en del reserven til at forsvare landet.

Det er altså min anbefaling; udlicitér ikke til Schweiz. Før eller siden kommer russerne!

 • 0
 • 0
Carsten Hansen

@Troels Henriksen: Jeg ved at dit ærinde er et andet, men selv ville jeg vare mig med at gøre mig munter på basis af andres ulykke. Conscensia har omkring 200 udviklere i (det vestlige) Ukraine, kollegaer hvis fremtid og sikkerhed ligger os stærkt på sinde, så jeg ser på ingen måde muntert på muligheen for en Russisk intervention.

På trods af den usikre situation, så lykkes det dem faktisk at levere det samme gode arbejde hver eneste dag, sådan at de kunder de arbejder for ikke mærker en påvirkning.

@David Udsen: Ja der er langt til Kiev og endnu længere til Lviv (hvis vi ser det fra den russiske grænse). Så i den optik så kan vi i Consecnsia måske klare os et par uger længere :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere