Rapport fra datamuseum.dk

Jeg tænkte at det var på tide med en opdatering fra datamuseum.dk, for der sker faktisk en masse.

Olivetti P101 & P203

Jeg kan ikke huske om jeg har omtalt Olivetti Programma 101 før:

Illustration: datamuseum.dk

Det er verdens første programmerbare regnemaskine i slæbbar størrelse og Thorkil har brugt uanede mængder tid på at få den kampklar igen.

P101 er ikke meget sjældne, der er nok et par hundrede af dem rundt omkring i verden men langt de fleste er ikke køreklare.

For nyligt fik vi at vide at der i en kælder nogle få hundrede meter fra vores samling stod en Olivetti Programma P203 klar til afhentning:

Illustration: datamuseum.dk

Den er tilgengæld sjælden og nu ved vi hvor vi har Thorkil resten af sæsonen :-)

RC4000

Ole og Henrik er gået i gang med at lave en "snyde-tromle" til vores RC4000.

Illustration: datamuseum.dk

De fire diskdrev på maskinen er nogle high-end monstre med et dusin hoveder hver og det er simpelthen ikke realistisk at vi kan holde dem kørende godt nok til at kunne fremvise anlægget.

Ideen er at bruge en BeagleBoneBlack til at simulere et tromledrev, i håbet om at vores elektromekanik kan holde længere hvis vi ikke slider så meget på den.

Det er en generel problemstilling med de elektromekaniske dele af gamle computere og vi må prøve at skåne dem så meget som muligt, med de trick vi nu kan finde på.

Rational R1000/400

Det her er en virkelig speciel maskine, den er bygget til Ada sproget og har type-check i hardware på instruktionsniveau:

Illustration: datamuseum.dk

(De to røde haveslanger er til +5VDC/200A.)

Det er muligvis den eneste tilbageværende maskine i hele verden der har en chance for at komme til at køre igen.

Da jeg prøvede at starte maskinen tilbage i 2012/13, fik jeg RAM fejl på konsol-processoren, et bageplade stort printkort med en M68020 processor og en masse ram-chips:

R1000-400 IOC SELFTEST 1.3.2  
 512 KB memory ... * * * * * * * FAILED

Jeg prøvede at få liv i kortet udenfor maskinen, men kunne ikke finde en strømforsyning der kunne klare mosten og måtte derfor skrinlægge projektet.

Nu er Per dukket op og ved hjælp af en ATX strømforsyning der kunne levere 5V/35A fik vi spændingen helt op på 4.76V og kunne begynde at lede efter hvilke af de 72 ramchips det var galt med.

Per hackede lidt rundt i boot-rom'en så den blev lidt mere informativ end bare "FAILED" og efter at have skiftet 3 RAM chips har vi nu stoppet kortet tilbage i maskinen og skal prøve at få installeret softwaren.

BitArkivet

Ikke mindst takket være de SSD diske vi fik doneret tidligere på året, har jeg har langt om længe sat vores BitArkiv i drift og hælder stille og roligt digitale artifakter i det.

Der bliver ved med at dukke underlige problemstillinger op (hvilket filformat egner sig f.eks bedst til bevaring af floppydiske med læsefejl ?) men det skrider jævnt fremad.

"Småprojekter"

Dem har jeg simpelthen ikke overblik over, beklager...

Lokalesituationen

Intet nyt, desværre.

Vi har kørt en masse ting i fjernlager, men det kniber stadig med pladsen og der bliver ved med at komme spændende nye ting ind.

Hvis der er nogen der har et par tusinde meget billige (vi har heller ingen penge) kvadratmeter i nærheden af en S-togsstation hører vi gerne om det.

På den lange bane krydser vi fingre for at Teknisk Museums projekt med Svanemølleværket kan afse et hjørne til os.

Foredrag

Den 12 september 19:30 i vores kælder holder Martin Jensen foredrag om DDE&Oracle.

Det er meget få virksomheder der nogensinde har fået adgang til kildeteksten til Oracles database, DDE var en af de få.

Men hvis man tror det løser alle problemer at have kildeteksten...

Åbent for medlemmer, (Men kasseren vil være til stede)

Tag evt. bussen, det pjejer at være småt med parkeringspladser torsdag aften.

Hjemmesiden

Hvis I undrer jer over at dette foredrag ikke står på hvores hjemmeside, skyldes det at vores webmaster har travlt med et nyt gammelt hus og småbørn og meget andet.

Hvis nogen har lyst til at overtage tjansen med et fylde i vores WordPress er jobbet praktisk taget ledigt.

Donationer

Vi er som altid åbne for donationer af alt hvad der har med IT-historien i Danmark at gøre, ikke bare gamle computere, men også software, billeder, lyd, film, ringbind, kontrakter, medarbejderaviser, politiske notater og lejlighedssange.

Til den sidste kategori hører en humoristisk "Commodore Data - Årsrapport 1984", lavet til vores julefrokost, som dukkede op da jeg banede mig vej igennem de sidste flyttekasser:

Illustration: datamuseum.dk

Til forsvarsministeren, som var 3 år gammel da billedet blev taget, kan jeg oplyse at netop denne morsomhed handlede om sokkevask.

Torsdagsaktive

Vi kan stadig godt finde plads til et par "torsdagsaktive" mere, hvis der er nogen der har, eller trænger til, et IT-historisk projekt torsdag aften.

Vi vil naturligvis også gerne have flere medlemmer i foreningen.

phk

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Jensen

Nationalmuseet lukker/har lukket "Brede Værk" udstillingen i Brede (lyngby-taarbæk kommune) ned. Plus der ser ud til at være masser af tomme kvadratmetre i deres gamle fabriksbygninger. Måske der er en mulighed der.

Og der er lokal station lige ved siden af (Nærumbanen).

 • 2
 • 0
#2 Mogens Lysemose

Jeg var meget imponeret da min underviser på OU/SDU i sin tid (1998?) viste mig en håndsyet ramkreds fra den oprindelige DASK:

Den var på 1Kb og bestod af kobbertråde som var håndsyet (viklet) om jernkerner (små jernringe); man kunne skrive en bit ved at inducere et blivende magnetfelt i jernkernerne - og læse ved at måle om man sendte strøm med eller mod det skrevne magnetfelt.

Den var kvadratisk og vel ca. 15 x 15cm...

 • 0
 • 0
#3 Kim Ravn-Jensen

I mine sidste år i folkeskolen (ca. 1972) havde vi noget datalogi-noget, hvor en P101 blev rullet ind i nogle af undervisningstimerne. Var jeg og P101'eren ikke kærester, var vi i alt fald gode venner.

Andet vers af "Månestrålen" begynder med: "Jeg var bare atten år, og jeg har danset siden."

Menhvis jeg en dag besøger Datamuseet, vil jeg se efter, om der skulle være et træ med gule bånd på...

 • 1
 • 0
#9 Michael Deichmann

Jeg har vist nævnt det før, men Teknisk Samling på Bornholm har den GIER der i sin tid stod på Bornholms Andelsslagteri. Den kører ikke, men der ligger en masse papirstrimler mm. så måske der er noget software.

 • 0
 • 0
#10 Jan Gundtofte-Bruun

Jeg har længe spekuleret over, hvem der mon ejer det gamle posthus i Fredensborg, som desværre nu har stået ubenyttet hen i årevis ... men jeg har ikke fundet ud af hvordan man finder ud af det. Der er i hvert fald mange kvadratmeter, og endda laderampe i baggården (et par hundrede meter væk, og et par meter op, fra lokalstationen). Om kvaliteten og sikkerheden er i orden skal jeg dog lade være usagt.

 • 0
 • 0
#16 John Nielsen

Jo, det er DAIMI-GIER der står på El/Energi Museet. Jeg har selv udskiftet teaktræs skydedørene med plexi så man kunne se printkortene. Det blev gjort da den blev opsat i Matematisk vandrehal, og den virkede dengang. Senere blev den flyttet til Steno museet for så at ende her.

RC4000 fra Esbjerg virkede sidst jeg så den, men jeg tænkte nu mere som reservedele.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere